Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ


Ζεσταίνουν τα Τρακτέρ οι Αγρότες

Κάλεσμα της ΠΑΣΥ

για κινητοποιήσεις στο τέλος του μήνα

Εβδομάδα αγωνιστικής δράσης θα είναι οι έξι μέρες απο τις 24 εως τις 29 Ιανουαρίου 2011 περίοδο που η ΠΑΣΥ καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες για μαζική συμμετοχή, στους νέους μεγαλύτερους αγώνες για να μπει όπως..... αναφέρετε στην ανακοίνωση φρένο στα χειρότερα, να κρατήσουν τη γη τους, να παραμείνουν στον τόπο τους, να μπορούν να ζήσουν και να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον.
Με τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες να διεκδικήσουν:
- Απαγόρευση με νόμο κάθε κατάσχεσης και πλειστηριασμού της κατοικίας και αγροτικής εκμετάλλευσης με αντικειμενική αξία 300.000 ευρώ, με διαγραφή χρεών από τους τόκους και πάγωμα πληρωμών για όσο διαρκεί η κρίση.
- Να μην πληρώνουν πρόστιμα και τέλη για άδειες γεωτρήσεων.
- Πάγωμα οποιασδήποτε αύξησης στα τιμολόγια της ΔΕΗ, αφορολόγητο πετρέλαιο.
- Κάλυψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης όλων των αγροτών, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.
- Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς κατανάλωσης, στα αγροτικά εφόδια, μηχανήματα, ενέργεια, καμιά αύξηση στην τιμή του ψωμιού, μείωση των επιτοκίων της ΑΤΕ.
- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος κατά την περασμένη καλλιεργητική περίοδο, λόγω των χαμηλών τιμών των προϊόντων και των ζημιών στην παραγωγή από αντίξοες καιρικές συνθήκες, αρρώστιες κ.α.
- Θεσμοθέτηση ικανοποιητικών κατώτερων εγγυημένων τιμών και επιδοτήσεων για όλα τα γεωργικά και ζωοκομικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να διασφαλίζουν αξιοπρεπές εισόδημα.
- Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών στη φυτική και την κτηνοτροφική παραγωγή.
- Επιδότηση των ζωοτροφών και μέτρα ενίσχυσης για αύξηση της κτηνοτροφικής παραγωγής.
- Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, καμιά παρακράτηση στις επιδοτήσεις.
- Μη διαχωρισμός των αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα, ή μη» και σε «ενεργούς» και «ανενεργούς».
- Οχι στην μετατροπή των Ενώσεων Συνεταιρισμών και των συνεταιριστικών επιχειρήσεων σε ανώνυμες εταιρίες, που έχει ως αποτέλεσμα το χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων και των συμφερόντων των μικρομεσαίων γεωργοκτηνοτρόφων, όπως έγινε στη ΝΕΟΓΑΛ, με την υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης. Στήριξη του κρατικοσυνεταιριστικού χαρακτήρα και της παραγωγής των μεταποιητικών μονάδων, (ΔΩΔΩΝΗ, Βιομηχανία Ζάχαρης, ΣΕΚΑΠ, ΕΛΒΙΖ).
- Κάλυψη των ελλειμμάτων και χρηματοδότηση του ΟΓΑ κατά τα 2/3 από το κράτος και 1/3 από τον ασφαλισμένο. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες, κατώτατη σύνταξη στα 1.120 ευρώ, επίδομα τοκετού από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις αγρότισσες, που να αντιστοιχεί σε 4μηνη άδεια με βάση το βασικό μισθό, σύνταξη χηρείας στους αγρότες και τις αγρότισσες.
- ΕΛΓΑ, αποκλειστικά κρατικός φορέας, με πλήρη ασφάλιση αγροτικής παραγωγής και κεφαλαίου για το 100% των ζημιών από όλους τους φυσικούς κινδύνους, κάλυψη ελλειμμάτων του από τον κρατικό προϋπολογισμό.
- Κρατικό Φορέα Κατασκευών για την εκτέλεση βασικών αγροτικών και γενικότερα δημόσιων έργων υποδομής, (αρδευτικά και στραγγιστικά έργα, ενέργεια, σχολεία, νοσοκομεία).
- Δημόσια και δωρεάν επιστημονική στήριξη για τη γεωργική, κτηνοτροφική παραγωγή και αλιεία.
- Κατάργηση όλων των κανονισμών και οδηγιών της ΕΕ που καταργούν αλιευτικά εργαλεία και ξεκληρίζουν τους μικρομεσαίους ψαράδες.
- Ενίσχυση των στεγαστικών προγραμμάτων του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), περιλαμβάνοντας και τους νέους μικρομεσαίους γεωργούς - κτηνοτρόφους.
- Να σταματήσουν οι ποινικές διώξεις σε αγρότες αγωνιστές που συμμετείχαν στις αγροτικές κινητοποιήσεις
- Αναβάθμιση των κοινωνικών συνθηκών ζωής στην ύπαιθρο με την πλήρη κάλυψη και υψηλού επιπέδου δημόσιες και δωρεάν παροχές σε Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, παιδικούς σταθμούς, αθλητικά και πολιτιστικά κέντρα, με κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε αυτούς τους τομείς.
Η ΠΑΣΥ απευθύνεται και προς τους εργαζόμενους των πόλεων και τα άλλα λαϊκά στρώματα, επισημαίνοντας ότι η ανάπτυξη της ντόπιας παραγωγής με ασφαλή, ποιοτικά και φτηνά τρόφιμα μας αφορά όλους. Γιατί είναι εφικτό να αξιοποιηθούν οι αναπτυξιακές δυνατότητες της κάθε περιοχής στη χώρα μας, να συρρικνώσουμε τις εισαγωγές και την εξάρτηση σε τρόφιμα και πρώτες ύλες , να εξασφαλίσουμε εισόδημα σε μικρομεσαίους αγρότες, εργάτες επιστήμονες κ.ά Αυτό απαιτεί ριζικές αλλαγές σε επίπεδο οικονομίας και εξουσίας. Οι σημερινοί
αγώνες ετοιμάζουν τους αυριανούς μεγαλύτερους.
Απ' αυτή την άποψη, ο αγώνας των μικρομεσαίων αγροτών, των εργατοϋπαλλήλων, των επαγγελματοβιοτεχνών - εμπόρων, των νέων και των γυναικών της λαϊκής οικογένειας πρέπει να είναι κοινός. Έτσι θα είναι πιο μαζικός, ποιο δυναμικός και πιο αποτελεσματικός και, ταυτόχρονα, θ' ανοίγει προοπτική για το μέλλον.
Το 2011 όπως τονίστηκε στη πανελλαδική σύσκεψη της ΠΑΣΥ στην Λάρισα συμπληρώνονται 30 χρόνια, από τότε που μας έταξαν, ότι με την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ, οι αγρότες θα τρώμε με «χρυσά κουτάλια». Όμως μας πήραν και αυτά που είχαμε, για να αυξήσουν τα κέρδη τους τα μονοπώλια, οι τράπεζες, εμποροβιομήχανοι και μεγαλοπαραγωγοί. Την τελευταία 10ετία μειώθηκε δραστικά το αγροτικό εισόδημα , αλλά και οι μικρομεσαίοι αγρότες. Τα επίσημα στοιχεία δίνουν ότι ξεκληρίστηκε το 25%, ωστόσο οι ρυθμοί καταστροφής των μικρομεσαίων αγροτών επιταχύνονται με τη ΚΑΠ 2014-2020 για να κυριαρχήσουν
αποκλειστικά οι μεγάλες καπιταλιστικές αγροτικές επιχειρήσεις, όπως γίνεται και στους άλλους τομείς της οικονομίας. Αυτός είναι ο στρατηγικός στόχος της ΕΕ και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, με τη στήριξη των κομμάτων του ευρωμονόδρομου.
Συνεπώς η οργάνωση της πάλης των μικρομεσαίων αγροτών, ως άμεση, αγωνιστική αντίδραση στη νέα, σφοδρή επίθεση της κυβέρνησης εναντίον της αγροτιάς είναι μονόδρομος και αυτό, ήταν το θέμα συζήτησης στην συνεδρίαση της Πανελλαδικής Επιτροπής της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης, (ΠΑΣΥ), που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής, 9 Γενάρη 2011, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.
Στην εισήγηση και στις παρεμβάσεις των μελών της Επιτροπής που έγιναν στη σύσκεψη, σημειώθηκε ότι απ' την αρχή της νέας χρονιάς εντείνεται η άγρια επίθεση , με τα νέα, πολλά και σκληρότερα, αντιαγροτικά μέτρα, που παίρνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ και με πρόσχημα την καπιταλιστική οικονομική κρίση και τις δόσεις του μνημονίου, που οδηγούν την αγροτιά σε νέα φτώχεια και απόγνωση.
Επισημάνθηκε πως τα νέα μέτρα, αν εφαρμοστούν, θα επιταχύνουν κι άλλο τους ρυθμούς ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς, για να ολοκληρωθεί γρηγορότερα το πέρασμα της γης, της αγροτικής παραγωγής, των επιδοτήσεων και των άλλων ενισχύσεων, γενικότερα του παραγόμενου αγροτικού πλούτου της χώρας μας στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών.
Συμμετείχαν και χαιρέτισαν εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΟΓΕ και του ΜΑΣ που στους χαιρετισμούς τους τόνισαν την αναγκαιότητα σήμερα του συντονισμού και της κοινής δράσης όλων των αγωνιστικών συσπειρώσεων.
Υπογραμμίστηκε ότι για να έχει αποτελέσματα η πάλη της μικρομεσαίας αγροτιάς πρέπει να συνδυαστεί και να συντονιστεί με την πάλη της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, για τη συγκρότηση ενός κοινού, αγωνιστικού, λαϊκού μετώπου, που θα οργανώνει τη λαϊκή αντίσταση στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - τρόικας - κεφαλαίου και θα περνάει στην αντεπίθεση παλεύοντας για να φύγει η εξουσία από τα μονοπώλια και να περάσει στα χέρια του λαού. Ένα μικρό βήμα γίνεται, χρειάζονται περισσότερα . Αναφέρθηκαν στη δυναμική
των κοινών συλλαλητηρίων το Δεκέμβρη, αλλά και στις πρόσφατες συμβολικές καταλήψεις και αποκλεισμούς των τραπεζών που μας ληστεύουν, από αγρότες, εργάτες, υπάλληλους, μικροεπαγγελματίες, νεολαία και γυναίκες. Ακριβώς σ' αυτή την κατεύθυνση η ΠΑΣΥ συντονίζει τα αγωνιστικά της βήματα με τις άλλες αγωνιστικές συσπειρώσεις, το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ, την ΟΓΕ.
Τονίστηκε ότι η προοπτική σωτηρίας των μικρομεσαίων αγροτών από το ξεκλήρισμα, καθώς και της εξασφάλισης ενός καλύτερου μέλλοντος, βρίσκεται στην πρόταση της ΠΑΣΥ για μια άλλη αγροτική ανάπτυξη ενάντια στα μονοπώλια, που συμφέρει το λαό και θα υλοποιείται στο πλαίσιο του κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας, θα στηρίζεται στις κρατικές καθετοποιημένες αγροτικές επιχειρήσεις και στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς, για να εξασφαλίζει καλό εισόδημα στους αγρότες - παραγωγούς και ποιοτικά, υγιεινά και φτηνά προϊόντα για
την τροφή και την ένδυση του ελληνικού λαού.
Όπως αναφέρθηκε στη σύσκεψη, το 2011το πενιχρό εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών θα υποστεί νέα, δραματική συρρίκνωση, καθώς:
* Οι τιμές παραγωγού θα μειωθούν ακόμη και για τα λίγα γεωργικά προϊόντα, (π.χ, βαμβάκι, καλαμπόκι), που, τη χρονιά που πέρασε, είχαν κάπως καλύτερες τιμές, λόγω καιρικών και άλλων συγκυριών, ενώ στα ίδια εξευτελιστικά επίπεδα που διαμορφώθηκαν πέρσι θα είναι οι τιμές στα υπόλοιπα γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα.
* Οι επιδοτήσεις θα είναι λιγότερες, αφού:
α) Συνεχίζονται και αυξάνονται οι προγραμματισμένες χρονιάτικες περικοπές στην ετήσια ενιαία ενίσχυση κι επιβάλλονται κι άλλες, όπως η παρακράτηση 3% στους αγρότες που δεν έχουν ξοφλήσει τον ΤΟΕΒ στον οποίο ανήκουν και 1% για την πληρωμή των «αγροτικών συμβούλων».
β) Κόβονται το 50% των επιδοτήσεων από τους καπνοπαραγωγούς που δεν καλλιεργούν και σε όσους συνεχίζουν να καλλιεργούν δεν τους επιστρέφονται, στο ακέραιο, τα χρήματα από το 50% των επιδοτήσεων που κόπηκαν από πέρσι.
γ) Στο πλαίσιο που διαχωρισμού των αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα, ή μη» που μπαίνει σε εφαρμογή, αποκλείονται παντελώς από τις επιδοτήσεις - ενισχύσεις πάνω από 170.000 μικροκαλλιεργητές – μικροπαραγωγοί που θεωρούνται σαν «μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες».
* Το κόστος παραγωγής θα αυξηθεί, με την επιβολή των πρόσθετων οικονομικών μέτρων, όπως:
1 . Αύξηση του ΦΠΑ από 11% σε 13% στα αγροτικά μέσα και εφόδια, στις τιμές πολλών από τα οποία, (πχ., ζωοτροφές, λιπάσματα, φυτοφάρμακα κ.α.), έγιναν μεγάλες αυξήσεις το 2010.
2 . Αύξηση της τιμής του αγροτικού ρεύματος και του αγροτικού πετρελαίου.
3. Αύξηση των εισφορών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στον ΟΓΑ και για ασφάλιση των προϊόντων στον ΕΛΓΑ.
4 . Αύξηση των επιτοκίων χορηγήσεων της ΑΤΕ.
5. «Βαρύ χαράτσι» για την ανανέωση των αδειών στις γεωτρήσεις, ενώ αναμένεται και η τοποθέτηση υδρόμετρων στις πομόνες άρδευσης
6 . Καταβολή πάνω από 5 ευρώ για κάθε ζώο στο οποίο γίνεται η ηλεκτρονική σήμανση.
7. Αύξηση των αντικειμενικών αξιών στην αγροτική γη, που θα οδηγήσει σε μεγάλες αυξήσεις στους φόρους μεταβίβασης και γονικών παροχών, καθώς και στις πληρωμές σε δικηγόρους, συμβολαιογράφους κ.α.
8. Ενταξη των μικρομεσαίων αγροτών στην περαίωση.
9. Υποχρέωση των παραγωγών που πουλούν στις λαϊκές αγορές να βάλουν ταμειακές μηχανές.
10. «Χαράτσι» για τη δήλωση ΟΣΔΕ.
Βεβαίως, οι μικρομεσαίοι αγρότες καλούνται να σηκώσουν και όλα τα άλλα βάρη που επιβάλλουν κυβέρνηση - τρόικα στα λαϊκά στρώματα, όπως η αύξηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και άλλα είδη λαϊκής κατανάλωσης, οι μεγάλες ανατιμήσεις στο οικιακό ηλεκτρικό ρεύμα, στα εισιτήρια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και στα διόδια των εθνικών οδών, στα καύσιμα, στα τσιγάρα και στα ποτά, τα «νέα χαράτσια» για την είσοδο και για εξετάσεις στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας, τα πρόσθετα έξοδα, (φροντιστήρια, αγορά βιβλίων κλπ), για την κατ΄όνομα
«δωρεάν» Παιδεία κ.α.
Η μικρομεσαία αγροτιά απειλείται, πλέον, με αφανισμό, καθώς, όσοι μικρομεσαίοι αγρότες έχουν απομείνει στη χώρα μας, καταφέρνοντας να «επιζήσουν» μέσα στον «ανεμοστρόβιλο» της πολιτικής του μαζικού ξεκληρίσματος, βρίσκονται, κι αυτοί, «στο χείλος του Καιάδα», με το εισόδημά τους να έχει συρρικνωθεί και τα χρέη τους προς την τράπεζα και σε τρίτους να τους «πνίγουν το λαιμό». Η κατάσταση γι' αυτούς γίνεται ακόμα πιο δύσκολη, αφού, λόγω της εφαρμοζόμενης πολιτικής που φουντώνει την ανεργία, δεν υπάρχει, πια, η δυνατότητα που
είχαν παλιότερα να κάνουν και κάποια άλλη δουλειά, (π.χ., μερικά μεροκάματα στην οικοδομή, ή σε άλλη εργασία, λειτουργία ενός μικρομάγαζου στο χωριό κ.α.), για να συμπληρώνουν το πενιχρό αγροτικό εισόδημά τους και να ζουν τις οικογένειές τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: