Πέμπτη, 11 Σεπτεμβρίου 2008
Δεν πρέπει να εξαφανίσουμε την «ελληνική ζάχαρη»!
Stop στη συγκομιδή και στις μεταφορές τεύτλων
Η συγκομιδή των τεύτλων στην Ελλάδα, εδώ και πολλά χρόνια, γίνεται σχεδόν αποκλειστικά με μηχανές. Έτσι οι τευτλοπαραγωγοί διευκολύνονται σημαντικά, διότι η συγκομιδή, που ήταν η πιο δύσκολη, κουραστική και δαπανηρή εργασία στην καλλιέργεια ζαχαροτεύτλων, γίνεται πλέον άνετα και με λιγότερα έξοδα.
Τα μειονεκτήματα όμως της μηχανικής συγκομιδής όπως οι απώλειες τεύτλων, οι αυξημένες ξένες ύλες, η συμπίεση του χωραφιού, μπορούν να ξεπεράσουν τα πλεονεκτήματα της, έναντι της χειροσυλλογής, εάν το χωράφι των τεύτλων, η συγκομιτική μηχανή και ο χειριστής της, έχουν κάποιες αδυναμίες.
Από εκατοντάδες μετρήσεις δοκιμαστικών αγρών διαπιστώθηκε ότι οι απώλειες συγκομιδής κυμαίνονται στο 5 – 30% της αξίας των τεύτλων (300 – 2000 κιλά/ στρέμμα).
Πως λειτουργούν οι συγκομιστικές μηχανές
Κύριες φάσεις της εργασίας μιας μηχανής συγκομιδής τεύτλων, είναι:
Αποφύλλωση, δηλαδή η κοπή και απομάκρυνση των φύλλων, μέρους των μίσχων και τυχόν χόρτων
Αποκορύφωση, δηλαδή κοπή της κορυφής του τεύτλου, μαζί με τους μίσχους των φύλλων
Εξαγωγή, δηλαδή βγάλσιμο των τεύτλων από το έδαφος
Καθάρισμα των τεύτλων από τα χώματα κυρίως και
Φόρτωση των τεύτλων στο μεταφορικό μέσο.
Ορισμένοι τύποι μηχανών κατάλληλοι για υγρά – αργιλώδη εδάφη, κάνουν αυτές τις εργασίες σε διαδοχικά περάσματα, (Δύο ή τριών φάσεων) ενώ οι περισσότεροι (στην Ελλάδα 100%) κάνουν όλες τις φάσεις με ένα πέρασμα. (μίας φάσης).
Οι μηχανές διακρίνονται επίσης σε ελκόμενες, που χρειάζονται ένα ή περισσότερα τρακτέρ για τη λειτουργίας τους και σε αυτοκινούμενες, που έχουν έναν πετρελαιοκινητήρα ενσωματωμένο και εργάζονται ως αυτοτελή μηχανήματα.
Στην χώρα μας επικράτησαν οι αυτοκινούμενες μηχανές, στην αρχή μονόσειρες και στην συνέχεια δίσειρες, τρίσειρες και τελευταία εξάσειρες, ανάλογα με την αύξηση της έκτασης των χωραφιών, στο φορτίο των μεταφορικών τεύτλων και στο ημερομίσθιο των χειριστών.
Προϋποθέσεις για μια σωστή συγκομιδή.
Οι μειωμένες απώλειες και ξένες ύλες τεύτλων της σωστής συγκομιδής εξαρτώνται από την κατάσταση της φυτείας, όπως μέτρια υγρασία, ισοπέδωση, ευθείες γραμμές των τεύτλων, ομοιόμορφο μέγεθος των τεύτλων, απαλλαγή από ζιζάνια κλπ., για τα οποία αναφερόμαστε σε ειδικό φυλλάδιο, αλλά κυρίως από την συντήρηση, ρύθμιση και το χειρισμό της συγκομιστικής μηχανής.
Συντήρηση. Είναι βασικής σημασίας ιδίως η ετήσια συντήρηση που γίνεται αμέσως μετά το τέλος της καμπάνιας της μιας χρονιάς και πριν από την αρχή της άλλης. Η συντήρηση αυτή πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα μέρη της μηχανής και αν χρειάζεται, να γίνεται σε ειδικευμένο συνεργείο. Αποφεύγουμε το γέμισμα των φθαρμένων υνιών, μαχαιριών κλπ...
Έτσι εξασφαλίζεται, με τη μεγαλύτερη δυνατή πιθανότητα, η λειτουργία της μηχανής στη διάρκεια της καμπάνιας, χωρίς σοβαρές βλάβες. Η Ε.Β.Ζ. τα τελευταία χρόνια βοηθάει για καλή συντήρηση, με τεχνική καθοδήγηση, ταμειακή διευκόλυνση και επιδότηση προμήθειας σωστών ανταλλακτικών.
Το ίδιο απαραίτητη είναι και η καθημερινή συντήρηση, στη διάρκεια της εργασίας.
Ρύθμιση. Ανάλογα με τις συνθήκες του χωραφιού και της εποχής, πρέπει να γίνονται οι κατάλληλες ρυθμίσεις στη μηχανή, για καλλίτερα αποτελέσματα.
Χειρισμός. Δεν πρέπει να γίνεται από ανίδεα άτομα. Ο χειριστής πρέπει να έχει εργαστεί αρκετό καιρό ως βοηθός, κοντά σε έναν έμπειρο χειριστή και να είναι εφοδιασμένος με σχετική άδεια. Ο επιπόλαιος χειρισμός μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα και σοβαρούς κινδύνους για τον χειριστή και για εκείνους που βρίσκονται γύρω του.
Οι χειριστές θα βοηθηθούν πολύ διαβάζοντας προσεκτικά το Βιβλίο Οδηγιών της μηχανής και συζητώντας τις απορίες τους με τους τεχνικούς της αντιπροσωπείας και τους γεωπόνους της Ε.Β.Ζ.
Συστήματα της μηχανής συγκομιδής
Συστήματα αποφύλλωσης. Αποτελείται από περιστρεφόμενες μεταλλικές λάμες για την κοπή των φύλλων, (με τον μισό μίσχο τους), και των χόρτων και κοχλία για την απομάκρυνσή τους στο συγκομισμένο χωράφι. Διευκολύνει την σωστή αποκορύφωση, αλλά χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην ρύθμιση του ύψους και των στροφών, ώστε να μην αφαιρεί και κομμάτια τεύτλων.
Συστήματα αποκορύφωσης. Στους περισσότερους τύπους μηχανών αποτελείται από τον ψηλαφητή, που είναι ένα είδος τυμπάνου με τριγωνικά δόντια στην επιφάνειά του και ένα μαχαίρι συνδεδεμένο μ’ αυτόν. Ανάλογα με το ύψος του τεύτλου, ο ψηλαφητής ανεβοκατεβαίνει και το μαχαίρι ακολουθεί την κίνηση αυτή. Έτσι η αποκορύφωση γίνετε πάντα κανονικά. Αυτό που πρέπει να προσέχει κανείς ιδιαίτερα είναι να μην στέλνονται στο εργοστάσιο τεύτλα με πράσινα μέρη ( φύλλα – μίσχοι), διότι προκαλούν ανωμαλίες και στην αποθήκευσή τους και στην κατεργασία, ενώ οι κορυφές υπολογίζονται σαν ξένη ύλη και αφαιρούνται από το βάρος των τεύτλων. Επίσης, πρέπει να αποφεύγεται η βαθιά αποκορύφωση, που είναι απώλεια βάρους για τον παραγωγό.
Ø Ο ψηλαφητής. Πρέπει να κινείται έχοντας τη γραμμή των τεύτλων στο μέσο του. Τα διάφορα εξαρτήματα με τα οποία παίρνει κίνηση δεν πρέπει να παρουσιάζουν μεγάλα κενά «Τζόγους». Τα δόντια του να είναι μυτερά και ικανά να «γαντζώνουν» στην κορυφή του τεύτλου.
Να ρυθμίζεται η πίεση που ασκούν τα ελατήρια, ανάλογα με το μέγεθος των τεύτλων κάθε χωραφιού.
Ø Το μαχαίρι πρέπει να είναι τοποθετημένο σε κανονική θέση, σε σχέση με τον ψηλαφητή, ούτε πολύ μπροστά ούτε πολύ πίσω και σε απόσταση 1 – 2 εκ. Από τις άκρες των δοντιών του. Επίσης πρέπει να είναι παράλληλο προς το έδαφος και βεβαίως πάντοτε καλά ακονισμένο και κοφτερό. Συνεπώς, μια εφεδρεία από μερικά καινούργια μαχαίρια είναι απαραίτητη για να περιορίσουμε το σπάσιμο των τεύτλων
Ø Η «Βούρτσα» με τα λαστιχένια στελέχη που καθαρίζει την αποκορυφωμένη σειρά τεύτλων από χώμα, κομμένες κορυφές κλπ.., πολλές φορές χτυπά δυνατά ή ξεριζώνει ορισμένα τεύτλα. Για να αποφεύγονται οι ζημιές αυτές, πρέπει να ρυθμίζεται η θέση της βούρτσας, ώστε το κέντρο της να απέχει 5 περίπου εκατοστά από το μέσο της γραμμής των τεύτλων και οι άκρες των λάστιχων 2 εκ. από τα αποκορυφωμένα τεύτλα. Λάστιχα που λείπουν ή είναι φθαρμένα και σπασμένα πρέπει να αντικαθίστανται. Η απόσταση ανάμεσα στα δόντια του ψηλαφητή και το μαχαίρι ρυθμίζεται σε αραιά χρονικά διαστήματα και είναι συνήθως τόση, όσο να χωράει εκεί η άκρη της παλάμης μας. Από εκεί και ύστερα, η ρύθμιση του βάθους αποκορύφωσης γίνεται μόνο με την αυξομείωση της πίεσης των ελατηρίων του ψηλαφητή, αφού έτσι τα δόντια του μπήγονται περισσότερο ή λιγότερο στις κορυφές των τεύτλων.
· Σύστημα Εξαγωγής.
Δύο είναι τα συστήματα με τα οποία είναι εφοδιασμένες οι μηχανές για το ξερίζωμα των τεύτλων από το έδαφος:
ü Οι τροχοί εξαγωγής ή τα υνιά εξαγωγής. Ανεξάρτητα από τα πλεονεκτήματα ή τα μειονεκτήματα κάθε συστήματος, και τα δύο έχουν ανάγκη από συντήρηση και σωστή ρύθμιση για την καλή και αποτελεσματική λειτουργία τους. Μετά το 1980 η συγκομιστικές μηχανές που αγοράζονται στην Ελλάδα έχουν υνιά ως σύστημα εξαγωγής.
ü Το άνοιγμα των υνιών, στο στενότερό τους σημείο πρέπει να είναι ανάλογο με το μέγεθος των τεύτλων. Με μεγαλύτερο από το κανονικό άνοιγμα χάνονται τα μικρά τεύτλα, με μικρότερο, κόβονται τα μεγάλα. Ένα μέσο άνοιγμα είναι γύρω στα 4 εκατοστά.
ü Το βάθος εργασίας, πρέπει να είναι περίπου 7 εκατοστά. Μεγαλύτερο βάθος, βγάζει μεγάλες ποσότητες χώματος μαζί με τα τεύτλα, χωρίς να διευκολύνει την εξαγωγή. Η τελική ρύθμιση πρέπει να γίνεται ύστερα από δοκιμή.
ü Ανάλογα με τον τύπο και την υγροσκοπική κατάσταση του εδάφους, ρυθμίζεται το βάθος και η κλίση των υνιών εξαγωγής, ώστε σε σκληρό έδαφος το μπροστινό του μέρος να κλίνει προς τα κάτω, για να διευκολύνεται η εξαγωγή
· Σύστημα καθαρισμού. Τα τεύτλα μετά την εξαγωγή οδηγούνται σε ένα είδος περιστρεφόμενου κόσκινου από μεταλλικές ράβδους (κυκλώνας), όπου απαλλάσσονται από το μεγαλύτερο μέρος των χωμάτων. Η κλίση του κυκλώνα, οι στροφές του και οι αποστάσεις των ράβδων μπορούν να ρυθμίζονται ανάλογα με την κατάσταση του εδάφους
· Φόρτωμα στο μεταφορικό μέσο. Όταν ο κάδος της μηχανής γεμίσει, τα τεύτλα αδειάζονται στο μεταφορικό μέσο (πλατφόρμα, φορτηγό αυτοκίνητο) ή τον χώρο προσωρινής αποθήκευσης, είτε με κινούμενη καδένα, είτε με ανατροπή του κάδου.
Οι πίνακες που ακολουθούν βοηθούν στο να εντοπιστούν τα αίτια των σφαλμάτων και ζημιών που παρατηρούνται στην συγκομιδή και δίνουν οδηγίες για την διόρθωση τους
Ζημιές
Πιθανές αιτίες
Διόρθωση
1. Σπασμένα τεύτλα μέσα στο έδαφος
1. Τα εξαγωγικά είναι πολύ κλειστά σε σχέση με το μέγεθος των τεύτλων.
2. Τα εξαγωγικά δεν πηγαίνουν παράλληλα με τις γραμμές των τεύτλων.
3. Κακή οδήγηση
1.Άνοιγμα των εξαγωγικών
2. Έλεγχος αν η μηχανή συγκομιδής και το τρακτέρ είναι ευθυγραμμισμένα ( ελκόμενη).
3. Βελτίωση οδήγησης.
2. Μικρές ή σπασμένες ρίζες μένουν μέσα στο έδαφος.
1. Τα εξαγωγικά είναι πολύ ανοιχτά. Έτσι, οι μικρές ρίζες μένουν μέσα στο έδαφος.
2. Τα εξαγωγικά είναι τόσο κλειστά, που κόβουν τα μεγάλα τεύτλα.
3. Τα εξαγωγικά δεν εργάζονται αρκετά βαθιά, προκαλώντας σπάσιμο των τεύτλων μέσα στο έδαφος.
4. Οι αιχμές των υνιών είναι προς τα πάνω και σπάζουν τα τεύτλα (τύπο μηχανών με υνιά).
5. Μεγάλη ταχύτητα συγκομιδής σε σχέση με τις συνθήκες του χωραφιού.
1. Κλείσιμο των εξαγωγικών.
2. Άνοιγμα των εξαγωγικών.
3. Αύξηση του βάθους εργασίας από το χειριστήριο του τρακτέρ.
4. Κατέβασμα των αιχμών προς τα κάτω, με ρύθμιση στο μπράτσο του υνιού.
5. Μείωση της ταχύτητας συγκομιδής.
3. Πλευρικό κόψιμο των τεύτλων
1. Τα υνιά εξαγωγής είναι πολύ κοντά
1. Αύξηση της απόστασης μεταξύ των υνιών.
4. Υπερβολική αποκορύφωση
1. Το μαχαίρι είναι πολύ μακριά από το χαμηλότερο σημείο του ψηλαφητή.
2. Υπερβολική πίεση του ελατηρίου του ψηλαφητή (κάτω ελατήριο).
1. Τοποθέτηση του μαχαιριού σε ψηλότερη θέση.
2. Μείωση της πίεσης του ελατηρίου του ψηλαφητή, βάζοντας τον πείρο σε χαμηλότερη τρύπα.
5. Λοξή αποκορύφωση: Η τομή έχει κλίση προς τα πάνω
1. Το μαχαίρι δεν είναι κάθετο σε σχέση με τα τεύτλα.
2. Το μπροστινό μέρος του μπράτσου του μαχαιριού είναι πιο ψηλά από το οπίσθιο.
2. Το μαχαίρι είναι πολύ μπροστά τοποθετημένο, σε σχέση με τον ψηλαφητή, ο οποίος σκαρφαλώνει στο τεύτλο μόλις αρχίσει να κόβει το μαχαίρι.
1. Ρύθμιση της κλίσης του μπράτσου του μαχαιριού.
2. Μετακίνηση του μπράτσου του μαχαιριού προς τα πίσω.
6. Λοξή αποκορύφωση: Η τομή έχει κλίση προς τα κάτω. Σπάζει το μπροστινό μέρος του τεύτλου.
1. Το μαχαίρι είναι πολύ πίσω σε σχέση με τον ψηλαφητή, που κατεβαίνει από το τεύτλο πριν ολοκληρωθεί το κόψιμο.
1. Μετακίνηση του μπράτσου του μαχαιριού προς τα εμπρός.
7. Ανώμαλη αποκορύφωση: Τα τεύτλα αποκορυφώνονται από την άκρη του μαχαιριού.
1. Το μαχαίρι δεν είναι κεντραρισμένο με τον ψηλαφητή.
1. Ρύθμιση του μπράτσου του μαχαιριού, ώστε μόλις να αγγίζει την πλευρά του μεγαλύτερου τεύτλου.
8. Ανώμαλη αποκορύφωση: Χαράζονται κατά μήκος οι κορυφές των τεύτλων. Χαρακιές στην τομή της αποκορύφωσης.
1. Ο ψηλαφητής έχει πολλές στροφές.
2. Τα συστήματα μετάδοσης της κίνησης είναι φθαρμένα.
3. Υπερβολική πίεση στο σύστημα αποκορύφωσης (από το ελατήριο), σε σχέση με τον αριθμό των ψηλών τεύτλων και την πυκνότητα των τεύτλων.
1. Ρύθμιση των στροφών.
2. Επισκευή ή αντικατάσταση του συστήματος.
3. Μείωση της πίεσης του ελατηρίου, βάζοντας τον πείρο σε χαμηλότερη θέση.
9. Τα τεύτλα πετάγονται έξω από το έδαφος από τον ψηλαφητή.
1. Το σύστημα αποκορύφωσης πιέζει τα τεύτλα πάρα πολύ, σε σχέση με το αριθμό των ψηλών τεύτλων και την πυκνότητα των τεύτλων.
2. Το σύστημα μετάδοσης της κίνησης του ψηλαφητή παρουσιάζει κενά.
3. Η ταχύτητα περιστροφής του ψηλαφητή είναι πολύ μικρή, σε σχέση με την ταχύτητα πορείας της μηχανής.
4. Το μαχαίρι δεν είναι καλά ακονισμένο.
5. Μεγάλη ταχύτητα συγκομιδής για τις συνθήκες του χωραφιού.
1. Μείωση της πίεσης του ελατηρίου, βάζοντας τον πείρο σε χαμηλότερη θέση.
2. Ρύθμιση του συστήματος.
3. Τοποθέτηση γραναζιού με λιγότερα δόντια στο άξονα του ψηλαφητή, για να αυξηθεί η ταχύτητα περιστροφής του ψηλαφητή.
4. Το μαχαίρι να είναι πάντοτε κοφτερό. Να μην ακονίζονται σε τροχούς, ώσπου να γίνουν μπλε. Στο τέλος, τα περνάμε με μια λίμα.
5. Μείωση της ταχύτητας συγκομιδής.
10. Τα τεύτλα πετάγονται έξω από το έδαφος από την βούρτσα.
1. Η βούρτσα είναι τοποθετημένη χαμηλά.
2. Το κέντρο της βούρτσας είναι ακριβώς πάνω από το κέντρο της γραμμής των τεύτλων.
1. Ανέβασμα της βούρτσας, έτσι ώστε οι άκρες των ελαστικών να καθαρίζουν τις κορυφές των πιο ψηλών τεύτλων.
2. Ρύθμιση της πλάγιας θέσης της βούρτσας, έτσι ώστε το κέντρο της να είναι 3 – 5 εκατοστά αριστερά από το κέντρο της γραμμής των τεύτλων.
11. Τα τεύτλα πετάγονται έξω από τα υνιά.
1. Τα υνιά εξαγωγής είναι πολύ κλειστά σε σχέση με το μέγεθος των τεύτλων.
2. Τα υνιά εξαγωγής δεν εργάζονται αρκετά βαθιά.
1. Τοποθέτηση ή αφαίρεση (ανάλογα με την μηχανή) προσθηκών μεταξύ των υνιών και των μπράτσων για την απομάκρυνση των υνιών.
2. Αύξηση του βάθους εργασίας από το χειριστήριο του τρακτέρ.
12. Ανεπαρκής αποκορύφωση.
1. Το μαχαίρι είναι τοποθετημένο πολύ ψηλά, προς τον ψηλαφητή.
2. Ανεπαρκής πίεση στο σύστημα αποκορύφωσης.
1. Χαμήλωμα του μαχαιριού.
2. Αύξηση της πίεσης.
13. Η μηχανή δεν προχωρεί σε ομαλή γραμμή.
1. Οι αριστεροί τροχοί δεν πατούν στο αυλάκι των συγκομισθέντων τεύτλων.
1. Άνοιγμα των τροχών και τοποθέτησή τους στο αυλάκι των συγκομισθέντων τεύτλων.
14. Υπερβολική ποσότητα χώματος στην εξαγωγή.
1. Το εξαγωγικό σύστημα εργάζεται πολύ βαθιά.
2. Τα υνιά εξαγωγής είναι πολύ ανοιχτά.
3. Μικρά και ανομοιόμορφα κατανεμημένα στην γραμμή τεύτλα.
1. Ελάττωση του βάθους εργασίας.
2. Μείωση του ανοίγματος.
3. Και οι δύο παραπάνω ρυθμίσεις.
15. Πολύ χώμα ανεβαίνει στον κάδο.
1. Ο τροχός του κυκλώνα πολύ ψηλά στο κλωβό.
1. Αύξηση του ανοίγματος του τροχού-κλωβού, όσο γίνεται, χωρίς να χάνονται μικρά τεύτλα, μεταξύ τροχού και κλωβού.
16. Πολλές κορυφές ανεβαίνουν στον κάδο.
1. Τα στελέχη της βούρτσας είναι πολύ ψηλά και δεν καθαρίζουν
1. Χαμήλωμα της βούρτσας.
Και σήμερα;
Δυστυχώς, παρά τα - αρχικώς - αισιόδοξα μηνύματα για την φετινή παραγωγή, οι «μηχανές» παραμένουν «σβηστές»… τεύτλα ούτε βγαίνουν… ούτε μεταφέρονται…
Φοβούμαι ότι η καθυστέρηση της τευτλοεξαγωγής και της τευτλομεταφοράς, και οι ενδεχόμενες απώλειες…, σε συνάρτηση με τις καιρικές συνθήκες που θα ακολουθήσουν (άγνωστο ποιες;;;) θα οδηγήσει σε απώλεια εισοδημάτων και από τους τευτλοεξαγωγείς και από τους τευτλοπαραγωγούς…
Μακάρι, το εύχομαι ολοψύχως, να διαψευστώ!
Όμως η «αυριανή μέρα» δεν θα θυμίζει σε τίποτα τις ημέρες που χάσαμε…
Και φοβάμαι ότι θα χάσουμε, και τα πολλά και τα «λίγα»…
Θα «εξαφανίσουμε» και την καλλιέργεια….
Εκτός κι αν αυτό θέλουμε…
Μπαντής Αθανάσιος
Γεωπόνος-Ειδικός Αναλυτής
www.cotton-net.gr
==========================================================================
Παρασκευή 29 Αυγούστου 2008
Απαξιωτική απάντηση
της υπουργού Κοινωνικής προστασίας
στο αίτημα των αγροτών
Stop στη συγκομιδή και στις μεταφορές τεύτλων
Η συγκομιδή των τεύτλων στην Ελλάδα, εδώ και πολλά χρόνια, γίνεται σχεδόν αποκλειστικά με μηχανές. Έτσι οι τευτλοπαραγωγοί διευκολύνονται σημαντικά, διότι η συγκομιδή, που ήταν η πιο δύσκολη, κουραστική και δαπανηρή εργασία στην καλλιέργεια ζαχαροτεύτλων, γίνεται πλέον άνετα και με λιγότερα έξοδα.
Τα μειονεκτήματα όμως της μηχανικής συγκομιδής όπως οι απώλειες τεύτλων, οι αυξημένες ξένες ύλες, η συμπίεση του χωραφιού, μπορούν να ξεπεράσουν τα πλεονεκτήματα της, έναντι της χειροσυλλογής, εάν το χωράφι των τεύτλων, η συγκομιτική μηχανή και ο χειριστής της, έχουν κάποιες αδυναμίες.
Από εκατοντάδες μετρήσεις δοκιμαστικών αγρών διαπιστώθηκε ότι οι απώλειες συγκομιδής κυμαίνονται στο 5 – 30% της αξίας των τεύτλων (300 – 2000 κιλά/ στρέμμα).
Πως λειτουργούν οι συγκομιστικές μηχανές
Κύριες φάσεις της εργασίας μιας μηχανής συγκομιδής τεύτλων, είναι:
Αποφύλλωση, δηλαδή η κοπή και απομάκρυνση των φύλλων, μέρους των μίσχων και τυχόν χόρτων
Αποκορύφωση, δηλαδή κοπή της κορυφής του τεύτλου, μαζί με τους μίσχους των φύλλων
Εξαγωγή, δηλαδή βγάλσιμο των τεύτλων από το έδαφος
Καθάρισμα των τεύτλων από τα χώματα κυρίως και
Φόρτωση των τεύτλων στο μεταφορικό μέσο.
Ορισμένοι τύποι μηχανών κατάλληλοι για υγρά – αργιλώδη εδάφη, κάνουν αυτές τις εργασίες σε διαδοχικά περάσματα, (Δύο ή τριών φάσεων) ενώ οι περισσότεροι (στην Ελλάδα 100%) κάνουν όλες τις φάσεις με ένα πέρασμα. (μίας φάσης).
Οι μηχανές διακρίνονται επίσης σε ελκόμενες, που χρειάζονται ένα ή περισσότερα τρακτέρ για τη λειτουργίας τους και σε αυτοκινούμενες, που έχουν έναν πετρελαιοκινητήρα ενσωματωμένο και εργάζονται ως αυτοτελή μηχανήματα.
Στην χώρα μας επικράτησαν οι αυτοκινούμενες μηχανές, στην αρχή μονόσειρες και στην συνέχεια δίσειρες, τρίσειρες και τελευταία εξάσειρες, ανάλογα με την αύξηση της έκτασης των χωραφιών, στο φορτίο των μεταφορικών τεύτλων και στο ημερομίσθιο των χειριστών.
Προϋποθέσεις για μια σωστή συγκομιδή.
Οι μειωμένες απώλειες και ξένες ύλες τεύτλων της σωστής συγκομιδής εξαρτώνται από την κατάσταση της φυτείας, όπως μέτρια υγρασία, ισοπέδωση, ευθείες γραμμές των τεύτλων, ομοιόμορφο μέγεθος των τεύτλων, απαλλαγή από ζιζάνια κλπ., για τα οποία αναφερόμαστε σε ειδικό φυλλάδιο, αλλά κυρίως από την συντήρηση, ρύθμιση και το χειρισμό της συγκομιστικής μηχανής.
Συντήρηση. Είναι βασικής σημασίας ιδίως η ετήσια συντήρηση που γίνεται αμέσως μετά το τέλος της καμπάνιας της μιας χρονιάς και πριν από την αρχή της άλλης. Η συντήρηση αυτή πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα μέρη της μηχανής και αν χρειάζεται, να γίνεται σε ειδικευμένο συνεργείο. Αποφεύγουμε το γέμισμα των φθαρμένων υνιών, μαχαιριών κλπ...
Έτσι εξασφαλίζεται, με τη μεγαλύτερη δυνατή πιθανότητα, η λειτουργία της μηχανής στη διάρκεια της καμπάνιας, χωρίς σοβαρές βλάβες. Η Ε.Β.Ζ. τα τελευταία χρόνια βοηθάει για καλή συντήρηση, με τεχνική καθοδήγηση, ταμειακή διευκόλυνση και επιδότηση προμήθειας σωστών ανταλλακτικών.
Το ίδιο απαραίτητη είναι και η καθημερινή συντήρηση, στη διάρκεια της εργασίας.
Ρύθμιση. Ανάλογα με τις συνθήκες του χωραφιού και της εποχής, πρέπει να γίνονται οι κατάλληλες ρυθμίσεις στη μηχανή, για καλλίτερα αποτελέσματα.
Χειρισμός. Δεν πρέπει να γίνεται από ανίδεα άτομα. Ο χειριστής πρέπει να έχει εργαστεί αρκετό καιρό ως βοηθός, κοντά σε έναν έμπειρο χειριστή και να είναι εφοδιασμένος με σχετική άδεια. Ο επιπόλαιος χειρισμός μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα και σοβαρούς κινδύνους για τον χειριστή και για εκείνους που βρίσκονται γύρω του.
Οι χειριστές θα βοηθηθούν πολύ διαβάζοντας προσεκτικά το Βιβλίο Οδηγιών της μηχανής και συζητώντας τις απορίες τους με τους τεχνικούς της αντιπροσωπείας και τους γεωπόνους της Ε.Β.Ζ.
Συστήματα της μηχανής συγκομιδής
Συστήματα αποφύλλωσης. Αποτελείται από περιστρεφόμενες μεταλλικές λάμες για την κοπή των φύλλων, (με τον μισό μίσχο τους), και των χόρτων και κοχλία για την απομάκρυνσή τους στο συγκομισμένο χωράφι. Διευκολύνει την σωστή αποκορύφωση, αλλά χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην ρύθμιση του ύψους και των στροφών, ώστε να μην αφαιρεί και κομμάτια τεύτλων.
Συστήματα αποκορύφωσης. Στους περισσότερους τύπους μηχανών αποτελείται από τον ψηλαφητή, που είναι ένα είδος τυμπάνου με τριγωνικά δόντια στην επιφάνειά του και ένα μαχαίρι συνδεδεμένο μ’ αυτόν. Ανάλογα με το ύψος του τεύτλου, ο ψηλαφητής ανεβοκατεβαίνει και το μαχαίρι ακολουθεί την κίνηση αυτή. Έτσι η αποκορύφωση γίνετε πάντα κανονικά. Αυτό που πρέπει να προσέχει κανείς ιδιαίτερα είναι να μην στέλνονται στο εργοστάσιο τεύτλα με πράσινα μέρη ( φύλλα – μίσχοι), διότι προκαλούν ανωμαλίες και στην αποθήκευσή τους και στην κατεργασία, ενώ οι κορυφές υπολογίζονται σαν ξένη ύλη και αφαιρούνται από το βάρος των τεύτλων. Επίσης, πρέπει να αποφεύγεται η βαθιά αποκορύφωση, που είναι απώλεια βάρους για τον παραγωγό.
Ø Ο ψηλαφητής. Πρέπει να κινείται έχοντας τη γραμμή των τεύτλων στο μέσο του. Τα διάφορα εξαρτήματα με τα οποία παίρνει κίνηση δεν πρέπει να παρουσιάζουν μεγάλα κενά «Τζόγους». Τα δόντια του να είναι μυτερά και ικανά να «γαντζώνουν» στην κορυφή του τεύτλου.
Να ρυθμίζεται η πίεση που ασκούν τα ελατήρια, ανάλογα με το μέγεθος των τεύτλων κάθε χωραφιού.
Ø Το μαχαίρι πρέπει να είναι τοποθετημένο σε κανονική θέση, σε σχέση με τον ψηλαφητή, ούτε πολύ μπροστά ούτε πολύ πίσω και σε απόσταση 1 – 2 εκ. Από τις άκρες των δοντιών του. Επίσης πρέπει να είναι παράλληλο προς το έδαφος και βεβαίως πάντοτε καλά ακονισμένο και κοφτερό. Συνεπώς, μια εφεδρεία από μερικά καινούργια μαχαίρια είναι απαραίτητη για να περιορίσουμε το σπάσιμο των τεύτλων
Ø Η «Βούρτσα» με τα λαστιχένια στελέχη που καθαρίζει την αποκορυφωμένη σειρά τεύτλων από χώμα, κομμένες κορυφές κλπ.., πολλές φορές χτυπά δυνατά ή ξεριζώνει ορισμένα τεύτλα. Για να αποφεύγονται οι ζημιές αυτές, πρέπει να ρυθμίζεται η θέση της βούρτσας, ώστε το κέντρο της να απέχει 5 περίπου εκατοστά από το μέσο της γραμμής των τεύτλων και οι άκρες των λάστιχων 2 εκ. από τα αποκορυφωμένα τεύτλα. Λάστιχα που λείπουν ή είναι φθαρμένα και σπασμένα πρέπει να αντικαθίστανται. Η απόσταση ανάμεσα στα δόντια του ψηλαφητή και το μαχαίρι ρυθμίζεται σε αραιά χρονικά διαστήματα και είναι συνήθως τόση, όσο να χωράει εκεί η άκρη της παλάμης μας. Από εκεί και ύστερα, η ρύθμιση του βάθους αποκορύφωσης γίνεται μόνο με την αυξομείωση της πίεσης των ελατηρίων του ψηλαφητή, αφού έτσι τα δόντια του μπήγονται περισσότερο ή λιγότερο στις κορυφές των τεύτλων.
· Σύστημα Εξαγωγής.
Δύο είναι τα συστήματα με τα οποία είναι εφοδιασμένες οι μηχανές για το ξερίζωμα των τεύτλων από το έδαφος:
ü Οι τροχοί εξαγωγής ή τα υνιά εξαγωγής. Ανεξάρτητα από τα πλεονεκτήματα ή τα μειονεκτήματα κάθε συστήματος, και τα δύο έχουν ανάγκη από συντήρηση και σωστή ρύθμιση για την καλή και αποτελεσματική λειτουργία τους. Μετά το 1980 η συγκομιστικές μηχανές που αγοράζονται στην Ελλάδα έχουν υνιά ως σύστημα εξαγωγής.
ü Το άνοιγμα των υνιών, στο στενότερό τους σημείο πρέπει να είναι ανάλογο με το μέγεθος των τεύτλων. Με μεγαλύτερο από το κανονικό άνοιγμα χάνονται τα μικρά τεύτλα, με μικρότερο, κόβονται τα μεγάλα. Ένα μέσο άνοιγμα είναι γύρω στα 4 εκατοστά.
ü Το βάθος εργασίας, πρέπει να είναι περίπου 7 εκατοστά. Μεγαλύτερο βάθος, βγάζει μεγάλες ποσότητες χώματος μαζί με τα τεύτλα, χωρίς να διευκολύνει την εξαγωγή. Η τελική ρύθμιση πρέπει να γίνεται ύστερα από δοκιμή.
ü Ανάλογα με τον τύπο και την υγροσκοπική κατάσταση του εδάφους, ρυθμίζεται το βάθος και η κλίση των υνιών εξαγωγής, ώστε σε σκληρό έδαφος το μπροστινό του μέρος να κλίνει προς τα κάτω, για να διευκολύνεται η εξαγωγή
· Σύστημα καθαρισμού. Τα τεύτλα μετά την εξαγωγή οδηγούνται σε ένα είδος περιστρεφόμενου κόσκινου από μεταλλικές ράβδους (κυκλώνας), όπου απαλλάσσονται από το μεγαλύτερο μέρος των χωμάτων. Η κλίση του κυκλώνα, οι στροφές του και οι αποστάσεις των ράβδων μπορούν να ρυθμίζονται ανάλογα με την κατάσταση του εδάφους
· Φόρτωμα στο μεταφορικό μέσο. Όταν ο κάδος της μηχανής γεμίσει, τα τεύτλα αδειάζονται στο μεταφορικό μέσο (πλατφόρμα, φορτηγό αυτοκίνητο) ή τον χώρο προσωρινής αποθήκευσης, είτε με κινούμενη καδένα, είτε με ανατροπή του κάδου.
Οι πίνακες που ακολουθούν βοηθούν στο να εντοπιστούν τα αίτια των σφαλμάτων και ζημιών που παρατηρούνται στην συγκομιδή και δίνουν οδηγίες για την διόρθωση τους
Ζημιές
Πιθανές αιτίες
Διόρθωση
1. Σπασμένα τεύτλα μέσα στο έδαφος
1. Τα εξαγωγικά είναι πολύ κλειστά σε σχέση με το μέγεθος των τεύτλων.
2. Τα εξαγωγικά δεν πηγαίνουν παράλληλα με τις γραμμές των τεύτλων.
3. Κακή οδήγηση
1.Άνοιγμα των εξαγωγικών
2. Έλεγχος αν η μηχανή συγκομιδής και το τρακτέρ είναι ευθυγραμμισμένα ( ελκόμενη).
3. Βελτίωση οδήγησης.
2. Μικρές ή σπασμένες ρίζες μένουν μέσα στο έδαφος.
1. Τα εξαγωγικά είναι πολύ ανοιχτά. Έτσι, οι μικρές ρίζες μένουν μέσα στο έδαφος.
2. Τα εξαγωγικά είναι τόσο κλειστά, που κόβουν τα μεγάλα τεύτλα.
3. Τα εξαγωγικά δεν εργάζονται αρκετά βαθιά, προκαλώντας σπάσιμο των τεύτλων μέσα στο έδαφος.
4. Οι αιχμές των υνιών είναι προς τα πάνω και σπάζουν τα τεύτλα (τύπο μηχανών με υνιά).
5. Μεγάλη ταχύτητα συγκομιδής σε σχέση με τις συνθήκες του χωραφιού.
1. Κλείσιμο των εξαγωγικών.
2. Άνοιγμα των εξαγωγικών.
3. Αύξηση του βάθους εργασίας από το χειριστήριο του τρακτέρ.
4. Κατέβασμα των αιχμών προς τα κάτω, με ρύθμιση στο μπράτσο του υνιού.
5. Μείωση της ταχύτητας συγκομιδής.
3. Πλευρικό κόψιμο των τεύτλων
1. Τα υνιά εξαγωγής είναι πολύ κοντά
1. Αύξηση της απόστασης μεταξύ των υνιών.
4. Υπερβολική αποκορύφωση
1. Το μαχαίρι είναι πολύ μακριά από το χαμηλότερο σημείο του ψηλαφητή.
2. Υπερβολική πίεση του ελατηρίου του ψηλαφητή (κάτω ελατήριο).
1. Τοποθέτηση του μαχαιριού σε ψηλότερη θέση.
2. Μείωση της πίεσης του ελατηρίου του ψηλαφητή, βάζοντας τον πείρο σε χαμηλότερη τρύπα.
5. Λοξή αποκορύφωση: Η τομή έχει κλίση προς τα πάνω
1. Το μαχαίρι δεν είναι κάθετο σε σχέση με τα τεύτλα.
2. Το μπροστινό μέρος του μπράτσου του μαχαιριού είναι πιο ψηλά από το οπίσθιο.
2. Το μαχαίρι είναι πολύ μπροστά τοποθετημένο, σε σχέση με τον ψηλαφητή, ο οποίος σκαρφαλώνει στο τεύτλο μόλις αρχίσει να κόβει το μαχαίρι.
1. Ρύθμιση της κλίσης του μπράτσου του μαχαιριού.
2. Μετακίνηση του μπράτσου του μαχαιριού προς τα πίσω.
6. Λοξή αποκορύφωση: Η τομή έχει κλίση προς τα κάτω. Σπάζει το μπροστινό μέρος του τεύτλου.
1. Το μαχαίρι είναι πολύ πίσω σε σχέση με τον ψηλαφητή, που κατεβαίνει από το τεύτλο πριν ολοκληρωθεί το κόψιμο.
1. Μετακίνηση του μπράτσου του μαχαιριού προς τα εμπρός.
7. Ανώμαλη αποκορύφωση: Τα τεύτλα αποκορυφώνονται από την άκρη του μαχαιριού.
1. Το μαχαίρι δεν είναι κεντραρισμένο με τον ψηλαφητή.
1. Ρύθμιση του μπράτσου του μαχαιριού, ώστε μόλις να αγγίζει την πλευρά του μεγαλύτερου τεύτλου.
8. Ανώμαλη αποκορύφωση: Χαράζονται κατά μήκος οι κορυφές των τεύτλων. Χαρακιές στην τομή της αποκορύφωσης.
1. Ο ψηλαφητής έχει πολλές στροφές.
2. Τα συστήματα μετάδοσης της κίνησης είναι φθαρμένα.
3. Υπερβολική πίεση στο σύστημα αποκορύφωσης (από το ελατήριο), σε σχέση με τον αριθμό των ψηλών τεύτλων και την πυκνότητα των τεύτλων.
1. Ρύθμιση των στροφών.
2. Επισκευή ή αντικατάσταση του συστήματος.
3. Μείωση της πίεσης του ελατηρίου, βάζοντας τον πείρο σε χαμηλότερη θέση.
9. Τα τεύτλα πετάγονται έξω από το έδαφος από τον ψηλαφητή.
1. Το σύστημα αποκορύφωσης πιέζει τα τεύτλα πάρα πολύ, σε σχέση με το αριθμό των ψηλών τεύτλων και την πυκνότητα των τεύτλων.
2. Το σύστημα μετάδοσης της κίνησης του ψηλαφητή παρουσιάζει κενά.
3. Η ταχύτητα περιστροφής του ψηλαφητή είναι πολύ μικρή, σε σχέση με την ταχύτητα πορείας της μηχανής.
4. Το μαχαίρι δεν είναι καλά ακονισμένο.
5. Μεγάλη ταχύτητα συγκομιδής για τις συνθήκες του χωραφιού.
1. Μείωση της πίεσης του ελατηρίου, βάζοντας τον πείρο σε χαμηλότερη θέση.
2. Ρύθμιση του συστήματος.
3. Τοποθέτηση γραναζιού με λιγότερα δόντια στο άξονα του ψηλαφητή, για να αυξηθεί η ταχύτητα περιστροφής του ψηλαφητή.
4. Το μαχαίρι να είναι πάντοτε κοφτερό. Να μην ακονίζονται σε τροχούς, ώσπου να γίνουν μπλε. Στο τέλος, τα περνάμε με μια λίμα.
5. Μείωση της ταχύτητας συγκομιδής.
10. Τα τεύτλα πετάγονται έξω από το έδαφος από την βούρτσα.
1. Η βούρτσα είναι τοποθετημένη χαμηλά.
2. Το κέντρο της βούρτσας είναι ακριβώς πάνω από το κέντρο της γραμμής των τεύτλων.
1. Ανέβασμα της βούρτσας, έτσι ώστε οι άκρες των ελαστικών να καθαρίζουν τις κορυφές των πιο ψηλών τεύτλων.
2. Ρύθμιση της πλάγιας θέσης της βούρτσας, έτσι ώστε το κέντρο της να είναι 3 – 5 εκατοστά αριστερά από το κέντρο της γραμμής των τεύτλων.
11. Τα τεύτλα πετάγονται έξω από τα υνιά.
1. Τα υνιά εξαγωγής είναι πολύ κλειστά σε σχέση με το μέγεθος των τεύτλων.
2. Τα υνιά εξαγωγής δεν εργάζονται αρκετά βαθιά.
1. Τοποθέτηση ή αφαίρεση (ανάλογα με την μηχανή) προσθηκών μεταξύ των υνιών και των μπράτσων για την απομάκρυνση των υνιών.
2. Αύξηση του βάθους εργασίας από το χειριστήριο του τρακτέρ.
12. Ανεπαρκής αποκορύφωση.
1. Το μαχαίρι είναι τοποθετημένο πολύ ψηλά, προς τον ψηλαφητή.
2. Ανεπαρκής πίεση στο σύστημα αποκορύφωσης.
1. Χαμήλωμα του μαχαιριού.
2. Αύξηση της πίεσης.
13. Η μηχανή δεν προχωρεί σε ομαλή γραμμή.
1. Οι αριστεροί τροχοί δεν πατούν στο αυλάκι των συγκομισθέντων τεύτλων.
1. Άνοιγμα των τροχών και τοποθέτησή τους στο αυλάκι των συγκομισθέντων τεύτλων.
14. Υπερβολική ποσότητα χώματος στην εξαγωγή.
1. Το εξαγωγικό σύστημα εργάζεται πολύ βαθιά.
2. Τα υνιά εξαγωγής είναι πολύ ανοιχτά.
3. Μικρά και ανομοιόμορφα κατανεμημένα στην γραμμή τεύτλα.
1. Ελάττωση του βάθους εργασίας.
2. Μείωση του ανοίγματος.
3. Και οι δύο παραπάνω ρυθμίσεις.
15. Πολύ χώμα ανεβαίνει στον κάδο.
1. Ο τροχός του κυκλώνα πολύ ψηλά στο κλωβό.
1. Αύξηση του ανοίγματος του τροχού-κλωβού, όσο γίνεται, χωρίς να χάνονται μικρά τεύτλα, μεταξύ τροχού και κλωβού.
16. Πολλές κορυφές ανεβαίνουν στον κάδο.
1. Τα στελέχη της βούρτσας είναι πολύ ψηλά και δεν καθαρίζουν
1. Χαμήλωμα της βούρτσας.
Και σήμερα;
Δυστυχώς, παρά τα - αρχικώς - αισιόδοξα μηνύματα για την φετινή παραγωγή, οι «μηχανές» παραμένουν «σβηστές»… τεύτλα ούτε βγαίνουν… ούτε μεταφέρονται…
Φοβούμαι ότι η καθυστέρηση της τευτλοεξαγωγής και της τευτλομεταφοράς, και οι ενδεχόμενες απώλειες…, σε συνάρτηση με τις καιρικές συνθήκες που θα ακολουθήσουν (άγνωστο ποιες;;;) θα οδηγήσει σε απώλεια εισοδημάτων και από τους τευτλοεξαγωγείς και από τους τευτλοπαραγωγούς…
Μακάρι, το εύχομαι ολοψύχως, να διαψευστώ!
Όμως η «αυριανή μέρα» δεν θα θυμίζει σε τίποτα τις ημέρες που χάσαμε…
Και φοβάμαι ότι θα χάσουμε, και τα πολλά και τα «λίγα»…
Θα «εξαφανίσουμε» και την καλλιέργεια….
Εκτός κι αν αυτό θέλουμε…
Μπαντής Αθανάσιος
Γεωπόνος-Ειδικός Αναλυτής
www.cotton-net.gr
==========================================================================
Παρασκευή 29 Αυγούστου 2008
Απαξιωτική απάντηση
της υπουργού Κοινωνικής προστασίας
στο αίτημα των αγροτών
για «Χορηγία Λουτροθεραπείας»
Η Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Φάνη Πάλλη Πετραλιά, απαντώντας στην ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Θάνου Μωραΐτη, απαξιοί να ασχοληθεί με το πρόβλημα και το αίτημα του Αγροτικού Συλλόγου Ναυπάκτου περί «Χορηγίας Λουτροθεραπείας στους ασφαλισμένους του» ΟΓΑ, λέγοντας ότι «δεν προβλέπεται από τον κανονισμό του».
Η ερώτηση δεν αποσκοπούσε να πληροφορήσει τους αγρότες τα γνωστά η κ. Υπουργός!!
Από το κράτος δικαίου, που ευαγγελίζεται η Κυβέρνηση, ο Αγροτικός κόσμος περίμενε μια συμπαράσταση και μια προώθηση προς λύση του προβλήματός του.
Η «άκομψη» τουλάχιστον, απάντηση που έδωσε μέσω του «Ναού της Δημοκρατίας» η Υπουργός Απασχόλησης, απογοήτευσε αλλά και «πείσμωσε» τον ταλαιπωρημένο και απαξιωμένο αγροτικό δυναμικό της Ελλάδας και ειδικά της Αιτωλοακαρνανίας και Φωκίδας. Η απάντησή της έρχεται να ενισχύσει τις εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί σε βάρος της κυβέρνησης ότι αδιαφορεί για τα προβλήματα της υπαίθρου και των ανθρώπων της.
Ίσως η Κυρία Πετραλιά να μην γνωρίζει τι εστί αγροτιά. Ίσως αδιαφορεί επειδή «δεν ζητά ψήφο» από αγρότες μιας και εκλέγεται στην Αθήνα!... Όμως οι μισοί ψηφοφόροι της Πρωτεύουσας (μεταξύ αυτών θα υπάρχουν και δικοί της) γεννήθηκαν, μεγάλωσαν και έχουν ανθρώπους στην επαρχία!.... Και αυτοί γνωρίζουν τόσο τα προβλήματα όσο και την μέριμνα που τους παρέχει η κεντρική εξουσία. Τώρα όμως θα γνωρίσουν και τους εκπροσώπους τους στη Βουλή.
Εν τω μεταξύ, ο Αγροτικός Σύλλογος Ναυπάκτου, συνεχίζει να δέχεται ψηφίσματα και τηλεγραφήματα συμπαράστασης από ομάδες και άτομα ανεξαρτήτου πολιτικής τοποθέτησης και τα ενημερώνει για το κυβερνητικό «ενδιαφέρον» καλώντας και πάλι όλους τους φορείς στο πλάι του. Ιδιαίτερα ζητά από τους βουλευτές και πολιτευτές των νομών Αιτωλ/νίας και Φωκίδας αλλά και των άλλων αγροτικών περιοχών ολόκληρης της Ελλάδας να συνδράμει με ομαδικές «Επερωτήσεις» στη Βουλή, τον δίκαιο αγώνα των αγροτών για «Χορηγία Λουτροθεραπείας στους αγρότες» που εκτός από Απόφαση του Δ.Σ. του ΟΓΑ (όπως ισχυρίζεται), χρειάζεται και Πολιτική βούληση!..
Η ερώτηση δεν αποσκοπούσε να πληροφορήσει τους αγρότες τα γνωστά η κ. Υπουργός!!
Από το κράτος δικαίου, που ευαγγελίζεται η Κυβέρνηση, ο Αγροτικός κόσμος περίμενε μια συμπαράσταση και μια προώθηση προς λύση του προβλήματός του.
Η «άκομψη» τουλάχιστον, απάντηση που έδωσε μέσω του «Ναού της Δημοκρατίας» η Υπουργός Απασχόλησης, απογοήτευσε αλλά και «πείσμωσε» τον ταλαιπωρημένο και απαξιωμένο αγροτικό δυναμικό της Ελλάδας και ειδικά της Αιτωλοακαρνανίας και Φωκίδας. Η απάντησή της έρχεται να ενισχύσει τις εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί σε βάρος της κυβέρνησης ότι αδιαφορεί για τα προβλήματα της υπαίθρου και των ανθρώπων της.
Ίσως η Κυρία Πετραλιά να μην γνωρίζει τι εστί αγροτιά. Ίσως αδιαφορεί επειδή «δεν ζητά ψήφο» από αγρότες μιας και εκλέγεται στην Αθήνα!... Όμως οι μισοί ψηφοφόροι της Πρωτεύουσας (μεταξύ αυτών θα υπάρχουν και δικοί της) γεννήθηκαν, μεγάλωσαν και έχουν ανθρώπους στην επαρχία!.... Και αυτοί γνωρίζουν τόσο τα προβλήματα όσο και την μέριμνα που τους παρέχει η κεντρική εξουσία. Τώρα όμως θα γνωρίσουν και τους εκπροσώπους τους στη Βουλή.
Εν τω μεταξύ, ο Αγροτικός Σύλλογος Ναυπάκτου, συνεχίζει να δέχεται ψηφίσματα και τηλεγραφήματα συμπαράστασης από ομάδες και άτομα ανεξαρτήτου πολιτικής τοποθέτησης και τα ενημερώνει για το κυβερνητικό «ενδιαφέρον» καλώντας και πάλι όλους τους φορείς στο πλάι του. Ιδιαίτερα ζητά από τους βουλευτές και πολιτευτές των νομών Αιτωλ/νίας και Φωκίδας αλλά και των άλλων αγροτικών περιοχών ολόκληρης της Ελλάδας να συνδράμει με ομαδικές «Επερωτήσεις» στη Βουλή, τον δίκαιο αγώνα των αγροτών για «Χορηγία Λουτροθεραπείας στους αγρότες» που εκτός από Απόφαση του Δ.Σ. του ΟΓΑ (όπως ισχυρίζεται), χρειάζεται και Πολιτική βούληση!..
----------===========
Τρίτη, 22 Ιουλίου 2008
ΨΗΦΙΣΜΑ
Συμπαράστασης στον Αγροτικό Σύλλογο Ναυπάκτου
απο την Αδελφότητα των εν Αθήναις και Απανταχού
Καταφυγιωτών
=================================
Τετάρτη, 16 Ιουλίου 2008
Στη Βουλή το αίτημα του Αγροτικού Συλλόγου Ναυπάκτου
για ΔΩΡΕΑΝ Ιαματική Λουτροθεραπεία των Αγροτών
ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Θάνος Μωραίτης
κατέθεσε ερώτηση στον αρμόδιο υπουργό!
Σελίδα "ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ"
==================================================================================
4 Ιουλίου 2008
Συγκίνησε τους Αγρότες της Ναυπάκτου
Το ενδιαφέρον του Νομάρχη κ. Σώκου
Σελίδα: "ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ"
Τι πρέπει να προσέχουν
οι αγρότες και κτηνοτρόφοι
για προστασία απο τον
αιμορραγικό πυρετό
Σχετικά με την εμφάνιση κρούσματος αιμορραγικού πυρετού της Κριμαίας σε άνθρωπο, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής και η Διεύθυνση Υγείας και Δημόσιας Υγιεινής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας ανακοινώνουν τα εξής:
Από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας διαγνώστηκε αιμορραγικός πυρετός Crimean-Congo σε άνθρωπο, ο οποίος κατοικούσε στην περιοχή της Ροδόπης. Η διαπίστωση της παραπάνω ασθένειας έγινε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και ο ιός ταυτοποιήθηκε στο Κέντρο Αναφοράς Αιμορραγικών Πυρετών της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Στην περιοχή του νομού Αιτωλοακαρνανίας δεν έχει εμφανιστεί έως σήμερα αντίστοιχο κρούσμα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ασθένεια δεν μεταδίδεται από τα κοινά τσιμπούρια που πολύ συχνά εντοπίζονται στα κατοικίδια ζώα, αλλά από το συγκεκριμένο είδος που μεταφέρει το μολυσματικό ιό (κρότωνες), ο οποίος είναι και θανατηφόρος αν δεν αφαιρεθεί χειρουργικά και κάτω από ιατρική παρακολούθηση.
Επισημαίνεται όμως, η προσοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων που δραστηριοποιούνται στην εκτροφή, διακίνηση και μεταποίηση των ζώων (παραγωγοί ζώων, μεταφορείς, εκδοροσφαγείς) με σκοπό την αποτροπή εμφάνισης της νόσου τόσο στον άνθρωπο όσο και στα εκτρεφόμενα ζώα και να βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες.
Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι και όσοι έρχονται σε επαφή με ζώα μπορούν να προστατευτούν με τη χρήση εντομοαπωθητικών και να αποφεύγουν κατά το δυνατόν περιοχές όπου υπάρχουν τσιμπούρια.
Πρέπει να τονιστεί ότι η νόσος δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και ως εκ’ τούτου δεν υπάρχει κίνδυνος επιδημίας.
Σε περίπτωση που κάποιος άνθρωπος τσιμπηθεί από τσιμπούρι πρέπει να κάνει δύο συγκεκριμένες ενέργειες. Πρώτον, να μην επιχειρήσει να βγάλει μόνος του το τσιμπούρι καθώς τραβώντας το απότομα μπορεί να μείνει μέσα το κεφάλι και να προκληθεί μόλυνση και δεύτερον, να πάει στο πλησιέστερο νοσοκομείο και να ξεκαθαρίσει στο γιατρό που θα τον εξετάσει ότι τον τσίμπησε τσιμπούρι.
Ο ιατρικός κόσμος της περιοχής παρακαλείται να περιλαμβάνει και τον κριμαϊκό αιμορραγικό πυρετό στην διαφορική διάγνωση των συμπτωμάτων που είναι υψηλός πυρετός, ρίγη, μυαλγίες, ναυτία, ανορεξία, εμμέτους, κεφαλαλγία, οσφυαλγία και ενδεχόμενα αιμορραγικές εκδηλώσεις.
Από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας διαγνώστηκε αιμορραγικός πυρετός Crimean-Congo σε άνθρωπο, ο οποίος κατοικούσε στην περιοχή της Ροδόπης. Η διαπίστωση της παραπάνω ασθένειας έγινε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και ο ιός ταυτοποιήθηκε στο Κέντρο Αναφοράς Αιμορραγικών Πυρετών της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Στην περιοχή του νομού Αιτωλοακαρνανίας δεν έχει εμφανιστεί έως σήμερα αντίστοιχο κρούσμα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ασθένεια δεν μεταδίδεται από τα κοινά τσιμπούρια που πολύ συχνά εντοπίζονται στα κατοικίδια ζώα, αλλά από το συγκεκριμένο είδος που μεταφέρει το μολυσματικό ιό (κρότωνες), ο οποίος είναι και θανατηφόρος αν δεν αφαιρεθεί χειρουργικά και κάτω από ιατρική παρακολούθηση.
Επισημαίνεται όμως, η προσοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων που δραστηριοποιούνται στην εκτροφή, διακίνηση και μεταποίηση των ζώων (παραγωγοί ζώων, μεταφορείς, εκδοροσφαγείς) με σκοπό την αποτροπή εμφάνισης της νόσου τόσο στον άνθρωπο όσο και στα εκτρεφόμενα ζώα και να βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες.
Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι και όσοι έρχονται σε επαφή με ζώα μπορούν να προστατευτούν με τη χρήση εντομοαπωθητικών και να αποφεύγουν κατά το δυνατόν περιοχές όπου υπάρχουν τσιμπούρια.
Πρέπει να τονιστεί ότι η νόσος δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και ως εκ’ τούτου δεν υπάρχει κίνδυνος επιδημίας.
Σε περίπτωση που κάποιος άνθρωπος τσιμπηθεί από τσιμπούρι πρέπει να κάνει δύο συγκεκριμένες ενέργειες. Πρώτον, να μην επιχειρήσει να βγάλει μόνος του το τσιμπούρι καθώς τραβώντας το απότομα μπορεί να μείνει μέσα το κεφάλι και να προκληθεί μόλυνση και δεύτερον, να πάει στο πλησιέστερο νοσοκομείο και να ξεκαθαρίσει στο γιατρό που θα τον εξετάσει ότι τον τσίμπησε τσιμπούρι.
Ο ιατρικός κόσμος της περιοχής παρακαλείται να περιλαμβάνει και τον κριμαϊκό αιμορραγικό πυρετό στην διαφορική διάγνωση των συμπτωμάτων που είναι υψηλός πυρετός, ρίγη, μυαλγίες, ναυτία, ανορεξία, εμμέτους, κεφαλαλγία, οσφυαλγία και ενδεχόμενα αιμορραγικές εκδηλώσεις.
========================================
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ
ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ
Ναύπακτος 30 Ιουνίου 2008
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Κατόπιν ομόφωνης απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Αγροτικού Συλλόγου Ναυπάκτου, ξεκίνησε ο δίκαιος αγώνας μας για να εν
ταχθούν τα μέλη μας που πάσχουν από ασθένειες που χρήζουν Ιαματικές λουτροθεραπείες στο μέτρο για ΔΩΡΕΑΝ από τον ΟΓΑ Ιαματικά Λουτρά όπως συμβαίνει και από άλλα ασφαλιστικά Ταμεία όπως ΙΚΑ κλπ
Στο αγώνα μας αυτό ζητήσαμε από τους εκπροσώπους μας στην Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και από Ομοσπονδίες και Συλλόγους άλλων κλάδων εργαζομένων καθώς και από φορείς της περιοχής αλλά και μεμονωμένα άτομα να μας συμπαρασταθούν.
Δυστυχώς όμως, μέχρι στιγμής, ΜΟΝΟ το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ναυπακτίας και Δωρίδας ανταποκρίθηκε με δηλώσεις του Προέδρου του κ. Μένιου Χάρου το οποίον ευχαριστούμε και δημοσίως.
Οι εκλεγμένοι στο Κοινοβούλιο, στην Ν.Α. και την Τ.Α. αν και οι περισσότεροι προέρχονται από αγροτικές οικογένειες ή κατέλαβαν θώκους με την ψήφο των αγροτών μας, τώρα σιωπούν.
Εμείς, έστω και μόνοι μας θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, πιστεύοντας ότι έστω και την τελευταία στιγμή θα μας συμπαρασταθούν και άλλα μέλη της κοινωνίας μας που θα αντιληφθούν το δίκιο μας. Ακόμα και οι αιρετοί μας όταν θα σιγάσουν τα «όργανα» των πανηγυριών, των «ανταμωμάτων» ή των Πολιτιστικών Εκδηλώσεων» πιστεύουμε ότι θα βρουν χρόνο να ασχοληθούν και με τον περισσότερο αδικημένο Έλληνα εργαζόμενο που είναι ο Αγρότης. Εκτός βέβαια και έρθουν κοντά του όταν θα πλησιάζουν οι εκλογές…..
Τότε θα είναι πολύ αργά…..
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος
Μιχάλης Ζυγορονίκος
«Παραθέτουμε κατωτέρω σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «νέο Άστρο» Ιουλίου με τίτλο «Και οι Αγρότες έχουν ψυχή» στο οποίο ο συντάκτης αναλύει επιτυχώς το θέμα και συστρατεύεται με τους αγρότες μας για να τους βοηθήσει".
Στο αγώνα μας αυτό ζητήσαμε από τους εκπροσώπους μας στην Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και από Ομοσπονδίες και Συλλόγους άλλων κλάδων εργαζομένων καθώς και από φορείς της περιοχής αλλά και μεμονωμένα άτομα να μας συμπαρασταθούν.
Δυστυχώς όμως, μέχρι στιγμής, ΜΟΝΟ το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ναυπακτίας και Δωρίδας ανταποκρίθηκε με δηλώσεις του Προέδρου του κ. Μένιου Χάρου το οποίον ευχαριστούμε και δημοσίως.
Οι εκλεγμένοι στο Κοινοβούλιο, στην Ν.Α. και την Τ.Α. αν και οι περισσότεροι προέρχονται από αγροτικές οικογένειες ή κατέλαβαν θώκους με την ψήφο των αγροτών μας, τώρα σιωπούν.
Εμείς, έστω και μόνοι μας θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, πιστεύοντας ότι έστω και την τελευταία στιγμή θα μας συμπαρασταθούν και άλλα μέλη της κοινωνίας μας που θα αντιληφθούν το δίκιο μας. Ακόμα και οι αιρετοί μας όταν θα σιγάσουν τα «όργανα» των πανηγυριών, των «ανταμωμάτων» ή των Πολιτιστικών Εκδηλώσεων» πιστεύουμε ότι θα βρουν χρόνο να ασχοληθούν και με τον περισσότερο αδικημένο Έλληνα εργαζόμενο που είναι ο Αγρότης. Εκτός βέβαια και έρθουν κοντά του όταν θα πλησιάζουν οι εκλογές…..
Τότε θα είναι πολύ αργά…..
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος
Μιχάλης Ζυγορονίκος
«Παραθέτουμε κατωτέρω σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «νέο Άστρο» Ιουλίου με τίτλο «Και οι Αγρότες έχουν ψυχή» στο οποίο ο συντάκτης αναλύει επιτυχώς το θέμα και συστρατεύεται με τους αγρότες μας για να τους βοηθήσει".
Και οι αγρότες έχουν… ψυχή!
Απ’ ότι γνωρίζουμε από Δ.Τ. που εξέδωσε η Ν.Α. έχει κυκλοφορήσει βιβλίο με τις Ιαματικές Πηγές που υπάρχουν στην Αιτωλοακαρνανία και που είναι πάρα πολλές και ενδιαφέρουσες. Επίσης, από άλλα Δ.Τ. έχουμε σχηματίσει την εντύπωση ότι ο Νομάρχης κ. Θύμιος Σώκος, ενδιαφέρεται και αγωνίζεται για την επίλυση των προβλημάτων των αγροτών αλλά και διαφημίζει τα προϊόντα που παράγονται στο νομό!..Από την άλλη πλευρά όμως βλέπουμε ότι καθημερινά φθίνει ο αγροτικός πληθυσμός!.. Χίλιες – δυό δημοσκοπήσεις και άλλα τόσα ρεπορτάζ των εφημερίδων προσπαθούν να βρουν τα αίτια που κατά κανόνα αποδίδονται στην αδιαφορία της Κεντρικής εξουσίας.Τώρα θα μου πείτε, τι δουλειά έχουν οι Ιαματικές πηγές με την μείωση των αγροτών; Και όμως έχει! Αφού η αγροτική εργασία είναι αποδεδειγμένα η πιο σκληρή δουλειά που κάνει ο άνθρωπος και που τον «γερνάει πριν την ώρα του»!!.. Παράδειγμα η σύγκριση δύο εργαζομένων 50άρηδων, ενός ασφαλισμένου σε οποιοδήποτε άλλο Ταμείο κι ενός στον ΟΓΑ. Το συμπέρασμα γνωστό και δικό σας!!Η επίπονη, με αντίξοες καιρικές συνθήκες και με αμφίβολη την κερδοφορία, αγροτική εργασία επιταχύνει την γήρανση του ανθρώπου και κατά προέκταση επιβαρύνει την αντοχή του ανθρώπινου οργανισμού, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει αγρότης της ηλικίας των 50-60 χρόνων που να μην πάσχει από αρθριτικά, ρευματισμούς κλπΣτην Ελλάδα βέβαια του 21ου αιώνα, ισχύουν για τους εργαζόμενους, τα «δύο μέτρα και δύο σταθμά».Σε αντίθεση με άλλους ασφαλιστικούς φορείς, ο Ασφαλιστικός Οργανισμός των αγροτών (Ο.Γ.Α.), ΔΕΝ χορηγεί «ΔΩΡΕΑΝ ιαματική λουτροθεραπεία» στους Ασφαλισμένους του. Είναι μια κατάφορη αδικία, συνέχεια τόσων άλλων, που γίνεται σε βάρος των αγροτών μας.Η Ελλάδα, ως αγροτική κατ’ εξοχή χώρα, στήριξε μέχρι σήμερα την επιβίωση των κατοίκων της στα αγροτικά χέρια και πέτυχε. Αυτά τα χέρια πρέπει σήμερα να τα εγκαταλείψουμε;…Απ’ ότι γνωρίζουμε το Δ.Σ. του Αγροτικού Συλλόγου Ναυπάκτου αποφάσισε να ξεκινήσει αγώνα για την αποκατάσταση αυτής της αδικίας που γίνεται σε βάρος των μελλών του καλώντας τις Νομαρχιακές και Τοπικές Αυτοδιοικήσεις, τους φορείς, τα Εργατικά Κέντρα, τους Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες Εμποροβιοτεχνών Αιτωλοακαρνανίας και Φωκίδας να τους συμπαρασταθούν. Εξ άλλου, όλοι μας προεχόμαστε από αγροτικές οικογένειες και γνωρίζουμε τα προβλήματα, τουλάχιστον υγείας, που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στους αγρούς!Εμείς από την πλευρά μας αναγνωρίζοντας το δίκαιο αίτημα του Αγροτικού Συλλόγου Ναυπάκτου, που είναι και καθολικό αίτημα των αγροτών της χώρας, θα συμπαρασταθούμε με συνεχή δημοσιεύματα μέχρις αποκαταστάσεως της αδικίας.Κατ’ αρχάς καλούμε τον νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας κ. Σώκο να συνδράμει τους αγρότες προς την κατεύθυνση αυτή έστω και με επιβάρυνση του προϋπολογισμού της Ν.Α. αφού θα έχει διπλό κέρδος σε στενή περιφέρεια. Ένα από την ικανοποίηση του αγροτικού πληθυσμού και ένα από την πληρότητα, ανάδειξη και ζωντανή διαφήμιση των λουτροπηγών του νομού.Το ίδιο θα πρέπει να πράξει και ο νομάρχης Φωκίδας κ. Ν. Φουσέκης για τους κατοίκους-αγρότες της Φωκίδας.Επίσης κάνουμε γνωστό, ότι η στήλη θα φιλοξενήσει ευχαρίστως αποφάσεις, θέσεις, γνώμες και ιδέες των Δ.Σ. αλλά και οποιουδήποτε μέλλους των Νομαρχιακών και Τοπικών Αυτοδιοικήσεων, των Εργατικών Κέντρων, φορέων, Συλλόγων, Ομοσπονδιών και πολιτών που επιθυμούν να εκφραστούν δημόσια.Αναμένουμε…..
==================================30 Ιουνίου 2008
Η ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ «ΑΝΟΙΞΕ» ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΕΠΠ
Υπάρχει θέση στην Διεθνή Αγορά για τα Ελληνικά Βιολογικά προϊόντα;
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα αποδείχθηκε η Ημερίδα με θέμα Βιολογική Γεωργία που πραγματοποιήθηκε (30/6/08) στο Επιστημονικό Πάρκο Πατρών και άνοιξε τον κύκλο των δράσεων του Forum «Εβδομάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας».
Την Ημερίδα που ξεκίνησε στις 9 π. μ. προλόγισε ο πρόεδρος του ΕΠΠ καθηγ. Πέτρος Γρουμπός, και στο πλαίσιο των εργασιών της κατατέθηκαν πολύτιμες πληροφορίες για το πώς τα βιολογικά προϊόντα θα γίνουν ποιοτικά και ανταγωνιστικά, ώστε να κερδίσουν την διεθνή αγορά.
Η συγκεκριμένη Ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του διακρατικού Προγράμματος INTERREG IIΙA ΕΛΛΑΔΑ –ΙΤΑΛΙΑ στο οποίο το ΕΠΠ συμμετέχει ως εταίρος.
Στο πλαίσιο των τριών Συνεδριών της: Ανταγωνιστικότητα Επιχειρήσεων Βιολογικών Προϊόντων, Προτάσεις για την βελτίωση της βιολογικής γεωργίας και Ενότητα Ελληνικών Οργανισμών – Φορέων Πιστοποίησης, μίλησαν Έλληνες και Ιταλοί - μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, ερευνητές, επιχειρηματίες καθώς και εκπρόσωποι Οργανισμών Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων.
«Πρέπει να γίνουν κάποια βήματα ώστε ο παραγωγός να μπορεί να καλλιεργεί και παράλληλα να πουλάει. Τότε μόνον θα δοθούν κίνητρα σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού ενασχόλησης με την γεωργία και δει την βιολογική γεωργία ώστε τα προϊόντα να γίνουν ποιοτικά και ανταγωνιστικά», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Mr Paolo Fiume από το Αγροτικό Ινστιτούτο του Μπάρι.
Μ. Βασιλειάδης: « Πρέπει να δοθεί προσωπικός αγώνας για μπούμε στην διεθνή αγορά»
Στη σωρεία των προβλημάτων και των υστερήσεων που παρουσιάζουν τα ελληνικά βιολογικά προϊόντα ώστε να γίνουν ανταγωνιστικά και να διεκδικήσουν θέση στην διεθνή αγορά, αναφέρθηκε ο υποδιευθυντής Οργανισμού Προώθησης Εμπορίου (ΟΠΕ) κ. Μιχάλης Βασιλειάδης,
Ο κ. Βασιλειάδης επεσήμανε πως στον ελληνικό χώρο παρουσιάζεται έλλειμμα ενδιαφέροντος σ’ αυτόν τον τομέα , τονίζοντας πως οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις δεν πρέπει να περιμένουν τα πάντα από την πολιτεία αλλά θα πρέπει να ενδυναμωθεί η επιχειρηματικότητα ώστε να γίνει εφικτή η ένταξη τους σε προγράμματα εξαγωγών. «Πρέπει να δημιουργηθεί μια κρίσιμη μάζα εσωτερικής αγοράς. Τουτέστιν να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων και ένα κοινό πλαίσιο αναφοράς, έτσι ώστε να καταστρωθεί κοινό πλάνο στρατηγικής με υλοποιήσιμους στόχους. Πρέπει να παράγουμε ποσότητα και να εξασφαλίζουμε ποιότητα ώστε με την βοήθεια των κοινοτικών προγραμμάτων να ευοδωθούν οι προσπάθειες εξαγωγών. Τα Ελληνικά προϊόντα πρέπει να γίνουν ανταγωνιστικά ώστε να κερδίσουν αναγνωρισιμότητα και μέσω αυτής μια θέση στην διεθνή αγορά .
Ο Καθηγ. του Παν/μίου Πατρών Γεώργιος Σταυρόπουλος, μέλος του Δ.Σ του ΕΠΠ και υπεύθυνος της ομάδας για την θεσμοποίηση βραβείου αριστείας βιολογικών προϊόντων και πιο συγκεκριμένα ελαιολάδου και οίνου, παρουσίασε τις εργασίες της ομάδας, που αφορούν στον καθορισμό των παραμέτρων ποιότητας για την ανάδειξη άριστων προϊόντων σε κάθε τομέα καλλιέργειας. Ο καθηγ. Σταυρόπουλος αναφέρθηκε στους κανονισμούς της Ε.Ε. που καθορίζουν τα όρια που πρέπει να πληροί ένα βιολογικό προϊόν για να πάρει επίσημη πιστοποίηση. Επίσης αναφέρθηκε διεξοδικά στις παραμέτρους ποιότητας και αιτιολόγησε τον καθορισμό τους. Παράλληλα μίλησε για τις περαιτέρω δράσεις της ομάδας που σχετίζονται με την διάδοση του θεσμού βραβείου αριστείας στις επιχειρήσεις των Περιφερειών Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων (περιφερειών ευθύνης του έργου).
Τέλος , ο επιστημονικός συνεργάτης του ΕΠΠ κ. Ιωάννης Ευαγγέλου παρουσίασε μελέτη συγκριτικής αξιολόγησης του βιολογικού ελαιολάδου και του οίνου από σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας. (που έχει αναλάβει το ΕΠΠ στα πλαίσια του έργου)
Στα πλαίσιο αυτό παρουσιάστηκε η τεχνική benchmarking –Παρουσίαση της τεχνικής και επεξήγηση της ερευνητικής μεθοδολογίας που ακολουθήθηκε, όπως και τα στάδια υλοποίησης της μελέτης, καθώς και αριθμός πρώιμων αποτελεσμάτων από την έως τώρα συλλογή δεδομένων και την ανάλυσή τους.
Την Ημερίδα συντόνισε ο Καθηγ. Χρυσόστομος Στύλιος Σύμβουλος του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
30 Ιουνίου 2008
Υλοποίηση του προγράμματος
«Προστασία παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας».
Η έναρξη καταβολής προς τους δικαιούχους ελαιοπαραγωγούς των ενισχύσεων του Μέτρου 3.14 του ΕΠΑΑ «Προστασία Παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας» αποτελεί την κατάληξη μιας συστηματικής προσπάθειας για την κατάρτιση, έγκριση και εφαρμογή του πρωτοποριακού αυτού προγράμματος.
Με την πεποίθηση ότι η προστασία της ιδιαίτερης φυσικής κληρονομιάς του Ελαιώνα της Άμφισσας – του αρχαίου Κρισσαίου Πεδίου – μπορεί και πρέπει να συνδυασθεί με ανταποδοτικά οφέλη για τους ελαιοπαραγωγούς, ο βουλευτής κ. Ι. Μπούγας, ήδη από το 2004, επεδίωξε, μέσω της στενής συνεργασίας με τον τότε Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Ε. Μπασιάκο και τον Ειδικό Γραμματέα Γ΄ ΚΠΣ του Υπουργείου κ. Δ. Παπαγιαννίδη, την εκπόνηση του σήμερα εφαρμοζόμενου προγράμματος – πιλότου.
Το πρόγραμμα εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση το Μάιο του 2005, κατόπιν επίμονης διαπραγματευτικής προσπάθειας της ελληνικής πλευράς - στην οποία συμμετείχε ο κ. Μπούγας, μεταβαίνοντας στις Βρυξέλλες - προκειμένου οι ευρωπαϊκές αρχές να πεισθούν ότι η προταθείσα ενίσχυση των παραγωγών είχε αποζημιωτικό χαρακτήρα ενόψει της ιδιομορφίας της ελαιοκαλλιέργειας στη Φωκίδα και δεν αποτελούσε μια ακόμη επιδότηση, πέραν της ήδη εισπραττόμενης μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).
Μετά την έγκριση του Μέτρου από την Ε.Ε. ακολούθησε η έκδοση των εφαρμοστικών κοινών υπουργικών αποφάσεων του 2006, υποβλήθηκαν οι αιτήσεις ένταξης στο πρόγραμμα εκ μέρους των ενδιαφερομένων παραγωγών, ακολούθησε η διαδικασία των διοικητικών και διασταυρωτικών ελέγχων, η ηλεκτρονική καταχώρηση των αιτήσεων και των συλλεγέντων στοιχείων, η διεξαγωγή των προενταξιακών επιτοπίων ελέγχων από την Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης της Ν.Α. Φωκίδος και η υπογραφή των συμβάσεων ένταξης στο πρόγραμμα.
Αφού ολοκληρώθηκε η μηχανογράφηση του Μέτρου, απαραίτητη προϋπόθεση για την έγκριση από την Ε.Ε. της πληρωμής αμέσων ενισχύσεων, διενεργείται, σήμερα, η καταβολή των προβλεπόμενων για το α’ έτος εφαρμογής του προγράμματος ποσών προς τους δικαιούχους παραγωγούς. Σύμφωνα με το οικείο κανονιστικό πλαίσιο, το Μέτρο έχει προϋπολογισμό για την α’ προγραμματική περίοδο ύψους 27 εκατ. ευρώ, οι δε καλλιεργητές μας, διατηρώντας την παραδοσιακή μορφή του ελαιώνα, λαμβάνουν ετήσια στρεμματική ενίσχυση ύψους έως 90 Ευρώ / στρέμμα, πέραν των επιδοτήσεων της ΚΑΠ 2006-2013.
11 Ιουνίου 2008
ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΝΟΜΟΘΕΣΙΕΣ
Η αυξημένη ευαισθησία των καταναλωτών για θέματα που αφορούν την ασφάλεια των τροφίμων καθώς και οι περιβαλλοντικές ανησυχίες συνέβαλαν στην ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας κατά τα τελευταία έτη. Μολονότι αντιπροσώπευε μόνον το 3% περίπου της συνολικής χρησιμοποιούμενης γεωργικής έκτασης της ΕΕ (ΧΓΕ) το 2000, η βιολογική γεωργία εξελίχθηκε στην πραγματικότητα σε έναν από τους δυναμικότερους γεωργικούς τομείς στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο τομέας της βιολογικής γεωργίας αυξήθηκε κατά 25% περίπου ετησίως μεταξύ του 1993 και 1998 και, από το 1998, εκτιμάται ότι αναπτύσσεται κατά 30% περίπου ετησίως. Ωστόσο, φαίνεται ότι σε ορισμένα κράτη μέλη έχει φθάσει στο ανώτατο όριό της.Η βιολογική γεωργία πρέπει να νοηθεί ως μέρος ενός αειφόρου γεωργικού συστήματος και ως μία βιώσιμη εναλλακτική λύση για τις περισσότερο παραδοσιακές προσεγγίσεις της γεωργίας. Από τη θέση σε ισχύ των κανόνων της ΕΕ για τη βιολογική γεωργία το 1992, δεκάδες χιλιάδες γεωργικών εκμεταλλεύσεων μετατράπηκαν προς αυτό το σύστημα, ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης ευαισθητοποίησης των καταναλωτών καθώς και της ζήτησης για προϊόντα που καλλιεργούνται με βιολογικές μεθόδους.Η αειφορία τόσο της γεωργίας όσο και του περιβάλλοντος αποτελεί βασικό στόχο της σημερινής κοινής γεωργικής πολιτικής (ΚΓΠ): «Η αειφόρος ανάπτυξη πρέπει να συμβιβάζει την παραγωγή τροφίμων με τη διατήρηση των πεπερασμένων πόρων και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, έτσι ώστε οι ανάγκες των ανθρώπων που ζουν σήμερα να μπορούν να ικανοποιούνται χωρίς να υπονομεύεται η δυνατότητα των μελλοντικών γενεών να εκπληρώνουν τις δικές τους ανάγκες.»Ο στόχος αυτός απαιτεί να λαμβάνουν υπόψη τους οι γεωργοί τις συνέπειες που θα έχουν οι δραστηριότητές τους στο μέλλον της γεωργίας και τον τρόπο με τον οποίο τα συστήματα που χρησιμοποιούν διαμορφώνουν το περιβάλλον. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι γεωργοί, οι καταναλωτές και όσοι συμβάλλουν στη χάραξη πολιτικών γραμμών να εκδηλώσουν ένα ανανεωμένο ενδιαφέρον για τη βιολογική γεωργία.Τι είναι η βιολογική γεωργία;Η βιολογική γεωργία διαφέρει από τα άλλα συστήματα γεωργίας σε πολλά σημεία. Ευνοεί τις ανανεώσιμες πηγές και την ανακύκλωση επιστρέφοντας στο έδαφος τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στα κατάλοιπα. Όσον αφορά το ζωικό κεφάλαιο, η παραγωγή κρέατος και πουλερικών ρυθμίζεται με ιδιαίτερη φροντίδα για την καλή διαβίωση των ζώων κατ με τη χρησιμοποίηση φυσικών ζωοτροφών. Η βιολογική γεωργία σέβεται τα συστήματα του ίδιου του περιβάλλοντος για την καταπολέμηση των παρασίτων και των ασθενειών στις καλλιέργειες και στην κτηνοτροφία και αποφεύγει τη χρησιμοποίηση συνθετικών παρασιτοκτόνων, ζιζανιοκτόνων, χημικών λιπασμάτων, αυξητικών ορμονών, αντιβιοτικών ή γενετικών τροποποιήσεων. Αντίθετα, οι γεωργοί βιολογικής γεωργίας χρησιμοποιούν ένα φάσμα τεχνικών που βοηθούν τη διατήρηση των οικοσυστημάτων και μειώνουν τη ρύπανση.Η δέσμη μεταρρυθμιστικών μέτρων του Προγράμματος Δράσης 2000 της ΕΕ προβλέπει να δοθεί πολύ μεγαλύτερη έμφαση στην αγροτική ανάπτυξη, καθιστώντας την το δεύτερο πυλώνα της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ), και έχοντας ως κύρια αποστολή το σεβασμό για το περιβάλλον. Η δέσμη μεταρρυθμιστικών μέτρων απαιτεί να θεσπίσουν τα κράτη μέλη κατάλληλα μέτρα περιβαλλοντικής προστασίας για όλα τα είδη γεωργίας. Αναμένεται ότι οι γεωργοί θα τηρούν ορισμένα βασικά περιβαλλοντικά πρότυπα χωρίς χρηματοδοτική αντιστάθμιση καθώς και την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει». Ωστόσο, τα γεωργοπεριβαλλοντικά μέτρα στο πλαίσιο των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης προβλέπουν πληρωμές στους γεωργούς που αναλαμβάνουν δεσμεύσεις περιβαλλοντικού χαρακτήρα οι οποίες υπερβαίνουν τις ορθές γεωργικές πρακτικές. Οι γεωργοί που χρησιμοποιούν μεθόδους βιολογικής γεωργίας έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν γεωργοπεριβαλλοντικές πριμοδοτήσεις, εφόσον αναγνωρίζεται ότι αυτό το ιδιαίτερο σύστημα γεωργίας ωφελεί το περιβάλλον. Επιπλέον, οι γεωργοί που χρησιμοποιούν μεθόδους βιολογικής γεωργίας μπορούν να ενθαρρύνονται μέσω επενδυτικών ενισχύσεων στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής, της μεταποίησης και της εμπορίας. Με όλες αυτές τις διατάξεις, το πλαίσιο της πολιτικής αγροτικής ανάπτυξης πρόκειται να συμβάλει σημαντικά στην επέκταση της βιολογικής γεωργίας. Για να γίνει κατανοητός ο ρόλος και η λειτουργία της βιολογικής γεωργίας στη γεωργική πολιτική της ΕΕ, πρέπει να εξεταστεί από διάφορες πλευρές όπως:-οι ανησυχίες των καταναλωτών· -η πολιτική της ποιότητας και η κανονιστική ρύθμιση· -η έκταση της βιολογικής γεωργίας στην ΕΕ σήμερα· -ο ρόλος της ολοκληρωμένης γεωργίας· -βιολογική γεωργία και η αγροτική ανάπτυξη. Χρησιμοποίηση σπόρων προς σπορά και φυτικού πολλαπλασιαστικού υλικού στη βιολογική γεωργία Η βιολογική γεωργία προϋποθέτει ότι οι γεωργοί χρησιμοποιούν βιολογικής παραγωγής σπόρους προς σπορά. Για να βοηθήσουν την πρόσβαση των γεωργών και των επιχειρήσεων σε βιολογικώς παραχθέντες σπόρους προς σπορά τα κράτη μέλη πρέπει να συγκροτήσουν ηλεκτρονική βάση δεδομένων όπου οι προμηθευτές σπόρων προς σπορά θα έχουν τη δυνατότητα να καταχωρούν σπόρους προς σπορά και πατατόσπορους που έχουν παραχθεί με βιολογικές μεθόδους εφόσον επιθυμούν να τους διαθέσουν στην αγορά. Εάν δεν είναι διαθέσιμοι σπόροι προς σπορά των ειδών που επιθυμεί να καλλιεργήσει βιολογικώς ο γεωργός ή εάν δεν είναι διαθέσιμες οι κατάλληλες ποικιλίες, ο γεωργός έχει τη δυνατότητα να ζητήσει από τον οργανισμό επιθεώρησης τη χορήγηση παρέκκλισης ώστε να χρησιμοποιήσει μη βιολογικώς παραχθέντες σπόρους προς σπορά. Για τα είδη για τα οποία θα διατίθενται μελλοντικώς επαρκείς ποσότητες βιολογικώς παραχθέντων σπόρων προς σπορά δεν θα είναι δυνατόν να χρησιμοποιούνται σπόροι προς σπορά και πατατόσποροι από μη βιολογική γεωργία. Κατά συνέπεια, θα καθοριστεί όσο το δυνατόν συντομότερα κατάλογος των ειδών που εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής της παρέκκλισης. Ως προς το φυτικό πολλαπλασιαστικό υλικό εκτός των πατατόσπορων πρόκειται για θέμα που εμπίπτει στη διακριτική ευχέρεια των κρατών μελών μέχρις ότου εγκριθούν τα κατάλληλα κριτήρια σε κοινοτικό επίπεδο. Τα οφέλη της βιολογικής γεωργίας στην αγροτική ανάπτυξηΗ βιολογική γεωργία και η ολοκληρωμένη γεωργία αποτελούν επίσης πραγματικές ευκαιρίες σε πολλά επίπεδα, συμβάλλοντας στην αναζωογόνηση των αγροτικών οικονομιών μέσω της αειφόρου ανάπτυξης. Πράγματι, στην ανάπτυξη του βιολογικού τομέα είναι ήδη προφανείς οι νέες ευκαιρίες απασχόλησης στη γεωργία, στη μεταποίηση και στις συναφείς υπηρεσίες. Εκτός από τα περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα, αυτά τα συστήματα γεωργίας μπορούν να έχουν σημαντικά οφέλη τόσο για την οικονομία όσο και για την κοινωνική συνοχή των αγροτικών περιοχών. Η χρηματοδοτική στήριξη και άλλα κίνητρα για να στραφούν οι γεωργοί στη βιολογική παραγωγή είναι έτσι σχεδιασμένα ώστε να βοηθήσουν να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο ο τομέας και να στηρίξουν τις συνδεόμενες επιχειρήσεις σε όλη την τροφική αλυσίδα.Οι επιλογές των καταναλωτώνΟι ανησυχίες των καταναλωτών που προκαλούνται από το φόβο για τα τρόφιμα και τις τεχνολογικές εξελίξεις, όπως η γενετική τροποποίηση και η ακτινοβόληση των τροφίμων εκδηλώθηκαν με σοβαρή ανησυχία για την ασφάλεια των τροφίμων με συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση για εξασφάλιση της ποιότητας και περισσότερη ενημέρωση για τις μεθόδους παραγωγής. Επιπλέον, η επίγνωση του κοινού για το μη αναστρέψιμο χαρακτήρα των ζημιών που έχουν γίνει στο περιβάλλον από πρακτικές που οδηγούν στη ρύπανση του εδάφους και των υδάτων, στην εξάντληση των φυσικών πόρων και στην καταστροφή ευαίσθητων οικοσυστημάτων οδήγησε σε απαιτήσεις για περισσότερο υπεύθυνη στάση προς τη φυσική μας κληρονομιά. Σε αυτό το γενικό πλαίσιο, η βιολογική γεωργία, που κάποτε θεωρείτο περιθωριακή δραστηριότητα που εξυπηρετεί μία περιορισμένη αγορά, τώρα ήλθε στο προσκήνιο ως μία γεωργική προσέγγιση που όχι μόνον μπορεί να παράγει ασφαλή τρόφιμα αλλά είναι και ασφαλής από περιβαλλοντική άποψη.Το κόστος των εγγυήσεων ποιότητας και ασφάλειαςΤα τρόφιμα που παράγονται με βιολογικές μεθόδους ήταν πάντα ακριβότερα από τα συμβατικά παραγόμενα τρόφιμα, ένας παράγων ο οποίος θεωρήθηκε προηγουμένως ότι παρεμπόδιζε την επέκταση της βιολογικής γεωργίας. Ωστόσο, σήμερα, ένας όλο και μεγαλύτερος αριθμός καταναλωτών φαίνεται πρόθυμος να πληρώσει υψηλότερες τιμές για εγγυήσεις που αφορούν την ασφάλεια των τροφίμων και την ποιότητα. Ενώ τα βιολογικά παραγόμενα τρόφιμα ήταν κάποτε δύσκολο να βρεθούν αλλού εκτός από τα ειδικευμένα καταστήματα και τις τοπικές αγορές, τώρα είναι διαθέσιμα στα ράφια των μεγαλύτερων αλυσίδων υπεραγορών σε όλη την Ευρώπη. Επιπλέον, το φάσμα των προσφερόμενων προϊόντων έχει επεκταθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε ο πελάτης να μπορεί να γεμίσει άνετα το βασικό μέρος του καλαθιού του με τα τρόφιμα της εβδομάδας αποκλειστικά με βιολογικά παραγόμενα τρόφιμα, ενώ μόλις πριν από λίγα χρόνια το φάσμα αυτών των προϊόντων περιοριζόταν σε λαχανικά, κρέας, πουλερικά, γαλακτοκομικά προϊόντα και φρούτα. Έτσι, ένας από τους βασικούς παράγοντες που ενθαρρύνουν τους γεωργούς να αναπροσανατολιστούν προς τη βιολογική γεωργική παραγωγή είναι αυτή η διευρυνόμενη καταναλωτική αγορά.Ο ρόλος της κανονιστικής ρύθμισηςΜε την ευκαιρία των μεταρρυθμίσεων της ΚΓΠ που άρχισαν στα τέλη της δεκαετίας του 1980, αναγνωρίστηκε ο θεμελιώδης ρόλος που θα μπορούσε να διαδραματίσει η βιολογική λειτουργία, όσον αφορά την επίτευξη των αναθεωρημένων στόχων, όπως η μείωση των πλεονασμάτων, η προώθηση των προϊόντων ποιότητας και η ενσωμάτωση γεωργικών πρακτικών φιλικών προς το περιβάλλον. Εντούτοις, για να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στη βιολογική γεωργία, ήταν εμφανές ότι έπρεπε να θεσπιστεί μία αυστηρή κανονιστική ρύθμιση που να πλαισιώνει την παραγωγή και την πολιτική ποιότητας, καθώς και μέτρα που αποσκοπούν στην παρεμπόδιση δολίων απαιτήσεων όσον αφορά το βιολογικό χαρακτήρα των τροφίμων. Σήμερα, οι καταναλωτές επιθυμούν όλο και περισσότερο να ενημερώνονται για τις μεθόδους παραγωγής των τροφίμων - «από το αγρόκτημα στο πιάτο» - και θέλουν να είναι σίγουροι ότι λαμβάνονται τα δέοντα μέτρα σε κάθε στάδιο της παραγωγής όσον αφορά την ασφάλεια και την ποιότητα.Η πραγματοποίηση της αλλαγής μέσω της κανονιστικής ρύθμισηςΘεσπίστηκαν, λοιπόν, κανονισμοί για να διασφαλιστεί ο αυθεντικός χαρακτήρας των μεθόδων βιολογικής καλλιέργειας, οι οποίοι εξελίχθησαν σε ένα γενικό πλαίσιο που εφαρμόζεται στις καλλιέργειες και στην κτηνοτροφία καθώς και στην επισήμανση, στη μεταποίηση και στην εμπορία βιολογικών προϊόντων. Οι κανονισμοί αυτοί διέπουν επίσης τις εισαγωγές βιολογικών προϊόντων στην ΕΕ.Ο πρώτος κανονισμός για τη βιολογική γεωργία [κανονισμός ΕΟΚ αριθ. 2092/91] εγκρίθηκε το 1991 και, από την εφαρμογή του το 1992, πολλές γεωργικές εκμεταλλεύσεις στην ΕΕ αναπροσανατολίστηκαν προς τις μεθόδους της βιολογικής παραγωγής. Όταν οι κάτοχοι εκμεταλλεύσεων επιθυμούν την επίσημη αναγνώριση του βιολογικού τρόπου παραγωγής τους, η περίοδος μετατροπής είναι δύο έτη τουλάχιστον πριν από τη σπορά ετήσιων καλλιεργειών και τρία έτη σε περίπτωση πολυετών καλλιεργειών. Τον Αύγουστο του 1999, εγκρίθηκαν επίσης κανόνες για την παραγωγή, την επισήμανση και τον έλεγχο των κυριότερων ζωικών ειδών (δηλαδή, βοοειδή, πρόβατα, αίγες, άλογα και πουλερικά) [κανονισμός ΕΚ αριθ. 1804/1999]. Η συμφωνία αυτή καλύπτει θέματα όπως ζωοτροφές, πρόληψη ασθενειών και κτηνιατρική αγωγή, καλή διαβίωση των ζώων, μέθοδοι εκτροφής και διαχείριση της κοπριάς. Οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί και τα προϊόντα που προέρχονται από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς αποκλείονται ρητά από τις βιολογικές μεθόδους παραγωγής.Οι κανονισμοί αυτοί καλύπτουν επίσης τις εισαγωγές προϊόντων βιολογικής γεωργίας από τρίτες χώρες των οποίων τα κριτήρια για τη βιολογική παραγωγή και τα συστήματα ελέγχου έχουν αναγνωριστεί από την ΕΕ ως ισοδύναμα.Μέτρα ελέγχουΕξίσου σημαντικές είναι οι συνδεόμενες διαδικασίες εφαρμογής, που διασφαλίζουν την καταχώρηση όλων των παραγωγών που ζητούν να τους αναγνωριστεί το καθεστώς της βιολογικής γεωργίας στον αρμόδιο εθνικό οργανισμό ελέγχου. Οι φορείς αυτοί ορίζονται από τις αρχές οι οποίες είναι επιφορτισμένες με τον έλεγχο της ικανότητάς τους να διαχειρίζονται το σύστημα ελέγχου με τρόπο ισότιμο και αποτελεσματικό και υπόκεινται στην κανονιστική τους ρύθμιση.Η επιθεώρηση καλύπτει όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας, συμπεριλαμβανομένων της αποθήκευσης, της εμπορίας και της συσκευασίας. Οι επιθεωρήσεις στις εκμεταλλεύσεις διενεργούνται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο ενώ πραγματοποιούνται και επιτόπιοι έλεγχοι. Οι ποινές για οποιαδήποτε παράβαση των κανόνων περιλαμβάνουν άμεση απόσυρση του δικαιώματος να γίνεται αναφορά στο βιολογικό τρόπο παραγωγής για το σχετικό προϊόν, καθώς και αυστηρότερες ποινές σε περίπτωση σοβαρότερων παραβάσεων. Οι γεωργοί υποχρεούνται να τηρούν λεπτομερή αρχεία συμπεριλαμβανομένων, για τους κτηνοτρόφους, πλήρων αρχείων των συστημάτων διαχείρισης του ζωικού τους κεφαλαίου.Ο λογότυπος της βιολογικής γεωργίαςΤο Μάρτιο του 2000, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημιούργησε ένα λογότυπο που περιλαμβάνει τις λέξεις «βιολογική γεωργία - σύστημα ελέγχου ΕΚ» [Κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 2092/91 του Συμβουλίου ] για να χρησιμοποιείται σε προαιρετική βάση από τους παραγωγούς των οποίων τα συστήματα και τα προϊόντα διαπιστώθηκε κατόπιν επιθεώρησης ότι πληρούν τους κανονισμούς της ΕΕ. Οι καταναλωτές που αγοράζουν προϊόντα με αυτόν το λογότυπο μπορούν να είναι βέβαιοι ότι:· τουλάχιστον το 95% των συστατικών του προϊόντος έχει παραχθεί με βιολογική μέθοδο· · το προϊόν πληροί τους κανόνες του επίσημου καθεστώτος επιθεώρησης· · το προϊόν προήλθε απευθείας από τον παραγωγό ή τον παρασκευαστή σε σφραγισμένη συσκευασία· · το προϊόν φέρει το όνομα του παραγωγού, του παρασκευαστή ή του πωλητή και το όνομα ή τον κωδικό του οργανισμού επιθεώρησης.Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης για βιολογικά τρόφιμα και βιολογική μέθοδο καλλιέργειαςΗ Επιτροπή επεξεργάζεται τώρα ένα Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης για βιολογικά τρόφιμα και βιολογική μέθοδο καλλιέργειας, το οποίο θα περιλαμβάνει προτάσεις για μελλοντικές πρωτοβουλίες με σκοπό να ενισχυθεί η περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα βιολογικής καλλιέργειας.Το Δεκέμβριο του 2002 εκπονήθηκε ένα έγγραφο εργασίας με τίτλο "Ανάλυση των δυνατοτήτων για ένα Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης για τα βιολογικά τρόφιμα και τη βιολογική μέθοδο καλλιέργειας". Στο έγγραφο αυτό γίνεται ανάλυση της κατάστασης όσον αφορά την ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας στην Ευρώπη και απαριθμούνται τα στοιχεία δράσης που πιθανώς μπορούν να συμπεριληφθούν στο τελικό Σχέδιο Δράσης.Οι υπουργοί γεωργίας συζήτησαν το έγγραφο αυτό στη σύνοδο του Συμβουλίου, του Δεκεμβρίου του 2002. Έχουν εγκρίνει τον οδικό χάρτη που τους υπεβλήθη, ο οποίος προβλέπει ένα στάδιο εμπεριστατωμένων διαβουλεύσεων με τα κράτη μέλη και επικοινωνίας με το κοινό.Το Φεβρουάριο του 2003, το έγγραφο εργασίας όπως και ένα ερωτηματολόγιο από 12 βασικά σημεία περιλήφθηκαν στην κεντρική ιστοσελίδα της Επιτροπής. Το κοινό κλήθηκε να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα και να υποβάλει πρόσθετα σχόλια επί του εγγράφου εργασίας, μέχρι τις 16 Μαρτίου 2003. Έχει ήδη δημοσιευθεί μια έκθεση των αποτελεσμάτων της συζήτησης online: Σχέδιο Δράσης για τα βιολογικά τρόφιμα και τη βιολογική μέθοδο καλλιέργειας.Τον Ιούνιο του 2003, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διοργάνωσε ακρόαση σχετικά με τη βιολογική μέθοδο καλλιέργειας, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε το Σχέδιο Δράσης. Στις 22 Ιανουαρίου 2004 η Επιτροπή διοργάνωσε ακρόαση στις Βρυξέλλες. Προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν πάνω από 100 οργανώσεις, οι Υπουργοί Γεωργίας των κρατών μελών, των υπό προσχώρηση και των υποψηφίων για ένταξη χωρών, καθώς και εκπρόσωποι περιοδικού τύπου που απευθύνεται σε γεωργούς.Στις αρχές του 2004, η Επιτροπή θα εκπονήσει το τελικό Σχέδιο Δράσης υπό τη μορφή Ανακοίνωσης προς το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στο Σχέδιο αυτό θα προτείνονται δράσεις που θα διευκολύνουν την ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας.Εθνική Νομοθεσία που διέπει τον τομέα της Βιολογικής Γεωργίας1. Διυπουργική απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Γεωργίας υπ' αρίθμ. 332.221 ΦΕΚ 10Β' 11-01-2001 "Περί καθορισμού συμπληρωματικών μέτρων εφαρμογής του Καν. 2092/91". 2. Διυπουργική απόφαση υπ' αρίθμ. 381 Β' /06-04-2001 "Για την τροποποίηση σημείων των ανωτέρω διυπουργικής". 3. Διυπουργική απόφαση υπ' αρίθμ. 351.178/6-04-2001, ΦΕΚ 381Β΄ "Για την τροποποίηση σημείων της ανωτέρω διυπουργικής (332.221/11-01-2001)". 4. Διυπουργική απόφαση υπ' αρίθμ. 388.038/6-08-2001, ΦΕΚ 1034Β΄ "Για την τροποποίηση σημείων της ανωτέρω διυπουργικής (332.221/11-01-2001)". 5. Οι υπ' αρίθμ. 240901, 240902, 240903 Αποφάσεις του Υπουργού Γεωργίας, ΦΕΚ 278 Β΄ / 7-03-2002 "Για την έγκριση των Ιδιωτικών Οργανισμών Ελέγχου και Πιστοποίησης ΔΗΩ, ΒΙΟΕΛΛΑΣ Α.Ε, ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ Ε.Π.Ε. ". Ευρωπαϊκή νομοθεσία που διέπει τον τομέα της Βιολογικής Γεωργίας Αναζήτηση Κανονισμού στην: Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (http://europa.eu.int/eur-lex/el/oj/index.html)1. Καν. (ΕΟΚ) του Συμβουλίου 2092/91 της 24ης Ιουνίου 1991 (L198,22.7.1991) "για τον Βιολογικό τρόπο παραγωγής των γεωργικών προϊόντων και των σχετικών ενδείξεων στα γεωργικά προϊόντα και στα είδη διατροφής." 2. Καν. (ΕΟΚ) της Επιτροπής 94/92 της 14ης Ιανουαρίου 1992 (L11,17.1.1992) περί του καθεστώτος εισαγωγής βιολογικών προϊόντων από τρίτες χώρες. 3. Καν. (ΕΟΚ) της Επιτροπής 1535/92 της 15ης Ιουνίου 1992 (L11,17.1.1992) για την τροποποίηση των παραρτημάτων Ι και ΙΙΙ του Καν.2092/91. 4. Καν. (ΕΟΚ) του Συμβουλίου 2083/92 της 14ης Ιουλίου 1992 (L208,24.7.92) για την τροποποίηση του Καν.2092/91 ως προς τις εισαγωγές από τρίτες χώρες. 5. Καν. (ΕΟΚ) της Επιτροπής 3457/92 της 30ης Νοεμβρίου 1992 (L350,1.12.1992) για την θέσπιση λεπτομερών κανόνων του πιστοποιητικού εισαγωγής από τρίτες χώρες. 6. Καν. (ΕΟΚ) της Επιτροπής 3713/92 της Επιτροπής της 22ας Δεκεμβρίου 1992 (L378,23.12.1992) για την παράταση της ημερομηνίας εφαρμογής του άρθρου 11.1 του Καν.2092/91. 7. Καν. (ΕΟΚ) της Επιτροπής 207/93 της 29ης Ιανουαρίου 1993 (L25,2.2.1993) για τον καθορισμό του περιεχομένου του παραρτήματος VI του Καν.2092/91. 8. Καν. (ΕΟΚ) της Επιτροπής 1593/93 της 25ης Ιουνίου 1993 (L239,24.9.1993) για την τροποποίηση του Καν.3713/92. 9. Καν. (ΕΟΚ) της Επιτροπής 2608/93 της 23ης Σεπτεμβρίου 1993 (L239,24.9.93) για την τροποποίηση των παραρτημάτων Ι, ΙΙ & ΙΙΙ του Καν.2092/91. 10. Καν. (ΕΟΚ) της Επιτροπής 468/94 της 2ας Μαρτίου 1994 (L59,3.3.94) για την τροποποίηση του παραρτήματος VI του Καν.2092/91. 11. Καν. (ΕΟΚ) της Επιτροπής 688/94 της 28ης Μαρτίου 1994 (L84,23.9.1994) για την παράταση της ημερομηνίας ισχύος του άρθρου 11.1 του Καν.2092/91. 12. Καν. (ΕΟΚ) του Συμβουλίου 1468/94 της 20ης Ιουνίου 1994 (L159,28.6.1994) για την παράταση ισχύος της παρέκκλισης του άρθρου 5.5 του Καν.2092/91. 13. Καν. (ΕΟΚ) της Επιτροπής 2381/94 της 30ης Σεπτεμβρίου 1994 (L255,1.10.1994) για την τροποποίηση του μέρους Α του παραρτήματος ΙΙ του Καν.2092/91. 14. Καν. (ΕΟΚ) της Επιτροπής 2580/94 της 24ης Οκτωβρίου 1994 (L237.25.10.1994) για την τροποποίηση του Καν.3713/92 αναβολή της ημερομηνίας εφαρμογής του άρθρου 11.1 του Καν.2092/91. 15. Καν. (ΕΟΚ) της Επιτροπής 529/95 της 9ης Μαρτίου 1995 (L54,10.3.1995) για την παράταση της προθεσμίας εφαρμογής του άρθρου 11.1 του Καν.2092/91 όσον αφορά τις εισαγωγές από ορισμένες τρίτες χώρες. 16. Καν. (ΕΟΚ) της Επιτροπής 1201/95 της 29ης Μαϊου 1995 (L119,30.5.95) για την τροποποίηση του παραρτήματος VI-Γ του Καν.2092/91. 17. Καν. (ΕΟΚ) της Επιτροπής 1202/95 της 29ης Μαϊου 1995 (L119,30.5.1995) για την τροποποίηση των παραρτημάτων Ι & ΙΙΙ του Καν.2092/91. 18. Καν. (ΕΟΚ) του Συμβουλίου 1935/95 της 22ας Ιουνίου 1995 (L186,5.8.1995) για την τροποποίηση του Καν.2092/91. 19. Καν. (ΕΟΚ) της Επιτροπής 418/96 της 26ης Μαρτίου 1996 (L59,8.3.1996) για την τροποποίηση του παραρτήματος VI του Καν.2092/91. 20. Καν. (ΕΟΚ) της Επιτροπής 522/96 της 26ης Μαρτίου 1996 (L77,27.3.1996) για την τροποποίηση του Καν.94/92 και του Καν.529/95 σχετικά με τις εισαγωγές προϊόντων Βιολογικής γεωργίας από τρίτες χώρες. 21. Καν. (ΕΚ) της Επιτροπής 314/97 της 20ης Φεβρουαρίου 1997 (L51,21.2.1997) για την τροποποίηση του Καν.94/92. 22. Καν. (ΕΚ) της Επιτροπής 345/97 της 26ης Φεβρουαρίου 1997 (L58,27.2.1997) για την τροποποίηση του άρθρου 3 του Καν.207/93. 23. Καν. (ΕΚ) της Επιτροπής 1488/97 της 29ης Ιουλίου 1997 (L202,30.7.1997) για την τροποποίηση του Καν.(ΕΟΚ) 2092/91-τροποποίηση των παραρτημάτων ΙΙΑ, ΙΙΒ &VI του Καν.2092/91. 24. Καν. (ΕΚ) της Επιτροπής 1367/98 της 29ης Ιουνίου 1998 (L185,30.6.1998) για την τροποποίηση του Καν.94/92 περί του καθεστώτος εισαγωγών προϊόντων Βιολογικής γεωργίας από τρίτες χώρες. 25. Καν. (ΕΚ) της Επιτροπής 1900/98 της 4ης Σεπτεμβρίου 1998 (L247,5.9.98) για την τροποποίηση του παραρτήματος Ι του Καν.2092/91 για την ρύθμιση του υποστρώματος μανιταροκαλλιέργειας Βιολογικής παραγωγής. 26. Καν. (ΕΚ) της Επιτροπής 330/99 της 12ης Φεβρουαρίου 1999 (L40,13.2.99) για την τροποποίηση του παραρτήματος VI-Γ του Καν.2092/91. 27. Καν. (ΕΚ) του Συμβουλίου 1804/99 της 19ης Ιουλίου 1999 (L222, 24.8.99) για την συμπλήρωση για τα κτηνοτροφικά προϊόντα του Καν.(ΕΟΚ) 2092/91 για τον Βιολογικό τρόπο παραγωγής των γεωργικών προϊόντων και των σχετικών ενδείξεων στα γεωργικά προϊόντα και στα είδη διατροφής. 28. Καν. (ΕΚ) της Επιτροπής 331/2000 της 17ης Δεκεμβρίου 1999 (L48/1,19.2.2000) για την τροποποίηση του παραρτήματος V του Καν.(ΕΟΚ) 2092/91 του Συμβουλίου για τον Βιολογικό τρόπο παραγωγής των γεωργικών προϊόντων και των σχετικών ενδείξεων στα γεωργικά προϊόντα και στα είδη διατροφής. 29. Καν. (ΕΚ) 548/2000 της 15.3.2000 (L67) της Επιτροπής για την τροποποίηση του Καν. 94/92 περί του καθεστώτος εισαγωγών από τρίτες χώρες. 30. Καν. (ΕΚ) 1073/2000 της 19.5.2000 (L119) της Επιτροπής για την τροποποίηση του παραρτήματος ΙΙ Α-Β του Καν. 2092/91. 31. Καν. (ΕΚ) της Επιτροπής για την τροποποίηση του παραρτήματος VI-Γ του Καν. 207/93 (Πρόκειται να δημοσιευθεί προσεχώς) (L161, 1-7-2000 Καν. 1437/2000). 32. Καν. 1616/2000 (L185, 25.07.2000) για την τροποποίηση του Καν. 94/92. 33. Καν. 2020/2000 (L249/39, 26.09.2000), για την τροποποίηση του Καν. 207/93. 34. Καν. 1566 της 18ης Ιουλίου για την τροποποίηση του Καν. 94/92 (L 180/17, 19.7.2000). 35. Καν. 2426/2000 της 31ης Οκτωβρίου 2000 (L 279/19, 1.11.2000). 36. Καν. 349/2001 της 21ης Φεβρουαρίου 2001 (L 52, 22.02.2001), για την τροποποίηση του Καν. 94/92. 37. Καν. 436/2001 της 2ης Μαρτίου 2001 (L 63, 03.03.2001). 38. Καν. 1788/2001 της 7ης Σεπτεμβρίου 2001, για τη θέσπιση των λεπτομερειών εφαρμογής των διατάξεων που αφορούν το πιστοποιητικό ελέγχου για εισαγωγές από τρίτες χώρες σύμφωνα με το άρθρο 11 του Καν.(ΕΟΚ) 2092/91 39. Καν. 2491/2001 της 19ης Δεκεμβρίου 2001 ''για την τροποποίηση του Καν.2092/91, περί ελάχιστων απαιτήσεων και μέτρων ασφαλείας στο πλαίσιο του καθεστώτος ελέγχου των άρθρων 8 και 9 ''. 40. Καν. 2589/2001 της 27ης Δεκεμβρίου 2001 '' για την τροποποίηση του Καν. 94/92 περί θεσπίσεως λεπτομερών κανόνων εφαρμογής του καθεστώτος εισαγωγής από τρίτες χώρες που προβλέπεται στον Καν. 2092/91 ''. 41. Καν. 473/2002 της 15ης Μαρτίου 2002 '' για την τροποποίηση των παραρτημάτων I, II και VI του Καν. 2092/91 του Συμβουλίου περί του βιολογικού τρόπου παραγωγής γεωργικών προϊόντων και των σχετικών ενδείξεων στα γεωργικά προϊόντα και στα είδη διατροφής, καθώς και για τη θέσπιση λεπτομερών κανόνων όσον αφορά τη διαβίβαση πληροφοριών σχετικά με τη χρήση ενώσεων χαλκού ''. 42. Καν. 1113/2002 της 26ης Ιουνίου 2002 1788/2001 '' περί θεσπίσεως λεπτομερών κανόνων εφαρμογής του καθεστώτος εισαγωγής από τρίτες χώρες που προβλέπεται στο άρθρο 11 του Καν. 2092/91 ''. 43. Καν. 1162/2002 της 28ης Ιουνίου 2002 '' για την τροποποίηση του Κανονισμού 94/92 περί θεσπίσεως λεπτομερών κανόνων εφαρμογής του καθεστώτος εισαγωγής από τρίτες χώρες που προβλέπεται στον Καν. 2092/91 '' (Περί των εισαγωγών από τη Ν. Ζηλανδία). 44. Καν. 1918/2002 της 25ης Οκτωβρίου '' για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1788/2001 για τη θέσπιση των λεπτομερειών εφαρμογής των διατάξεων που αφορούν το πιστοποιητικό ελέγχου για εισαγωγές από τρίτες χώρες σύμφωνα με το άρθρο 11 του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2092/91 του Συμβουλίου ''Οργανισμοί ελέγχου και πιστοποίησης προϊόντων βιολογικής γεωργίας- ΔΗΩ Αριστοτέλους 38 Αθήνα Τ.Κ. 104 33Τηλ.: 210-8224384 , Fax: 210- 8218117 - ΒΙΟΕΛΛΑΣ Α.Ε. Κοδριγκτώνος 11Β, ΑθήναΤηλ.: 210-8211940, 210-8211707, Fax: 210-8211015-ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ Ε.Π.Ε Ν.Πλαστήρα 24, Αλεξάνδρεια ΗμαθίαςΤηλ./Fax: 2333-24440 Αρμόδιες Υπηρεσίες για τον τομέα της βιολογικής γεωργίας - κτηνοτροφίας-ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΜΕΤ/ΣΗΣ, ΤΥΠ/ΣΗΣ & Π.Ε.Γραφείο Βιολογικών ΠροϊόντωνΑχαρνών 2, 10176, ΑθήναΤηλ.: 210-2124285-6, 210-5236091, Fax: 210-5238337e-mail: ax2u052@minagric.gr -ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΖΩΪΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣΤμήμα ΑιγοπροβατοτροφίαςΚαπνοκοπτηρίου 6, 10176, ΑθήναΤηλ.: 210-2125691, Fax: 210-2125693e-mail: ka6u010@minagric.gr -ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ& ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒ/ΝΤΟΣΤμήμα Β΄Πατησίων 207 & Σκαλιστήρη 19, 11253, ΑθήναΤηλ.: 210-2128173, 210-2128174, Fax: 210-8663925- Ο.Π.Ε.ΓΕ.Π (Οργανισμός Πιστοποίησης & Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων)Ιθάκης 45-47, 11251,ΑθήναΤηλ.: 210-8231277, Fax: 210-8231438
=========================
ΤΟ ΑΜΠΕΛΙ Το αμπέλι ήταν γνωστό από τα πανάρχαια χρόνια. Σύμφωνα με τη μυθολογία ο θεός Διόνυσος το έφερε στην Ελλάδα από την Ασία. Είναι ένα αναρριχώμενο φυτό, που μερικές φορές αποκτά με διακλαδώσεις τεράστιες διαστάσεις. Το σκαρφάλωμα του γίνεται με έλικες , που έχουν την τάση να τυλίγονται στα στηρίγματα που συναντούν. Τα φύλλα του είναι πλατιά και οδοντωτά, χωρισμένα σε δύο ή και σε περισσότερα μέρη. Το φθινόπωρο κιτρινίζουν και πέφτουν. Τα κλαδιά του είναι λεπτά και μακριά. Οι ρίζες προχωρούν βαθιά στη γη, εκεί όπου υπάρχει υγρασία και στην ξερή εποχή του χρόνου. Τα άνθη βγαίνουν την άνοιξη κι έχουν χρώμα κιτρινοπράσινο. Δένονται σε καρπούς ( τα σταφύλια ) οι οποίοι είναι βότρεις ( τσαμπιά ) και αποτελούνται από ρώγες με σάρκα γλυκιά. Για να ευδοκιμήσει το αμπέλι χρειάζεται μακρύ καλοκαίρι και ζεστό φθινόπωρο. Θέλει πολύ φως και κινδυνεύει από τους παγετούς, την πάχνη και το χαλάζι. Προτιμάει τους λόφους από τις πεδιάδες και μικρό ύψος από την επιφάνεια της θάλασσας. Δεν είναι πολύ απαιτητικό στο έδαφος . Ευδοκιμεί σε οποιασδήποτε σύστασης έδαφος ( πετρώδη, χαλικώδη, ασβεστούχα κ.α. )
Το αμπέλι ζητάει από τον αμπελουργό πολλές φροντίδες, για να του δώσει πλούσια συγκομιδή σταφυλιών. Οι περιποιήσεις που χρειάζεται είναι : ξελάκκωμα : κάθε Οκτώβριο ή Νοέμβριο πρέπει να ανοίγονται λάκκοι γύρω από τη βάση του κορμού. Έτσι το νερό μπορεί και μένει πολύ καιρό κοντά στο φυτό και το ποτίζει. κλάδεμα : η εργασία αυτή γίνεται τον Ιανουάριο , γιατί όπως λέει ο λαός μας « Γενάρη μήνα κλάδευε, φεγγάρι μην ξετάζεις » Ο κλαδευτής πρέπει να έχει πείρα, γνώση και υπομονή. Πρέπει να ξέρει καλά ποιους βλαστούς θα κόψει και πόσα μάτια θα αφήσει στους υπόλοιπους. σκάψιμο: γίνεται στις αρχές Φεβρουαρίου σε βάθος 15-20 εκ. Το χώμα συγκεντρώνεται σε σωρούς γύρω από τη βάση του κορμού. Το σκάψιμο είναι απαραίτητο,γιατί αερίζεται το χώμα, απορροφάει περισσότερο νερό και καταστρέφονται τα ζιζάνια. σκάλισμα : γίνεται την άνοιξη. Ξανασκορπίζεται το χώμα και ισοπεδώνονται οι σωροί. κορφολόγημα : ο καλλιεργητής κόβει τις κορυφές των βλαστών για να δυναμώσουν οι καρποί ή τα άνθη. βλαστολόγημα : ο αμπελουργός αφαιρεί μερικούς βλαστούς, για να μείνουν λίγοι ανθοφόροι και να πάρει μεγάλα και εύρωστα σταφύλια. αποφύλλωση : γίνεται λίγο πριν τον τρύγο. Αφαιρούνται τα φύλλα που σκεπάζουν τα σταφύλια, ώστε να εκτεθούν τα σταφύλια στον αέρα και στο φως, πράγμα που διευκολύνει το ωρίμασμα και βελτιώνει την ποιότητά τους. ράντισμα – θειάφισμα : είναι εργασίες απαραίτητες έτσι ώστε να προλαμβάνονται οι αρρώστιες του αμπελιού.
Οι σπουδαιότερες ασθένειες που προσβάλλουν το αμπέλι είναι η φυλλοξήρα, ο περονόσπορος και η ευδημίδα. Η φυλλοξήρα είναι ένα μικρό έντομο που δε φαίνεται με γυμνό μάτι. Προσβάλλει τα φύλλα και τις ρίζες. Το φυτό δε θεραπεύεται. Ο περονόσπορος οφείλεται σε μικρομύκητα που προσβάλλει όλα τα τρυφερά φύλλα. Η ευδημίδα είναι ένα έντομο που γεννάει τα αυγά του στις ρώγες των σταφυλιών και, όταν βγουν οι κάμπιες, τρέφονται από το χυμό της ρώγας. Έτσι τραυματίζουν τις ρώγες που τελικά σαπίζουν και ξινίζουν το κρασί.
Πολλαπλασιασμός :Το αμπέλι πολλαπλασιάζεται κυρίως με μοσχεύματα και μερικές φορές με καταβολάδες. Για τον πολλαπλασιασμό με μοσχεύματα κόβουν ένα κλαδί από κλήμα ενός χρόνου, που να έχει « μάτια ». Το βυθίζουν στη γη τον Ιανουάριο ή το Φεβρουάριο , αφήνοντας έξω από το χώμα ένα - δύο μάτια και τρία – τέσσερα μέσα στο χώμα. Σε λίγο διάστημα ριζώνει και βγάζει κλαδιά. Για τις καταβολάδες ,ανοίγουν λάκκο στο χώμα,λυγίζουν το κλαδί και το καμπύλωμα το θάβουν στο χώμα.Φροντίζουν ώστε το θαμμένο τμήμα να έχει μερικά μάτια. Αφήνουν να εξέχει η άκρη του κλαδιούκαι μετά από δυο – τρία χρόνια η καταβολάδα κόβεται από το αμπέλι και αποτελεί νέο φυτό.
Γιος του Δία και της Σεμέλης. Ο μύθος λέει πως η Σεμέλη ήταν πολύ όμορφη και ο Δίας την αγάπησε και την παντρεύτηκε κρυφά . Όμως το έμαθε η Ήρα και ζήλεψε τρομερά.
Μια μέρα λοιπόν παρουσιάστηκε στη Σεμέλη και κατάφερε να την πείσει να καλέσει το Δία να εμφανιστεί μπροστά της σε όλη του τη μεγαλοπρέπεια , με αστραπές και κεραυνούς.
Καθώς όμως ο Δίας παρουσιάστηκε , η Σεμέλη κάηκε από τη φωτιά. Ο Δίας όμως πρόλαβε και πήρε το παιδί από την κοιλιά της μητέρας του , έσχισε την κνήμη του και έβαλε μέσα το έμβρυο.
Λίγους μήνες αργότερα γεννήθηκε από το πόδι του Δία ο Διόνυσος , ο θεός του κρασιού και των αμπελιών. Λέγεται μάλιστα ότι το πρώτο αμπέλι φύτρωσε σε κείνο το σημείο όπου ο κεραυνός του Δία σκότωσε τη Σεμέλη.
……...το παραμύθι
Μια φορά κι έναν καιρό, ο θεός Διόνυσος φιλοξενήθηκε από το βασιλιά της Αιτωλίας, Οινέα. Ευχαριστήθηκε πολύ από τη φιλοξενία του και για ανταπόδοση θέλησε να του κάνει ένα δώρο.
Πήρε ένα μικρό και τρυφερό κλίμα αμπελιού και τύλιξε τις ρίζες του με λάσπη για να μην ξεραθεί. Αφού βρήκε ένα μικρό κούφιο κόκαλο αηδονιού το έβαλε μέσα και ξεκίνησε .
Ο δρόμος όμως ήταν μακρινός και το αμπέλι ολοένα μεγάλωνε . Ο Διόνυσος τότε βρήκε ένα μεγαλύτερο κόκαλο, λιονταριού και το έβαλε μέσα. Περπάτησε πάλι πολύ και είδε πως το αμπέλι μεγάλωσε πάλι τόσο, που πετάχτηκε έξω από τη θήκη του.Έψαξε λοιπόν και βρήκε ένα κόκαλο γουρουνιού και έβαλε το αμπέλι μέσα.
Ώσπου έφτασε κάποτε στην Αιτωλία. Ο Οινέας πήρε με χαρά το δώρο του και το φύτεψε. Αυτό μεγάλωσε και κάρπησε και έδωσε καρπούς ωραία και ζουμερά σταφύλια. Ο Οινέας έφαγε μερικά και άλλα τα έστιψε και τα έκανε μούστο. Είδε με περιέργεια ότι ο μούστος ζυμώθηκε και έγινε κρασί.
Το κρασί όμως πήρε και τις χάρες και τα ανάποδα από τα ζώα που με τα κόκαλά τους το μεγάλωσαν. Έτσι όποιος πιει λίγο κρασί , νιώθει σαν πουλί και κελαηδεί.
Όποιος όμως πιει περισσότερο , θεριεύει και γίνεται σα λιοντάρι και ζητά καυγάδες. Κι αν πιει ακόμα πιο πολύ , γίνεται σαν το τετράποδο που μες το κόκαλό του ο Διόνυσος το έβαλε τελευταίο…..
----------------------------------------------------------------------
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου