Τρίτη 10 Ιουνίου 2008

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

27 Μαρτίου 2010

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ NOMΑΡΧΗ


Ι.Π. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ 26-03-2010
Α.Π. 496

Ταχ. Δ/νση : Διοικητήριο Μεσολόγγι
Ταχ. Κώδικας : 302 00
Τηλέφωνα : 26313 61602-3
FAX : 26313 61207
Ε-mail : nomarxis@aitnia.gr



ΠΡΟΣ:
1. κο ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ
ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ,
ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ
Χαρ. Τρικούπη 182
Τ.Κ. 10178, Αθήνα

2. κο ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ,
ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ
Χαρ. Τρικούπη 182
Τ.Κ. 10178, Αθήνα



ΘΕΜΑ: Βελτίωση του πρωτεύοντος νομαρχιακού οδικού δικτύου.



Κύριε Υπουργέ,

Σας είναι γνωστό ότι στον Νομό μας βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες κατασκευής της Ιόνιας Οδού και ότι ξεκινούν άμεσα οι εργασίες κατασκευής του οδικού άξονα που συνδέει το Άκτιο με τη Λίμνη Αμβρακία – Ιόνια Οδό.
Όμως, η κατάσταση του υπόλοιπου οδικού δικτύου τόσο του εθνικού όσο και του πρωτεύοντος νομαρχιακού είναι στην χειρότερη κατάσταση από ποτέ.
Η ταλαιπωρία, η ανασφάλεια και η φθορά των οχημάτων των εποχουμένων αλλά κυρίως τα συχνά σοβαρά και πολλά θανατηφόρα ατυχήματα χαρακτηρίζουν την κατάσταση του συγκεκριμένου οδικού δικτύου.
Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ότι οι υποχρεωτικώς χρησιμοποιούντες το δίκτυο να αγανακτούν και οι πιθανοί επισκέπτες να αποφεύγουν τον Νομό μας με ολέθρια αποτελέσματα. Η κατάσταση επιδεινώθηκε τους τελευταίους μήνες λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων οι οποίες προκάλεσαν κατολισθήσεις πρανών, καθιζήσεις οδοστρωμάτων, εκτεταμένες διαβρώσεις ασφαλτοταπήτων και ποικίλες αστοχίες τεχνικών έργων (γεφυρών, τοίχων αντιστήριξης, υπενδεδυμένων τάφρων κ.λ.π.).
Παρακαλούμε για την άμεση προσωπική σας παρέμβαση με στόχο τη βελτίωση των ως άνω συνθηκών στο οδικό μας δίκτυο.
Συγκεκριμένα ζητάμε:
1. Άμεση παρέμβαση στο εθνικό δίκτυο, που διασχίζει τον νομό Αιτωλοακαρνανίας συνολικού μήκους 370 χλμ. με νέους ασφαλτοτάπητες, και κατά προτεραιότητα στα τμήματα στα οποία υπάρχουν φθορές (στον άξονα Αντίρριο – Γιάννενα, στον άξονα Αγρίνιο – Θέρμο και στον άξονα Αμφιλοχία – Λευκάδα).
2. Επεμβάσεις στο πρωτεύον νομαρχιακό οδικό δίκτυο, σύμφωνα με τον πίνακα που επισυνάπτεται.
Παρακαλώ να λάβετε υπόψη ότι η ανάδειξη των νέων οδικών αρτηρίων (Ιόνια Οδός και Άκτιο – Αβρακία) χωρίς τη βελτίωση των κάθετων και οριζόντων οδικών αξόνων της Αιτωλοακαρνανίας θα είναι πλημμελής.

ΑΣΤΑΚΟΣ-ΜΥΤΙΚΑΣ-ΠΑΛΑΙΡΟΣ

Μήκος οδικού άξονα 59,50km


• Τοπικές βελτιώσεις οριζοντιογραφίας οδού
• Αντιμετώπιση κατολισθήσεων
• Κατασκευή επενδεδυμένης τάφρου , τοίχων
• Ασφσλτικός τάπητας
• Σήμανση οδού

Το έργο περιλαμβάνει παρεμβάσεις τοπικού χαρακτήρα σε όλο το μήκος επί της υπαρχούσης χαράξεως.



ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ- Γ. ΜΠΑΝΙΑ- Κ. ΜΑΚΡΥΝΟΥ - ΘΕΡΜΟ

Μήκος οδικού άξονα
44km

• Βελτιώσεις οριζοντιογραφίας οδού με διαπλατύνσεις , κατασκευή τοίχων και ασφαλτικού τάπητα
• Οριζόντια και κάθετη σήμανση
• Επεκτάσεις τεχνικών



15χλμ.

Το έργο περιλαμβάνει παρεμβάσεις τοπικού χαρακτήρα κατά τμήματα σε όλο το μήκος επί της υπαρχούσης χαράξεως.


ΚΑΛΛΙΘΕΑ – ΛΑΜΠΙΡΙ – ΟΡΙΑ ΝΟΜΟΥ

Μήκος οδικού άξονα
37km

• Τοπικές βελτιώσεις με διαπλατύνσεις για άρση επικινδυνότητας της οδού κατά τμήματα
• Κατασκευή τοίχων ανάντι – κατάντι , επενδεδυμένη τάφρος , ασφαλτικός τάπητας
• Αντιμετώπιση κατολισθήσεων
• Σήμανση οδού

10χλμ.
Το έργο περιλαμβάνει παρεμβάσεις τοπικού χαρακτήρα σε όλο το μήκος επί της υπαρχούσης χαράξεως.


ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ – ΠΟΚΙΣΤΑ – ΠΛΑΤΑΝΟΣ – ΨΗΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

Μήκος οδικού άξονα
100km
• Τοπικές βελτιώσεις γεωμετρικών στοιχείων οδού
• Κατασκευή τοίχων και ασφαλτικού τάπητα
• Σήμανση οδού
• Αντιμετώπιση καθιζήσεων καταστρώματος οδού

17χλμ.
Το έργο περιλαμβάνει παρεμβάσεις τοπικού χαρακτήρα κατά τμήματα σε όλο το μήκος επί της υπαρχούσης χαράξεως.


ΘΕΡΜΟ – ΑΧΛΑΔΟΚΑΣΤΡΟ – ΠΛΑΤΑΝΟΣ

Μήκος οδικού άξονα
34km

• Βελτιώσεις οριζοντιογραφίας οδού με διαπλατύνσεις , κατασκευή τοίχων και τάφρου και ασφαλτικού τάπητα
• Οριζόντια και κάθετη σήμανση
• Αντιμετώπιση καθιζήσεων καταστρώματος οδού

10χλμ.

Το έργο περιλαμβάνει παρεμβάσεις τοπικού χαρακτήρα κατά τμήματα σε μήκος 10km




ΑΣΤΑΚΟΣ – ΦΥΤΕΙΕΣ

Μήκος οδικού άξονα
27,50km

• Διαπλατύνσεις, τοίχοι, επενδεδυμένη τάφρος, ασφαλτικός τάπητας
• Σήμανση επικίνδυνων θέσεων

12χλμ.

Το έργο περιλαμβάνει παρεμβάσεις τοπικού χαρακτήρα κατά τμήματα σε όλο το μήκος επί της υπαρχούσης χαράξεως.


ΜΑΤΣΟΥΚΙ – ΚΑΣΤΡΑΚΙ – ΜΠΑΜΠΑΛΙΟ – ΦΛΩΡΙΑΔΑ – ΕΜΠΕΣΟΣ

Μήκος οδικού άξονα
75km

• Βελτιώσεις οριζοντιογραφίας οδού και άρση της επικινδυνότητας κατά τμήματα
• Κατασκευή τοίχων και ασφαλτικού τάπητα
• Σήμανση οδού

8χλμ.

Το έργο περιλαμβάνει παρεμβάσεις τοπικού χαρακτήρα κατά τμήματα σε όλο το μήκος επί της υπαρχούσης χαράξεως.





KOIN.: 1. κο ΙΩΑΝΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ
ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ
ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ
ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ,


2. κο ΣΕΡΓΙΟ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟ
ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΘΥΜΙΟΣ Ν. ΣΩΚΟΣ
ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΩΝ ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ
ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ










8 Σεπτεμβρίου 2009

Στη Ναύπακτο, γίνεται της… Λαϊκής!!

Η ασύδοτη παρουσία πωλητών αλλά και η έλλειψη προστασίας των καταναλωτών μαζί με την ανυπαρξία ύπαρξης βασικών εγκαταστάσεων υγιεινής, συνθέτουν την εικόνα της Λαϊκής αγοράς στη Ναύπακτο!..
Κατ’ αρχάς, έχουμε αρκετές καταγγελίες από κατοίκους των περιοχών όπου κάθε Σάββατο γίνεται Λαϊκή!.. Οι μικροπωλητές, μη βρίσκοντας τουαλέτες αφοδεύουν σε απόμερα σημεία των αυλών τους και το μεσημέρι που γυρίζουν από τις δουλειές τους είναι αναγκασμένοι να τις καθαρίζουν!... Μάλιστα, κάτοικος εξωτερικού που ήρθε στο πατρικό του για λίγες μέρες και αντιμετώπισε αυτή την κατάσταση μας είπε εξοργισμένος: «Δεν μπορεί ο Δήμος να βάλει δυο χημικές τουαλέτες;… Πρέπει να πληρώνουμε εμείς την αδιαφορία τους;… Μόνο σε τριτοκοσμικές χώρες μπορεί να συμβαίνουν αυτά…»!!!
Επίσης, ξενόφερτοι πωλητές που κατέχουν άδεια «Παραγωγού» από την αρμόδια επιτροπή του Δήμου είναι φανερό ότι δεν έχουν σχέση με τον αγροτικό κόσμο!... Σ’ αυτή την επιτροπή, τα τελευταία χρόνια, η ηγεσία του Δήμου «σνομπάροντας» τους αγρότες δεν συμπεριέλαβε και κάποιο μέλος του Δ.Σ., του Αγροτικού Συλλόγου Ναυπάκτου που οπωσδήποτε θα μπορούσε να βοηθήσει στην αναγνώριση των πραγματικών «Παραγωγών αγροτών». Ο Πρόεδρος του εν λόγω Συλλόγου, μας δήλωσε επ’ αυτού: «Ο Δήμος Ναυπάκτου απαξιώνει τον Σύλλογό μας και μαζί τους αγρότες και τους καταναλωτές των Λαϊκών αγορών!... Ενώ στην επιτροπή χορήγησης αδειών πωλητών στις Λαϊκές Αγορές θα έπρεπε να συμμετάσχει και ο Σύλλογός μας με εκπρόσωπό του ως μόνος αρμόδιος μιας και γνωρίζει ποιοι είναι παραγωγοί και ποιοι όχι, τουναντίον έχουν τοποθετηθεί άτομα που «μοιράζουν» τις άδειες με άγνωστα… κριτήρια!!! Έρχονται στις Λαϊκές πωλητές από διάφορα μέρη της Πελοποννήσου κλπ και συμμετάσχουν ως «ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ» επειδή έτσι… δηλώνουν!.. Να σημειώσω ότι η Επιτροπή δεν μας ζήτησε ποτέ έστω κάποια «βεβαίωση» αν κάποιος ενδιαφερόμενος είναι πραγματικά αγρότης!.. Το τι συμβαίνει δεν το ξέρουμε αλλά θα το ψάξουμε, όχι για μας αλλά επειδή έχουμε αντιληφθεί ότι αρκετοί από τους «ξενόφερτους» επιδίδονται ανεξέλεγκτα σε κλοπή των καταναλωτών! Δεν είναι λίγες οι φορές που διαπιστώσαμε ότι τα αγοραζόμενα είδη έχουν μικρότερο βάρος από το πραγματικό και ακόμα ότι τα χρήματα που κρατούνται είναι περισσότερα από αυτά που πρέπει να εισπράξουν οι πωλητές!...»
Να σημειώσουμε ότι κατά την έρευνά μας παρατηρήσαμε την παντελή «απουσία» αστυνομικού Οργάνου, δημοτικού ή της ΕΛΑΣ , και μάλιστα σε δύο περιπτώσεις που αντιληφθήκαμε ότι ο μανάβης μας έκλεβε στο ζύγι ή στον λογαριασμό, δεν είχαμε που να απευθυνθούμε!.. Λογικό λοιπόν είναι αυτή η ανεξέλεγκτη κατάσταση να μετατρέπει την Λαϊκή σε.. Αντιλαϊκή Αγορά






Πέμπτη, 4 Δεκεμβρίου 2008


ΑΠOΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ



Βγήκαν τα τρακτέρ

στους.... δρόμους


Σκηνές από το ένδοξο παρελθόν, όταν οι αγρότες έκοβαν την Ελλάδα στα δύο και γίνονταν πρώτο θέμα στην επικαιρότητα, ενδεχομένως να ζήσει η Θεσσαλία τις επόμενες μέρες, καθώς οι αγρότες φέρονται αποφασισμένοι να μην περιμένουν σήμα από τους αγροτοσυνδικαλιστές, αλλά να αντιδράσουν δυναμικά, καθώς θεωρούν ότι το ποτήρι της οργής -με τις πολύ χαμηλές τιμές των αγροτικών προϊόντων- ξεχείλισε.Από χθες βρίσκονται στο αποκορύφωμα του ξεσηκωμού τρία μέτωπα.Το πιο δυναμικό, έχει χαρακτήρα πανθεσσαλικό, καθώς αγρότες ανεξαρτήτως κομματικών ταυτοτήτων και δεσμεύσεων αποφάσισαν να θυμηθούν τα Τέμπη, με την πρόθεση να αναβιώσουν τα περίφημα «μπλόκα της αγροτιάς».
Το δεύτερο αφορά στην Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ) και την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, η οποία προετοιμάζεται να δώσει την δική της απάντηση για την ακολουθούμενη αγροτική πολιτική, με δύο νομαρχιακά συλλαλητήρια αύριο σε Λάρισα και Καρδίτσα. Για τη δημιουργία σχετικού κλίματος ήδη βγήκαν τα πρώτα τρακτέρ στον κόμβο Πλατυκάμπου, στην παλιά εθνική οδό Λάρισας-Βόλου.
Το τρίτο μέτωπο με τοπική διάσταση εξελίσσεται στα Φάρσαλα, όπου επίσης η ανεξάρτητη Συντονιστική Επιτροπή παρατάσσει τα τρακτέρ στην πόλη.
Οι διαχωριστικές γραμμές των τριών μετώπων βρίσκονται στα αιτήματα, με κυρίαρχη διαφορά το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και την καταβολή άτοκου δανείου.
Αναλυτικότερα:
Ραντεβού στα Τέμπη από τη νέα ΠΑΣΕ.
Με άγριες διαθέσεις αγρότες από Λάρισα, Τρίκαλα και Καρδίτσα δίνουν ραντεβού μεθαύριο Πέμπτη στις 11 το πρωί στον κόμβο Πλατυκάμπου, με αγροτικά αυτοκίνητα και με τελικό προορισμό τα Τέμπη, όπου αυτή τη φορά θα κλείσουν την εθνική οδό.
Ο χρόνος και ο τρόπος του μπλόκου θα εξαρτηθεί από τις διαθέσεις και τη συμμετοχή των συμμετεχόντων, ενώ τις τελικές αποφάσεις θα λάβει η συντονιστική επιτροπή που θα εκλεγεί εκείνη τη στιγμή.
Τα παραπάνω αποφασίστηκαν σε πανθεσσαλική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Ζάρκο Τρικάλων, στην οποία καθορίστηκε και το πλαίσιο των αιτημάτων.
Η κυρίαρχη άποψη, αναφορικά τα αιτήματα ήταν ότι «πρέπει να επιδιώξουμε λίγα και βασικά, παρά πολλά και αποπροσανατολιστικά». Έτσι η νέα ΠΑΣΕ διεκδικεί άτοκο δάνειο πενταετούς διάρκειας 50 ευρώ/στρέμμα για το βαμβάκι και τα δημητριακά (καλαμπόκι-κριθάρι-σιτάρι) με βάση τη δήλωση του ΟΣΔΕ και τη μείωση του κόστους παραγωγής (επιστροφή ΦΠΑ, πετρέλαιο, αγροεφόδια).
Καθοριστικό ρόλο στην πανθεσσαλική διάσταση της κινητοποίησης έπαιξε η διάθεση των Λαρισαίων να κλιμακώσουν τον αγώνα τους.
«Αν θα έρθουμε στα Τέμπη δεν θα κουνήσουμε τα μαντήλια στους οδηγούς, αλλά θα μπλοκάρουμε τον δρόμο. Έρχονται Χριστούγεννα και δεν έχουμε διάθεση να πούμε τα κάλαντα στην εθνική οδό. Όσο πιο γρήγορα γίνουν κατανοητές οι διαθέσεις μας, τόσο πιο γρήγορα θα ασχοληθεί η Αθήνα μαζί μας» ήταν τα λόγια γνωστού αγροτοσυνδικαλιστή της Καρδίτσας.
Ζεσταίνουν ήδη τις μηχανές των τρακτέρ οι αγρότες, που σκοπεύουν να συμμετέχουν στο αυριανό συλλαλητήριο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας στην Κεντρική πλατεία της Λάρισας, καθώς τα μετέφεραν από τα χωριά στον κόμβο του Πλατυκάμπου, στην παλιά εθνική οδό Λάρισας-Βόλου. Η πρώτη κίνηση έγινε από τα γειτονικά χωριά και σήμερα αναμένονται αγροτικά μηχανήματα απ’ ολόκληρο τον νομό, όπως Αμπελώνα, Νίκαια κ.λπ.
Ανεξάρτητα από το αυριανό συλλαλητήριο, από τη συμμετοχή, μα κυρίως τη διάθεση των αγροτών θα εξαρτηθεί αν ο αγώνας των «κόκκινων» θα κλιμακωθεί κατά μήκος ή ακόμη και κάθετα της εθνικής οδού. Υπενθυμίζεται πως τα βασικά αιτήματα της ΕΟΑΣΝΛ είναι η κάλυψη του χαμένου εισοδήματος σε όλα τα προϊόντα έτσι που να καλυφθεί το κόστος παραγωγής και να υπάρξει ένα λογικό κέρδος, η καθιέρωση κατώτερων ικανοποιητικών εγγυημένων τιμών σε όλα τα προϊόντα ώστε να μπορεί να επιβιώσει και να αναπτυχθεί η μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών και η συνδρομή της Πολιτείας ώστε οι τελικές τιμές των προϊόντων να ανέρχονται στα 60 λεπτά το κιλό στο βαμβάκι, στα 40 λεπτά το κιλό για το σιτάρι και στα 30 λεπτά το κιλό στο καλαμπόκι.
Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΟΚΚΙΝΟΥΛΗΣ
Στάση αναμονής τηρεί ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λάρισας κ. Θανάσης Κοκκινούλης, καθώς θεωρεί ότι «στην παρούσα φάση δεν χρειάζεται να κινηθεί, ακόμη και να μιλήσει».Σύμφωνα με όσα υποστήριξεγια την αναγκαιότητα των αγροτικών κινητοποιήσεων ο γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής τόνισε ότι «σαφώς χρειάζονται κινητοποιήσεις, αφού τα προβλήματα έχουν φέρει σε απόγνωση τους αγρότες. Χρειάζεται αντίδραση, αλλά πρέπει να είναι συντονισμένη και κυρίως πανελλαδικού χαρακτήρα. Γι’ αυτό πολύ σύντομα θα συγκαλέσω μια πανελλαδική σύσκεψη για να αποφασίσουμε τον τρόπο αντίδρασης από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο. Δεν μπορούμε όμως να ζητάμε ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, όταν γνωρίζουμε ότι αυτό δεν γίνεται. Στην παρούσα φάση όμως δεν θέλω να μιλήσω, γιατί ό,τι πω θα παρεξηγηθεί. Σας θυμίζω ότι όταν βγάζαμε τα τρακτέρ στα Τέμπη, κάποιοι μιλούσαν ότι παίζαμε στημένο παιχνίδι με την κυβέρνηση. Τώρα μας εγκαλούν γιατί δεν αντιδρούμε. Περίμενα όμως από κάποιους κάποια προσέγγιση, γιατί ας μην ξεχνούμε ότι η ΕΑΣ μέχρι σήμερα έχει πληρώσει όλα τα έξοδα από τα αγροτοδικεία κ.λπ. Ας κάνουν υπομονή και ο χρόνος θα δείξει. Καλή επιτυχία πάντως σε όσους ετοιμάζονται για την εθνική οδό».


ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΑΝΟΣ "ASTRA TV"


---------------------------------------------------------------------------------------------------


Δευτέρα, 22 Σεπτεμβρίου 2008



Εγκαινιάστηκε το Κέντρο


Αγροτικής Ανάπτυξης παρουσία του


υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων


κ. Κωνσταντίνου Κιλτίδη.


· Προηγήθηκε σύσκεψη στη Νομαρχία


για θέματα αγροτικού ενδιαφέροντος του Νομού




Σύσκεψη για θέματα αγροτικής πολιτικής που αφορούν στη Φωκίδα, πραγματοποιήθηκε χθες στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φωκίδας, υπό την προεδρία του Νομάρχη κ. Νικολάου Φουσέκη και παρουσία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κωνσταντίνου Κιλτίδη, δημάρχων, στελεχών της Νομαρχίας, νομαρχιακών και δημοτικών συμβούλων.
Ο Νομάρχης Φωκίδας έθεσε στον κ. Κιλτίδη τα θέματα που απασχολούν το Νομό ενώ ο υφυπουργός επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το έργο της άρδευσης του ελαιώνα της Άμφισσας και δεσμεύτηκε για την άμεση προώθηση του με στόχο να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν.
Ο κ. Φουσέκης υπογράμμισε ότι το έργο ύψους 37 εκατομμυρίων ευρώ, έχει προενταχθεί στο ΕΣΠΑ, στο Π.Α.Α. «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».
«Οι μελέτες είναι ήδη έτοιμες και ελπίζουμε ότι σε 2-3 χρόνια το σύστημα ορθολογικής άρδευσης θα έχει υλοποιηθεί προκειμένου να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο η ποιότητα αλλά και η ποσότητα του προϊόντος ώστε να ανταποκριθούμε στις τεράστιες ανάγκες του ανταγωνισμού που δημιουργούνται στην παγκόσμια αγορά της ελιάς και του ελαιολάδου», σημείωσε ο Νομάρχης Φωκίδας.
Παράλληλα έθεσε στον υφυπουργό το ζήτημα της αποζημίωσης των ελαιοκαλλιεργητών από τη φετινή ξηρασία, αίτημα στο οποίο βρήκε θετική αντιμετώπιση ενώ αναφέρθηκε και στο πρόβλημα της στελέχωσης των δασικών υπηρεσιών του νομού σημειώνοντας τις ελλείψεις που παρουσιάζονται και στην ελεγχόμενη κυνηγετική ζώνη αφού οι υπηρεσίες λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας μικρότερο σε αριθμό και από το απαιτούμενο.
Από την πλευρά του πάντως ο κ. Κιλτίδης δεσμεύτηκε για τη στελέχωση των δασικών υπηρεσιών του Νομού προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού που παρατηρείται όχι μόνο στη Φωκίδα αλλά σε ολόκληρη τη χώρα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Οσον αφορά στα εγκαίνεια του Κέντρου Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο θα λειτουργεί στο εξής προς ενημέρωση των αγροτών και πληροφόρησής τους πάνω στα τρέχοντα προγράμματα και θέματα αγροτικού ενδιαφέροντος, ο Νομάρχης Φωκίδας (λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων του βουλευτή Φωκίδας κ. Γιάννη Μπούγα) και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έκοψαν την κορδέλα των εγκαινείων, παρουσία του τέως υπουργού κ. Νικολάου Γκελεστάθη, της Διευθύντριας του Κέντρου κ. Κωνσταντίνας Στίγκα, τοπικών παραγόντων και πολιτών.
Τέλος ο κ. Κιλτίδης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα λειτουργίας του Κέντρου Αγροτικής Ανάπτυξης και ευχαρίστησε το Νομάρχη που δεν αντιμετώπισε την ίδρυσή του με φοβικά σύνδρομα.


==================================================


Απών ο Υπ. Αγροτ Αναπτ και Τροφίμων κ. Κοντός από σύσκεψη υπουργών Γεωργίας στην Ε.Ε για την κτηνοτροφία

Η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απουσίασε από την κρίσιμη συνάντηση υπουργών Γεωργίας στη Λιμόζ της Γαλλίας, που είχε σαν αντικείμενο την στήριξη των Ευρωπαίων προβατοτρόφων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η πρωτοβουλία της συνάντησης ανήκει στον υπουργό Γεωργίας της Γαλλίας, κ. Μισέλ Μπαρνιέ, εν τω μέσω έντονων ανησυχιών για τη σημαντική μείωση στον αριθμό των προβάτων σε όλη την Ευρώπη και των κινδύνων που εγκυμονούν από το γεγονός αυτό, τόσο για την ασφάλεια των τροφίμων όσο και για το φυσικό περιβάλλον.
Ο ανταγωνισμός από τη φθηνή προβατοτροφία τρίτων χωρών και τα υψηλά κόστη της εγχώριας ευρωπαϊκής προβατοτροφίας, έχουν προκαλέσει την αγανάκτηση των Ευρωπαίων προβατοτρόφων που ζητούν αύξηση των κοινοτικών επιδοτήσεων.
Η πρόταση για αύξηση των κοινοτικών επιδοτήσεων στους Ευρωπαίους προβατοτρόφους πρόκειται να κατατεθεί και επισήμως στο υπουργικό συμβούλιο της Ε.Ε. που θα πραγματοποιηθεί στις 17 και 18 Νοεμβρίου. Στο συμβούλιο πρόκειται επίσης να κατατεθούν προτάσεις που αποσκοπούν στο να γίνουν οι κανονισμοί της ΚΑΠ πιο ευέλικτοι για τους προβατοτρόφους από το 2010 και μετά.
Το 2007, το εισόδημά των προβατοτρόφων «έπεσε» κατά 28%. Το αρνίσιο κρέας πωλείται στα σουπερμάρκετ στα 10 ευρώ το κιλό, έναντι του εισαγόμενου αρνίσιου κρέατος, που διατίθεται στα 5-6 ευρώ το κιλό και προτιμάται, λόγω της φθηνότερης τιμής του, από τους καταναλωτές.
Η αύξηση των τιμών των καυσίμων και ζωοτρόφων δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο τα πράγματα.
Οι προβατοτρόφοι εδώ και καιρό διαμαρτύρονται πως είναι οι «φτωχοί ξάδελφοι» των άλλων γεωργών της Ευρώπης, ιδίως των σιτοπαραγωγών, των παραγωγών βοείου κρέατος και των γαλακτοπαραγωγών. Αξίζει να σημειωθεί, άλλωστε, πως μόλις 3,4% των συνολικών κονδυλίων της ΚΑΠ διατίθεται για τον τομέα της αιγοπροβατοτροφίας, έναντι 40% που διατίθεται για την καλλιεργητική γεωργία και 18% για τον τομέα του βόειου κρέατος.
Η ευρωπαϊκή παραγωγή έχει μειωθεί κατά 25% τα τελευταία δέκα χρόνια.
Η απουσία της Ελλάδας από την συνάντηση της Λιμόζ, αποτελεί ένδειξη για τους αδέξιους χειρισμούς που ακολουθεί η Κυβέρνηση στα ζητήματα της ελληνικής κτηνοτροφίας και γεωργίας

Οι κτηνοτρόφοι της Αιτωλοακαρνανίας
Tην ίδια δύσκολη κατάσταση βιώνουν και οι κτηνοτρόφοι της Αιτωλοακαρνανίας, που ως γνωστών έχουν να αντιμετωπίσουν εφέτος -περισσότερο από ποτέ- το «βραχνά» του δυσθεώρητου κόστους παραγωγής και σε μια δύσκολη περίοδο για τους παραγωγούς, που πολλοί κινδυνεύουν με χρεοκοπία.
O κ. Βερελής σε δήλωσή του αναφέρει ότι, η κτηνοτροφία στην Ελλάδα όπως και στον Νομό μας, εκτός από τη σημαντική και προσοδοφόρα παραγωγή που έχει, διαθέτει στοιχεία παράδοσης και «πολιτιστικής» κληρονομιάς κυρίως κρατά ακόμη ζωντανή την Ελληνική Ύπαιθρο. Για τους λόγους αυτούς επείγει να βρεθούν τρόποι αξιοποίησης των δυνατοτήτων που προσφέρονται για την στήριξη και ανάπτυξη της κτηνοτροφίας και των ιδίων των κτηνοτρόφων.



---------------------------------------








Ο Αγροτικός Σύλλογος Ναυπάκτου
αναλαμβάνει Αγώνα ώστε

Ο ΟΓΑ
να χορηγεί ΔΩΡΕΑΝ Ιαματικά Λουτρά


στους Αγρότες μας

Καλούμε τους κκ Περιφερειάρχες, Νομάρχες, βουλευτές, Δήμους και φορείς
ΜΑΖΙ ΜΑΣ

=============================================================
10 Ιουνίου 2008
Προσοχή
στις πινακίδες καταστημάτων με την ένδειξη
«Βιολογικά προϊόντα»!




Επειδή τελευταία, πολλά καταστήματα πώλησης ειδών διατροφής, αναρτούν την πινακίδα «Βιολογικά Προϊόντα» χωρίς να έχουν αφενός μεν την σχετική άδεια και αφετέρου να μην υπάρχουν στα ράφια τους «αναγνωρισμένα» βιολογικά προϊόντα με μοναδικό στόχο την παραπλάνηση του αγοραστή, απευθυνθήκαμε σε ειδικούς και παρουσιάζουμε τις παρακάτω διευκρινήσεις που μας δόθηκαν:

ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ-ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ
Η αυθεντικότητα και η ποιότητα των προϊόντων βιολογικής καλλιέργειας και εκτροφής, οι διαδικασίες και οι πρακτικές που εφαρμόζονται διέπονται στο σύνολό τους από την νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ισχύει και στη χώρα μας.
Με βάση τους σχετικούς κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2092/91 και 1804/99), η διαδικασία παραγωγής των προϊόντων βιολογικής καλλιέργειας και κτηνοτροφίας ελέγχεται σε όλα τα στάδιά της με τις αυστηρές προδιαγραφές που θέτουν εγκεκριμένοι αρμόδιοι εγχώριοι και ξένοι οργανισμοί πιστοποίησης. Οι εν λόγω οργανισμοί τελούν υπό την εποπτεία του Υπουργείου Γεωργίας της χώρας στην οποία ανήκουν.
Στη βιολογική γεωργία ελέγχεται το ακριβές κτήμα στο οποίο καλλιεργήθηκε το προϊόν, ο τρόπος παραγωγής του, ο τρόπος μεταφοράς του και γενικά η κάθε δραστηριότητα που αφορά το προϊόν, από την σπορά ως την συγκομιδή, την ενδεχόμενη μεταποίησή του και την συσκευασία του.
Το ίδιο συμβαίνει και στη βιολογική κτηνοτροφία, όπου ελέγχονται οι τροφές τις οποίες καταναλώνουν τα ζώα και οι φάρμες όπου αυτά εκτρέφονται. Επίσης υπάρχουν περιορισμοί σε ό,τι αφορά την κατανάλωση φαρμάκων από τα ζώα, καθώς βάσει της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας απαγορεύεται η χρήση φαρμάκων για προληπτικούς λόγους ή για να ωθήσουν το ζώο στην πάχυνση.
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΙ ΑΓΟΡΑΖΕΤΕ
Βάσει των διεθνών προτύπων πιστοποίησης, όλα τα προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας και εκτροφής, ελληνικά και εισαγόμενα, οφείλουν να φέρουν την αντίστοιχη ένδειξη, το σήμα του οργανισμού που τα πιστοποιεί και τον αριθμό πιστοποίησης τους - πραγματική εγγύηση για την αγνότητά τους.
Μπορείτε να είστε σίγουροι για την αυθεντικότητα των προϊόντων που αγοράζετε, διαβάζοντας προσεκτικά τις ετικέτες των προϊόντων.
Επίσης, θα πρέπει να επισημανθεί το γεγονός ότι προϊόντα που εμφανίζονται στην αγορά ως "οικολογικά", "υγιεινά", "ολικής αλέσεως" κ.λ.π. δεν έχουν καμία σχέση με τα πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα και δεν εξασφαλίζουν καμιά εγγύηση στον καταναλωτή.

Την αφορμή για την διερεύνηση του θέματος «Βιολογικά Προϊόντα» την λάβαμε από καταστήματα που λειτουργούν στην περιοχή μας και τα οποία ή διαθέτουν ένα πολύ μικρό αριθμό οικολογικών προϊόντων ή δεν έχουν καμία σχέση με το είδος. Ειδικά σε κατάστημα που λειτουργεί στη Ναύπακτο περισσότερο από δύο χρόνια ο ιδιοκτήτης του προσπάθησε να μας πείσει ότι τα είδη διατροφής που θα μας πωλούσε ήταν «ντόπια» και «Βιολογικά» χωρίς να μπορεί να μας εξηγήσει γιατί αυτό δεν αναγράφετε στην συσκευασία τους….
Ευνόητο λοιπόν είναι ότι δεν παρέχεται καμία προστασία στον καταναλωτή από τις αρμόδιες τοπικές αρχές έκδοσης αδειών και ελέγχου λειτουργίας αυτών των καταστημάτων!
Κατόπιν αυτού καλούνται οι Δήμοι, να αναλάβουν εκστρατεία κατά του φαινομένου προς προστασία των δημοτών και των νομοταγών καταστηματαρχών αλλά και για την καταπάτηση της κερδοσκοπίας από τους, ευτυχώς ολίγους, ασυνείδητους.
Εμείς θα παρακολουθήσουμε το θέμα και σε περίπτωση αδιαφορίας της πολιτείας, θα επανέλθουμε..

Δεν υπάρχουν σχόλια: