Τρίτη 10 Ιουνίου 2008

ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ

Δευτέρα, 26 Ιανουαρίου 2009
«Οι αμπελοκαλλιέργειες μπορούν να δώσουν νέα πνοή στην αγροτική οικονομία του Δήμου Φυτειών και την ευρύτερη περιοχή του Ξηρομέρου»

Ερώτηση κατέθεσε η Βουλευτής του Νομού μας, Σοφία Γιαννακά, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σ. Χατζηγάκη, με θέμα την αναγκαία πλέον αλλαγή των προϊόντων που καλλιεργούνται στην ευρύτερη περιοχή του Ξηρομέρου.
Λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις του Δ. Φυτειών για αντικατάσταση των σημερινών καλλιεργειών με καλλιέργεια αμπελιών, η βουλευτής τόνισε μεταξύ άλλων στην ερώτησή της προς τον Υπουργό: «Οι αγρότες της ευρύτερης περιοχής του Ξηρομέρου τα δύο τελευταία χρόνια έχουν πληγεί απανωτά με αποτέλεσμα να βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε απόγνωση, μην μπορώντας να εξασφαλίσουν ούτε καν τα προς το ζην. Η πυρκαγιά τον Αύγουστο του 2007 που κατέκαψε 30.000 στρέμματα στο Δ. Φυτειών, αλλά και η αποκαρδιωτικές εξελίξεις στις επιδοτήσεις της καπνοκαλλιέργειας για τα επόμενα έτη, έχουν οδηγήσει τους αγρότες της ευρύτερης περιοχής στην αναζήτηση λύσεων για την επαγγελματική τους επιβίωση στο μέλλον».
Η καλλιέργεια αμπέλου είχε εγκαταληφθεί σταδιακά, λόγω της εντατικής καλλιέργειας καπνού. Ωστόσο σήμερα κρίνεται απαραίτητος ο επαναπροσανατολισμός των αγροτών της περιοχής προς την καλλιέργεια αμπελιών η οποία μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα προσοδοφόρα. Οι κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκες της περιοχής ευνοούν την καλλιέργειά τους, ενώ η πώληση του προϊόντος είναι εξασφαλισμένη, λόγω της εξαιρετικής ποιότητας που μπορεί να επιτευχθεί, αλλά και της υψηλής ζήτησης του κρασιού τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη. Τέλος η δυνατότητα συνύπαρξης της συγκεκριμένης καλλιέργειας με άλλες είναι απολύτως εφικτή.
Επειδή αφενός η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ και η καταστροφή που άφησε πίσω της η πυρκαγιά του 2007 έχουν οδηγήσει την περιοχή σε οικονομικό αδιέξοδο και αφετέρου η προσαρμοστικότητα των αγροτών στα νέα δεδομένα αλλά και η αποφασιστικότητα τους να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον θα πρέπει να επιβραβεύεται από την Πολιτεία, η βουλευτής έθεσε τα ακόλουθα ερωτήματα στον αρμόδιο Υπουργό:
1. Προτίθεται η νέα ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να σταθεί αρωγός στις προσπάθειες του Δήμου Φυτειών και των αγροτών της ευρύτερης περιοχής του Ξηρομέρου να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του επαγγέλματος τους;
2. Είναι διατεθειμένο το Υπουργείο, υπό τη νέα ηγεσία, να κάνει –έστω και τώρα- την υπέρβαση και να ανταποκριθεί θετικά στις εκκλήσεις των αγροτών για κατ’ εξαίρεση χορήγηση δικαιωμάτων φύτευσης αμπελώνων από το Εθνικό Απόθεμα, λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερα κακή οικονομική κατάσταση των αγροτών αλλά κυρίως το γεγονός ότι σε περιόδους μεγάλης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης όχι μόνο δικαιολογείται αλλά απαιτείται η λήψη έκτακτων μέτρων, όταν αυτά λαμβάνονται με γνώμονα το συμφέρον και την ευημερία του πολίτη.
==============================================================
Δευτέρα, 26 Ιανουαρίο 2009
Ερώτηση Χρίστου Βερελή στον Υπ.Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα “Η υποκατάσταση της ζάχαρης από το φυσικό γλυκαντικό προϊόν του φυτού stevia και οι αντιδράσεις της παγκόσμιας βιομηχανίας ζάχαρης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.”

Ο Xρίστος Βερελής στην ερώτησή του αναφέρει, ότι η stevia είναι φυτό που φύεται στην Παραγουάη και στα σύνορά της με τη Βραζιλία. Χρησιμοποιείται εδώ και 500 περίπου χρόνια από τους Ινδιάνους Gouarani της περιοχής. Τα φύλα της stevia αφού ξηραθούν έχουν ελάχιστο θερμιδικό φορτίο (0,2 kcal/gr) και η ουσία αυτή είναι 20 φορές πιο γλυκαντική σε σχέση με ίδια ποσότητα ζάχαρης. Δεν δημιουργεί πρόβλημα στα δόντια (τερηδόνα, κλπ) και δεν κάνει ιδιαίτερο πρόβλημα στους διαβητικούς. Όλα αυτά την έχουν κάνει, όπως τονίζει ο Βουλευτής, να είναι ένα εξαιρετικό φυσικό υποκατάστατο της ζάχαρης.
Σύμφωνα με τον Βουλευτή την τελευταία δεκαπενταετία υπάρχουν προσπάθειες, να υποκαταστήσει σε διάφορες χώρες και σε διάφορες περιπτώσεις τη ζάχαρη, είτε αυτή που προέρχεται από ζαχαροκάλαμο, είτε από τεύτλα. Η διείσδυσή της π.χ. στην Ιαπωνία και την Κορέα είναι εντυπωσιακή και έχει ήδη καταλάβει το 25% της αγοράς των γλυκαντικών υλών. Η ταχύτατη διείσδυση της stevia δημιούργησε μεγάλες αντιδράσεις στην παγκόσμια βιομηχανία παραγωγής ζάχαρης.
Στην Ε.Ε. ισχύουν τα εξής: όσα τρόφιμα δεν είχαν αξιοσημείωτη κυκλοφορία στην Ε.Ε. πριν το 1997, σύμφωνα με τις διατάξεις του κανονισμού novel food πρέπει να περάσουν από διαδικασία έγκρισης. Τον Φεβρουάριο του έτους 2000 απερρίφθη η σχετική αίτηση καταχώρησης της stevia στα τρόφιμα με την αιτιολογία ότι η επίδραση της ουσίας steviol που διασπάται στο πεπτικό σύστημα σε steviosid, δεν είχε μελετηθεί επαρκώς. Για τον λόγο αυτό επιστρατεύθηκε μια και μοναδική μελέτη που έγινε σε ποντίκια που δημιουργεί με τον τρόπο ανάπτυξης των αποτελεσμάτων της, ερωτηματικά.
Πρέπει να σημειωθεί, αναφέρει ο Χρίστος Βερελής, ότι η stevia καταναλώνεται εδώ και 500 χρόνια στην Παραγουάη από τους Ιθαγενείς οι οποίοι έχουν και μηδενικά ποσοστά διαβήτη, και τα τελευταία χρόνια όπως αναφέρθη ήδη στην Ιαπωνία, την Κορέα και ήδη γίνεται διείσδυση στις ΗΠΑ.
Είναι δηλαδή, επισημαίνει ο Χρίστος Βερελής, σαν να ζητούσε η Ε.Ε. για την τομάτα και την πατάτα, να περάσουν τη διαδικασία novel food αφού προέρχονται ως αυτόχθονα φυτά από την αμερικανική ήπειρο και τα οποία είναι φυσικά προϊόντα όπως και η stevia.
H παγκόσμια βιομηχανία ζάχαρης κάνει ισχυρό lobby και προσπαθεί να καταχωρηθεί η stevia σαν πρόσθετο και να πάρει κάποιον κωδικό Ε.
Η πρώτη ήττα της Βιομηχανίας Ζάχαρης ήταν η απόφαση της WHO (Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας) και του FAO (Food and Αgriculture Organization), με την απόφαση αυτή έγινε ο καθορισμός ημερήσιας αποδεκτής δόσης stevia μέχρι το 2008. Καθορίστηκε δηλαδή η ADY (Αcceptable Daily in Take).
Θεωρείται λοιπόν εύλογα, αναφέρει ο Βουλευτής, ότι είναι θέμα χρόνου να αρθούν τα «εμπόδια», οι «σκεπτικισμοί», δηλαδή κυρίως οι αντιδράσεις της βιομηχανίας ζάχαρης, ώστε να μπει η Ευρώπη σε μια νέα εποχή σε ότι αφορά τα φυσικά γλυκαντικά μέσα. Έτσι όπως τονίζει, θα μειωθεί δραστικά η κατά κεφαλή κατανάλωση ζάχαρης με άμεσα αποτελέσματα θετικότατα στη νόσο του διαβήτη και την παχυσαρκία
Ήδη υπάρχουν πρόθεση και συζητήσεις της COCA COLA ακολουθούμενης και από την PEPSI COLA, όπως συνήθως συμβαίνει, προκειμένου να βάλουν στην αγορά προϊόντα με φυσικό γλυκαντικό την stevia.
Σήμερα στην Ευρώπη λόγω της επιβολής περιορισμών εξαιτίας της διαδικασίας novel food τα προϊόντα της stevia κυκλοφορούν ως καλλυντικά προϊόντα…..
Η χώρα μας η οποία αντιμετωπίζει εγκατάλειψη σημαντικών εκτάσεων, που μέχρι πριν λίγο χρονικό διάστημα γινόταν η καλλιέργεια καπνού, καθώς και αγρότες που δεν έχουν σήμερα αντικείμενο καλλιέργειας θεωρώ, σημειώνει ο Χρίστος Βερελής, ότι παράλληλα με άλλες προσπάθειες πρέπει να παρακολουθήσει και να λάβει δραστικά θετικές πρωτοβουλίες, στο θέμα της stevia σε ότι αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και να προωθήσει την έναρξη πειραματικών καλλιεργειών σε διάφορες περιοχές, ώστε σε διάστημα 2-3 καλλιεργητικών περιόδων να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την ποιότητα και τις αποδόσεις.»

Μετά απ΄ αυτά ο Χρίστος Βερελής ερωτά τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,
Αν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θα μελετήσει και θα αναλάβει οποιαδήποτε πρωτοβουλία σχετικά με το θέμα της stevia.
===============================================================
Δευτέρα, 26 Ιανουαρίου 2009
Αποσπάσματα δηλώσεων του Χρίστου Βερελή σε τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης για τα μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση για την Αγροτική Οικονομία

Τα μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση για την στήριξη του αγροτικού εισοδήματος δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα των αγροτών, δεν ικανοποιούν τα βασικά τους αιτήματα, ούτε την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, ούτε τις κατώτερες εγγυημένες τιμές
Είναι χρήματα που έτσι κι αλλιώς θα δίνονταν, τα οποία προσπαθεί η κυβέρνηση για προφανείς επικοινωνιακούς λόγους, να τα εμφανίσει σαν παροχές.
Προσθέτει ποσά που θα δίνονταν για αποζημιώσεις σε διάφορα προϊόντα, στο βαμβάκι, στα φρούτα, στα δημητριακά, με διάφορα άλλα ποσά τα οποία δεν είναι σαφή αυτή τη στιγμή, που η προσωπική μου άποψη είναι ότι το Υπουργείο ξέρει, δεν τα ανακοινώνει όμως γιατί θέλει να φαίνεται ότι το πακέτο των 500 εκατομμυρίων αφορά όλους, για να δημιουργήσει μια ψεύτικη εντύπωση.
Υπάρχουν θεσμικές ρυθμίσεις που θα μπορούσαν να στηρίξουν ουσιαστικά τους αγρότες αυτή την περίοδο Αναφέρομαι στην αύξηση της επιστροφή ΦΠΑ, στην επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης , ζητήματα που σε αυτά δεν απαντά η κυβέρνηση.
Η κυβέρνηση υποτίμησε τα προβλήματα όλη αυτή την περίοδο, δεν εκτίμησε σωστά το μέγεθος των προβλημάτων και τώρα ευρισκόμενη σε αμηχανία και σύγχυση με πολλή προχειρότητα ανακοίνωσε τα μέτρα.
Το ΠΑΣΟΚ με πολλή σαφήνεια κατέθεσε συγκεκριμένες θεσμικές προτάσεις για την αντιμετώπιση των συσσωρευμένων προβλημάτων των ελλήνων αγροτών.
Ζητήσαμε από τα 28 δις που δίνονται στις τράπεζες, το 1 δις να διοχετευθεί για τη στήριξη του αγροτικού τομέα, προκειμένου οι αγρότες, οι γεωργοί και κτηνοτρόφοι το διευκρινίζω να μπορέσουν να συνεχίσουν την παραγωγική τους δραστηριότητα, να μη σταματήσει η προσπάθεια εκσυγχρονισμού των εκμεταλλεύσεων γιατί κι αυτό είναι σημαντικό πρέπει να συνεχιστούν οι επενδύσεις και να μπορέσουν να πάρουν ανάσα με μέτρα ανακούφισης.
Δεύτερον, είπαμε ότι πρέπει να γίνει ρύθμιση και πάγωμα των χρεών και των βραχυπρόθεσμων και των μεσοπρόθεσμων.
Τρίτον, η επιστροφή του ΦΠΑ πρέπει να γίνεται με ένα πάγιο σύστημα.
Να επεκταθεί το Ταμείο Εγγυοδοσίας και στις αγροτικές επιχειρήσεις ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε έναν γεωργό και σε έναν κτηνοτρόφο που θέλει να μπει στο επάγγελμα και δεν έχει ακίνητη περιουσία να βάλει υποθήκη, το ταμείο εγγυοδοσίας, δηλαδή το κράτος, να εγγυηθεί στα νέα παιδιά που θέλουν να μπουν στο επάγγελμα να μπορέσουν να μπουν, να δώσει την εγγύηση για να μπορέσουν να ξεκινήσουν.
===============================
Δήλωση του Βουλευτή ΠΑΣΟΚ κ. Χρίστου Βερελή
στην κινητοποίηση - συλλαλητήριο
για την αποτροπή της μεταφοράς του 50 % τ
ων επιδοτήσεων των καπνοπαραγωγών στον β΄ πυλώνα.
Ο κ. Βερελής στη δήλωσή του σημειώνει ότι, δίκαιο είναι να εξακολουθήσουν να δίδονται οι ενισχύσεις για τον καπνό, τουλάχιστον μέχρι το 2013, οπότε και θα επανεξεταστεί η διατήρησή τους ή μη.
Στην "Ελλάδα η καπνοκαλλιέργεια γίνεται σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν εναλλακτικές δυνατότητες απασχόλησης, τονίζει ο Βουλευτής. Η μείωση των επιδοτήσεων θα οδηγήσει στην εγκατάλειψη της αγροτικής παραγωγής, στην ανεργία και στην ερήμωση αυτών των περιοχών.
Επιθυμώντας να κρατήσουμε τον αγροτικό πληθυσμό στην ύπαιθρο, πρέπει να φροντίσουμε να διατηρήσουμε τις κοινοτικές ενισχύσεις στους καπνοπαραγωγούς, επεκτείνοντας το καθεστώς των ενισχύσεων και πέρα του 2009.
Ο κ. Βερελής σημείωσε ότι οι πόροι που αφαιρούνται κυρίως από τους καπνοπαραγωγούς, όχι μόνο δεν διατίθενται αποκλειστικά για την ανάπτυξη των καπνοπαραγωγικών περιοχών, και κυρίως για τη βελτίωση του εισοδήματος των καπνοπαραγωγών, αλλά προορίζονται για έργα που αφορούν γενικά την Αγροτική Ανάπτυξη και τις Υποδομές.
θεωρώ –τόνισε ο Βουλευτής - απαραίτητη την ακύρωση αυτής της εξέλιξης, ώστε οι ενισχύσεις να παραμείνουν στο 100% στους καπνοπαραγωγούς και για την περίοδο 2009-2013, και κάλεσε την Κυβέρνηση της Ν.Δ. , με διαδικασίες που προβλέπονται στα πλαίσια της Ε.Ε. να διεκδικήσει και να επιτύχει την ακύρωση αυτής της οδηγίας-υποχρέωσης ώστε να παραμείνει το 100% των ενισχύσεων στους καπνοπαραγωγούς μέχρι το 2013.
Η ευθύνη για την άνιση, άδικη και διακριτική εις βάρος των καπνοπαραγωγών απόφαση, που οδηγεί σε μείωση του εισοδήματός τους μετά το 2009, ανήκει αποκλειστικά στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και είναι αποτέλεσμα των αδέξιων χειρισμών της και της αδυναμίας της στις διαπραγματεύσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον Απρίλη του 2004 κατέληξε στην δήλωσή του ο κ. Βερελής.
===============================================================


Με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Χρίστος Βερελής ζητά τη στήριξη της βρώσιμης ελιάς καλαμών για την διάθεση του προϊόντος.


Ο Χρίστος Βερελής στην ερώτησή του αναφέρει ότι στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας παράγεται το 70% της συνολικής Ελληνικής παραγωγής ελιάς ποικιλίας Καλαμών .Η απορρόφηση του προϊόντος όπως τονίζει ο Βουλευτής γίνεται εξαιρετικά δύσκολα λόγω των προβλημάτων χρηματοδότησης των ενδιαφερομένων αγοραστών αλλά και των Ενώσεων των παραγωγών . Αποτέλεσμα ,η κατακόρυφος πτώση των τιμών και η αδυναμία διάθεσης του προϊόντος από τους παραγωγούς.

Κατόπιν αυτών ο Χρίστος Βερελής ερωτά τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Τροφίμων1.Τί πρόκειται να πράξει ώστε να ομαλοποιηθούν οι συνθήκες της αγοράς και διατεθεί η παραγωγή .2.Τι πρόκειται να πράξει για την απρόσκοπτη χρηματοδότηση των Ενώσεων των παραγωγών για την απορρόφηση του προϊόντος.3.Αν προτίθεται η κυβέρνηση να εφαρμόσει μέτρα άτοκης χρηματοδότησης των ενώσεων των ελαιοπαραγωγών για την διάθεση του προϊόντος.
====================================================================
Γυρίζει την πλάτη στους παραγωγούς εσπεριδοειδών του Νόμου μας η Κυβέρνηση, αρνούμενη αποζημίωση για της ζημιές λόγω παγετού.

Αυτό προκύπτει από την απάντηση που έδωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στην Κοινοβουλευτική παρέμβαση του Χρίστου Βερελή, με την οποία ρωτούσε την ηγεσία του Υπουργείου, για το θέμα της αποζημίωσης ακαρπίας εσπεριδοειδών του Νομού Αιτωλοακαρνανίας.

Με ποια κριτήρια απορρίφθηκε το αίτημα των ΕΑΣ και των Ομάδων παραγωγών του Νομού Αιτ/νιας για κάλυψη των ζημιών που προέκυψαν από την ακαρπία.
Εάν προτίθεται να επανεξετάσει το αίτημα ώστε να προχωρήσει ο ΕΛΓΑ σε σχετική απόφαση των παραγωγών εσπεριδοειδών του Νομού Αιτωλοακαρνανίας

Με την απάντησή του ο Υπουργός επικαλείται Μέσους Oρους (Μ.Ο) ζημιών που προβλέπει η ΚΥΑ, που ως γνωστόν τις περισσότερες φορές είναι άδικοι.
Μάλλον αγνοεί η Κυβέρνηση ότι ο Νομός Αιτωλοακαρνανίας είναι ο μεγαλύτερος Νομός της χώρας με ανομοιογενή μορφολογία, υψόμετρα, κλίμα και άλλα, που σημαίνει ότι μπορεί η πρόκληση ζημιών π.χ στην Αμφιλοχία να είναι πλήρης και στο Μεσολόγγι η παραγωγή να έμεινε άθικτη και έτσι ο Μ.Ο του Νομού να μη δικαιολογεί καμμία αποζημίωση στους παραγωγούς της Αμφιλοχίας.

Ο κ. Βερελής έπειτα από την παραπάνω εξέλιξη, σε δήλωσή του αναφέρει ότι, τα μάτια των παραγωγών στρέφονται βεβαίως και στις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα συσσωρευμένα βάρη του επερχόμενου χειμώνα.

Ο Βουλευτής τονίζει την ανάγκη να ανασταλούν οι υποχρεώσεις των αγροτών προς την ΑΤΕ και να υπάρξουν διευκολύνσεις ανάλογα με τον αριθμό των δένδρων ή της καλλιεργούμενης έκτασης, που χτυπήθηκε από την ακαρπία.

Ο κ. Βερελής καταλήγοντας ζητά από την ηγεσία του Υπουργείου να προχωρήσει στην αλλαγή του κανονισμού έτσι ώστε να συμπεριληφθούν σε αυτόν αιτίες αποζημίωσης που σήμερα δεν προβλέπονται, ενώ τονίζει την ανάγκη να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες ώστε να μπορέσουν οι παραγωγοί να συμπληρώσουν το χαμένο εισόδημά τους.

=======================================================
Σε τρία εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται η ετήσια ενίσχυση
για το α’ έτος εφαρμογής του προγράμματος
«Προστασία παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας» -
αναμένεται η έκδοση και νέας προκήρυξης.

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, το συνολικό ύψος της ενίσχυσης για το α’ έτος εφαρμογής του Μέτρου 3.14 του ΕΠΑΑ «Προστασία Παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας» ανέρχεται σε τρία εκατομμύρια ευρώ περίπου. Το ποσό αυτό κατανέμεται σε 2.711 δικαιούχους ελαιοπαραγωγούς με 3.388,6 εκτάρια ελαιώνα που έχουν ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα, υπογράφοντας τις σχετικές συμβάσεις περί το τέλος του 2006.

Η καταβολή των οικονομικών ενισχύσεων του α’ έτους εφαρμογής θα ολοκληρωθεί με την καταχώρηση του συνόλου των αιτήσεων πληρωμής στο μηχανογραφικό σύστημα, διαδικασία χρονοβόρα λόγω του ευάριθμου των δικαιούχων παραγωγών. Προς το παρόν, για το α’ έτος εφαρμογής του προγράμματος είχαν ήδη καταβληθεί έως τις 09.10.08 οικονομικές ενισχύσεις ύψους 760.836,41 ευρώ σε 1.228 δικαιούχους.

Οι οικονομικές ενισχύσεις του β’ έτους θα καταβληθούν μετά την υποβολή των αντίστοιχων αιτήσεων πληρωμής των δικαιούχων, η οποία προγραμματίζεται για το τέλος του 2008. Σύμφωνα με τις εφαρμοστικές του προγράμματος υπουργικές αποφάσεις, η πληρωμή του β’ έτους θα γίνει εντός του τριμήνου Φεβρουαρίου – Απριλίου 2009. Το Υπουργείο εκτιμά ότι κατά τη δεύτερη πληρωμή δεν πρόκειται να υπάρξουν παρόμοιες της πρώτης καθυστερήσεις, καθώς οι δικαιούχοι θα είναι ήδη καταχωρημένοι στο μηχανογραφικό σύστημα, οπότε ο φόρτος εργασίας αναμένεται μικρότερος.

Η περαιτέρω χρηματοδότηση του προγράμματος είναι διασφαλισμένη μέσω της ένταξής του στη δράση 4.1 του Μέτρου 214 – Γεωργοπεριβαλλοντικές Ενισχύσεις» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» 2007-2013.

Τέλος, κατόπιν υποβολής σχετικού αιτήματος του κ. Μπούγα, προκειμένου περισσότεροι παραγωγοί να ενταχθούν στο πρόγραμμα, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων σχεδιάζει την έκδοση νέας προκήρυξης μόλις ολοκληρωθεί η κατάρτιση των διοικητικών πράξεων εφαρμογής των γεωργοπεριβαλλοντικών μέτρων της νέας προγραμματικής περιόδου 2007-2013.

Τα ανωτέρω στοιχεία περιλαμβάνονται στην απάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Α. Κοντού σε σχετική ερώτηση του κ. Ιωάννη Μπούγα και καταδεικνύουν την υλοποίηση του πρωτοποριακού για τη χώρα μας προγράμματος Προστασίας του Παραδοσιακού Ελαιώνα της Άμφισσας. Μέσω αυτού, οι εντεταγμένοι ελαιοπαραγωγοί, πέραν των ενισχύσεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, λαμβάνουν για πρώτη φορά ειδική οικονομική ενίσχυση για τη διατήρηση αναλλοίωτης της φυσικής μορφής των ελαιοδένδρων αλλά και της παραδοσιακής μεθόδου ελαιοκαλλιέργειας.
===========================================================
Με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Χρίστος Βερελής ζητά τη στήριξη της βρώσιμης ελιάς καλαμών για την διάθεση του προϊόντος.


Ο Χρίστος Βερελής στην ερώτησή του αναφέρει ότι στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας παράγεται το 70% της συνολικής Ελληνικής παραγωγής ελιάς ποικιλίας Καλαμών .Η απορρόφηση του προϊόντος όπως τονίζει ο Βουλευτής γίνεται εξαιρετικά δύσκολα λόγω των προβλημάτων χρηματοδότησης των ενδιαφερομένων αγοραστών αλλά και των Ενώσεων των παραγωγών . Αποτέλεσμα ,η κατακόρυφος πτώση των τιμών και η αδυναμία διάθεσης του προϊόντος από τους παραγωγούς.

Κατόπιν αυτών ο Χρίστος Βερελής ερωτά τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Τροφίμων1.Τί πρόκειται να πράξει ώστε να ομαλοποιηθούν οι συνθήκες της αγοράς και διατεθεί η παραγωγή .2.Τι πρόκειται να πράξει για την απρόσκοπτη χρηματοδότηση των Ενώσεων των παραγωγών για την απορρόφηση του προϊόντος.3.Αν προτίθεται η κυβέρνηση να εφαρμόσει μέτρα άτοκης χρηματοδότησης των ενώσεων των ελαιοπαραγωγών για την διάθεση του προϊόντος.
======================================================
Τρίτη, 18 Νοεμβρίου 2008
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΘΥΜΙΟΥ ΣΩΚΟΥ
ΚΑΤΑ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ (ΤΡΙΤΗ 18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2008) ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ
ΤΩΝ ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΣΤΗ ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ.

«Ο αγώνας των καπνοπαραγωγών του νομού Αιτωλοακαρνανίας είναι ένας αγώνας δίκαιος. Αγωνίζονται για να μην μεταφερθεί το 50 % του εισοδήματός τους από το 2010 και μετά, σε άλλες κατευθύνσεις, έτσι ώστε να μην καταρρεύσει ο αγροτικός κόσμος του νομού.
Ο αγώνας αφορά όλους τους αγρότες και πρόκειται κυρίως για αγώνα υπεράσπισης του δικαιώματός τους, που κάποιοι προσπαθούν να τους το αφαιρέσουν, για να μείνουν στον τόπο τους, να παράγουν και να φροντίζουν την περιουσία τους.
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας και εγώ προσωπικά συμμετέχουμε σ’ αυτόν τον αγώνα με όλες μας τις δυνάμεις.
Έναν αγώνα που οι αγρότες του νομού οφείλουν να τον δίνουν ενωμένοι, έτσι ώστε να αποτρέπουν τις όποιες προσπάθειες αποπροσανατολισμού και διάσπασης.
Προσπάθειες διάσπασης και αποπροσανατολισμού που προέρχονται από πολλές πλευρές, αλλά κυρίως από την κυβέρνηση και τους παράγοντές της.
Επισημαίνω την ανάγκη ενότητας και συσπείρωσης των αγροτών μαζί με τους πραγματικούς εκφραστές των δικών τους συμφερόντων.
Η διασφάλιση της ενότητας των καπνοπαραγωγών και αγροτών από τις επιχειρούμενες προσπάθειες διάσπασης, θα έχει ως αποτέλεσμα την δικαίωσή τους και αποτελεί την μόνη εγγυημένη προοπτική για την επίλυση των αιτημάτων τους.


Δηλώσεις βουλευτή κυρίας Γιαννακά

Στο σημερινό συλλαλητήριο που διοργάνωσαν στη Γέφυρα Αχελώου οι ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών και οι ομάδες καπνού για την διεκδίκηση του 50% της επιδότησης των καπνοπαραγωγών και την επιστροφή των ενισχύσεων στο 1ο πυλώνα μέχρι το 2013, παραβρέθηκε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Σοφία Γιαννακά.
Η κ. Γιαννακά στις δηλώσεις της τόνισε μεταξύ άλλων ότι:
«Θα πρέπει η αδικία αυτή να αποκατασταθεί. Θα πρέπει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, έστω και την ύστατη ώρα, να διεκδικήσει την άρση της αδικίας και την αλλαγή του καθεστώτος ενίσχυσης των καπνοπαραγωγών στο συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας.
Η Αιτ/νία δεν πρέπει να χάνει 40.000.000εκ. το χρόνο, δεν πρέπει να μειωθεί το εισόδημα των αγροτών διότι αυτό θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία της περιοχής μας.
Εκφράζω τη συμπαράστασή μου στον αγώνα των καπνοπαραγωγών διότι είναι αγώνας επιβίωσης»
======================================================================
Κυριακή, 9 Νοεμβρίου 2008
Ενημερωτικές ομιλίες για αιγοπροβατοτρόφους
στην Αιτωλοακαρνανία
Η Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης του Νομού Αιτωλοακαρνανίας εν’ όψη της έναρξης υποβολής αιτήσεων των αιγοπροβατοτρόφων του νομού στα πλαίσια της δράσης «Ενθάρρυνση Επενδύσεων Μικρού Κόστους σε Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις – ΜΙΚΡΑ ΣΧΕΔΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ» θα διοργανώσει σειρά ενημερωτικών ομιλιών για τους αιγοπροβατοτρόφους του Νομού.
Η ενημέρωση θα γίνει από κλιμάκια γεωπόνων της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχίας.
Το Πρόγραμμα ενημερωτικών ομιλιών έχει ως εξής:
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ
ΩΡΑ
ΑΙΘΟΥΣΑ
12/11/2008
ΑΜΦΙΛΟΧΙΑ
12:00
Τρομπούκη
17/11/2008
ΘΕΡΙΑΚΙΣΗ ΜΕΝΙΔΙΟΥ
12:00
Δημοτικό Σχολείο
18/11/2008
ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟ
12:00
Δημαρχείο
25/11/2008
ΘΕΡΜΟ
11:00
Δημαρχείο
20/11/2008
ΑΣΤΑΚΟΣ
11:00
Δημαρχείο
11/11/2008
ΣΙΜΟΣ
10:00
Δημαρχείο
12/11/2008
ΧΑΛΚΕΙΑ
10:00
Δημαρχείο
11/11/2008
ΠΛΑΓΙΑ
09:00
Καφενείο Σπύρου Παντελή
12/11/2008
ΚΑΝΔΗΛΑ
10:00
Δημαρχείο
13/11/2008
ΘΥΡΙΟ
10:00
Κοινοτικό Κατάστημα
14/11/2008
ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ
10:00
Κοινοτικό Κατάστημα
17/11/2008
ΠΑΛΑΙΡΟΣ
10:00
Παλαιό Δημοτικό Σχολείο
18/11/2008
ΒΟΝΙΤΣΑ
10:00
Δημαρχείο
12/11/2008
ΚΑΛΥΒΙΑ
10:00
Κοινοτικό Κατάστημα
13/11/2008
ΑΓΙΟΣ ΒΛΑΣΙΟΣ
10:00
Δημαρχείο
14/11/2008
ΑΓΓΕΛΟΚΑΣΤΡΟ
10:00
Δημαρχείο
19/11/2008
ΠΑΡΑΒΟΛΑ
10:00
Δημαρχείο
18/11/2008
ΦΥΤΕΙΕΣ
10:00
Δημαρχείο
20/11/2008
ΛΕΠΕΝΟΥ
10:00
Αγροτικός Συνεταιρισμός
21/11/2008
ΔΟΚΙΜΙ
10:00
Κοινοτικό Κατάστημα
24/11/2008
ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ
10:00
Δημαρχείο
25/11/2008
ΚΑΤΟΥΝΑ
10:00
Δημαρχείο
27/11/2008
ΝΕΑΠΟΛΗ
10:00
Δημαρχείο

Σε ότι αφορά την Διαδικασία υποβολής Αιτήσεων από τους παραγωγούς του Νομού, τα δικαιολογητικά, και την επιλεξιμότητα των εκμεταλλεύσεων τονίζονται ιδιαιτέρως τα εξής:

A. Η δράση αφορά στην ενίσχυση επενδύσεων συνολικού επιλέξιμου κόστους έως 50.000 ευρώ και είναι στοχευμένη αποκλειστικά σε υπάρχουσες αιγοπροβατοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

B. Αναλυτικά, επιλέξιμες επενδύσεις θα είναι υποχρεωτικά η αγορά αμελκτικής μηχανής και προαιρετικά:
1. Η κατασκευή κτιρίου άμελξης και χώρου γάλακτος (ή εναλλακτικά η διαμόρφωση υπάρχοντος χώρου σε χώρο άμελξης – χώρο γάλακτος).
2. Η αγορά μηχανών γαλουχίας αμνοεριφίων.
3. Η αγορά παγολεκάνης.
4. Η αγορά γεννήτριας.
5. Η αγορά και εγκατάσταση εξοπλισμού παραγωγής ζωοτροφών για τις ίδιες ανάγκες της μονάδας.
6. Η αγορά και εγκατάσταση σιλό συνολικής χωρητικότητας μέχρι 40 κυβικών μέτρων.
7. Η κατασκευή αποθηκευτικών χώρων θερμοκηπιακού τύπου για ζωοτροφές.
8. Η κατασκευή μικρού βιολογικού καθαρισμού για τον χειρισμό των υγρών αποβλήτων της μονάδας.
9. Η αγορά και εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα για τις ανάγκες συντήρησης του εξοπλισμού άμελξης και συντήρησης του γάλακτος.
10. Δεν ενισχύονται, οι επενδύσεις που δεν συμπεριλαμβάνονται στην ανωτέρω λίστα, οι επενδύσεις απλής αντικατάστασης, ο ΦΠΑ, η αγορά μεταχειρισμένου εξοπλισμού και η αγορά εξοπλισμού πριν την ημερομηνία έγκρισης.

Γ. Επιλεξιμότητα αιγοπροβατοτρόφων
1. Οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, για να είναι επιλέξιμες θα πρέπει να ανήκουν νόμιμα σε:
Α. Φυσικά πρόσωπα, ηλικίας από 18 έως 60 ετών, κατά κύριο επάγγελμα αγρότες., οι οποίοι υποβάλουν Ενιαία Δήλωση Εκμετάλλευσης στον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Β. Νομικά Πρόσωπα που έχουν νομική μορφή Α.Ε., Ε.Π.Ε., Ο.Ε., Ε.Ε. ή ΑΣΟ του Ν.2810/2000 όπως οι έννοιές τους ορίζονται στο Εμπορικό Δίκαιο.
2. Να διαθέτουν:
Α. άδεια λειτουργίας ή
Β. βεβαίωση Δημάρχου ότι οι σταβλικές εγκαταστάσεις στις οποίες χωροθετούνται οι προτεινόμενες επενδύσεις βρίσκονται εκτός ορίου οικισμού και πράξη χαρακτηρισμού από το οικείο Δασαρχείο για τον χώρο που είναι εγκατεστημένη η μονάδα.
3. Να δραστηριοποιούνται στην αιγοπροβατοτροφία με τουλάχιστον 150 θηλυκά αιγοπρόβατα άνω του έτους, όπως το μέγεθος αυτό έχει δηλωθεί στην Ενιαία Δήλωση Εκμετάλλευσης του 2008 (ΟΠΕΚΕΠΕ).
4. Οι νόμιμοι κάτοχοί τους να μην έχουν υπάρξει δικαιούχοι Σχεδίου Βελτίωσης κατά την τελευταία πενταετία πριν την υποβολή της αίτησής τους για ενίσχυση από το παρών καθεστώς.
5. Οι νόμιμοι κάτοχοί τους να μην έχουν λάβει ενίσχυση μέσα από Σχέδιο Βελτίωσης κατά την τελευταία τριετία πριν την υποβολή της αίτησής τους για ενίσχυση από το παρών καθεστώς.

Δ. Υποβολή Αίτηση Υποψηφιότητας;
Ο υποψήφιος μπορεί να λάβει την αίτηση υποψηφιότητας και αφού την συμπληρώσει, να την καταθέσει στην οικεία Δ/νση Γεωργίας / Αγροτικής Ανάπτυξης ή στο οικείο Τοπικό Κέντρο Αγροτικής Ανάπτυξης.
===================================================
Παρασκευή, 7 Νοεμβρίου 2008
Σοφία Γιαννακά: «Καταρρέουν οι τιμές γάλακτος –
Αυξάνονται οι τιμές των ζωοτροφών»

Ερώτηση κατέθεσε η Βουλευτής του νομού μας, Σοφία Γιαννακά, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα τον έντονο προβληματισμό και δυσαρέσκεια που επικρατεί στους κτηνοτρόφους της Δυτικής Ελλάδας, οι οποίοι βλέπουν τις τιμές του γάλακτος να καταρρέουν και τις ζωοτροφές να παραμένουν ακριβές.
Στην ερώτησή της η Βουλευτής επεσήμανε ότι «Η αγορά του αιγοπρόβειου γάλακτος στο νομό, όπως και στους άλλους νομούς της χώρας, εξακολουθεί να δέχεται ισχυρές πιέσεις και οι κτηνοτρόφοι αδυνατούν να καλύψουν το κόστος παραγωγής, εξαιτίας των ιδιαιτέρως αυξημένων τιμών των ζωοτροφών αλλά και των στρεβλώσεων που παρατηρούνται στη συγκεκριμένη αγορά.»
Η κυρία Γιαννακά σημείωσε μεταξύ άλλων ότι ανεξήγητο παραμένει το γεγονός ότι «Παρά το γεγονός ότι τα αποθέματα σε γάλα έχουν μειωθεί δραματικά εξαιτίας του ισοζυγίου αλλά και της κατοχύρωσης της φέτας, η τιμή του προϊόντος παραμένει καθηλωμένη σε επίπεδα τριετίας, με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι να βλέπουν τα κέρδη τους να συρρικνώνονται. Το κόστος παραγωγής παραμένει σε δυσθεώρητα επίπεδα παρά την πτώση στην τιμή του καλαμποκιού, αφού οι τιμές του βαμβακόσπορου και της πούλπας παραμένουν εξαιρετικά υψηλές… Την ίδια στιγμή που οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν προβλήματα βιωσιμότητας των εργασιών τους και επιβίωσης εξαιτίας του υψηλού κόστους παραγωγής και των χαμηλών τιμών πώλησής των προϊόντων που παράγουν, η Ελλάδα παραμένει μία από τις λίγες χώρες της Ε.Ε. στις οποίες οι τιμές των συγκεκριμένων προϊόντων κατά τη δεκαετία 1997-2007 αυξήθηκαν με ρυθμό υψηλότερο του τιμαρίθμου. Στις υπόλοιπες χώρες οι αυξήσεις είναι μικρότερες από τον πληθωρισμό».
Τέλος η Βουλευτής, τονίζοντας ότι παραμένει ανεξέλεγκτη η λειτουργία των διαμορφωμένων καρτέλ γάλακτος στην αγορά, ανοίγοντας κι άλλο την ψαλίδα μεταξύ τιμών παραγωγού και τιμών καταναλωτή και υπονομεύοντας το θεμιτό ανταγωνισμό, έθεσε τα ακόλουθα ερωτήματα στον αρμόδιο Υπουργό:
1. Με ποιο τρόπο θα προστατεύσει το Υπουργείο τους κτηνοτρόφους από τον «εκβιασμό» των μεταποιητών και τα καρτέλ γάλακτος;
2. Προτίθεται το αρμόδιο Υπουργείο να λάβει μέτρα και αν ναι, ποια, προκειμένου να μικρύνει η ψαλίδα μεταξύ τιμών παραγωγού και τιμών καταναλωτή;
========================================
21 Οκτωβρίου 2008
Βασικά σημεία της ομιλίας του Χρίστου Βερελή στην εκδήλωση της Ένωσης Συνετ/σμών Αγρινίου με θέμα « Προοπτικές Ανάπτυξης νέων καλλιεργειών στην Αιτωλ/νία »

«Εθνική στρατηγική για τα βασικά μας προϊόντα
όπως τα δημητριακά, το ελαιόλαδο, τα φρούτα και λαχανικά »

«Η ελληνική γεωργία μπορεί κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις να επιδείξει ευελιξία, να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, να εκσυγχρονιστεί να αναδείξει τα μοναδικά προϊόντα της και να εξαντλήσει τα πλεονεκτήματα που έχει, λόγω των ιδανικών εδαφο-κλιματικών συνθηκών της χώρας.
Μέσα στο έντονα ανταγωνιστικό και δύσκολο οικονομικό περιβάλλον ραγδαίων κλιματικών αλλαγών και αυξήσεων των τιμών των εισροών, καλείται να κερδίσει το στοίχημα της ποιότητας και της ανταγωνιστικότητας.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πρέπει να χαράξει εθνική στρατηγική για τα βασικά μας προϊόντα όπως τα δημητριακά, το ελαιόλαδο, τα φρούτα, να πραγματοποιεί ουσιαστικούς έλεγχους στα εισαγόμενα προϊόντα, να περιορίζονται οι εισαγωγές και να προστατεύεται η ελληνική παραγωγή.
Η πολιτεία έχει την υποχρέωση να φέρει το γεωπόνο δίπλα στο γεωργό και τον κτηνίατρο δίπλα στον κτηνοτρόφο, να διευκολύνει τον αγρότη και τον κτηνοτρόφο να βρίσκει απαντήσεις στα θέματα που τον απασχολούν στην περιοχή του, κοντά στην εκμετάλλευσή του.
Είναι ανάγκη να υλοποιηθεί άμεσα το Μητρώο Αγροτών και γεωργικών εκμεταλλεύσεων στη χώρα μας, ώστε να προσδιορίζονται με σαφήνεια οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
Στα επιχειρησιακά και αναπτυξιακά προγράμματα να δίνεται προτεραιότητα στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, να ενταχθούν σε δράσεις και μέτρα.
Η πρωτοβουλία της Ένωσης Συνετ/σμών Αγρινίου, να παρουσιάσει τις προοπτικές Ανάπτυξης νέων καλλιεργειών στην Αιτωλ/νία, είναι σημαντική και ουσιαστικά δείχνει ένα δρόμο που δεν έχει καταφέρει το οργανωμένο κράτος να δείξει, η πολιτεία όφειλε μέχρι σήμερα να έχει κάνει ένα ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για τις περιοχές στις οποίες εγκαταλείπονται οι αγροτικές εκτάσεις.
Έγινε μια προσεκτική και έγκαιρα προετοιμασμένη προσπάθεια για την εγκατάσταση νέων καλλιεργειών στην περιοχή, υπάρχει ένα επιστημονικό και ερευνητικό επίπεδο που δίνει ένα επίπεδο ασφάλειας στις καλλιεργητικές επιλογές»
======================================================================
20 Οκτωβρίου 2008

«Ρύθμιση καλλιεργητικών χρεών για τους Αγρότες του Νόμου μας ζητά ο Χρίστος Βερελής»

Ερώτηση του Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Χρίστου Βερελή προς τον Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τα προβλήματα των Παραγωγών σιτηρών και βαμβακιού Νομού Αιτωλοακαρνανίας.
Ο κ. Βερελής στην ερώτησή του αναφέρει, ότι
η τρέχουσα καλλιεργητική περίοδος για τους παραγωγούς σιτηρών και βαμβακιού είναι από τις χειρότερες των τελευταίων ετών .Επίσης είναι βέβαιο, σημειώνει, ότι οι αγρότες αυτοί αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις - κατά κανόνα εξοφλούνται με την καταβολή των δικαιωμάτων τους - σε συνεταιρισμούς, τράπεζες ή ιδιώτες από προμήθειες καλλιεργητικών εφοδίων.Στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας το πρόβλημα αυτό, επισημαίνει ο Βουλευτής, είναι οξύτατο και εκ του γεγονότος ότι δεν υπάρχει πλέον η καλλιέργεια καπνού, που ήταν και κύρια και συμπληρωματική πηγή εισοδήματος για τους αγρότες του Νομού μας.Όλα αυτά οδηγούν, τονίζει ο κ. Βερελής, στην αναγκαιότητα αναζήτησης τρόπων ενίσχυσης ώστε να ανασυνταχθούν και αντιμετωπίσουν με στοιχειωδώς ευπρεπή τρόπο, τις οικογενειακές και λοιπές υποχρεώσεις τους μετά από ρύθμιση των χρεών τους μέσω ολιγόμηνης παράτασης.
Κατόπιν αυτών ο κ. Χρίστος Βερελής ερωτά τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων1.Αν προτίθεται να επισπεύσει την καταβολή των δικαιωμάτων στα πλαίσια των ισχυόντων προθεσμιών που ορίζουν οι κοινοτικοί κανονισμοί.2.Αν προτίθεται να εισηγηθεί ή να λάβει ευνοϊκότερα μέτρα για την επιμήκυνση της περιόδου της πληρωμής της τρεχούσης καλλιεργητικής περιόδου για τους παραγωγούς σιτηρών και βαμβακιού .
Νέες παρεμβάσεις για τοπικά ζητήματα από τον Θάνο

Νέες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις για ζητήματα σημαντικού τοπικού ενδιαφέροντος πραγματοποίησε ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ κ. Θάνος Μωραΐτης. Μεταξύ αυτών, ο κ. Μωραΐτης κατέθεσε πέντε Ερωτήσεις προς αρμόδια Υπουργεία και για:


τις αποζημιώσεις των Αιτωλοακαρνάνων ελαιοπαραγωγών για την ακαρπία. Ο κ. Μωραΐτης τονίζει ότι «η Αιτωλοακαρνανία θα πρέπει να ενταχθεί σε πρόγραμμα ενίσχυσης μιας και όπως είναι αντιληπτό το εισόδημα των παραγωγών κατά την φετινή χρονιά θα είναι μειωμένο».

τα προβλήματα των παραγωγών καλαμποκιού στην Αιτωλοακαρνανία. Ο κ. Μωραΐτης καλεί το Υπουργείο να λάβει άμεσα μέτρα για την στήριξη των παραγωγών οι οποίοι αντιμετωπίζουν την κατάρρευση των τιμών και την αύξηση του κόστους παράγωγης.

-----------------------------------------------------------
Τετάρτη, 24 Σεπτεμβρίου 2008
Σκληρή, εφ’ όλης της ύλης κριτική
και προτάσεις της παράταξης
«Κίνημα Αυτοδιοίκησης στην ΕΝΑΕ»
στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Την πλήρη αδυναμία της Κυβέρνησης να προστατέψει την ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία, αλλά και να διασφαλίσει με επάρκεια και αποτελεσματικότητα τη δημόσια υγεία απέναντι στους διατροφικούς κινδύνους που ελλοχεύουν, ανέδειξε η παράταξη «Κίνημα Αυτοδιοίκησης στην ΕΝΑΕ» κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΝΑΕ, στην οποία παρέστη ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αλέξανδρος Κοντός.
Στην τοποθέτηση του ο επικεφαλής της παράταξης Γιάννης Μίχας επέκρινε την κυβερνητική πολιτική στα ζητήματα πρωτογενούς παραγωγής που έχουν οδηγήσει την ύπαιθρο σε απόγνωση, με την αγροτική οικονομία να αιμορραγεί και να συρρικνώνεται καθημερινά.
Ειδικότερα ο κ. Μίχας αναφέρθηκε :
· στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» το οποίο είναι μειωμένο σε σχέση με το Γ' ΚΠΣ κατά 14 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ επιχειρείται η πλήρης κρατικοποίησή του (π.χ. ΟΠΑΑΧ, Σχέδια Βελτίωσης).
· Στις τιμές του πετρελαίου, λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων, ζωοτροφών που συνεχώς αυξάνονται συνθέτοντας ένα εξαιρετικά δύσκολο σκηνικό για την πρωτογενή παραγωγή.
· Στους μεσάζοντες και τα καρτέλ που λυμαίνονται την παραγωγή αποκομίζοντας τεράστια κέρδη τα οποία και εκτοξεύουν τις τιμές των προϊόντων σε βάρος των καταναλωτών και συμπιέζουν προς τα κάτω τα κέρδη των παραγωγών.
· Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα προβλήματα των πυρόπληκτων αγροτών και κτηνοτρόφων στην Ηλεία αλλά και των άλλων πυρόπληκτων περιοχών, που αν και θα έπρεπε να είναι πολιτική πρώτης προτεραιότητας παραμένουν έναν χρόνο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του περσινού καλοκαιριού ιδιαίτερα οξυμμένα.
Η πρωτογενής παραγωγή αντιμετωπίζει προβλήματα ζωτικά, προβλήματα επιβίωσης και όχι όρων διαβίωσης και ως τέτοια οφείλει να τα αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση, σημείωσε ο επικεφαλής της παράταξης.
Δριμεία κριτική εξαπέλυσε ο κ. Μίχας στην Κυβέρνηση και για τη συστηματική αφαίμαξη αρμοδιοτήτων των αρμόδιων υπηρεσιών των ΝΑ, Γεωργίας και Αλιείας από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Το γεγονός αυτό, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, έχει ως αποτέλεσμα στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης οι Κεντρικές Υπηρεσίες του Κράτους να μεταλλάσσονται σε ακόμη πιο κεντρικές και συγκεντρωτικές με την αυτοδιοίκηση να επιχειρείται να αφεθεί στο περιθώριο. Εξέλιξη που βρίσκεται βέβαια σε πλήρη αντιδιαστολή με το χιλιοειπωμένο «το μέλλον ανήκει στην αυτοδιοίκηση», υπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα και πελατειακές εξαρτήσεις. Συν τοις άλλοις η τακτική αυτή απαξιώνει το επιστημονικό προσωπικό των ΝΑ, δημιουργεί εργαζομένους δύο μισθολογικών ταχυτήτων, πλήττει την πρωτογενή παραγωγή της χώρας.
Ως αποκορύφωμα αυτής της πολιτικής υποδείχθηκε η λειτουργία των Κέντρων Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και το πρόσφατο νομοσχέδιο για την Κτηνοτροφία που υποκαθιστούν και συρρικνώνουν το αντικείμενο εργασίας των υπηρεσιών των ΝΑ.
Στη συνέχεια ο επικεφαλής της παράταξης έθεσε επί τάπητος το κρίσιμο ζήτημα της λειτουργίας των Ιχθυοκαλλιεργειών.
Σε ό,τι αφορά τον κρίσιμο τομέα των ελέγχων για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και των καταναλωτών. Ο επικεφαλής της παράταξης κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι έχει αφήσει το σύστημα ελέγχων της αγοράς και προστασίας της δημόσιας υγείας στην τύχη του, με αποτέλεσμα η χώρα αφενός μεν να είναι ευάλωτη και ανοχύρωτη στους πάσης φύσεως διατροφικούς κινδύνους και αφετέρου να διασύρεται απειλούμενη διαρκώς με παραπομπές στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.
Με αφορμή μάλιστα το τεράστιο διατροφικό σκάνδαλο με το γάλα στην Κίνα επισημάνθηκε ότι σήμερα είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ η εφαρμογή ενός νέου ενιαίου ολοκληρωμένου συστήματος ελέγχων με βάση τις προτάσεις της αυτοδιοίκησης, των επιστημονικών φορέων και των συλλογικών οργάνων των εργαζομένων. Ο κ. Μίχας πρότεινε η αρμοδιότητα των ελέγχων να περιέλθει αποκλειστικά στις ΝΑ με τον ΕΦΕΤ να αναλαμβάνει τον ρόλο του συντονισμού, της παροχής επιστημονικής κάλυψης, της εφαρμογής των κοινοτικών οδηγιών.
«Αποφασίστε επιτέλους ποιος θα είναι ο ρόλος του ΕΦΕΤ» ανέφερε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στον Υπουργό ο κ. Μίχας, ο οποίος ως απαραίτητες προϋποθέσεις για την επιτυχία του νέου συστήματος ελέγχων, ανέφερε την ενίσχυση των υπηρεσιών των ΝΑ με προσωπικό και μέσα, την αυστηροποίηση του κυρωτικού πλαισίου, την κάλυψη με τις αναγκαίες πιστώσεις των αναγκών για υπερωριακή και νυκτερινή απασχόληση, την απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, την ενίσχυση της δικαιοσύνης ώστε να επιταχυνθούν οι χρόνοι εκδίκασης των υποθέσεων, τη διενέργεια επιμορφωτικών προγραμμάτων στους υπαλλήλους και τη δημιουργία ενός διατροφικού Τειρεσία, ενός πλήρως δηλαδή μηχανογραφημένου κεντρικού συστήματος, στο οποίο θα καταγράφονται όλοι οι παραβάτες, το είδος των παραβάσεων και οι ποινές που τους έχουν επιβληθεί.
Στη συνέχεια εξήρε τις προσπάθειες των γεωτεχνικών των ΝΑ και ζήτησε την άρση των μισθολογικών αδικιών που υφίστανται. «Οι γεωτεχνικοί είναι άμεσοι συνεργάτες μας, συμβάλλουν τα μέγιστα στην υλοποίηση του ρόλου και της αποστολής των ΝΑ και επομένως είναι αναγκαίο να δοθούν λύσεις στα οικονομικά αιτήματά τους, όπως δόθηκαν αντίστοιχα και για τους μηχανικούς».
Ακόμη ο κ. Μίχας πρότεινε :
· Να δίνεται η δυνατότητα στις ΝΑ κατάσχεσης των ακατάλληλων προϊόντων που εντοπίζονται στα τελωνεία της χώρας καθώς κάτι τέτοιο σήμερα δεν προβλέπεται με αποτέλεσμα αυτά να επανεξάγονται
· Να ληφθεί ειδική μέριμνα βάσει και των προτάσεων της ΝΑ για να αποτραπεί το φαινόμενο της ελληνοποίησης κτηνοτροφικών προϊόντων που εμφανίζεται τις περιόδους αυξημένης ζήτησης και συμπιέζει το εισόδημα των Ελλήνων κτηνοτρόφων
· Να θεσπιστούν ειδικά οικονομικά κίνητρα για την ίδρυση νέων Μονάδων Αποτέφρωσης και Καταστροφής Ζωικών Προϊόντων που σήμερα δεν επαρκούν
Στο ίδιο, έντονα επικριτικό μήκος κύματος κυμάνθηκαν και οι παρεμβάσεις όλων των μελών της παράταξης Κίνημα Αυτοδιοίκησης στην ΕΝΑΕ.
Η Νομάρχης Ηρακλείου Ευαγγελία Σχοιναράκη στάθηκε στα αγροτικά προβλήματα ολόκληρης της Κρήτης, επισημαίνοντας το γεγονός ότι δίνονται επιλεκτικού χαρακτήρα αποζημιώσεις ανάλογα με τις περιοχές . Για παράδειγμα στην Κρήτη ζητήθηκαν αποζημιώσεις για την «ακαρπία» και είπαν ότι δε δίνονται ενώ δόθηκαν σε άλλες περιοχές . Παράλληλα ζήτησε την απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και πρότεινε η διαχείριση των υδάτινων πόρων να περιέλθει στην αρμοδιότητα των ΝΑ και να υπάρξει Εθνικός Σχεδιασμός. Χαρακτήρισε δε το θεσμό των Κέντρων Αγροτικής Ανάπτυξης ως αποτυχημένο και θεσμό χωρίς αντικείμενο.
Την ιδιαιτερότητα της κτηνοτροφίας του νησιωτικού χώρου επεσήμανε ο Νομάρχης Δωδεκανήσων Γιάννης Μαχαιρίδης, ο οποίος υπογράμμισε ότι για όλα τα Δωδεκάνησα υπάρχουν μόλις 3 κτηνίατροι. Γεγονός που φανερώνει τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και την ανάγκη άμεσης ενίσχυσης των νομαρχιών.
Την ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» για την ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής επεσήμανε ο Νομάρχης Βοιωτίας Κλέαρχος Περγαντάς, ο οποίος αναφερόμενος στα Κέντρα Αγροτικής Ανάπτυξης σημείωσε ότι το Υπουργείο αντί να εμπιστευθεί το μόνιμο προσωπικό των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων δημιουργεί νέες στρατιές συμβασιούχων για να τα στελεχώσει.
Ο Νομάρχης Πρέβεζας Βασίλης Ιωάννου από τη μεριά του επεσήμανε ότι είναι αδιανόητο τη στιγμή που ο αγροτικός κόσμος βρίσκεται σε αναβρασμό, η Κυβέρνηση να αρνείται επίμονα να δώσει λύσεις στα προβλήματά του, ενώ μετέφερε τους διάχυτους φόβους που επικρατούν στην επαρχία, σύμφωνα με τους οποίους για την κατανομή του ΠΑΑ 2007-2013 δεν θα γίνει με αξιοκρατικά κριτήρια.
Ως το πρώτο, μακράν των άλλων, Υπουργείο που ανταγωνίζεται και αφαιρεί αρμοδιότητες από τις ΝΑ χαρακτήρισε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το μέλος του Δ.Σ. της ΕΝΑΕ, Γιάννης Στρατάκης. Σχετικά με την ακολουθούμενη διαδικασία για την Δ’ Προγραμματική Περίοδο και το πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» σημείωσε ότι δεν έχει θεσμικό χαρακτήρα και πρέπει να γίνει σχεδιασμός με αποφάσεις των Νομαρχιακών Συμβουλίων και στη συνέχεια σε περιφερειακό επίπεδο με αποφάσεις των περιφερειακών συμβουλίων. Οι Νομαρχίες πρέπει να έχουν τον κύριο ρόλο υλοποίησης των έργων στον αγροτικό τομέα.
Παρέμβαση στη συνεδρίαση πραγματοποίησε, και ο Νομάρχης της πυρόπληκτης Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας, ο οποίος περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση των αγροτών και κτηνοτρόφων της περιοχής έναν και πλέον χρόνο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού. Ο κ. Καφύρας μετέφερε στον Υπουργό την οργή και αγανάκτηση των αγροτών της Ηλείας για τις καθυστερήσεις στην καταβολή των αποζημιώσεων και χρηματοδοτήσεων, ενώ ζήτησε να συνεχιστεί η επιχορήγηση των κτηνοτρόφων για τις ζωοτροφές.









Ενημερωτική συνάντηση

για τους κρεοπώλες της Αιτωλ/νίας



Η Δ/νση Κτηνιατρικής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας οργανώνει ενημερωτική συνάντηση για τους κρεοπώλες του νομού, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2008 ώρα 17.30 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ν.Α. (Διοικητήριο, Μεσολόγγι).
Αντικείμενο της ενημέρωσης θα είναι η ανάλυση της υπ’ αριθμ. 306272/29-7-2008 απόφασης του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «για την ρύθμιση θεμάτων λειτουργίας παρασκευαστηρίων παρακείμενων χώρων καταστημάτων λιανικής πώλησης κρεάτων», καθώς και για θέματα που άπτονται της διάθεσης στην αγορά κρεάτων και κρεατοσκευασμάτων.

-----------------------------------------------------------
Αθήνα, 10.09.2008
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Από το Γραφείο Τύπου του ΕΛ. Γ. Α ανακοινώνεται ότι:


Το Δ.Σ. του ΕΛ.Γ.Α. κατά τη χθεσινή συνεδρίασή του αποφάσισε:

Ι. Την χορήγηση παράτασης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων – δηλώσεων ζημιάς μέχρι και 30/09/2008 για τα εξής προγράμματα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων:
Α) «Μέτρα υπέρ των παραγωγών της χώρας που οι γεωργικές τους εκμεταλλεύσεις ζημιώθηκαν από θεομηνίες (πλημμύρες, κατολισθήσεις) και δυσμενείς καιρικές συνθήκες (ξηρασία, ανεμοθύελλα, υπερβολική βροχόπτωση, χαλάζι, παγετό, χιονοπτώσεις), κατά τη χρονική περίοδο Ιανουάριος -Δεκέμβριος 2006»
Β) «Μέτρα υπέρ των παραγωγών της χώρας που οι γεωργικές τους εκμεταλλεύσεις ζημιώθηκαν από θεομηνίες (πλημμύρες, κατολισθήσεις, σεισμός) και δυσμενείς καιρικές συνθήκες (ανεμοθύελλα, υπερβολική βροχόπτωση, χαλάζι, παγετό, χιονόπτωση, χιονοθύελλα, ξηρασία), κατά τη χρονική περίοδο Ιανουάριος -Δεκέμβριος 2007»
Γ) «Μέτρα υπέρ των παραγωγών της χώρας που οι γεωργικές τους εκμεταλλεύσεις ζημιώθηκαν από θεομηνίες (κατολισθήσεις, πλημμύρα) και δυσμενείς καιρικές συνθήκες (ανεμοθύελλα, παγετός, χιονόπτωση), κατά τη χρονική περίοδο Ιανουάριος- Μάρτιος 2008».
Μετά την 30-09-2008 δεν θα δοθεί άλλη παράταση.

================================================================================
Δευτέρα, 25 Αυγούστου 2008


Συνεχίζονται τα τηλεγραφήματα

συμπαράστασης στον Αγροτικό Σύλλογο Ναυπάκτου


Ναύπακτος, 19 Αυγούστου 2008


Προς: Αγροτικό Σύλλογο Ναυπάκτου

Ο Πρόεδρος της ΑΝαπτυξιακής ΝΑυπάκτου (ΑΝ.ΝΑ) κ. Νίκος Κούμπιος δηλώνει την συμπαράστασή του στον δίκαιο αγώνα του Αγροτικού Συλλόγου Ναυπάκτου για δωρεάν ιαματική θεραπεία των αγροτών που την έχουν περισσότερη ανάγκη από κάθε άλλον όπως συμβαίνει και στα άλλα ταμεία.

Ο Αντιδήμαρχος Ναυπάκτου &
Πρόεδρος της ΑΝ.ΝΑ
Νίκος Κούμπιος

=======================================
Προς κ. Μιχ. Ζυγορονίκο
Πρόεδρο
Αγροτικού Συλλόγου Ναυπάκτου

Ψήφισμα Εξωραϊστικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Καταφυγίου
Βρισκόμαστε στο πλευρό σας και σας στηρίζουμε στο δίκαιο αίτημά σας.
Ζορμπάς ΒασίλειοςΠρόεδρος

===============================================


Κυριακή, 3 Αυγούστου 2008

Πολιτιστικός-Εξωραιστικός Σύλλογος
Χιλιαδούς Δωρίδας

ΟΜΟΦΩΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ

Συμπαράστασης

στον Αγροτικό Σύλλογο Ναυπάκτου
ΟΜΟΦΩΝΗ ήταν η απόφαση συμπαράστασης στον Αγροτικό Σύλλογο Ναυπάκτου στον αγώνα του για την διεκδίκηση ΔΩΡΕΑΝ Ιαματικών λουτρών των αγροτών απο την Γενική Συνέλευση του Πολιτιστικού - Εξωραιστικού Συλλόγου Χιλιαδούς Δωρίδας που πραγματοποιήθηκε σήμερα 3 Αυγούστου.

Στην Γ.Σ. συζητήθηκαν και γκρίθηκαν διάφορα αιτήματα των κατοίκων και των αγροτών μετά την διαμορφωθείσα κατάσταση απο την συνέχιση των έργων Αναδασμού της πεδιάδας του Μόρνου.

========================================

Τετάρτη, 16 Ιουλίου 2008

Ερώτηση στη Βουλή
για ΔΩΡΕΑΝ
στους ΑΓΡΟΤΕΣ
Ιαματική Λουτροθεραπεία


απο τον Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Θάνο Μωραίτη

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Θάνος Μωραΐτης
Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας - ΠΑΣΟΚ


ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την κ. Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας

Θέμα: Ένταξη αγροτών στο μέτρο για δωρεάν ιαματική λουτροθεραπεία


Σε αντίθεση με άλλους ασφαλιστικούς φορείς, ο Ασφαλιστικός Οργανισμός των αγροτών (Ο.Γ.Α.), δεν χορηγεί δωρεάν ιαματική λουτροθεραπεία στους Ασφαλισμένους του. Είναι μια κατάφορη αδικία εις βάρος των αγροτών η οποία πρέπει να αποκατασταθεί.
Το αίτημα ήδη έχει υποβληθεί από τον Αγροτικό Σύλλογο Ναυπάκτου. Θα πρέπει και οι αγρότες - ιδιαίτερα αυτοί που πάσχουν από ασθένειες που χρήζουν Ιαματικής λουτροθεραπείας - να ενταχθούν στο μέτρο για δωρεάν Ιαματικά Λουτρά όπως συμβαίνει και με άλλα ασφαλιστικά Ταμεία.

Ερωτάται η κ. Υπουργός,,

Θα ενταχθούν οι αγρότες στο μέτρο για παροχή δωρεάν ιαματικής λουτροθεραπείας στους αγρότες;



Θάνος Μωραΐτης

Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας - ΠΑΣΟΚ
------------------------------------------------------------------

Σοκ από την Κομισιόν λόγω κυβερνητικής αμέλειας
Απειλεί με μείωσή των αγροτικών επιδοτήσεων

Εξηγήσεις από τον Υπουργό ζητά με Ερώτηση ο Θάνος

«Σε τεράστια αδιέξοδα και απώλεια εισοδήματος οδηγεί τον αγροτικό κόσμο η αδυναμία και ανικανότητα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Αυτό επισημαίνει μεταξύ άλλων σε Ερώτησή του ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ κ. Θάνος Μωραΐτης μετά την είδηση ότι αν και το υπουργείο γνώριζε από το 2006 ότι έπρεπε να συμμορφωθεί με τον νέο κανονισμό για τις αγροτικές επιδοτήσεις, που προβλέπει λεπτομερή χαρτογράφηση των στρεμμάτων, των καλλιεργειών κ.λπ., δεν έκανε απολύτως τίποτε. Το αποτέλεσμα είναι να χάνουν ετησίως οι Έλληνες αγρότες από 250 έως 300 εκατ. ευρώ.

Η Κομισιόν, έπειτα από επιτόπιο έλεγχο, αποφάσισε την εφαρμογή του κανονισμού την περικοπή ποσοστού περίπου 10% των επιδοτήσεων που δικαιούται η Ελλάδα ετησίως: Ανακοίνωσε ότι, λαμβάνοντας υπόψη την αδυναμία της ελληνικής κρατικής μηχανής να ελέγξει αποτελεσματικά τον τρόπο χρήσης των αγροτικών κονδυλίων, αποφάσισε να κινήσει τη διαδικασία για την παρακράτηση ποσού της τάξεως των 250 έως 300 εκατ. ευρώ ετησίως από τα κοινοτικά κονδύλια που αφορούν την Ελλάδα. Και αυτό ώς την ημέρα που οι ελληνικές αρχές θα είναι κατά βάσιν σε θέση να κοινοποιούν στις Βρυξέλλες τα πλήρη στοιχεία αυτών που λαμβάνουν τις αγροτικές ενισχύσεις στην Ελλάδα και τους λόγους για τους οποίους τις λαμβάνουν. Κάτι που ώς σήμερα δεν έχει καταστεί δυνατόν παρά τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση έναντι της Επιτροπής το 2006.

Ο Βουλευτής τονίζει ότι «με τον πιο επίσημο τρόπο επιβεβαιώνονται τα όσα ισχυρίζεται το ΠΑΣΟΚ περί κυβερνητικής ανικανότητας και αδυναμίας να χειριστεί έστω και τις επιδοτήσεις των αγροτών. Το αποτέλεσμα είναι πληρώσουν τον λογαριασμό οι Έλληνες αγρότες οι οποίοι ήδη βιώνουν με τον πιο δραματικό τρόπο την κατάρρευση του εισοδήματός τους».
Η απόφαση της Κομισιόν χαρακτηρίζεται πρωτοφανής, καθώς είναι η πρώτη φορά που παγώνουν - ή αφαιρούνται- κονδύλια προκαταβολικά. Το κόστος θα επιβαρύνει τους αγρότες άμεσα, καθώς η κυβέρνηση δεν είναι φυσικά σε θέση να αναπληρώσει από τον προϋπολογισμό τις χαμένες επιδοτήσεις.
Η Επιτροπή αναφέρει ότι οι αρμόδιες ελληνικές αρχές δεν είναι καν σε θέση να την ενημερώσουν πόσα και ποια είναι τα στρέμματα που καλλιεργούνται στην Ελλάδα και να το αποδείξουν με σχετικές φωτογραφίσεις. Δεν είναι επίσης σε θέση να γνωρίζουν επακριβώς τον αριθμό των ζώων που έχει κάθε κτηνοτροφική μονάδα, ούτε να διενεργούν ταχέως επιτόπιους ελέγχους αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Ο κ. Μωραΐτης με την Ερώτησή του ζητεί εξηγήσεις από το αρμόδιο Υπουργό ενώ τον καλεί να δηλώσει πώς θα αντιμετωπίσει την αρνητική αυτή εξέλιξη.

Τα ιαματικά λουτρά των αγροτών
Με άλλη Ερώτησή του ο κ. Μωραΐτης φέρνει στη Βουλή το θέμα της ένταξης των αγροτών στο μέτρο για δωρεάν ιαματική λουτροθεραπεία. Σε αντίθεση με άλλους ασφαλιστικούς φορείς, ο Ασφαλιστικός Οργανισμός των αγροτών (Ο.Γ.Α.), δεν χορηγεί δωρεάν ιαματική λουτροθεραπεία στους Ασφαλισμένους του. «Είναι μια κατάφορη αδικία εις βάρος των αγροτών η οποία πρέπει να αποκατασταθεί. Θα πρέπει και οι αγρότες - ιδιαίτερα αυτοί που πάσχουν από ασθένειες που χρήζουν Ιαματικής λουτροθεραπείας - να ενταχθούν στο μέτρο για δωρεάν Ιαματικά Λουτρά όπως συμβαίνει και με άλλα ασφαλιστικά Ταμεία» αναφέρει ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Το αίτημα ήδη έχει υποβληθεί από τον Αγροτικό Σύλλογο Ναυπάκτου.

====================================================




Τρίτη, 15 Ιουλίου 2008

Συνεχίζεται η διαδικασία πληρωμής των δικαιούχων για το Πρόγραμμα «Προστασία Παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας» .

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φωκίδας ανακοινώνει στους δικαιούχους επιδότησης του προγράμματος «Προστασία Παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας» ότι, στις 11/7/2008 έγινε η τρίτη ανάρτηση προσωρινών καταστάσεων πληρωμής για 466 παραγωγούς με 1-5 ελαιοτεμάχια.
Ήδη οι δικαιούχοι ελαιοπαραγωγοί της 1ης, 2ης και 3ης ανάρτησης, για τους οποίους άρχισε η διαδικασία πληρωμής της οικονομικής ενίσχυσης ανέρχονται στους χίλιους διακόσιους ενενήντα οκτώ (1.298) επί συνόλου δύο χιλιάδων τριακοσίων εβδομήντα έξι (2.376).
Να υπενθυμίσουμε ότι, σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, γίνεται υποχρεωτικά ανάρτηση των ονομάτων των δικαιούχων, η οποία συνοδεύεται με ανάλυση του χρηματικού ποσού που δικαιούται να λάβει ο κάθε παραγωγός, μετά τους απαραίτητους διασταυρωτικούς ελέγχους. Όσον αφορά στην προτεραιότητα των παραγωγών, βάσει των πινάκων που αναρτώνται, ακολουθείται απόλυτη αλφαβητική σειρά.
Οι ελαιοπαραγωγοί θα μπορούν να πληροφορηθούν τα ονόματα που συμπεριλαμβάνονται στους πίνακες πληρωμών, από τη Νομαρχία, τους Δήμους, τους Συνεταιρισμούς και τους ιδιώτες μελετητές.
Εν τω μεταξύ, οι παραγωγοί που δεν συμφωνούν, έχουν το δικαίωμα μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (10) δέκα εργάσιμων ημερών να υποβάλλουν ένσταση κατά της 3ης προσωρινής κατάστασης πληρωμής, στην Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης της Ν.Α. Φωκίδας.
Τέλος, θα πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι ότι, στις 10/07/2008 απεστάλησαν στον ΟΠΕΚΕΠΕ για πληρωμή, με πίστωση των δικαιούχων σε λογαριασμό της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδας, οι πίνακες με τα 652 ονόματα της 2ης ανάρτησης και όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

==============================================


Παρασκευή 4 Ιουλίου 2008

Συγκίνησε τους αγρότες
Το ενδιαφέρον
του κ. Σώκου!



Ο Νομάρχης Αιτωλ/νίας κ. Θύμιος Σώκος, μόλις έλαβε γνώση του δημοσιεύματος της εφημερίδας «νέο Άστρο» του αιτήματος του Αγροτικού Συλλόγου Ναυπάκτου για ΔΩΡΕΑΝ λουτροθεραπεία των μελών του σε οργανωμένες Ιαματικές Πηγές και καλούσε βουλευτές, Νομάρχες, μέλη Ν.Σ., Δημάρχους, Δημ. Συμβούλους και φορείς να τους συμπαρασταθούν, έδειξε άμεσο ενδιαφέρον και ενημέρωσε τον Πρόεδρο του Συλλόγου κ. Ζυγορονίκο ότι: «Όχι μόνο τους συμπαρίστατε στο δίκαιο αίτημά τους αλλά ότι διερευνεί τρόπους ώστε να προσφέρει και η Ν.Α. την δυνατότητα λουτροθεραπείας των αγροτών εντός των ορίων του νομού» δίνοντας μάλιστα οδηγίες στον Αντινομάρχη κ. Γιώργο Χριστογιάννη να «βρει άμεσες λύσεις»!!
Ο κ. Χριστογιάννης, γνωστός για τα φιλο-Ναυπακτιακά του αισθήματα, σε τηλεφωνική μας επικοινωνία δήλωσε επί πλέον και την προσωπική του συμπαράσταση στους αγρότες λέγοντας χαρακτηριστικά : «Η συμπαράστασή μου στους αγρότες δεν είναι 100% αλλά 1000%»!... Να σημειωθεί ότι ο κ. Χριστογιάννης είναι ιατρός και γνωρίζει τις παθήσεις που ταλαιπωρούν τους αγρότες μας λόγω της, υπό αντίξοες συνθήκες, εργασίας τους.
Ντελίριο ενθουσιασμού σκόρπισε η είδηση στα μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Ναυπάκτου. Μάλιστα μερικοί δεν παρέλειψαν να επισημάνουν ότι «Επί τέλους βρέθηκαν άνθρωποι να αναγνωρίσουν τις δυσκολίες του αγροτικού επαγγέλματος!... Μόνο έτσι θα ξαναζωντανέψει η ύπαιθρος!...» και μας ζήτησαν να απευθύνουμε τις ευχαριστίες τους στον κ. Σώκο!....
Εμείς για κάθε νεότερο θα σας ενημερώνουμε!...


===============================================
Δευτέρα, 23 Ιουνίου 2008
Ηερίδα για τους κτηνοτρόφους


στο δ.δ. Μοναστηρακίου Βόνιτσας

Με κύριο χαρακτηριστικό τη μεγάλη συμμετοχή των Κτηνοτρόφων της Βόνιτσας αλλά και της ευρύτερης περιοχής του Ξηρομέρου, πραγματοποιήθηκε χθες (Κυριακή 22 Ιουνίου 2008) στο Δημοτικό Διαμέρισμα Μοναστηρακίου ημερίδα με θέμα: «Η κτηνοτροφία στην Αιτωλοακαρνανία σήμερα».
Την ημερίδα οργάνωσε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας σε συνεργασία με τον Δήμο Ανακτορίου, στα πλαίσια του προγράμματος T-Cheese.Med/Archimed/INTERREG IIIB, που υλοποιεί η Αναπτυξιακή Αιτωλοακαρνανίας (ΑΝ.ΑΙΤ. Α.Ε.) και η οποία εντάσσεται σε μια σειρά ενημερωτικών συναντήσεων, που ξεκίνησαν από το Θεριακίσι του Δήμου Μενιδίου, με στόχο την ενημέρωση των κτηνοτρόφων γύρω από τα θέματα που τους αφορούν.
Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Ανακτορίου κ. Γιώργος Αποστολάκης στάθηκε στη συνεργασία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης με τον Δήμο Ανακτορίου, τονίζοντας ότι με τέτοιες πρωτοβουλίες όπως η οργάνωση της ημερίδας, γίνεται ένα αποφασιστικό βήμα για την ανάπτυξη της περιοχής.
Ακόμη ο κ. Αποστολάκης αναφέρθηκε στις προσπάθειες του Δήμου Ανακτορίου για την στήριξη των κτηνοτρόφων με τη δημιουργία μικρών αρδευτικών έργων, τη συντήρηση και ασφαλτόστρωση αγροτικών δρόμων καθώς και τη κατασκευή ομβρυοδεξαμενών.
Αισιόδοξος για τις προοπτικές του κλάδου στην Αιτωλοακαρνανία εμφανίστηκε στην ομιλία του ο Νομάρχης Θύμιος Σώκος, ο οποίος αφού έδωσε στοιχεία για τη θέση του νομού σε επίπεδο χώρας στην κτηνοτροφία (4ος σε παραγωγή τυριού και 5ος σε παραγωγή κρέατος και γάλακτος) επεσήμανε την ανάγκη διπλασιασμού του ζωικού κεφαλαίου τα επόμενα χρόνια. Να σημειωθεί ότι σήμερα ο αριθμός των αιγοπροβάτων στην Αιτωλοακαρνανία αγγίζει το 1.100.000.
Ο κ. Σώκος είπε ακόμη ότι χρειάζεται περισσότερη εργασία με κανόνες και αλλαγή νοοτροπιών, ώστε να κερδηθεί από τους κτηνοτρόφους εκείνο που τους αξίζει από τον κόπο τους.
Ο Νομάρχης υπογράμμισε την ανάγκη ανάληψης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, ώστε να δημιουργηθούν στο νομό μεταποιητικές μονάδες, προκειμένου να πολλαπλασιασθεί το εισόδημα των κτηνοτρόφων.
Ακόμη ο κ. Σώκος αναφέρθηκε στις δράσεις και στους ελέγχους των υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, που στόχο έχουν να προστατέψουν τους παραγωγούς, από τις παράνομες ελληνοποιήσεις ζώων, ενώ ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στα έργα υποδομής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης όπως ο εξηλεκτρισμός των ποιμνιοστασίων, ο εκσυγχρονισμός των αρδευτικών δικτύων και η βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας.
Στην ημερίδα παραβρέθηκαν οι Αντινομάρχες Δημοσθένης Καπώνης, Γιάννης Ψαράκης, Γιώργος Χριστογιάννης, αντιδήμαρχοι του δήμου Ανακτορίου, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, η Προϊσταμένη της Δ/νσης Κτηνιατρικής Αντιγόνη Κοτσώρη και άλλα στελέχη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας.

==========================================



20 Ιουνίου 2008


Ξεκίνησε η πληρωμή


των δικαιούχων για το Πρόγραμμα



«Προστασία Παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας» .

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φωκίδας ανακοινώνει στους δικαιούχους επιδότησης του προγράμματος «Προστασία Παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας» ότι ξεκίνησε ήδη από τις 6 Ιουνίου 2008, η διαδικασία πληρωμών.
Σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία γίνεται υποχρεωτικά ανάρτηση των ονομάτων των δικαιούχων η οποία συνοδεύεται με ανάλυση του χρηματικού ποσού που δικαιούται να λάβει ο κάθε παραγωγός μετά τους απαραίτητους διασταυρωτικούς ελέγχους.
Οι παραγωγοί εάν δεν συμφωνούν έχουν το δικαίωμα μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (10) δέκα εργάσιμων ημερών να υποβάλλουν ένσταση στην Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης της Ν.Α. Φωκίδας.
Μετά την παρέλευση των (10) ημερών αποστέλλεται στον ΟΠΕΚΕΠΕ η οριστική κατάσταση για να γίνει η πληρωμή, η οποία περιλαμβάνει τους παραγωγούς της κατάστασης που αναρτήθηκε, εκτός από αυτούς που υπέβαλλαν ένσταση. Οι τελευταίοι θ’ αποσταλούν για πληρωμή μετά την εξέταση της ένστασής τους.
Εν τω μεταξύ ο πρώτος πιλοτικός πίνακας δικαιούχων παραγωγών που συντάχθηκε αναρτήθηκε στις 06-06-2008 και περιλαμβάνει 178 δικαιούχους.
Παράλληλα η διαδικασία πληκτρολόγησης συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς και οι αναρτήσεις θ’ γίνονται με την κατωτέρω σειρά:
2ος πίνακας δικαιούχων: παραγωγοί με δήλωση από 1 – 5 ελαιοτεμάχια (περίπου 500 παραγωγοί).
3ος πίνακας δικαιούχων: παραγωγοί με δήλωση από 1 – 5 ελαιοτεμάχια (περίπου 500 παραγωγοί).
4ος πίνακας δικαιούχων: παραγωγοί με δήλωση από 1 – 5 ελαιοτεμάχια (περίπου 400 παραγωγοί).
5ος πίνακας δικαιούχων: παραγωγοί με δήλωση από 6 – 10 ελαιοτεμάχια (περίπου 300 παραγωγοί).
6ος πίνακας δικαιούχων: παραγωγοί με δήλωση από 6 – 10 ελαιοτεμάχια (περίπου 300 παραγωγοί).
7ος πίνακας δικαιούχων: παραγωγοί με δήλωση πάνω από 10 ελαιοτεμάχια (περίπου 300 παραγωγοί).

Να σημειωθεί ότι όσον αφορά στην προτεραιότητα των παραγωγών, βάσει των ανωτέρω πινάκων ακολουθείται απόλυτη αλφαβητική σειρά. Επιπλέον τα ονόματα των παραγωγών των οποίων οι αιτήσεις παρουσιάζουν προβλήματα μηχανογράφησης θ’ αναρτηθούν εκτός αλφαβητικής σειράς μετά την επίλυση αυτών.
Η ανάρτηση των ανωτέρω αναλυτικών πινάκων θα κοινοποιείται και θα γίνεται άμεσα γνωστή στους Δήμους, στην Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών, στους Προέδρους των Αγροτικών Συνεταιρισμών και στους Γεωπόνους μελετητές, προκειμένου και αυτοί με τη σειρά τους να ενημερώνουν τους δικαιούχους παραγωγούς έγκαιρα και με κάθε πρόσφορο μέσο έτσι ώστε, σε περιπτώσεις διαφωνίας, να υπάρχει εμπρόθεσμη υποβολή των ενστάσεων.


19 Ιουνίου 2008

Προτάσεις ΠΑΣΟΚ

για τους αγρότες

Δέκα άμεσα μέτρα για την ενίσχυση των αγροτών και την αντιμετώπιση «μίας από τις μεγαλύτερες κρίσεις» της γεωργίας στην Ελλάδα προτείνει το ΠΑΣΟΚ.
Στα μέτρα περιλαμβάνεται η άμεση καταβολή της επιστροφής φόρου για το πετρέλαιο, η ολοκλήρωση της καταβολής των ενιαίων ενισχύσεων σε γεωργούς και κτηνοτρόφους, η λήψη μέτρων για την μείωση του κόστους αγροτικής παραγωγής, η ενεργοποίηση των κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών προκειμένου να παταχθεί η ασυδοσία των καρτέλ, η ύπαρξη ολοκληρωμένης απάντησης της Ελλάδας στην πρόταση της ΕΕ για τον Έλεγχο Υγείας της ΚΑΠ, η ανάληψη πρωτοβουλίας από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των κτηνοτρόφων και την προώθηση της φέτας, η έναρξη υλοποίησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, η προώθηση έργων για την αποταμίευση υδάτων, η αναθεώρηση της απόφασης της κυβέρνησης για την επιβολή τέλους ακίνητης περιουσίας στους αγρότες και η εξειδίκευση πολιτικών για βασικά προϊόντα (λάδι, βαμβάκι, καπνός, κρασιά, οπωροκηπευτικά και ζαχαρότευτλα).
===========================

10 Ιουνίου 2008
Και οι αγρότες έχουν… ψυχή!




Απ’ ότι γνωρίζουμε από Δ.Τ. που εξέδωσε η Ν.Α. έχει κυκλοφορήσει βιβλίο με τις Ιαματικές Πηγές που υπάρχουν στην Αιτωλοακαρνανία και που είναι πάρα πολλές και ενδιαφέρουσες. Επίσης, από άλλα Δ.Τ. έχουμε σχηματίσει την εντύπωση ότι ο Νομάρχης κ. Θύμιος Σώκος, ενδιαφέρεται και αγωνίζεται για την επίλυση των προβλημάτων των αγροτών αλλά και διαφημίζει τα προϊόντα που παράγονται στο νομό!..
Από την άλλη πλευρά όμως βλέπουμε ότι καθημερινά φθίνει ο αγροτικός πληθυσμός!.. Χίλιες – δυό δημοσκοπήσεις και άλλα τόσα ρεπορτάζ των εφημερίδων προσπαθούν να βρουν τα αίτια που κατά κανόνα αποδίδονται στην αδιαφορία της Κεντρικής εξουσίας.
Τώρα θα μου πείτε, τι δουλειά έχουν οι Ιαματικές πηγές με την μείωση των αγροτών; Και όμως έχει! Αφού η αγροτική εργασία είναι αποδεδειγμένα η πιο σκληρή δουλειά που κάνει ο άνθρωπος και που τον «γερνάει πριν την ώρα του»!!.. Παράδειγμα η σύγκριση δύο εργαζομένων 50άρηδων, ενός ασφαλισμένου σε οποιοδήποτε άλλο Ταμείο κι ενός στον ΟΓΑ. Το συμπέρασμα γνωστό και δικό σας!!
Η επίπονη, με αντίξοες καιρικές συνθήκες και με αμφίβολη την κερδοφορία, αγροτική εργασία επιταχύνει την γήρανση του ανθρώπου και κατά προέκταση επιβαρύνει την αντοχή του ανθρώπινου οργανισμού, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει αγρότης της ηλικίας των 50-60 χρόνων που να μην πάσχει από αρθριτικά, ρευματισμούς κλπ
Στην Ελλάδα βέβαια του 21ου αιώνα, ισχύουν για τους εργαζόμενους, τα «δύο μέτρα και δύο σταθμά».
Σε αντίθεση με άλλους ασφαλιστικούς φορείς, ο Ασφαλιστικός Οργανισμός των αγροτών (Ο.Γ.Α.), ΔΕΝ χορηγεί «ΔΩΡΕΑΝ ιαματική λουτροθεραπεία» στους Ασφαλισμένους του. Είναι μια κατάφορη αδικία, συνέχεια τόσων άλλων, που γίνεται σε βάρος των αγροτών μας.
Η Ελλάδα, ως αγροτική κατ’ εξοχή χώρα, στήριξε μέχρι σήμερα την επιβίωση των κατοίκων της στα αγροτικά χέρια και πέτυχε. Αυτά τα χέρια πρέπει σήμερα να τα εγκαταλείψουμε;…
Απ’ ότι γνωρίζουμε το Δ.Σ. του Αγροτικού Συλλόγου Ναυπάκτου αποφάσισε να ξεκινήσει αγώνα για την αποκατάσταση αυτής της αδικίας που γίνεται σε βάρος των μελλών του καλώντας τις Νομαρχιακές και Τοπικές Αυτοδιοικήσεις, τους φορείς, τα Εργατικά Κέντρα, τους Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες Εμποροβιοτεχνών Αιτωλοακαρνανίας και Φωκίδας να τους συμπαρασταθούν. Εξ άλλου, όλοι μας προεχόμαστε από αγροτικές οικογένειες και γνωρίζουμε τα προβλήματα, τουλάχιστον υγείας, που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στους αγρούς!
Εμείς από την πλευρά μας αναγνωρίζοντας το δίκαιο αίτημα του Αγροτικού Συλλόγου Ναυπάκτου, που είναι και καθολικό αίτημα των αγροτών της χώρας, θα συμπαρασταθούμε με συνεχή δημοσιεύματα μέχρις αποκαταστάσεως της αδικίας.
Κατ’ αρχάς καλούμε τον νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας κ. Σώκο να συνδράμει τους αγρότες προς την κατεύθυνση αυτή έστω και με επιβάρυνση του προϋπολογισμού της Ν.Α. αφού θα έχει διπλό κέρδος σε στενή περιφέρεια. Ένα από την ικανοποίηση του αγροτικού πληθυσμού και ένα από την πληρότητα, ανάδειξη και ζωντανή διαφήμιση των λουτροπηγών του νομού.
Το ίδιο θα πρέπει να πράξει και ο νομάρχης Φωκίδας κ. Ν. Φουσέκης για τους κατοίκους-αγρότες της Φωκίδας.
Επίσης κάνουμε γνωστό, ότι η στήλη θα φιλοξενήσει ευχαρίστως αποφάσεις, θέσεις, γνώμες και ιδέες των Δ.Σ. αλλά και οποιουδήποτε μέλλους των Νομαρχιακών και Τοπικών Αυτοδιοικήσεων, των Εργατικών Κέντρων, φορέων, Συλλόγων, Ομοσπονδιών και πολιτών που επιθυμούν να εκφραστούν δημόσια.
Αναμένουμε…..






=============================================================


Πρόσθετα κονδύλια από το πρόγραμμα ΠΙΝΔΟΣ

Το αίτημα ένταξης των επιπλέον περιοχών της Αιτωλοακαρνανίας που πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις, στο «Πρόγραμμα Πίνδος» των ορεινών περιοχών του νομού εγκρίθηκε κατά την 7η συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής και της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος «Πίνδος».
Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε το διήμερο 9-10 Ιουνίου στην Ηγουμενίτσα, παρουσία των Υφυπουργών Ανάπτυξης Γιάννη Παπαθανασίου και Οικονομίας Αντώνη Μπέζα, των Γενικών Γραμματέων των Περιφερειών Δυτικής Μακεδονίας
, Θεσσαλίας, Ηπείρου και Στερεάς Ελλάδας, καθώς και Νομαρχών των ενδιαφερομένων Νομών.
Κεντρικός στόχος του προγράμματος είναι η διαμόρφωση συνθηκών βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης του ορεινού όγκου με τη δημιουργία προϋποθέσεων συγκράτησης του πληθυσμού και προσέλκυσης νέων ανθρώπων, μέσω της εφαρμογής ενός εναλλακτικού μοντέλου ανάπτυξης.
Η απόφαση της Πολιτικής Επιτροπής του Προγράμματος Πίνδος αφορά στην ένταξη στο πρόγραμμα όλων των Δημοτικών Διαμερισμάτων των ορεινών όγκων του Παναιτωλικού και της Ναυπακτίας με υψόμετρο 600 μέτρων και άνω, έναντι μόνο 9 Δημοτικών Διαμερισμάτων του Δήμου Ινάχου που είχαν ενταχθεί αρχικά.
Αυτό σημαίνει ότι οι συγκεκριμένες περιοχές, πέραν των κονδυλίων που λαμβάνουν ήδη από το Γ’ ΚΠΣ, θα λάβουν επιπλέον χρηματοδοτήσεις τουλάχιστον 3.000.000 ευρώ.
Η ορεινή Αιτωλοακαρνανία έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης και επιδίωξη της πολιτείας, μέσα από τέτοιες χρηματοδοτήσεις αλλά και με την αξιοποίηση των μεγάλων έργων που ήδη υλοποιούνται, όπως η Ιονία Οδός, είναι η ανάδειξη των πλεονεκτημάτων της περιοχής που με τη σειρά της θα φέρει επενδύσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό, συνεισφέροντας σημαντικά στο χτίσιμο ενός καλύτερου αύριο για τους κατοίκους της, επισημαίνει ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος Σπύρος Σπυρίδων.
Τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος που απουσίαζε λόγω των εκτάκτων αναγκών που δημιούργησε ο σεισμός της 8ης Ιουνίου, εκπροσώπησε ο Αντιπτέραρχος Ε.Α. και πρώην Δήμαρχος Μεσολογγίου, Γιώργος Πρεβεζάνος.

Το Πρόγραμμα ΠΙΝΔΟΣ
Την ίδια ώρα, με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 10 Ιουνίου 2008, στους Φιλιάτες Θεσπρωτίας, η 7η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος ΠΙΝΔΟΣ, υπό την προεδρία του Υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Γιάννη Παπαθανασίου, και με τη συμμετοχή του Υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αντώνη Μπέζα και του Βουλευτή Πρεβέζης της Ν.Δ κ Γεωργίου Τρυφωνίδη.
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν επίσης οι Γενικοί Γραμματείς των Περιφερειών Δυτικής Μακεδονίας κ. Ανδρέας Λεούδης, Ηπείρου κ. Δημήτριος Πανοζάχος, Θεσσαλίας κ. Φώτης Γκούπας, Στερεάς Ελλάδος κ. Θανάσης Σκορδάς και Δυτικής Ελλάδος κ. Σπύρος Σπυρίδων, οι Νομάρχες και εκπρόσωποι των Τοπικών Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων και φορέων της περιοχής καθώς και εκπρόσωποι του ΥΠ.ΟΙ.Ο.
Μετά την πρόσφατη διεύρυνση του χώρου εφαρμογής του Προγράμματος, με την ένταξη περιοχών από τους Νομούς Αιτωλοακαρνανίας, Λάρισας και Πρέβεζας, το Πρόγραμμα ΠΙΝΔΟΣ καλύπτει 5 Περιφέρειες και 13 νομούς της χώρας.
Κατά την ομιλία του, ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Γιάννης Παπαθανασίου, παρουσίασε την πορεία υλοποίησης του Προγράμματος, σημειώνοντας ότι μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 211 έργα και 39 μελέτες, συνολικού προϋπολογισμού 134.344.000 ευρώ σε 10 νομούς. Τόνισε παράλληλα ότι για το 2008, το όριο πληρωμών υπερτριπλασιάστηκε, φθάνοντας τα 25 εκατ. ευρώ από 7,7 εκατ. ευρώ που είχαν προβλεφθεί αρχικά.
Ο κ. Παπαθανασίου επιβεβαίωσε τη βούληση της Κυβέρνησης να στηρίξει τις αναπτυξιακές δυνατότητες της Πίνδου, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις ευκαιρίες που προκύπτουν από την εφαρμογή του νέου επενδυτικού νόμου, την ολοκλήρωση των έργων του Γ’ ΚΠΣ και την αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ 2007 – 2013.
Συγκεκριμένα, τόνισε ότι στο πλαίσιο της α’ φάσης του επενδυτικού νόμου, στις Περιφέρειες που καλύπτει το πρόγραμμα Πίνδος, δηλαδή στην Ήπειρο, Στερεά Ελλάδα, Δυτική Μακεδονία, Δυτική Ελλάδα και Θεσσαλία, έχουν ενταχθεί 1.267 επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 2 δις. ευρώ με επιχορήγηση 845 εκατ. ευρώ, που δημιουργούν 5.513 νέες θέσεις εργασίας. Παράλληλα, στη β’ φάση εφαρμογής έχουν ήδη ενταχθεί 193 σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 179,3 εκατ. ευρώ, με επιχορήγηση 79,5 εκατ. ευρώ, που θα δημιουργήσουν 560 νέες θέσεις εργασίας.
Όσον αφορά ειδικότερα τις δράσεις του Προγράμματος Πίνδος, ο κ. Παπαθανασίου παρουσίασε ανά άξονα προτεραιότητας τα έργα που προχωρούν και αποσκοπούν στη βελτίωση των βασικών υποδομών και της ποιότητας ζωής, στην ενίσχυση του παραγωγικού περιβάλλοντος, στην ανάδειξη και αξιοποίηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, στην αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού, καθώς και στην ανάπτυξη δικτύων και συνεργασιών.
Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Παπαθανασίου τόνισε την ανάγκη να επιταχυνθεί η υλοποίηση των ενταγμένων έργων, ώστε να αποδώσουν όφελος για τους κατοίκους και να δώσουν κίνητρο για περισσότερες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες εκ μέρους του ιδιωτικού τομέα. Χαρακτηριστικά δήλωσε: «Το ΠΙΝΔΟΣ είναι το πρώτο ολοκληρωμένο πρόγραμμα ορεινής τοπικής ανάπτυξης που εφαρμόζεται στη χώρα μας και χρηματοδοτείται αποκλειστικά από εθνικούς πόρους. Στόχος μας είναι να αποτελέσει πιλοτικό υπόδειγμα για όλες τις περιφέρειες της χώρας μας. Θέλουμε να μετατρέψουμε την περιοχή της Πίνδου σε πρότυπο ήπιας και πράσινης ανάπτυξης για όλη την Ευρώπη».
Ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Αντώνης Μπέζας, κατά την ομιλία του, μεταξύ των άλλων ανέφερε ότι:
«Το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Πίνδος αποτελεί μια σημαντική μεταρρυθμιστική προσπάθεια. Mια πιλοτική προσπάθεια που αναπτύσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής μας για την ισόρροπη ανάπτυξη και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.
Να υλοποιήσουμε, δηλαδή, έργα δημόσιου χαρακτήρα, που θα στηρίζουν το παραγωγικό περιβάλλον των περιοχών μας και θα ενισχύουν τις δεξιότητες και τη μεταφορά γνώσης στους τοπικούς πληθυσμούς. Να προωθήσουμε δράσεις που θα βοηθήσουν ενεργά στη δραστηριοποίηση του ιδιωτικού τομέα, στην ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων και στη διατήρηση και ανάδειξη των δραστηριοτήτων που θεωρούνται παραδοσιακές.
Το Πρόγραμμα Πίνδος έχει επιπλέον ένα μεγάλο πλεονέκτημα, που αξίζει να το τονίζουμε και που πρέπει να αποτελέσει πρότυπο και για άλλες δράσεις που υλοποιούνται. Έχει διαπεριφερειακό χαρακτήρα, αφού η περιοχή εφαρμογής του εκτείνεται στα γεωγραφικά και διοικητικά όρια πολλών Περιφερειών, αλλά και διανομαρχιακό χαρακτήρα, αφού αφορά περιοχές πολλών Νομών».
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Μπέζας: «Ο παράγοντας που θα αναδείξει το μέτρο της αποτελεσματικότητάς μας θα είναι οι δυνατότητες που θα διαμορφώσουμε, ώστε οι νέοι άνθρωποι να παραμείνουν στα χωριά μας και να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που προσφέρει η νέα τεχνολογία και η γνώση».

=========================================


Κόκκινο χτύπησε

το καλαμπόκι


Σε επίπεδα ρεκόρ για έκτη συνεχόμενη ημέρα κινήθηκε το καλαμπόκι ενώ διατηρούνται οι εικασίες ότι οι ΗΠΑ, η μεγαλύτερη χώρα παραγωγής και εξαγωγής καλαμποκιού στον κόσμο, ενδέχεται να μειώσει τις εκτιμήσεις της για την παραγωγή, περιορίζοντας τις παγκόσμιες προμήθειες τροφίμων και τροφοδοτώντας τον πληθωρισμό.
Την ίδια ώρα, σιτάρι, σόγια και ρύζι κινούνται επίσης ανοδικά καθώς οι παρατεταμένες βροχοπτώσεις στις κεντρικές πολιτείες των ΗΠΑ, πλημμύρισαν τις καλλιέργειες και μείωσαν τις αποδόσεις. Στις ΗΠΑ η παραγωγή καλαμποκιού θα μειωθεί 10% σε σύγκριση με πέρυσι και τα αποθέματα ενδέχεται να υποχωρήσουν στα χαμηλότερα επίπεδα 13 ετών πριν από την επόμενη εσοδεία, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ στις 10 Ιουνίου.
Οι τιμές του καλαμποκιού σημείωσαν άνοδο 26% τις δύο προηγούμενες εβδομάδες και 83% πέρυσι εν μέσω της υψηλής ζήτησης για την παραγωγή αιθανόλης και για ζωοτροφές, καθώς η αύξηση των εισοδημάτων στης Ασία τονώνει την κατανάλωση κρέατος. Η τιμή του σιταριού, του ρυζιού και της σόγιας, άγγιξε φέτος επίπεδα ρεκόρ, εντείνοντας τις κοινωνικές εντάσεις από την Αϊτή έως την Αίγυπτο και το Καμερούν.
Το καλαμπόκι για παράδοση Ιουλίου αναρριχήθηκε έως 18,5 σεντς, ποσοστό 2,6%, φθάνοντας στα 7,2175 δολ. ανά μπούσελ κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο του Σικάγο και διατηρήθηκε στα 7,1950 δολ. στις 10:12 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης. Τα συμβόλαιά του χθες αναρριχήθηκαν στο ημερήσιο επιτρεπτό όριο των 30 σεντς.
Η παραγωγή καλαμποκιού στις ΗΠΑ θα είναι 11,735 δισ. μπούσελ φέτος από 12,125 δισ. μπούσελ (πρόβλεψη της 9ης Μαΐου) και 13,074 δισ. μπούσελ πέρυσι, σύμφωνα με το USDA.


=========================================

Οι Θερινές διακοπές
των Αγροτών

Η πολιτεία έκανε το χρέος της. Συμπεριέλαβε στους δικαιούχους εργαζόμενους για «θερινές διακοπές» μέσω του προγράμματος Κοινωνικού τουρισμού και τους αγρότες. Τους ασφαλισμένους δηλαδή στον Ο.Γ.Α.
Στη Ναύπακτο, οι δηλώσεις συμμετοχής των δικαιούχων αγροτών έγιναν στο τοπικό ΚΕΠ, μέχρι 10 Μαΐου 2008. Όμως, πόσοι αγρότες είχαν ενημερωθεί;
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ναυπάκτου κ. Μιχ. Ζυγορονίκος, έκανε για το θέμα την ακόλουθη δήλωση : «Είναι ευχάριστο που η πολιτεία έδωσε το δικαίωμα συμμετοχής στις 4ήμερες και 7ήμερες διακοπές και στους αγρότες μας. Σ’ αυτόν τον αδικημένο κλάδο από τον οποίο περιμένουν να εφοδιαστούν τρόφιμα οι αστοί. .. Οι αγρότες, όπως είναι γνωστό, λόγω των δυσχερειών του επαγγέλματος κατά τους θερινούς μήνες, δεν έχουν την ευχέρεια των διακοπών.. Γι’ αυτό θα έπρεπε να έχουν ενημερωθεί ενωρίς ώστε να προγραμματίσουν τις ασχολίες τους και να συμμετέχουν στο πρόγραμμα… Εμείς σαν Αγροτικός Σύλλογος δεν είχαμε καμία ενημέρωση… Τυχαία το πληροφορηθήκαμε!.. Βέβαια γι’ αυτό δεν έχει καμία ευθύνη το ΚΕΠ.. Την ευθύνη την φέρουν ο ΟΓΑ, η Νομαρχία και οι Αγροτικοί φορείς του νομού που έχουν την ευθύνη… Εμείς από τώρα θα κάνουμε τις δέουσες ενέργειες ώστε, του χρόνου πλέον, τα μέλη μας να ενημερωθούν έγκαιρα… Οι αγρότες μας δικαιούνται αλλά και αξίζουν να ζήσουν και αυτοί λίγες μέρες διακοπών. Για μένα είναι μια αναγνώριση της πολιτείας στους κόπους τους και στην συμμετοχή τους στη εθνική Οικονομία!... Εδώ θα ήθελα να ευχαριστήσω και να συγχαρώ την TV «LEPANTO» που ήταν ο μόνος που ανέδειξε το θέμα και ανακοίνωσε με πρωτοβουλία του παρουσιαστή της την ύπαρξη του προγράμματος..»
Ήδη ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγροτών Ναυπάκτου, προανήγγειλε έκτακτο Δ.Σ. για την λήψη αποφάσεων στο συγκεκριμένο θέμα και την αποστολή επιστολών διαμαρτυρίας στους αρμοδίους. Μάλιστα, για να ελαφρύνει το «παράπονο» των μελών του, αποφάσισε να διοργανώσει 2ήμερη εκδρομή με λίγα έξοδα , εντός του μηνός Ιουνίου και εν συνεχεία συνεστίαση για σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των αγροτών.

===============================

1 σχόλιο:

ΣΩΤΗΡΗΣ είπε...

πολυ θα ηθελα να δω κατι αντιστοιχο και από άλλους φορείς. ενα site με ενδιαφέρουσες ειδησεις απο τον τόπο μας. καλά αυτός ο τόπος ειναι παραδεισος αλλα εχει καταληξει να μην πω πως. μαλλον τον καταντησαν