Τετάρτη 11 Ιουνίου 2008

ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ




Πέμπτη, 11 Σεπτεμβρίου 2008



Δεν πρέπει να εξαφανίσουμε την «ελληνική ζάχαρη»!
Stop στη συγκομιδή και στις μεταφορές τεύτλων

Η συγκομιδή των τεύτλων στην Ελλάδα, εδώ και πολλά χρόνια, γίνεται σχεδόν αποκλειστικά με μηχανές. Έτσι οι τευτλοπαραγωγοί διευκολύνονται σημαντικά, διότι η συγκομιδή, που ήταν η πιο δύσκολη, κουραστική και δαπανηρή εργασία στην καλλιέργεια ζαχαροτεύτλων, γίνεται πλέον άνετα και με λιγότερα έξοδα.
Τα μειονεκτήματα όμως της μηχανικής συγκομιδής όπως οι απώλειες τεύτλων, οι αυξημένες ξένες ύλες, η συμπίεση του χωραφιού, μπορούν να ξεπεράσουν τα πλεονεκτήματα της, έναντι της χειροσυλλογής, εάν το χωράφι των τεύτλων, η συγκομιτική μηχανή και ο χειριστής της, έχουν κάποιες αδυναμίες.
Από εκατοντάδες μετρήσεις δοκιμαστικών αγρών διαπιστώθηκε ότι οι απώλειες συγκομιδής κυμαίνονται στο 5 – 30% της αξίας των τεύτλων (300 – 2000 κιλά/ στρέμμα).

Πως λειτουργούν οι συγκομιστικές μηχανές
Κύριες φάσεις της εργασίας μιας μηχανής συγκομιδής τεύτλων, είναι:
Αποφύλλωση, δηλαδή η κοπή και απομάκρυνση των φύλλων, μέρους των μίσχων και τυχόν χόρτων
Αποκορύφωση, δηλαδή κοπή της κορυφής του τεύτλου, μαζί με τους μίσχους των φύλλων
Εξαγωγή, δηλαδή βγάλσιμο των τεύτλων από το έδαφος
Καθάρισμα των τεύτλων από τα χώματα κυρίως και
Φόρτωση των τεύτλων στο μεταφορικό μέσο.
Ορισμένοι τύποι μηχανών κατάλληλοι για υγρά – αργιλώδη εδάφη, κάνουν αυτές τις εργασίες σε διαδοχικά περάσματα, (Δύο ή τριών φάσεων) ενώ οι περισσότεροι (στην Ελλάδα 100%) κάνουν όλες τις φάσεις με ένα πέρασμα. (μίας φάσης).
Οι μηχανές διακρίνονται επίσης σε ελκόμενες, που χρειάζονται ένα ή περισσότερα τρακτέρ για τη λειτουργίας τους και σε αυτοκινούμενες, που έχουν έναν πετρελαιοκινητήρα ενσωματωμένο και εργάζονται ως αυτοτελή μηχανήματα.
Στην χώρα μας επικράτησαν οι αυτοκινούμενες μηχανές, στην αρχή μονόσειρες και στην συνέχεια δίσειρες, τρίσειρες και τελευταία εξάσειρες, ανάλογα με την αύξηση της έκτασης των χωραφιών, στο φορτίο των μεταφορικών τεύτλων και στο ημερομίσθιο των χειριστών.

Προϋποθέσεις για μια σωστή συγκομιδή.
Οι μειωμένες απώλειες και ξένες ύλες τεύτλων της σωστής συγκομιδής εξαρτώνται από την κατάσταση της φυτείας, όπως μέτρια υγρασία, ισοπέδωση, ευθείες γραμμές των τεύτλων, ομοιόμορφο μέγεθος των τεύτλων, απαλλαγή από ζιζάνια κλπ., για τα οποία αναφερόμαστε σε ειδικό φυλλάδιο, αλλά κυρίως από την συντήρηση, ρύθμιση και το χειρισμό της συγκομιστικής μηχανής.
Συντήρηση. Είναι βασικής σημασίας ιδίως η ετήσια συντήρηση που γίνεται αμέσως μετά το τέλος της καμπάνιας της μιας χρονιάς και πριν από την αρχή της άλλης. Η συντήρηση αυτή πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα μέρη της μηχανής και αν χρειάζεται, να γίνεται σε ειδικευμένο συνεργείο. Αποφεύγουμε το γέμισμα των φθαρμένων υνιών, μαχαιριών κλπ...
Έτσι εξασφαλίζεται, με τη μεγαλύτερη δυνατή πιθανότητα, η λειτουργία της μηχανής στη διάρκεια της καμπάνιας, χωρίς σοβαρές βλάβες. Η Ε.Β.Ζ. τα τελευταία χρόνια βοηθάει για καλή συντήρηση, με τεχνική καθοδήγηση, ταμειακή διευκόλυνση και επιδότηση προμήθειας σωστών ανταλλακτικών.
Το ίδιο απαραίτητη είναι και η καθημερινή συντήρηση, στη διάρκεια της εργασίας.
Ρύθμιση. Ανάλογα με τις συνθήκες του χωραφιού και της εποχής, πρέπει να γίνονται οι κατάλληλες ρυθμίσεις στη μηχανή, για καλλίτερα αποτελέσματα.
Χειρισμός. Δεν πρέπει να γίνεται από ανίδεα άτομα. Ο χειριστής πρέπει να έχει εργαστεί αρκετό καιρό ως βοηθός, κοντά σε έναν έμπειρο χειριστή και να είναι εφοδιασμένος με σχετική άδεια. Ο επιπόλαιος χειρισμός μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα και σοβαρούς κινδύνους για τον χειριστή και για εκείνους που βρίσκονται γύρω του.
Οι χειριστές θα βοηθηθούν πολύ διαβάζοντας προσεκτικά το Βιβλίο Οδηγιών της μηχανής και συζητώντας τις απορίες τους με τους τεχνικούς της αντιπροσωπείας και τους γεωπόνους της Ε.Β.Ζ.

Συστήματα της μηχανής συγκομιδής
Συστήματα αποφύλλωσης. Αποτελείται από περιστρεφόμενες μεταλλικές λάμες για την κοπή των φύλλων, (με τον μισό μίσχο τους), και των χόρτων και κοχλία για την απομάκρυνσή τους στο συγκομισμένο χωράφι. Διευκολύνει την σωστή αποκορύφωση, αλλά χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην ρύθμιση του ύψους και των στροφών, ώστε να μην αφαιρεί και κομμάτια τεύτλων.
Συστήματα αποκορύφωσης. Στους περισσότερους τύπους μηχανών αποτελείται από τον ψηλαφητή, που είναι ένα είδος τυμπάνου με τριγωνικά δόντια στην επιφάνειά του και ένα μαχαίρι συνδεδεμένο μ’ αυτόν. Ανάλογα με το ύψος του τεύτλου, ο ψηλαφητής ανεβοκατεβαίνει και το μαχαίρι ακολουθεί την κίνηση αυτή. Έτσι η αποκορύφωση γίνετε πάντα κανονικά. Αυτό που πρέπει να προσέχει κανείς ιδιαίτερα είναι να μην στέλνονται στο εργοστάσιο τεύτλα με πράσινα μέρη ( φύλλα – μίσχοι), διότι προκαλούν ανωμαλίες και στην αποθήκευσή τους και στην κατεργασία, ενώ οι κορυφές υπολογίζονται σαν ξένη ύλη και αφαιρούνται από το βάρος των τεύτλων. Επίσης, πρέπει να αποφεύγεται η βαθιά αποκορύφωση, που είναι απώλεια βάρους για τον παραγωγό.
Ø Ο ψηλαφητής. Πρέπει να κινείται έχοντας τη γραμμή των τεύτλων στο μέσο του. Τα διάφορα εξαρτήματα με τα οποία παίρνει κίνηση δεν πρέπει να παρουσιάζουν μεγάλα κενά «Τζόγους». Τα δόντια του να είναι μυτερά και ικανά να «γαντζώνουν» στην κορυφή του τεύτλου.
Να ρυθμίζεται η πίεση που ασκούν τα ελατήρια, ανάλογα με το μέγεθος των τεύτλων κάθε χωραφιού.
Ø Το μαχαίρι πρέπει να είναι τοποθετημένο σε κανονική θέση, σε σχέση με τον ψηλαφητή, ούτε πολύ μπροστά ούτε πολύ πίσω και σε απόσταση 1 – 2 εκ. Από τις άκρες των δοντιών του. Επίσης πρέπει να είναι παράλληλο προς το έδαφος και βεβαίως πάντοτε καλά ακονισμένο και κοφτερό. Συνεπώς, μια εφεδρεία από μερικά καινούργια μαχαίρια είναι απαραίτητη για να περιορίσουμε το σπάσιμο των τεύτλων
Ø Η «Βούρτσα» με τα λαστιχένια στελέχη που καθαρίζει την αποκορυφωμένη σειρά τεύτλων από χώμα, κομμένες κορυφές κλπ.., πολλές φορές χτυπά δυνατά ή ξεριζώνει ορισμένα τεύτλα. Για να αποφεύγονται οι ζημιές αυτές, πρέπει να ρυθμίζεται η θέση της βούρτσας, ώστε το κέντρο της να απέχει 5 περίπου εκατοστά από το μέσο της γραμμής των τεύτλων και οι άκρες των λάστιχων 2 εκ. από τα αποκορυφωμένα τεύτλα. Λάστιχα που λείπουν ή είναι φθαρμένα και σπασμένα πρέπει να αντικαθίστανται. Η απόσταση ανάμεσα στα δόντια του ψηλαφητή και το μαχαίρι ρυθμίζεται σε αραιά χρονικά διαστήματα και είναι συνήθως τόση, όσο να χωράει εκεί η άκρη της παλάμης μας. Από εκεί και ύστερα, η ρύθμιση του βάθους αποκορύφωσης γίνεται μόνο με την αυξομείωση της πίεσης των ελατηρίων του ψηλαφητή, αφού έτσι τα δόντια του μπήγονται περισσότερο ή λιγότερο στις κορυφές των τεύτλων.
· Σύστημα Εξαγωγής.
Δύο είναι τα συστήματα με τα οποία είναι εφοδιασμένες οι μηχανές για το ξερίζωμα των τεύτλων από το έδαφος:
ü Οι τροχοί εξαγωγής ή τα υνιά εξαγωγής. Ανεξάρτητα από τα πλεονεκτήματα ή τα μειονεκτήματα κάθε συστήματος, και τα δύο έχουν ανάγκη από συντήρηση και σωστή ρύθμιση για την καλή και αποτελεσματική λειτουργία τους. Μετά το 1980 η συγκομιστικές μηχανές που αγοράζονται στην Ελλάδα έχουν υνιά ως σύστημα εξαγωγής.
ü Το άνοιγμα των υνιών, στο στενότερό τους σημείο πρέπει να είναι ανάλογο με το μέγεθος των τεύτλων. Με μεγαλύτερο από το κανονικό άνοιγμα χάνονται τα μικρά τεύτλα, με μικρότερο, κόβονται τα μεγάλα. Ένα μέσο άνοιγμα είναι γύρω στα 4 εκατοστά.
ü Το βάθος εργασίας, πρέπει να είναι περίπου 7 εκατοστά. Μεγαλύτερο βάθος, βγάζει μεγάλες ποσότητες χώματος μαζί με τα τεύτλα, χωρίς να διευκολύνει την εξαγωγή. Η τελική ρύθμιση πρέπει να γίνεται ύστερα από δοκιμή.
ü Ανάλογα με τον τύπο και την υγροσκοπική κατάσταση του εδάφους, ρυθμίζεται το βάθος και η κλίση των υνιών εξαγωγής, ώστε σε σκληρό έδαφος το μπροστινό του μέρος να κλίνει προς τα κάτω, για να διευκολύνεται η εξαγωγή
· Σύστημα καθαρισμού. Τα τεύτλα μετά την εξαγωγή οδηγούνται σε ένα είδος περιστρεφόμενου κόσκινου από μεταλλικές ράβδους (κυκλώνας), όπου απαλλάσσονται από το μεγαλύτερο μέρος των χωμάτων. Η κλίση του κυκλώνα, οι στροφές του και οι αποστάσεις των ράβδων μπορούν να ρυθμίζονται ανάλογα με την κατάσταση του εδάφους
· Φόρτωμα στο μεταφορικό μέσο. Όταν ο κάδος της μηχανής γεμίσει, τα τεύτλα αδειάζονται στο μεταφορικό μέσο (πλατφόρμα, φορτηγό αυτοκίνητο) ή τον χώρο προσωρινής αποθήκευσης, είτε με κινούμενη καδένα, είτε με ανατροπή του κάδου.
Οι πίνακες που ακολουθούν βοηθούν στο να εντοπιστούν τα αίτια των σφαλμάτων και ζημιών που παρατηρούνται στην συγκομιδή και δίνουν οδηγίες για την διόρθωση τους
Ζημιές
Πιθανές αιτίες
Διόρθωση
1. Σπασμένα τεύτλα μέσα στο έδαφος
1. Τα εξαγωγικά είναι πολύ κλειστά σε σχέση με το μέγεθος των τεύτλων.
2. Τα εξαγωγικά δεν πηγαίνουν παράλληλα με τις γραμμές των τεύτλων.
3. Κακή οδήγηση
1.Άνοιγμα των εξαγωγικών
2. Έλεγχος αν η μηχανή συγκομιδής και το τρακτέρ είναι ευθυγραμμισμένα ( ελκόμενη).
3. Βελτίωση οδήγησης.
2. Μικρές ή σπασμένες ρίζες μένουν μέσα στο έδαφος.
1. Τα εξαγωγικά είναι πολύ ανοιχτά. Έτσι, οι μικρές ρίζες μένουν μέσα στο έδαφος.
2. Τα εξαγωγικά είναι τόσο κλειστά, που κόβουν τα μεγάλα τεύτλα.
3. Τα εξαγωγικά δεν εργάζονται αρκετά βαθιά, προκαλώντας σπάσιμο των τεύτλων μέσα στο έδαφος.
4. Οι αιχμές των υνιών είναι προς τα πάνω και σπάζουν τα τεύτλα (τύπο μηχανών με υνιά).
5. Μεγάλη ταχύτητα συγκομιδής σε σχέση με τις συνθήκες του χωραφιού.
1. Κλείσιμο των εξαγωγικών.
2. Άνοιγμα των εξαγωγικών.
3. Αύξηση του βάθους εργασίας από το χειριστήριο του τρακτέρ.
4. Κατέβασμα των αιχμών προς τα κάτω, με ρύθμιση στο μπράτσο του υνιού.
5. Μείωση της ταχύτητας συγκομιδής.
3. Πλευρικό κόψιμο των τεύτλων
1. Τα υνιά εξαγωγής είναι πολύ κοντά
1. Αύξηση της απόστασης μεταξύ των υνιών.
4. Υπερβολική αποκορύφωση
1. Το μαχαίρι είναι πολύ μακριά από το χαμηλότερο σημείο του ψηλαφητή.
2. Υπερβολική πίεση του ελατηρίου του ψηλαφητή (κάτω ελατήριο).
1. Τοποθέτηση του μαχαιριού σε ψηλότερη θέση.
2. Μείωση της πίεσης του ελατηρίου του ψηλαφητή, βάζοντας τον πείρο σε χαμηλότερη τρύπα.
5. Λοξή αποκορύφωση: Η τομή έχει κλίση προς τα πάνω
1. Το μαχαίρι δεν είναι κάθετο σε σχέση με τα τεύτλα.
2. Το μπροστινό μέρος του μπράτσου του μαχαιριού είναι πιο ψηλά από το οπίσθιο.
2. Το μαχαίρι είναι πολύ μπροστά τοποθετημένο, σε σχέση με τον ψηλαφητή, ο οποίος σκαρφαλώνει στο τεύτλο μόλις αρχίσει να κόβει το μαχαίρι.
1. Ρύθμιση της κλίσης του μπράτσου του μαχαιριού.
2. Μετακίνηση του μπράτσου του μαχαιριού προς τα πίσω.

6. Λοξή αποκορύφωση: Η τομή έχει κλίση προς τα κάτω. Σπάζει το μπροστινό μέρος του τεύτλου.
1. Το μαχαίρι είναι πολύ πίσω σε σχέση με τον ψηλαφητή, που κατεβαίνει από το τεύτλο πριν ολοκληρωθεί το κόψιμο.
1. Μετακίνηση του μπράτσου του μαχαιριού προς τα εμπρός.
7. Ανώμαλη αποκορύφωση: Τα τεύτλα αποκορυφώνονται από την άκρη του μαχαιριού.
1. Το μαχαίρι δεν είναι κεντραρισμένο με τον ψηλαφητή.
1. Ρύθμιση του μπράτσου του μαχαιριού, ώστε μόλις να αγγίζει την πλευρά του μεγαλύτερου τεύτλου.
8. Ανώμαλη αποκορύφωση: Χαράζονται κατά μήκος οι κορυφές των τεύτλων. Χαρακιές στην τομή της αποκορύφωσης.
1. Ο ψηλαφητής έχει πολλές στροφές.
2. Τα συστήματα μετάδοσης της κίνησης είναι φθαρμένα.
3. Υπερβολική πίεση στο σύστημα αποκορύφωσης (από το ελατήριο), σε σχέση με τον αριθμό των ψηλών τεύτλων και την πυκνότητα των τεύτλων.
1. Ρύθμιση των στροφών.
2. Επισκευή ή αντικατάσταση του συστήματος.
3. Μείωση της πίεσης του ελατηρίου, βάζοντας τον πείρο σε χαμηλότερη θέση.
9. Τα τεύτλα πετάγονται έξω από το έδαφος από τον ψηλαφητή.
1. Το σύστημα αποκορύφωσης πιέζει τα τεύτλα πάρα πολύ, σε σχέση με το αριθμό των ψηλών τεύτλων και την πυκνότητα των τεύτλων.
2. Το σύστημα μετάδοσης της κίνησης του ψηλαφητή παρουσιάζει κενά.
3. Η ταχύτητα περιστροφής του ψηλαφητή είναι πολύ μικρή, σε σχέση με την ταχύτητα πορείας της μηχανής.
4. Το μαχαίρι δεν είναι καλά ακονισμένο.
5. Μεγάλη ταχύτητα συγκομιδής για τις συνθήκες του χωραφιού.
1. Μείωση της πίεσης του ελατηρίου, βάζοντας τον πείρο σε χαμηλότερη θέση.
2. Ρύθμιση του συστήματος.
3. Τοποθέτηση γραναζιού με λιγότερα δόντια στο άξονα του ψηλαφητή, για να αυξηθεί η ταχύτητα περιστροφής του ψηλαφητή.
4. Το μαχαίρι να είναι πάντοτε κοφτερό. Να μην ακονίζονται σε τροχούς, ώσπου να γίνουν μπλε. Στο τέλος, τα περνάμε με μια λίμα.
5. Μείωση της ταχύτητας συγκομιδής.

10. Τα τεύτλα πετάγονται έξω από το έδαφος από την βούρτσα.
1. Η βούρτσα είναι τοποθετημένη χαμηλά.
2. Το κέντρο της βούρτσας είναι ακριβώς πάνω από το κέντρο της γραμμής των τεύτλων.
1. Ανέβασμα της βούρτσας, έτσι ώστε οι άκρες των ελαστικών να καθαρίζουν τις κορυφές των πιο ψηλών τεύτλων.
2. Ρύθμιση της πλάγιας θέσης της βούρτσας, έτσι ώστε το κέντρο της να είναι 3 – 5 εκατοστά αριστερά από το κέντρο της γραμμής των τεύτλων.
11. Τα τεύτλα πετάγονται έξω από τα υνιά.
1. Τα υνιά εξαγωγής είναι πολύ κλειστά σε σχέση με το μέγεθος των τεύτλων.
2. Τα υνιά εξαγωγής δεν εργάζονται αρκετά βαθιά.
1. Τοποθέτηση ή αφαίρεση (ανάλογα με την μηχανή) προσθηκών μεταξύ των υνιών και των μπράτσων για την απομάκρυνση των υνιών.
2. Αύξηση του βάθους εργασίας από το χειριστήριο του τρακτέρ.
12. Ανεπαρκής αποκορύφωση.
1. Το μαχαίρι είναι τοποθετημένο πολύ ψηλά, προς τον ψηλαφητή.
2. Ανεπαρκής πίεση στο σύστημα αποκορύφωσης.
1. Χαμήλωμα του μαχαιριού.
2. Αύξηση της πίεσης.
13. Η μηχανή δεν προχωρεί σε ομαλή γραμμή.
1. Οι αριστεροί τροχοί δεν πατούν στο αυλάκι των συγκομισθέντων τεύτλων.
1. Άνοιγμα των τροχών και τοποθέτησή τους στο αυλάκι των συγκομισθέντων τεύτλων.
14. Υπερβολική ποσότητα χώματος στην εξαγωγή.
1. Το εξαγωγικό σύστημα εργάζεται πολύ βαθιά.
2. Τα υνιά εξαγωγής είναι πολύ ανοιχτά.
3. Μικρά και ανομοιόμορφα κατανεμημένα στην γραμμή τεύτλα.
1. Ελάττωση του βάθους εργασίας.
2. Μείωση του ανοίγματος.
3. Και οι δύο παραπάνω ρυθμίσεις.
15. Πολύ χώμα ανεβαίνει στον κάδο.
1. Ο τροχός του κυκλώνα πολύ ψηλά στο κλωβό.
1. Αύξηση του ανοίγματος του τροχού-κλωβού, όσο γίνεται, χωρίς να χάνονται μικρά τεύτλα, μεταξύ τροχού και κλωβού.
16. Πολλές κορυφές ανεβαίνουν στον κάδο.
1. Τα στελέχη της βούρτσας είναι πολύ ψηλά και δεν καθαρίζουν
1. Χαμήλωμα της βούρτσας.

Και σήμερα;
Δυστυχώς, παρά τα - αρχικώς - αισιόδοξα μηνύματα για την φετινή παραγωγή, οι «μηχανές» παραμένουν «σβηστές»… τεύτλα ούτε βγαίνουν… ούτε μεταφέρονται…
Φοβούμαι ότι η καθυστέρηση της τευτλοεξαγωγής και της τευτλομεταφοράς, και οι ενδεχόμενες απώλειες…, σε συνάρτηση με τις καιρικές συνθήκες που θα ακολουθήσουν (άγνωστο ποιες;;;) θα οδηγήσει σε απώλεια εισοδημάτων και από τους τευτλοεξαγωγείς και από τους τευτλοπαραγωγούς…
Μακάρι, το εύχομαι ολοψύχως, να διαψευστώ!
Όμως η «αυριανή μέρα» δεν θα θυμίζει σε τίποτα τις ημέρες που χάσαμε…
Και φοβάμαι ότι θα χάσουμε, και τα πολλά και τα «λίγα»…
Θα «εξαφανίσουμε» και την καλλιέργεια….
Εκτός κι αν αυτό θέλουμε…


Μπαντής Αθανάσιος
Γεωπόνος-Ειδικός Αναλυτής
www.cotton-net.gr
==========================================================================


Παρασκευή 29 Αυγούστου 2008

Απαξιωτική απάντηση
της υπουργού Κοινωνικής προστασίας
στο αίτημα των αγροτών
για «Χορηγία Λουτροθεραπείας»

Η Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Φάνη Πάλλη Πετραλιά, απαντώντας στην ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Θάνου Μωραΐτη, απαξιοί να ασχοληθεί με το πρόβλημα και το αίτημα του Αγροτικού Συλλόγου Ναυπάκτου περί «Χορηγίας Λουτροθεραπείας στους ασφαλισμένους του» ΟΓΑ, λέγοντας ότι «δεν προβλέπεται από τον κανονισμό του».
Η ερώτηση δεν αποσκοπούσε να πληροφορήσει τους αγρότες τα γνωστά η κ. Υπουργός!!
Από το κράτος δικαίου, που ευαγγελίζεται η Κυβέρνηση, ο Αγροτικός κόσμος περίμενε μια συμπαράσταση και μια προώθηση προς λύση του προβλήματός του.
Η «άκομψη» τουλάχιστον, απάντηση που έδωσε μέσω του «Ναού της Δημοκρατίας» η Υπουργός Απασχόλησης, απογοήτευσε αλλά και «πείσμωσε» τον ταλαιπωρημένο και απαξιωμένο αγροτικό δυναμικό της Ελλάδας και ειδικά της Αιτωλοακαρνανίας και Φωκίδας. Η απάντησή της έρχεται να ενισχύσει τις εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί σε βάρος της κυβέρνησης ότι αδιαφορεί για τα προβλήματα της υπαίθρου και των ανθρώπων της.
Ίσως η Κυρία Πετραλιά να μην γνωρίζει τι εστί αγροτιά. Ίσως αδιαφορεί επειδή «δεν ζητά ψήφο» από αγρότες μιας και εκλέγεται στην Αθήνα!... Όμως οι μισοί ψηφοφόροι της Πρωτεύουσας (μεταξύ αυτών θα υπάρχουν και δικοί της) γεννήθηκαν, μεγάλωσαν και έχουν ανθρώπους στην επαρχία!.... Και αυτοί γνωρίζουν τόσο τα προβλήματα όσο και την μέριμνα που τους παρέχει η κεντρική εξουσία. Τώρα όμως θα γνωρίσουν και τους εκπροσώπους τους στη Βουλή.
Εν τω μεταξύ, ο Αγροτικός Σύλλογος Ναυπάκτου, συνεχίζει να δέχεται ψηφίσματα και τηλεγραφήματα συμπαράστασης από ομάδες και άτομα ανεξαρτήτου πολιτικής τοποθέτησης και τα ενημερώνει για το κυβερνητικό «ενδιαφέρον» καλώντας και πάλι όλους τους φορείς στο πλάι του. Ιδιαίτερα ζητά από τους βουλευτές και πολιτευτές των νομών Αιτωλ/νίας και Φωκίδας αλλά και των άλλων αγροτικών περιοχών ολόκληρης της Ελλάδας να συνδράμει με ομαδικές «Επερωτήσεις» στη Βουλή, τον δίκαιο αγώνα των αγροτών για «Χορηγία Λουτροθεραπείας στους αγρότες» που εκτός από Απόφαση του Δ.Σ. του ΟΓΑ (όπως ισχυρίζεται), χρειάζεται και Πολιτική βούληση!..

----------===========

Τρίτη, 22 Ιουλίου 2008



ΨΗΦΙΣΜΑ

Συμπαράστασης στον Αγροτικό Σύλλογο Ναυπάκτου

απο την Αδελφότητα των εν Αθήναις και Απανταχού

Καταφυγιωτών

=================================

Τετάρτη, 16 Ιουλίου 2008

Στη Βουλή το αίτημα του Αγροτικού Συλλόγου Ναυπάκτου

για ΔΩΡΕΑΝ Ιαματική Λουτροθεραπεία των Αγροτών

ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Θάνος Μωραίτης

κατέθεσε ερώτηση στον αρμόδιο υπουργό!

Σελίδα "ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ"

==================================================================================

4 Ιουλίου 2008

Συγκίνησε τους Αγρότες της Ναυπάκτου

Το ενδιαφέρον του Νομάρχη κ. Σώκου

Σελίδα: "ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ"

=================================

Τι πρέπει να προσέχουν
οι αγρότες και κτηνοτρόφοι
για προστασία απο τον
αιμορραγικό πυρετό
Σχετικά με την εμφάνιση κρούσματος αιμορραγικού πυρετού της Κριμαίας σε άνθρωπο, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής και η Διεύθυνση Υγείας και Δημόσιας Υγιεινής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας ανακοινώνουν τα εξής:
Από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας διαγνώστηκε αιμορραγικός πυρετός Crimean-Congo σε άνθρωπο, ο οποίος κατοικούσε στην περιοχή της Ροδόπης. Η διαπίστωση της παραπάνω ασθένειας έγινε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και ο ιός ταυτοποιήθηκε στο Κέντρο Αναφοράς Αιμορραγικών Πυρετών της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Στην περιοχή του νομού Αιτωλοακαρνανίας δεν έχει εμφανιστεί έως σήμερα αντίστοιχο κρούσμα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ασθένεια δεν μεταδίδεται από τα κοινά τσιμπούρια που πολύ συχνά εντοπίζονται στα κατοικίδια ζώα, αλλά από το συγκεκριμένο είδος που μεταφέρει το μολυσματικό ιό (κρότωνες), ο οποίος είναι και θανατηφόρος αν δεν αφαιρεθεί χειρουργικά και κάτω από ιατρική παρακολούθηση.
Επισημαίνεται όμως, η προσοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων που δραστηριοποιούνται στην εκτροφή, διακίνηση και μεταποίηση των ζώων (παραγωγοί ζώων, μεταφορείς, εκδοροσφαγείς) με σκοπό την αποτροπή εμφάνισης της νόσου τόσο στον άνθρωπο όσο και στα εκτρεφόμενα ζώα και να βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες.
Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι και όσοι έρχονται σε επαφή με ζώα μπορούν να προστατευτούν με τη χρήση εντομοαπωθητικών και να αποφεύγουν κατά το δυνατόν περιοχές όπου υπάρχουν τσιμπούρια.
Πρέπει να τονιστεί ότι η νόσος δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και ως εκ’ τούτου δεν υπάρχει κίνδυνος επιδημίας.
Σε περίπτωση που κάποιος άνθρωπος τσιμπηθεί από τσιμπούρι πρέπει να κάνει δύο συγκεκριμένες ενέργειες. Πρώτον, να μην επιχειρήσει να βγάλει μόνος του το τσιμπούρι καθώς τραβώντας το απότομα μπορεί να μείνει μέσα το κεφάλι και να προκληθεί μόλυνση και δεύτερον, να πάει στο πλησιέστερο νοσοκομείο και να ξεκαθαρίσει στο γιατρό που θα τον εξετάσει ότι τον τσίμπησε τσιμπούρι.
Ο ιατρικός κόσμος της περιοχής παρακαλείται να περιλαμβάνει και τον κριμαϊκό αιμορραγικό πυρετό στην διαφορική διάγνωση των συμπτωμάτων που είναι υψηλός πυρετός, ρίγη, μυαλγίες, ναυτία, ανορεξία, εμμέτους, κεφαλαλγία, οσφυαλγία και ενδεχόμενα αιμορραγικές εκδηλώσεις.
========================================
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ
Ναύπακτος 30 Ιουνίου 2008
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Κατόπιν ομόφωνης απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Αγροτικού Συλλόγου Ναυπάκτου, ξεκίνησε ο δίκαιος αγώνας μας για να εν
ταχθούν τα μέλη μας που πάσχουν από ασθένειες που χρήζουν Ιαματικές λουτροθεραπείες στο μέτρο για ΔΩΡΕΑΝ από τον ΟΓΑ Ιαματικά Λουτρά όπως συμβαίνει και από άλλα ασφαλιστικά Ταμεία όπως ΙΚΑ κλπ
Στο αγώνα μας αυτό ζητήσαμε από τους εκπροσώπους μας στην Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και από Ομοσπονδίες και Συλλόγους άλλων κλάδων εργαζομένων καθώς και από φορείς της περιοχής αλλά και μεμονωμένα άτομα να μας συμπαρασταθούν.
Δυστυχώς όμως, μέχρι στιγμής, ΜΟΝΟ το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ναυπακτίας και Δωρίδας ανταποκρίθηκε με δηλώσεις του Προέδρου του κ. Μένιου Χάρου το οποίον ευχαριστούμε και δημοσίως.
Οι εκλεγμένοι στο Κοινοβούλιο, στην Ν.Α. και την Τ.Α. αν και οι περισσότεροι προέρχονται από αγροτικές οικογένειες ή κατέλαβαν θώκους με την ψήφο των αγροτών μας, τώρα σιωπούν.
Εμείς, έστω και μόνοι μας θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, πιστεύοντας ότι έστω και την τελευταία στιγμή θα μας συμπαρασταθούν και άλλα μέλη της κοινωνίας μας που θα αντιληφθούν το δίκιο μας. Ακόμα και οι αιρετοί μας όταν θα σιγάσουν τα «όργανα» των πανηγυριών, των «ανταμωμάτων» ή των Πολιτιστικών Εκδηλώσεων» πιστεύουμε ότι θα βρουν χρόνο να ασχοληθούν και με τον περισσότερο αδικημένο Έλληνα εργαζόμενο που είναι ο Αγρότης. Εκτός βέβαια και έρθουν κοντά του όταν θα πλησιάζουν οι εκλογές…..
Τότε θα είναι πολύ αργά…..
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος

Μιχάλης Ζυγορονίκος

«Παραθέτουμε κατωτέρω σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «νέο Άστρο» Ιουλίου με τίτλο «Και οι Αγρότες έχουν ψυχή» στο οποίο ο συντάκτης αναλύει επιτυχώς το θέμα και συστρατεύεται με τους αγρότες μας για να τους βοηθήσει".

Και οι αγρότες έχουν… ψυχή!
Απ’ ότι γνωρίζουμε από Δ.Τ. που εξέδωσε η Ν.Α. έχει κυκλοφορήσει βιβλίο με τις Ιαματικές Πηγές που υπάρχουν στην Αιτωλοακαρνανία και που είναι πάρα πολλές και ενδιαφέρουσες. Επίσης, από άλλα Δ.Τ. έχουμε σχηματίσει την εντύπωση ότι ο Νομάρχης κ. Θύμιος Σώκος, ενδιαφέρεται και αγωνίζεται για την επίλυση των προβλημάτων των αγροτών αλλά και διαφημίζει τα προϊόντα που παράγονται στο νομό!..Από την άλλη πλευρά όμως βλέπουμε ότι καθημερινά φθίνει ο αγροτικός πληθυσμός!.. Χίλιες – δυό δημοσκοπήσεις και άλλα τόσα ρεπορτάζ των εφημερίδων προσπαθούν να βρουν τα αίτια που κατά κανόνα αποδίδονται στην αδιαφορία της Κεντρικής εξουσίας.Τώρα θα μου πείτε, τι δουλειά έχουν οι Ιαματικές πηγές με την μείωση των αγροτών; Και όμως έχει! Αφού η αγροτική εργασία είναι αποδεδειγμένα η πιο σκληρή δουλειά που κάνει ο άνθρωπος και που τον «γερνάει πριν την ώρα του»!!.. Παράδειγμα η σύγκριση δύο εργαζομένων 50άρηδων, ενός ασφαλισμένου σε οποιοδήποτε άλλο Ταμείο κι ενός στον ΟΓΑ. Το συμπέρασμα γνωστό και δικό σας!!Η επίπονη, με αντίξοες καιρικές συνθήκες και με αμφίβολη την κερδοφορία, αγροτική εργασία επιταχύνει την γήρανση του ανθρώπου και κατά προέκταση επιβαρύνει την αντοχή του ανθρώπινου οργανισμού, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει αγρότης της ηλικίας των 50-60 χρόνων που να μην πάσχει από αρθριτικά, ρευματισμούς κλπΣτην Ελλάδα βέβαια του 21ου αιώνα, ισχύουν για τους εργαζόμενους, τα «δύο μέτρα και δύο σταθμά».Σε αντίθεση με άλλους ασφαλιστικούς φορείς, ο Ασφαλιστικός Οργανισμός των αγροτών (Ο.Γ.Α.), ΔΕΝ χορηγεί «ΔΩΡΕΑΝ ιαματική λουτροθεραπεία» στους Ασφαλισμένους του. Είναι μια κατάφορη αδικία, συνέχεια τόσων άλλων, που γίνεται σε βάρος των αγροτών μας.Η Ελλάδα, ως αγροτική κατ’ εξοχή χώρα, στήριξε μέχρι σήμερα την επιβίωση των κατοίκων της στα αγροτικά χέρια και πέτυχε. Αυτά τα χέρια πρέπει σήμερα να τα εγκαταλείψουμε;…Απ’ ότι γνωρίζουμε το Δ.Σ. του Αγροτικού Συλλόγου Ναυπάκτου αποφάσισε να ξεκινήσει αγώνα για την αποκατάσταση αυτής της αδικίας που γίνεται σε βάρος των μελλών του καλώντας τις Νομαρχιακές και Τοπικές Αυτοδιοικήσεις, τους φορείς, τα Εργατικά Κέντρα, τους Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες Εμποροβιοτεχνών Αιτωλοακαρνανίας και Φωκίδας να τους συμπαρασταθούν. Εξ άλλου, όλοι μας προεχόμαστε από αγροτικές οικογένειες και γνωρίζουμε τα προβλήματα, τουλάχιστον υγείας, που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στους αγρούς!Εμείς από την πλευρά μας αναγνωρίζοντας το δίκαιο αίτημα του Αγροτικού Συλλόγου Ναυπάκτου, που είναι και καθολικό αίτημα των αγροτών της χώρας, θα συμπαρασταθούμε με συνεχή δημοσιεύματα μέχρις αποκαταστάσεως της αδικίας.Κατ’ αρχάς καλούμε τον νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας κ. Σώκο να συνδράμει τους αγρότες προς την κατεύθυνση αυτή έστω και με επιβάρυνση του προϋπολογισμού της Ν.Α. αφού θα έχει διπλό κέρδος σε στενή περιφέρεια. Ένα από την ικανοποίηση του αγροτικού πληθυσμού και ένα από την πληρότητα, ανάδειξη και ζωντανή διαφήμιση των λουτροπηγών του νομού.Το ίδιο θα πρέπει να πράξει και ο νομάρχης Φωκίδας κ. Ν. Φουσέκης για τους κατοίκους-αγρότες της Φωκίδας.Επίσης κάνουμε γνωστό, ότι η στήλη θα φιλοξενήσει ευχαρίστως αποφάσεις, θέσεις, γνώμες και ιδέες των Δ.Σ. αλλά και οποιουδήποτε μέλλους των Νομαρχιακών και Τοπικών Αυτοδιοικήσεων, των Εργατικών Κέντρων, φορέων, Συλλόγων, Ομοσπονδιών και πολιτών που επιθυμούν να εκφραστούν δημόσια.Αναμένουμε…..
==================================

30 Ιουνίου 2008


Η ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ «ΑΝΟΙΞΕ» ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΕΠΠ

Υπάρχει θέση στην Διεθνή Αγορά για τα Ελληνικά Βιολογικά προϊόντα;

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα αποδείχθηκε η Ημερίδα με θέμα Βιολογική Γεωργία που πραγματοποιήθηκε (30/6/08) στο Επιστημονικό Πάρκο Πατρών και άνοιξε τον κύκλο των δράσεων του Forum «Εβδομάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας».

Την Ημερίδα που ξεκίνησε στις 9 π. μ. προλόγισε ο πρόεδρος του ΕΠΠ καθηγ. Πέτρος Γρουμπός, και στο πλαίσιο των εργασιών της κατατέθηκαν πολύτιμες πληροφορίες για το πώς τα βιολογικά προϊόντα θα γίνουν ποιοτικά και ανταγωνιστικά, ώστε να κερδίσουν την διεθνή αγορά.

Η συγκεκριμένη Ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του διακρατικού Προγράμματος INTERREG IIΙA ΕΛΛΑΔΑ –ΙΤΑΛΙΑ στο οποίο το ΕΠΠ συμμετέχει ως εταίρος.
Στο πλαίσιο των τριών Συνεδριών της: Ανταγωνιστικότητα Επιχειρήσεων Βιολογικών Προϊόντων, Προτάσεις για την βελτίωση της βιολογικής γεωργίας και Ενότητα Ελληνικών Οργανισμών – Φορέων Πιστοποίησης, μίλησαν Έλληνες και Ιταλοί - μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, ερευνητές, επιχειρηματίες καθώς και εκπρόσωποι Οργανισμών Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων.


«Πρέπει να γίνουν κάποια βήματα ώστε ο παραγωγός να μπορεί να καλλιεργεί και παράλληλα να πουλάει. Τότε μόνον θα δοθούν κίνητρα σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού ενασχόλησης με την γεωργία και δει την βιολογική γεωργία ώστε τα προϊόντα να γίνουν ποιοτικά και ανταγωνιστικά», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Mr Paolo Fiume από το Αγροτικό Ινστιτούτο του Μπάρι.


Μ. Βασιλειάδης: « Πρέπει να δοθεί προσωπικός αγώνας για μπούμε στην διεθνή αγορά»

Στη σωρεία των προβλημάτων και των υστερήσεων που παρουσιάζουν τα ελληνικά βιολογικά προϊόντα ώστε να γίνουν ανταγωνιστικά και να διεκδικήσουν θέση στην διεθνή αγορά, αναφέρθηκε ο υποδιευθυντής Οργανισμού Προώθησης Εμπορίου (ΟΠΕ) κ. Μιχάλης Βασιλειάδης,
Ο κ. Βασιλειάδης επεσήμανε πως στον ελληνικό χώρο παρουσιάζεται έλλειμμα ενδιαφέροντος σ’ αυτόν τον τομέα , τονίζοντας πως οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις δεν πρέπει να περιμένουν τα πάντα από την πολιτεία αλλά θα πρέπει να ενδυναμωθεί η επιχειρηματικότητα ώστε να γίνει εφικτή η ένταξη τους σε προγράμματα εξαγωγών. «Πρέπει να δημιουργηθεί μια κρίσιμη μάζα εσωτερικής αγοράς. Τουτέστιν να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων και ένα κοινό πλαίσιο αναφοράς, έτσι ώστε να καταστρωθεί κοινό πλάνο στρατηγικής με υλοποιήσιμους στόχους. Πρέπει να παράγουμε ποσότητα και να εξασφαλίζουμε ποιότητα ώστε με την βοήθεια των κοινοτικών προγραμμάτων να ευοδωθούν οι προσπάθειες εξαγωγών. Τα Ελληνικά προϊόντα πρέπει να γίνουν ανταγωνιστικά ώστε να κερδίσουν αναγνωρισιμότητα και μέσω αυτής μια θέση στην διεθνή αγορά .


Ο Καθηγ. του Παν/μίου Πατρών Γεώργιος Σταυρόπουλος, μέλος του Δ.Σ του ΕΠΠ και υπεύθυνος της ομάδας για την θεσμοποίηση βραβείου αριστείας βιολογικών προϊόντων και πιο συγκεκριμένα ελαιολάδου και οίνου, παρουσίασε τις εργασίες της ομάδας, που αφορούν στον καθορισμό των παραμέτρων ποιότητας για την ανάδειξη άριστων προϊόντων σε κάθε τομέα καλλιέργειας. Ο καθηγ. Σταυρόπουλος αναφέρθηκε στους κανονισμούς της Ε.Ε. που καθορίζουν τα όρια που πρέπει να πληροί ένα βιολογικό προϊόν για να πάρει επίσημη πιστοποίηση. Επίσης αναφέρθηκε διεξοδικά στις παραμέτρους ποιότητας και αιτιολόγησε τον καθορισμό τους. Παράλληλα μίλησε για τις περαιτέρω δράσεις της ομάδας που σχετίζονται με την διάδοση του θεσμού βραβείου αριστείας στις επιχειρήσεις των Περιφερειών Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων (περιφερειών ευθύνης του έργου).

Τέλος , ο επιστημονικός συνεργάτης του ΕΠΠ κ. Ιωάννης Ευαγγέλου παρουσίασε μελέτη συγκριτικής αξιολόγησης του βιολογικού ελαιολάδου και του οίνου από σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας. (που έχει αναλάβει το ΕΠΠ στα πλαίσια του έργου)
Στα πλαίσιο αυτό παρουσιάστηκε η τεχνική benchmarking –Παρουσίαση της τεχνικής και επεξήγηση της ερευνητικής μεθοδολογίας που ακολουθήθηκε, όπως και τα στάδια υλοποίησης της μελέτης, καθώς και αριθμός πρώιμων αποτελεσμάτων από την έως τώρα συλλογή δεδομένων και την ανάλυσή τους.

Την Ημερίδα συντόνισε ο Καθηγ. Χρυσόστομος Στύλιος Σύμβουλος του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών.


------------------------------------------------------------------------------------------------------
30 Ιουνίου 2008


Υλοποίηση του προγράμματος
«Προστασία παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας».

Η έναρξη καταβολής προς τους δικαιούχους ελαιοπαραγωγούς των ενισχύσεων του Μέτρου 3.14 του ΕΠΑΑ «Προστασία Παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας» αποτελεί την κατάληξη μιας συστηματικής προσπάθειας για την κατάρτιση, έγκριση και εφαρμογή του πρωτοποριακού αυτού προγράμματος.

Με την πεποίθηση ότι η προστασία της ιδιαίτερης φυσικής κληρονομιάς του Ελαιώνα της Άμφισσας – του αρχαίου Κρισσαίου Πεδίου – μπορεί και πρέπει να συνδυασθεί με ανταποδοτικά οφέλη για τους ελαιοπαραγωγούς, ο βουλευτής κ. Ι. Μπούγας, ήδη από το 2004, επεδίωξε, μέσω της στενής συνεργασίας με τον τότε Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Ε. Μπασιάκο και τον Ειδικό Γραμματέα Γ΄ ΚΠΣ του Υπουργείου κ. Δ. Παπαγιαννίδη, την εκπόνηση του σήμερα εφαρμοζόμενου προγράμματος – πιλότου.

Το πρόγραμμα εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση το Μάιο του 2005, κατόπιν επίμονης διαπραγματευτικής προσπάθειας της ελληνικής πλευράς - στην οποία συμμετείχε ο κ. Μπούγας, μεταβαίνοντας στις Βρυξέλλες - προκειμένου οι ευρωπαϊκές αρχές να πεισθούν ότι η προταθείσα ενίσχυση των παραγωγών είχε αποζημιωτικό χαρακτήρα ενόψει της ιδιομορφίας της ελαιοκαλλιέργειας στη Φωκίδα και δεν αποτελούσε μια ακόμη επιδότηση, πέραν της ήδη εισπραττόμενης μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).

Μετά την έγκριση του Μέτρου από την Ε.Ε. ακολούθησε η έκδοση των εφαρμοστικών κοινών υπουργικών αποφάσεων του 2006, υποβλήθηκαν οι αιτήσεις ένταξης στο πρόγραμμα εκ μέρους των ενδιαφερομένων παραγωγών, ακολούθησε η διαδικασία των διοικητικών και διασταυρωτικών ελέγχων, η ηλεκτρονική καταχώρηση των αιτήσεων και των συλλεγέντων στοιχείων, η διεξαγωγή των προενταξιακών επιτοπίων ελέγχων από την Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης της Ν.Α. Φωκίδος και η υπογραφή των συμβάσεων ένταξης στο πρόγραμμα.

Αφού ολοκληρώθηκε η μηχανογράφηση του Μέτρου, απαραίτητη προϋπόθεση για την έγκριση από την Ε.Ε. της πληρωμής αμέσων ενισχύσεων, διενεργείται, σήμερα, η καταβολή των προβλεπόμενων για το α’ έτος εφαρμογής του προγράμματος ποσών προς τους δικαιούχους παραγωγούς. Σύμφωνα με το οικείο κανονιστικό πλαίσιο, το Μέτρο έχει προϋπολογισμό για την α’ προγραμματική περίοδο ύψους 27 εκατ. ευρώ, οι δε καλλιεργητές μας, διατηρώντας την παραδοσιακή μορφή του ελαιώνα, λαμβάνουν ετήσια στρεμματική ενίσχυση ύψους έως 90 Ευρώ / στρέμμα, πέραν των επιδοτήσεων της ΚΑΠ 2006-2013.


11 Ιουνίου 2008

ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΝΟΜΟΘΕΣΙΕΣ

Η αυξημένη ευαισθησία των καταναλωτών για θέματα που αφορούν την ασφάλεια των τροφίμων καθώς και οι περιβαλλοντικές ανησυχίες συνέβαλαν στην ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας κατά τα τελευταία έτη. Μολονότι αντιπροσώπευε μόνον το 3% περίπου της συνολικής χρησιμοποιούμενης γεωργικής έκτασης της ΕΕ (ΧΓΕ) το 2000, η βιολογική γεωργία εξελίχθηκε στην πραγματικότητα σε έναν από τους δυναμικότερους γεωργικούς τομείς στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο τομέας της βιολογικής γεωργίας αυξήθηκε κατά 25% περίπου ετησίως μεταξύ του 1993 και 1998 και, από το 1998, εκτιμάται ότι αναπτύσσεται κατά 30% περίπου ετησίως. Ωστόσο, φαίνεται ότι σε ορισμένα κράτη μέλη έχει φθάσει στο ανώτατο όριό της.Η βιολογική γεωργία πρέπει να νοηθεί ως μέρος ενός αειφόρου γεωργικού συστήματος και ως μία βιώσιμη εναλλακτική λύση για τις περισσότερο παραδοσιακές προσεγγίσεις της γεωργίας. Από τη θέση σε ισχύ των κανόνων της ΕΕ για τη βιολογική γεωργία το 1992, δεκάδες χιλιάδες γεωργικών εκμεταλλεύσεων μετατράπηκαν προς αυτό το σύστημα, ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης ευαισθητοποίησης των καταναλωτών καθώς και της ζήτησης για προϊόντα που καλλιεργούνται με βιολογικές μεθόδους.Η αειφορία τόσο της γεωργίας όσο και του περιβάλλοντος αποτελεί βασικό στόχο της σημερινής κοινής γεωργικής πολιτικής (ΚΓΠ): «Η αειφόρος ανάπτυξη πρέπει να συμβιβάζει την παραγωγή τροφίμων με τη διατήρηση των πεπερασμένων πόρων και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, έτσι ώστε οι ανάγκες των ανθρώπων που ζουν σήμερα να μπορούν να ικανοποιούνται χωρίς να υπονομεύεται η δυνατότητα των μελλοντικών γενεών να εκπληρώνουν τις δικές τους ανάγκες.»Ο στόχος αυτός απαιτεί να λαμβάνουν υπόψη τους οι γεωργοί τις συνέπειες που θα έχουν οι δραστηριότητές τους στο μέλλον της γεωργίας και τον τρόπο με τον οποίο τα συστήματα που χρησιμοποιούν διαμορφώνουν το περιβάλλον. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι γεωργοί, οι καταναλωτές και όσοι συμβάλλουν στη χάραξη πολιτικών γραμμών να εκδηλώσουν ένα ανανεωμένο ενδιαφέρον για τη βιολογική γεωργία.Τι είναι η βιολογική γεωργία;Η βιολογική γεωργία διαφέρει από τα άλλα συστήματα γεωργίας σε πολλά σημεία. Ευνοεί τις ανανεώσιμες πηγές και την ανακύκλωση επιστρέφοντας στο έδαφος τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στα κατάλοιπα. Όσον αφορά το ζωικό κεφάλαιο, η παραγωγή κρέατος και πουλερικών ρυθμίζεται με ιδιαίτερη φροντίδα για την καλή διαβίωση των ζώων κατ με τη χρησιμοποίηση φυσικών ζωοτροφών. Η βιολογική γεωργία σέβεται τα συστήματα του ίδιου του περιβάλλοντος για την καταπολέμηση των παρασίτων και των ασθενειών στις καλλιέργειες και στην κτηνοτροφία και αποφεύγει τη χρησιμοποίηση συνθετικών παρασιτοκτόνων, ζιζανιοκτόνων, χημικών λιπασμάτων, αυξητικών ορμονών, αντιβιοτικών ή γενετικών τροποποιήσεων. Αντίθετα, οι γεωργοί βιολογικής γεωργίας χρησιμοποιούν ένα φάσμα τεχνικών που βοηθούν τη διατήρηση των οικοσυστημάτων και μειώνουν τη ρύπανση.Η δέσμη μεταρρυθμιστικών μέτρων του Προγράμματος Δράσης 2000 της ΕΕ προβλέπει να δοθεί πολύ μεγαλύτερη έμφαση στην αγροτική ανάπτυξη, καθιστώντας την το δεύτερο πυλώνα της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ), και έχοντας ως κύρια αποστολή το σεβασμό για το περιβάλλον. Η δέσμη μεταρρυθμιστικών μέτρων απαιτεί να θεσπίσουν τα κράτη μέλη κατάλληλα μέτρα περιβαλλοντικής προστασίας για όλα τα είδη γεωργίας. Αναμένεται ότι οι γεωργοί θα τηρούν ορισμένα βασικά περιβαλλοντικά πρότυπα χωρίς χρηματοδοτική αντιστάθμιση καθώς και την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει». Ωστόσο, τα γεωργοπεριβαλλοντικά μέτρα στο πλαίσιο των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης προβλέπουν πληρωμές στους γεωργούς που αναλαμβάνουν δεσμεύσεις περιβαλλοντικού χαρακτήρα οι οποίες υπερβαίνουν τις ορθές γεωργικές πρακτικές. Οι γεωργοί που χρησιμοποιούν μεθόδους βιολογικής γεωργίας έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν γεωργοπεριβαλλοντικές πριμοδοτήσεις, εφόσον αναγνωρίζεται ότι αυτό το ιδιαίτερο σύστημα γεωργίας ωφελεί το περιβάλλον. Επιπλέον, οι γεωργοί που χρησιμοποιούν μεθόδους βιολογικής γεωργίας μπορούν να ενθαρρύνονται μέσω επενδυτικών ενισχύσεων στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής, της μεταποίησης και της εμπορίας. Με όλες αυτές τις διατάξεις, το πλαίσιο της πολιτικής αγροτικής ανάπτυξης πρόκειται να συμβάλει σημαντικά στην επέκταση της βιολογικής γεωργίας. Για να γίνει κατανοητός ο ρόλος και η λειτουργία της βιολογικής γεωργίας στη γεωργική πολιτική της ΕΕ, πρέπει να εξεταστεί από διάφορες πλευρές όπως:-οι ανησυχίες των καταναλωτών· -η πολιτική της ποιότητας και η κανονιστική ρύθμιση· -η έκταση της βιολογικής γεωργίας στην ΕΕ σήμερα· -ο ρόλος της ολοκληρωμένης γεωργίας· -βιολογική γεωργία και η αγροτική ανάπτυξη. Χρησιμοποίηση σπόρων προς σπορά και φυτικού πολλαπλασιαστικού υλικού στη βιολογική γεωργία Η βιολογική γεωργία προϋποθέτει ότι οι γεωργοί χρησιμοποιούν βιολογικής παραγωγής σπόρους προς σπορά. Για να βοηθήσουν την πρόσβαση των γεωργών και των επιχειρήσεων σε βιολογικώς παραχθέντες σπόρους προς σπορά τα κράτη μέλη πρέπει να συγκροτήσουν ηλεκτρονική βάση δεδομένων όπου οι προμηθευτές σπόρων προς σπορά θα έχουν τη δυνατότητα να καταχωρούν σπόρους προς σπορά και πατατόσπορους που έχουν παραχθεί με βιολογικές μεθόδους εφόσον επιθυμούν να τους διαθέσουν στην αγορά. Εάν δεν είναι διαθέσιμοι σπόροι προς σπορά των ειδών που επιθυμεί να καλλιεργήσει βιολογικώς ο γεωργός ή εάν δεν είναι διαθέσιμες οι κατάλληλες ποικιλίες, ο γεωργός έχει τη δυνατότητα να ζητήσει από τον οργανισμό επιθεώρησης τη χορήγηση παρέκκλισης ώστε να χρησιμοποιήσει μη βιολογικώς παραχθέντες σπόρους προς σπορά. Για τα είδη για τα οποία θα διατίθενται μελλοντικώς επαρκείς ποσότητες βιολογικώς παραχθέντων σπόρων προς σπορά δεν θα είναι δυνατόν να χρησιμοποιούνται σπόροι προς σπορά και πατατόσποροι από μη βιολογική γεωργία. Κατά συνέπεια, θα καθοριστεί όσο το δυνατόν συντομότερα κατάλογος των ειδών που εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής της παρέκκλισης. Ως προς το φυτικό πολλαπλασιαστικό υλικό εκτός των πατατόσπορων πρόκειται για θέμα που εμπίπτει στη διακριτική ευχέρεια των κρατών μελών μέχρις ότου εγκριθούν τα κατάλληλα κριτήρια σε κοινοτικό επίπεδο. Τα οφέλη της βιολογικής γεωργίας στην αγροτική ανάπτυξηΗ βιολογική γεωργία και η ολοκληρωμένη γεωργία αποτελούν επίσης πραγματικές ευκαιρίες σε πολλά επίπεδα, συμβάλλοντας στην αναζωογόνηση των αγροτικών οικονομιών μέσω της αειφόρου ανάπτυξης. Πράγματι, στην ανάπτυξη του βιολογικού τομέα είναι ήδη προφανείς οι νέες ευκαιρίες απασχόλησης στη γεωργία, στη μεταποίηση και στις συναφείς υπηρεσίες. Εκτός από τα περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα, αυτά τα συστήματα γεωργίας μπορούν να έχουν σημαντικά οφέλη τόσο για την οικονομία όσο και για την κοινωνική συνοχή των αγροτικών περιοχών. Η χρηματοδοτική στήριξη και άλλα κίνητρα για να στραφούν οι γεωργοί στη βιολογική παραγωγή είναι έτσι σχεδιασμένα ώστε να βοηθήσουν να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο ο τομέας και να στηρίξουν τις συνδεόμενες επιχειρήσεις σε όλη την τροφική αλυσίδα.Οι επιλογές των καταναλωτώνΟι ανησυχίες των καταναλωτών που προκαλούνται από το φόβο για τα τρόφιμα και τις τεχνολογικές εξελίξεις, όπως η γενετική τροποποίηση και η ακτινοβόληση των τροφίμων εκδηλώθηκαν με σοβαρή ανησυχία για την ασφάλεια των τροφίμων με συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση για εξασφάλιση της ποιότητας και περισσότερη ενημέρωση για τις μεθόδους παραγωγής. Επιπλέον, η επίγνωση του κοινού για το μη αναστρέψιμο χαρακτήρα των ζημιών που έχουν γίνει στο περιβάλλον από πρακτικές που οδηγούν στη ρύπανση του εδάφους και των υδάτων, στην εξάντληση των φυσικών πόρων και στην καταστροφή ευαίσθητων οικοσυστημάτων οδήγησε σε απαιτήσεις για περισσότερο υπεύθυνη στάση προς τη φυσική μας κληρονομιά. Σε αυτό το γενικό πλαίσιο, η βιολογική γεωργία, που κάποτε θεωρείτο περιθωριακή δραστηριότητα που εξυπηρετεί μία περιορισμένη αγορά, τώρα ήλθε στο προσκήνιο ως μία γεωργική προσέγγιση που όχι μόνον μπορεί να παράγει ασφαλή τρόφιμα αλλά είναι και ασφαλής από περιβαλλοντική άποψη.Το κόστος των εγγυήσεων ποιότητας και ασφάλειαςΤα τρόφιμα που παράγονται με βιολογικές μεθόδους ήταν πάντα ακριβότερα από τα συμβατικά παραγόμενα τρόφιμα, ένας παράγων ο οποίος θεωρήθηκε προηγουμένως ότι παρεμπόδιζε την επέκταση της βιολογικής γεωργίας. Ωστόσο, σήμερα, ένας όλο και μεγαλύτερος αριθμός καταναλωτών φαίνεται πρόθυμος να πληρώσει υψηλότερες τιμές για εγγυήσεις που αφορούν την ασφάλεια των τροφίμων και την ποιότητα. Ενώ τα βιολογικά παραγόμενα τρόφιμα ήταν κάποτε δύσκολο να βρεθούν αλλού εκτός από τα ειδικευμένα καταστήματα και τις τοπικές αγορές, τώρα είναι διαθέσιμα στα ράφια των μεγαλύτερων αλυσίδων υπεραγορών σε όλη την Ευρώπη. Επιπλέον, το φάσμα των προσφερόμενων προϊόντων έχει επεκταθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε ο πελάτης να μπορεί να γεμίσει άνετα το βασικό μέρος του καλαθιού του με τα τρόφιμα της εβδομάδας αποκλειστικά με βιολογικά παραγόμενα τρόφιμα, ενώ μόλις πριν από λίγα χρόνια το φάσμα αυτών των προϊόντων περιοριζόταν σε λαχανικά, κρέας, πουλερικά, γαλακτοκομικά προϊόντα και φρούτα. Έτσι, ένας από τους βασικούς παράγοντες που ενθαρρύνουν τους γεωργούς να αναπροσανατολιστούν προς τη βιολογική γεωργική παραγωγή είναι αυτή η διευρυνόμενη καταναλωτική αγορά.Ο ρόλος της κανονιστικής ρύθμισηςΜε την ευκαιρία των μεταρρυθμίσεων της ΚΓΠ που άρχισαν στα τέλη της δεκαετίας του 1980, αναγνωρίστηκε ο θεμελιώδης ρόλος που θα μπορούσε να διαδραματίσει η βιολογική λειτουργία, όσον αφορά την επίτευξη των αναθεωρημένων στόχων, όπως η μείωση των πλεονασμάτων, η προώθηση των προϊόντων ποιότητας και η ενσωμάτωση γεωργικών πρακτικών φιλικών προς το περιβάλλον. Εντούτοις, για να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στη βιολογική γεωργία, ήταν εμφανές ότι έπρεπε να θεσπιστεί μία αυστηρή κανονιστική ρύθμιση που να πλαισιώνει την παραγωγή και την πολιτική ποιότητας, καθώς και μέτρα που αποσκοπούν στην παρεμπόδιση δολίων απαιτήσεων όσον αφορά το βιολογικό χαρακτήρα των τροφίμων. Σήμερα, οι καταναλωτές επιθυμούν όλο και περισσότερο να ενημερώνονται για τις μεθόδους παραγωγής των τροφίμων - «από το αγρόκτημα στο πιάτο» - και θέλουν να είναι σίγουροι ότι λαμβάνονται τα δέοντα μέτρα σε κάθε στάδιο της παραγωγής όσον αφορά την ασφάλεια και την ποιότητα.Η πραγματοποίηση της αλλαγής μέσω της κανονιστικής ρύθμισηςΘεσπίστηκαν, λοιπόν, κανονισμοί για να διασφαλιστεί ο αυθεντικός χαρακτήρας των μεθόδων βιολογικής καλλιέργειας, οι οποίοι εξελίχθησαν σε ένα γενικό πλαίσιο που εφαρμόζεται στις καλλιέργειες και στην κτηνοτροφία καθώς και στην επισήμανση, στη μεταποίηση και στην εμπορία βιολογικών προϊόντων. Οι κανονισμοί αυτοί διέπουν επίσης τις εισαγωγές βιολογικών προϊόντων στην ΕΕ.Ο πρώτος κανονισμός για τη βιολογική γεωργία [κανονισμός ΕΟΚ αριθ. 2092/91] εγκρίθηκε το 1991 και, από την εφαρμογή του το 1992, πολλές γεωργικές εκμεταλλεύσεις στην ΕΕ αναπροσανατολίστηκαν προς τις μεθόδους της βιολογικής παραγωγής. Όταν οι κάτοχοι εκμεταλλεύσεων επιθυμούν την επίσημη αναγνώριση του βιολογικού τρόπου παραγωγής τους, η περίοδος μετατροπής είναι δύο έτη τουλάχιστον πριν από τη σπορά ετήσιων καλλιεργειών και τρία έτη σε περίπτωση πολυετών καλλιεργειών. Τον Αύγουστο του 1999, εγκρίθηκαν επίσης κανόνες για την παραγωγή, την επισήμανση και τον έλεγχο των κυριότερων ζωικών ειδών (δηλαδή, βοοειδή, πρόβατα, αίγες, άλογα και πουλερικά) [κανονισμός ΕΚ αριθ. 1804/1999]. Η συμφωνία αυτή καλύπτει θέματα όπως ζωοτροφές, πρόληψη ασθενειών και κτηνιατρική αγωγή, καλή διαβίωση των ζώων, μέθοδοι εκτροφής και διαχείριση της κοπριάς. Οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί και τα προϊόντα που προέρχονται από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς αποκλείονται ρητά από τις βιολογικές μεθόδους παραγωγής.Οι κανονισμοί αυτοί καλύπτουν επίσης τις εισαγωγές προϊόντων βιολογικής γεωργίας από τρίτες χώρες των οποίων τα κριτήρια για τη βιολογική παραγωγή και τα συστήματα ελέγχου έχουν αναγνωριστεί από την ΕΕ ως ισοδύναμα.Μέτρα ελέγχουΕξίσου σημαντικές είναι οι συνδεόμενες διαδικασίες εφαρμογής, που διασφαλίζουν την καταχώρηση όλων των παραγωγών που ζητούν να τους αναγνωριστεί το καθεστώς της βιολογικής γεωργίας στον αρμόδιο εθνικό οργανισμό ελέγχου. Οι φορείς αυτοί ορίζονται από τις αρχές οι οποίες είναι επιφορτισμένες με τον έλεγχο της ικανότητάς τους να διαχειρίζονται το σύστημα ελέγχου με τρόπο ισότιμο και αποτελεσματικό και υπόκεινται στην κανονιστική τους ρύθμιση.Η επιθεώρηση καλύπτει όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας, συμπεριλαμβανομένων της αποθήκευσης, της εμπορίας και της συσκευασίας. Οι επιθεωρήσεις στις εκμεταλλεύσεις διενεργούνται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο ενώ πραγματοποιούνται και επιτόπιοι έλεγχοι. Οι ποινές για οποιαδήποτε παράβαση των κανόνων περιλαμβάνουν άμεση απόσυρση του δικαιώματος να γίνεται αναφορά στο βιολογικό τρόπο παραγωγής για το σχετικό προϊόν, καθώς και αυστηρότερες ποινές σε περίπτωση σοβαρότερων παραβάσεων. Οι γεωργοί υποχρεούνται να τηρούν λεπτομερή αρχεία συμπεριλαμβανομένων, για τους κτηνοτρόφους, πλήρων αρχείων των συστημάτων διαχείρισης του ζωικού τους κεφαλαίου.Ο λογότυπος της βιολογικής γεωργίαςΤο Μάρτιο του 2000, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημιούργησε ένα λογότυπο που περιλαμβάνει τις λέξεις «βιολογική γεωργία - σύστημα ελέγχου ΕΚ» [Κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 2092/91 του Συμβουλίου ] για να χρησιμοποιείται σε προαιρετική βάση από τους παραγωγούς των οποίων τα συστήματα και τα προϊόντα διαπιστώθηκε κατόπιν επιθεώρησης ότι πληρούν τους κανονισμούς της ΕΕ. Οι καταναλωτές που αγοράζουν προϊόντα με αυτόν το λογότυπο μπορούν να είναι βέβαιοι ότι:· τουλάχιστον το 95% των συστατικών του προϊόντος έχει παραχθεί με βιολογική μέθοδο· · το προϊόν πληροί τους κανόνες του επίσημου καθεστώτος επιθεώρησης· · το προϊόν προήλθε απευθείας από τον παραγωγό ή τον παρασκευαστή σε σφραγισμένη συσκευασία· · το προϊόν φέρει το όνομα του παραγωγού, του παρασκευαστή ή του πωλητή και το όνομα ή τον κωδικό του οργανισμού επιθεώρησης.Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης για βιολογικά τρόφιμα και βιολογική μέθοδο καλλιέργειαςΗ Επιτροπή επεξεργάζεται τώρα ένα Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης για βιολογικά τρόφιμα και βιολογική μέθοδο καλλιέργειας, το οποίο θα περιλαμβάνει προτάσεις για μελλοντικές πρωτοβουλίες με σκοπό να ενισχυθεί η περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα βιολογικής καλλιέργειας.Το Δεκέμβριο του 2002 εκπονήθηκε ένα έγγραφο εργασίας με τίτλο "Ανάλυση των δυνατοτήτων για ένα Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης για τα βιολογικά τρόφιμα και τη βιολογική μέθοδο καλλιέργειας". Στο έγγραφο αυτό γίνεται ανάλυση της κατάστασης όσον αφορά την ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας στην Ευρώπη και απαριθμούνται τα στοιχεία δράσης που πιθανώς μπορούν να συμπεριληφθούν στο τελικό Σχέδιο Δράσης.Οι υπουργοί γεωργίας συζήτησαν το έγγραφο αυτό στη σύνοδο του Συμβουλίου, του Δεκεμβρίου του 2002. Έχουν εγκρίνει τον οδικό χάρτη που τους υπεβλήθη, ο οποίος προβλέπει ένα στάδιο εμπεριστατωμένων διαβουλεύσεων με τα κράτη μέλη και επικοινωνίας με το κοινό.Το Φεβρουάριο του 2003, το έγγραφο εργασίας όπως και ένα ερωτηματολόγιο από 12 βασικά σημεία περιλήφθηκαν στην κεντρική ιστοσελίδα της Επιτροπής. Το κοινό κλήθηκε να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα και να υποβάλει πρόσθετα σχόλια επί του εγγράφου εργασίας, μέχρι τις 16 Μαρτίου 2003. Έχει ήδη δημοσιευθεί μια έκθεση των αποτελεσμάτων της συζήτησης online: Σχέδιο Δράσης για τα βιολογικά τρόφιμα και τη βιολογική μέθοδο καλλιέργειας.Τον Ιούνιο του 2003, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διοργάνωσε ακρόαση σχετικά με τη βιολογική μέθοδο καλλιέργειας, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε το Σχέδιο Δράσης. Στις 22 Ιανουαρίου 2004 η Επιτροπή διοργάνωσε ακρόαση στις Βρυξέλλες. Προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν πάνω από 100 οργανώσεις, οι Υπουργοί Γεωργίας των κρατών μελών, των υπό προσχώρηση και των υποψηφίων για ένταξη χωρών, καθώς και εκπρόσωποι περιοδικού τύπου που απευθύνεται σε γεωργούς.Στις αρχές του 2004, η Επιτροπή θα εκπονήσει το τελικό Σχέδιο Δράσης υπό τη μορφή Ανακοίνωσης προς το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στο Σχέδιο αυτό θα προτείνονται δράσεις που θα διευκολύνουν την ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας.Εθνική Νομοθεσία που διέπει τον τομέα της Βιολογικής Γεωργίας1. Διυπουργική απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Γεωργίας υπ' αρίθμ. 332.221 ΦΕΚ 10Β' 11-01-2001 "Περί καθορισμού συμπληρωματικών μέτρων εφαρμογής του Καν. 2092/91". 2. Διυπουργική απόφαση υπ' αρίθμ. 381 Β' /06-04-2001 "Για την τροποποίηση σημείων των ανωτέρω διυπουργικής". 3. Διυπουργική απόφαση υπ' αρίθμ. 351.178/6-04-2001, ΦΕΚ 381Β΄ "Για την τροποποίηση σημείων της ανωτέρω διυπουργικής (332.221/11-01-2001)". 4. Διυπουργική απόφαση υπ' αρίθμ. 388.038/6-08-2001, ΦΕΚ 1034Β΄ "Για την τροποποίηση σημείων της ανωτέρω διυπουργικής (332.221/11-01-2001)". 5. Οι υπ' αρίθμ. 240901, 240902, 240903 Αποφάσεις του Υπουργού Γεωργίας, ΦΕΚ 278 Β΄ / 7-03-2002 "Για την έγκριση των Ιδιωτικών Οργανισμών Ελέγχου και Πιστοποίησης ΔΗΩ, ΒΙΟΕΛΛΑΣ Α.Ε, ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ Ε.Π.Ε. ". Ευρωπαϊκή νομοθεσία που διέπει τον τομέα της Βιολογικής Γεωργίας Αναζήτηση Κανονισμού στην: Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (http://europa.eu.int/eur-lex/el/oj/index.html)1. Καν. (ΕΟΚ) του Συμβουλίου 2092/91 της 24ης Ιουνίου 1991 (L198,22.7.1991) "για τον Βιολογικό τρόπο παραγωγής των γεωργικών προϊόντων και των σχετικών ενδείξεων στα γεωργικά προϊόντα και στα είδη διατροφής." 2. Καν. (ΕΟΚ) της Επιτροπής 94/92 της 14ης Ιανουαρίου 1992 (L11,17.1.1992) περί του καθεστώτος εισαγωγής βιολογικών προϊόντων από τρίτες χώρες. 3. Καν. (ΕΟΚ) της Επιτροπής 1535/92 της 15ης Ιουνίου 1992 (L11,17.1.1992) για την τροποποίηση των παραρτημάτων Ι και ΙΙΙ του Καν.2092/91. 4. Καν. (ΕΟΚ) του Συμβουλίου 2083/92 της 14ης Ιουλίου 1992 (L208,24.7.92) για την τροποποίηση του Καν.2092/91 ως προς τις εισαγωγές από τρίτες χώρες. 5. Καν. (ΕΟΚ) της Επιτροπής 3457/92 της 30ης Νοεμβρίου 1992 (L350,1.12.1992) για την θέσπιση λεπτομερών κανόνων του πιστοποιητικού εισαγωγής από τρίτες χώρες. 6. Καν. (ΕΟΚ) της Επιτροπής 3713/92 της Επιτροπής της 22ας Δεκεμβρίου 1992 (L378,23.12.1992) για την παράταση της ημερομηνίας εφαρμογής του άρθρου 11.1 του Καν.2092/91. 7. Καν. (ΕΟΚ) της Επιτροπής 207/93 της 29ης Ιανουαρίου 1993 (L25,2.2.1993) για τον καθορισμό του περιεχομένου του παραρτήματος VI του Καν.2092/91. 8. Καν. (ΕΟΚ) της Επιτροπής 1593/93 της 25ης Ιουνίου 1993 (L239,24.9.1993) για την τροποποίηση του Καν.3713/92. 9. Καν. (ΕΟΚ) της Επιτροπής 2608/93 της 23ης Σεπτεμβρίου 1993 (L239,24.9.93) για την τροποποίηση των παραρτημάτων Ι, ΙΙ & ΙΙΙ του Καν.2092/91. 10. Καν. (ΕΟΚ) της Επιτροπής 468/94 της 2ας Μαρτίου 1994 (L59,3.3.94) για την τροποποίηση του παραρτήματος VI του Καν.2092/91. 11. Καν. (ΕΟΚ) της Επιτροπής 688/94 της 28ης Μαρτίου 1994 (L84,23.9.1994) για την παράταση της ημερομηνίας ισχύος του άρθρου 11.1 του Καν.2092/91. 12. Καν. (ΕΟΚ) του Συμβουλίου 1468/94 της 20ης Ιουνίου 1994 (L159,28.6.1994) για την παράταση ισχύος της παρέκκλισης του άρθρου 5.5 του Καν.2092/91. 13. Καν. (ΕΟΚ) της Επιτροπής 2381/94 της 30ης Σεπτεμβρίου 1994 (L255,1.10.1994) για την τροποποίηση του μέρους Α του παραρτήματος ΙΙ του Καν.2092/91. 14. Καν. (ΕΟΚ) της Επιτροπής 2580/94 της 24ης Οκτωβρίου 1994 (L237.25.10.1994) για την τροποποίηση του Καν.3713/92 αναβολή της ημερομηνίας εφαρμογής του άρθρου 11.1 του Καν.2092/91. 15. Καν. (ΕΟΚ) της Επιτροπής 529/95 της 9ης Μαρτίου 1995 (L54,10.3.1995) για την παράταση της προθεσμίας εφαρμογής του άρθρου 11.1 του Καν.2092/91 όσον αφορά τις εισαγωγές από ορισμένες τρίτες χώρες. 16. Καν. (ΕΟΚ) της Επιτροπής 1201/95 της 29ης Μαϊου 1995 (L119,30.5.95) για την τροποποίηση του παραρτήματος VI-Γ του Καν.2092/91. 17. Καν. (ΕΟΚ) της Επιτροπής 1202/95 της 29ης Μαϊου 1995 (L119,30.5.1995) για την τροποποίηση των παραρτημάτων Ι & ΙΙΙ του Καν.2092/91. 18. Καν. (ΕΟΚ) του Συμβουλίου 1935/95 της 22ας Ιουνίου 1995 (L186,5.8.1995) για την τροποποίηση του Καν.2092/91. 19. Καν. (ΕΟΚ) της Επιτροπής 418/96 της 26ης Μαρτίου 1996 (L59,8.3.1996) για την τροποποίηση του παραρτήματος VI του Καν.2092/91. 20. Καν. (ΕΟΚ) της Επιτροπής 522/96 της 26ης Μαρτίου 1996 (L77,27.3.1996) για την τροποποίηση του Καν.94/92 και του Καν.529/95 σχετικά με τις εισαγωγές προϊόντων Βιολογικής γεωργίας από τρίτες χώρες. 21. Καν. (ΕΚ) της Επιτροπής 314/97 της 20ης Φεβρουαρίου 1997 (L51,21.2.1997) για την τροποποίηση του Καν.94/92. 22. Καν. (ΕΚ) της Επιτροπής 345/97 της 26ης Φεβρουαρίου 1997 (L58,27.2.1997) για την τροποποίηση του άρθρου 3 του Καν.207/93. 23. Καν. (ΕΚ) της Επιτροπής 1488/97 της 29ης Ιουλίου 1997 (L202,30.7.1997) για την τροποποίηση του Καν.(ΕΟΚ) 2092/91-τροποποίηση των παραρτημάτων ΙΙΑ, ΙΙΒ &VI του Καν.2092/91. 24. Καν. (ΕΚ) της Επιτροπής 1367/98 της 29ης Ιουνίου 1998 (L185,30.6.1998) για την τροποποίηση του Καν.94/92 περί του καθεστώτος εισαγωγών προϊόντων Βιολογικής γεωργίας από τρίτες χώρες. 25. Καν. (ΕΚ) της Επιτροπής 1900/98 της 4ης Σεπτεμβρίου 1998 (L247,5.9.98) για την τροποποίηση του παραρτήματος Ι του Καν.2092/91 για την ρύθμιση του υποστρώματος μανιταροκαλλιέργειας Βιολογικής παραγωγής. 26. Καν. (ΕΚ) της Επιτροπής 330/99 της 12ης Φεβρουαρίου 1999 (L40,13.2.99) για την τροποποίηση του παραρτήματος VI-Γ του Καν.2092/91. 27. Καν. (ΕΚ) του Συμβουλίου 1804/99 της 19ης Ιουλίου 1999 (L222, 24.8.99) για την συμπλήρωση για τα κτηνοτροφικά προϊόντα του Καν.(ΕΟΚ) 2092/91 για τον Βιολογικό τρόπο παραγωγής των γεωργικών προϊόντων και των σχετικών ενδείξεων στα γεωργικά προϊόντα και στα είδη διατροφής. 28. Καν. (ΕΚ) της Επιτροπής 331/2000 της 17ης Δεκεμβρίου 1999 (L48/1,19.2.2000) για την τροποποίηση του παραρτήματος V του Καν.(ΕΟΚ) 2092/91 του Συμβουλίου για τον Βιολογικό τρόπο παραγωγής των γεωργικών προϊόντων και των σχετικών ενδείξεων στα γεωργικά προϊόντα και στα είδη διατροφής. 29. Καν. (ΕΚ) 548/2000 της 15.3.2000 (L67) της Επιτροπής για την τροποποίηση του Καν. 94/92 περί του καθεστώτος εισαγωγών από τρίτες χώρες. 30. Καν. (ΕΚ) 1073/2000 της 19.5.2000 (L119) της Επιτροπής για την τροποποίηση του παραρτήματος ΙΙ Α-Β του Καν. 2092/91. 31. Καν. (ΕΚ) της Επιτροπής για την τροποποίηση του παραρτήματος VI-Γ του Καν. 207/93 (Πρόκειται να δημοσιευθεί προσεχώς) (L161, 1-7-2000 Καν. 1437/2000). 32. Καν. 1616/2000 (L185, 25.07.2000) για την τροποποίηση του Καν. 94/92. 33. Καν. 2020/2000 (L249/39, 26.09.2000), για την τροποποίηση του Καν. 207/93. 34. Καν. 1566 της 18ης Ιουλίου για την τροποποίηση του Καν. 94/92 (L 180/17, 19.7.2000). 35. Καν. 2426/2000 της 31ης Οκτωβρίου 2000 (L 279/19, 1.11.2000). 36. Καν. 349/2001 της 21ης Φεβρουαρίου 2001 (L 52, 22.02.2001), για την τροποποίηση του Καν. 94/92. 37. Καν. 436/2001 της 2ης Μαρτίου 2001 (L 63, 03.03.2001). 38. Καν. 1788/2001 της 7ης Σεπτεμβρίου 2001, για τη θέσπιση των λεπτομερειών εφαρμογής των διατάξεων που αφορούν το πιστοποιητικό ελέγχου για εισαγωγές από τρίτες χώρες σύμφωνα με το άρθρο 11 του Καν.(ΕΟΚ) 2092/91 39. Καν. 2491/2001 της 19ης Δεκεμβρίου 2001 ''για την τροποποίηση του Καν.2092/91, περί ελάχιστων απαιτήσεων και μέτρων ασφαλείας στο πλαίσιο του καθεστώτος ελέγχου των άρθρων 8 και 9 ''. 40. Καν. 2589/2001 της 27ης Δεκεμβρίου 2001 '' για την τροποποίηση του Καν. 94/92 περί θεσπίσεως λεπτομερών κανόνων εφαρμογής του καθεστώτος εισαγωγής από τρίτες χώρες που προβλέπεται στον Καν. 2092/91 ''. 41. Καν. 473/2002 της 15ης Μαρτίου 2002 '' για την τροποποίηση των παραρτημάτων I, II και VI του Καν. 2092/91 του Συμβουλίου περί του βιολογικού τρόπου παραγωγής γεωργικών προϊόντων και των σχετικών ενδείξεων στα γεωργικά προϊόντα και στα είδη διατροφής, καθώς και για τη θέσπιση λεπτομερών κανόνων όσον αφορά τη διαβίβαση πληροφοριών σχετικά με τη χρήση ενώσεων χαλκού ''. 42. Καν. 1113/2002 της 26ης Ιουνίου 2002 1788/2001 '' περί θεσπίσεως λεπτομερών κανόνων εφαρμογής του καθεστώτος εισαγωγής από τρίτες χώρες που προβλέπεται στο άρθρο 11 του Καν. 2092/91 ''. 43. Καν. 1162/2002 της 28ης Ιουνίου 2002 '' για την τροποποίηση του Κανονισμού 94/92 περί θεσπίσεως λεπτομερών κανόνων εφαρμογής του καθεστώτος εισαγωγής από τρίτες χώρες που προβλέπεται στον Καν. 2092/91 '' (Περί των εισαγωγών από τη Ν. Ζηλανδία). 44. Καν. 1918/2002 της 25ης Οκτωβρίου '' για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1788/2001 για τη θέσπιση των λεπτομερειών εφαρμογής των διατάξεων που αφορούν το πιστοποιητικό ελέγχου για εισαγωγές από τρίτες χώρες σύμφωνα με το άρθρο 11 του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2092/91 του Συμβουλίου ''Οργανισμοί ελέγχου και πιστοποίησης προϊόντων βιολογικής γεωργίας- ΔΗΩ Αριστοτέλους 38 Αθήνα Τ.Κ. 104 33Τηλ.: 210-8224384 , Fax: 210- 8218117 - ΒΙΟΕΛΛΑΣ Α.Ε. Κοδριγκτώνος 11Β, ΑθήναΤηλ.: 210-8211940, 210-8211707, Fax: 210-8211015-ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ Ε.Π.Ε Ν.Πλαστήρα 24, Αλεξάνδρεια ΗμαθίαςΤηλ./Fax: 2333-24440 Αρμόδιες Υπηρεσίες για τον τομέα της βιολογικής γεωργίας - κτηνοτροφίας-ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΜΕΤ/ΣΗΣ, ΤΥΠ/ΣΗΣ & Π.Ε.Γραφείο Βιολογικών ΠροϊόντωνΑχαρνών 2, 10176, ΑθήναΤηλ.: 210-2124285-6, 210-5236091, Fax: 210-5238337e-mail: ax2u052@minagric.gr -ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΖΩΪΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣΤμήμα ΑιγοπροβατοτροφίαςΚαπνοκοπτηρίου 6, 10176, ΑθήναΤηλ.: 210-2125691, Fax: 210-2125693e-mail: ka6u010@minagric.gr -ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ& ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒ/ΝΤΟΣΤμήμα Β΄Πατησίων 207 & Σκαλιστήρη 19, 11253, ΑθήναΤηλ.: 210-2128173, 210-2128174, Fax: 210-8663925- Ο.Π.Ε.ΓΕ.Π (Οργανισμός Πιστοποίησης & Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων)Ιθάκης 45-47, 11251,ΑθήναΤηλ.: 210-8231277, Fax: 210-8231438






=========================
ΤΟ ΑΜΠΕΛΙ




Το αμπέλι ήταν γνωστό από τα πανάρχαια χρόνια. Σύμφωνα με τη μυθολογία ο θεός Διόνυσος το έφερε στην Ελλάδα από την Ασία. Είναι ένα αναρριχώμενο φυτό, που μερικές φορές αποκτά με διακλαδώσεις τεράστιες διαστάσεις. Το σκαρφάλωμα του γίνεται με έλικες , που έχουν την τάση να τυλίγονται στα στηρίγματα που συναντούν. Τα φύλλα του είναι πλατιά και οδοντωτά, χωρισμένα σε δύο ή και σε περισσότερα μέρη. Το φθινόπωρο κιτρινίζουν και πέφτουν. Τα κλαδιά του είναι λεπτά και μακριά. Οι ρίζες προχωρούν βαθιά στη γη, εκεί όπου υπάρχει υγρασία και στην ξερή εποχή του χρόνου. Τα άνθη βγαίνουν την άνοιξη κι έχουν χρώμα κιτρινοπράσινο. Δένονται σε καρπούς ( τα σταφύλια ) οι οποίοι είναι βότρεις ( τσαμπιά ) και αποτελούνται από ρώγες με σάρκα γλυκιά. Για να ευδοκιμήσει το αμπέλι χρειάζεται μακρύ καλοκαίρι και ζεστό φθινόπωρο. Θέλει πολύ φως και κινδυνεύει από τους παγετούς, την πάχνη και το χαλάζι. Προτιμάει τους λόφους από τις πεδιάδες και μικρό ύψος από την επιφάνεια της θάλασσας. Δεν είναι πολύ απαιτητικό στο έδαφος . Ευδοκιμεί σε οποιασδήποτε σύστασης έδαφος ( πετρώδη, χαλικώδη, ασβεστούχα κ.α. )
Το αμπέλι ζητάει από τον αμπελουργό πολλές φροντίδες, για να του δώσει πλούσια συγκομιδή σταφυλιών. Οι περιποιήσεις που χρειάζεται είναι : ξελάκκωμα : κάθε Οκτώβριο ή Νοέμβριο πρέπει να ανοίγονται λάκκοι γύρω από τη βάση του κορμού. Έτσι το νερό μπορεί και μένει πολύ καιρό κοντά στο φυτό και το ποτίζει. κλάδεμα : η εργασία αυτή γίνεται τον Ιανουάριο , γιατί όπως λέει ο λαός μας « Γενάρη μήνα κλάδευε, φεγγάρι μην ξετάζεις » Ο κλαδευτής πρέπει να έχει πείρα, γνώση και υπομονή. Πρέπει να ξέρει καλά ποιους βλαστούς θα κόψει και πόσα μάτια θα αφήσει στους υπόλοιπους. σκάψιμο: γίνεται στις αρχές Φεβρουαρίου σε βάθος 15-20 εκ. Το χώμα συγκεντρώνεται σε σωρούς γύρω από τη βάση του κορμού. Το σκάψιμο είναι απαραίτητο,γιατί αερίζεται το χώμα, απορροφάει περισσότερο νερό και καταστρέφονται τα ζιζάνια. σκάλισμα : γίνεται την άνοιξη. Ξανασκορπίζεται το χώμα και ισοπεδώνονται οι σωροί. κορφολόγημα : ο καλλιεργητής κόβει τις κορυφές των βλαστών για να δυναμώσουν οι καρποί ή τα άνθη. βλαστολόγημα : ο αμπελουργός αφαιρεί μερικούς βλαστούς, για να μείνουν λίγοι ανθοφόροι και να πάρει μεγάλα και εύρωστα σταφύλια. αποφύλλωση : γίνεται λίγο πριν τον τρύγο. Αφαιρούνται τα φύλλα που σκεπάζουν τα σταφύλια, ώστε να εκτεθούν τα σταφύλια στον αέρα και στο φως, πράγμα που διευκολύνει το ωρίμασμα και βελτιώνει την ποιότητά τους. ράντισμα – θειάφισμα : είναι εργασίες απαραίτητες έτσι ώστε να προλαμβάνονται οι αρρώστιες του αμπελιού.
Οι σπουδαιότερες ασθένειες που προσβάλλουν το αμπέλι είναι η φυλλοξήρα, ο περονόσπορος και η ευδημίδα. Η φυλλοξήρα είναι ένα μικρό έντομο που δε φαίνεται με γυμνό μάτι. Προσβάλλει τα φύλλα και τις ρίζες. Το φυτό δε θεραπεύεται. Ο περονόσπορος οφείλεται σε μικρομύκητα που προσβάλλει όλα τα τρυφερά φύλλα. Η ευδημίδα είναι ένα έντομο που γεννάει τα αυγά του στις ρώγες των σταφυλιών και, όταν βγουν οι κάμπιες, τρέφονται από το χυμό της ρώγας. Έτσι τραυματίζουν τις ρώγες που τελικά σαπίζουν και ξινίζουν το κρασί.
Πολλαπλασιασμός :Το αμπέλι πολλαπλασιάζεται κυρίως με μοσχεύματα και μερικές φορές με καταβολάδες. Για τον πολλαπλασιασμό με μοσχεύματα κόβουν ένα κλαδί από κλήμα ενός χρόνου, που να έχει « μάτια ». Το βυθίζουν στη γη τον Ιανουάριο ή το Φεβρουάριο , αφήνοντας έξω από το χώμα ένα - δύο μάτια και τρία – τέσσερα μέσα στο χώμα. Σε λίγο διάστημα ριζώνει και βγάζει κλαδιά. Για τις καταβολάδες ,ανοίγουν λάκκο στο χώμα,λυγίζουν το κλαδί και το καμπύλωμα το θάβουν στο χώμα.Φροντίζουν ώστε το θαμμένο τμήμα να έχει μερικά μάτια. Αφήνουν να εξέχει η άκρη του κλαδιούκαι μετά από δυο – τρία χρόνια η καταβολάδα κόβεται από το αμπέλι και αποτελεί νέο φυτό.

ΔΙΟΝΥΣΟΣ - Ο ΘΕΟΣ ΤΟΥ ΑΜΠΕΛΙΟΥ ΚΑΙ ΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ

Γιος του Δία και της Σεμέλης. Ο μύθος λέει πως η Σεμέλη ήταν πολύ όμορφη και ο Δίας την αγάπησε και την παντρεύτηκε κρυφά . Όμως το έμαθε η Ήρα και ζήλεψε τρομερά.
Μια μέρα λοιπόν παρουσιάστηκε στη Σεμέλη και κατάφερε να την πείσει να καλέσει το Δία να εμφανιστεί μπροστά της σε όλη του τη μεγαλοπρέπεια , με αστραπές και κεραυνούς.
Καθώς όμως ο Δίας παρουσιάστηκε , η Σεμέλη κάηκε από τη φωτιά. Ο Δίας όμως πρόλαβε και πήρε το παιδί από την κοιλιά της μητέρας του , έσχισε την κνήμη του και έβαλε μέσα το έμβρυο.
Λίγους μήνες αργότερα γεννήθηκε από το πόδι του Δία ο Διόνυσος , ο θεός του κρασιού και των αμπελιών. Λέγεται μάλιστα ότι το πρώτο αμπέλι φύτρωσε σε κείνο το σημείο όπου ο κεραυνός του Δία σκότωσε τη Σεμέλη.

……...το παραμύθι

Μια φορά κι έναν καιρό, ο θεός Διόνυσος φιλοξενήθηκε από το βασιλιά της Αιτωλίας, Οινέα. Ευχαριστήθηκε πολύ από τη φιλοξενία του και για ανταπόδοση θέλησε να του κάνει ένα δώρο.
Πήρε ένα μικρό και τρυφερό κλίμα αμπελιού και τύλιξε τις ρίζες του με λάσπη για να μην ξεραθεί. Αφού βρήκε ένα μικρό κούφιο κόκαλο αηδονιού το έβαλε μέσα και ξεκίνησε .
Ο δρόμος όμως ήταν μακρινός και το αμπέλι ολοένα μεγάλωνε . Ο Διόνυσος τότε βρήκε ένα μεγαλύτερο κόκαλο, λιονταριού και το έβαλε μέσα. Περπάτησε πάλι πολύ και είδε πως το αμπέλι μεγάλωσε πάλι τόσο, που πετάχτηκε έξω από τη θήκη του.Έψαξε λοιπόν και βρήκε ένα κόκαλο γουρουνιού και έβαλε το αμπέλι μέσα.
Ώσπου έφτασε κάποτε στην Αιτωλία. Ο Οινέας πήρε με χαρά το δώρο του και το φύτεψε. Αυτό μεγάλωσε και κάρπησε και έδωσε καρπούς ωραία και ζουμερά σταφύλια. Ο Οινέας έφαγε μερικά και άλλα τα έστιψε και τα έκανε μούστο. Είδε με περιέργεια ότι ο μούστος ζυμώθηκε και έγινε κρασί.
Το κρασί όμως πήρε και τις χάρες και τα ανάποδα από τα ζώα που με τα κόκαλά τους το μεγάλωσαν. Έτσι όποιος πιει λίγο κρασί , νιώθει σαν πουλί και κελαηδεί.
Όποιος όμως πιει περισσότερο , θεριεύει και γίνεται σα λιοντάρι και ζητά καυγάδες. Κι αν πιει ακόμα πιο πολύ , γίνεται σαν το τετράποδο που μες το κόκαλό του ο Διόνυσος το έβαλε τελευταίο…..



----------------------------------------------------------------------




























Τρίτη 10 Ιουνίου 2008

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

27 Μαρτίου 2010

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ NOMΑΡΧΗ


Ι.Π. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ 26-03-2010
Α.Π. 496

Ταχ. Δ/νση : Διοικητήριο Μεσολόγγι
Ταχ. Κώδικας : 302 00
Τηλέφωνα : 26313 61602-3
FAX : 26313 61207
Ε-mail : nomarxis@aitnia.gr



ΠΡΟΣ:
1. κο ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ
ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ,
ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ
Χαρ. Τρικούπη 182
Τ.Κ. 10178, Αθήνα

2. κο ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ,
ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ
Χαρ. Τρικούπη 182
Τ.Κ. 10178, Αθήνα



ΘΕΜΑ: Βελτίωση του πρωτεύοντος νομαρχιακού οδικού δικτύου.



Κύριε Υπουργέ,

Σας είναι γνωστό ότι στον Νομό μας βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες κατασκευής της Ιόνιας Οδού και ότι ξεκινούν άμεσα οι εργασίες κατασκευής του οδικού άξονα που συνδέει το Άκτιο με τη Λίμνη Αμβρακία – Ιόνια Οδό.
Όμως, η κατάσταση του υπόλοιπου οδικού δικτύου τόσο του εθνικού όσο και του πρωτεύοντος νομαρχιακού είναι στην χειρότερη κατάσταση από ποτέ.
Η ταλαιπωρία, η ανασφάλεια και η φθορά των οχημάτων των εποχουμένων αλλά κυρίως τα συχνά σοβαρά και πολλά θανατηφόρα ατυχήματα χαρακτηρίζουν την κατάσταση του συγκεκριμένου οδικού δικτύου.
Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ότι οι υποχρεωτικώς χρησιμοποιούντες το δίκτυο να αγανακτούν και οι πιθανοί επισκέπτες να αποφεύγουν τον Νομό μας με ολέθρια αποτελέσματα. Η κατάσταση επιδεινώθηκε τους τελευταίους μήνες λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων οι οποίες προκάλεσαν κατολισθήσεις πρανών, καθιζήσεις οδοστρωμάτων, εκτεταμένες διαβρώσεις ασφαλτοταπήτων και ποικίλες αστοχίες τεχνικών έργων (γεφυρών, τοίχων αντιστήριξης, υπενδεδυμένων τάφρων κ.λ.π.).
Παρακαλούμε για την άμεση προσωπική σας παρέμβαση με στόχο τη βελτίωση των ως άνω συνθηκών στο οδικό μας δίκτυο.
Συγκεκριμένα ζητάμε:
1. Άμεση παρέμβαση στο εθνικό δίκτυο, που διασχίζει τον νομό Αιτωλοακαρνανίας συνολικού μήκους 370 χλμ. με νέους ασφαλτοτάπητες, και κατά προτεραιότητα στα τμήματα στα οποία υπάρχουν φθορές (στον άξονα Αντίρριο – Γιάννενα, στον άξονα Αγρίνιο – Θέρμο και στον άξονα Αμφιλοχία – Λευκάδα).
2. Επεμβάσεις στο πρωτεύον νομαρχιακό οδικό δίκτυο, σύμφωνα με τον πίνακα που επισυνάπτεται.
Παρακαλώ να λάβετε υπόψη ότι η ανάδειξη των νέων οδικών αρτηρίων (Ιόνια Οδός και Άκτιο – Αβρακία) χωρίς τη βελτίωση των κάθετων και οριζόντων οδικών αξόνων της Αιτωλοακαρνανίας θα είναι πλημμελής.

ΑΣΤΑΚΟΣ-ΜΥΤΙΚΑΣ-ΠΑΛΑΙΡΟΣ

Μήκος οδικού άξονα 59,50km


• Τοπικές βελτιώσεις οριζοντιογραφίας οδού
• Αντιμετώπιση κατολισθήσεων
• Κατασκευή επενδεδυμένης τάφρου , τοίχων
• Ασφσλτικός τάπητας
• Σήμανση οδού

Το έργο περιλαμβάνει παρεμβάσεις τοπικού χαρακτήρα σε όλο το μήκος επί της υπαρχούσης χαράξεως.



ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ- Γ. ΜΠΑΝΙΑ- Κ. ΜΑΚΡΥΝΟΥ - ΘΕΡΜΟ

Μήκος οδικού άξονα
44km

• Βελτιώσεις οριζοντιογραφίας οδού με διαπλατύνσεις , κατασκευή τοίχων και ασφαλτικού τάπητα
• Οριζόντια και κάθετη σήμανση
• Επεκτάσεις τεχνικών



15χλμ.

Το έργο περιλαμβάνει παρεμβάσεις τοπικού χαρακτήρα κατά τμήματα σε όλο το μήκος επί της υπαρχούσης χαράξεως.


ΚΑΛΛΙΘΕΑ – ΛΑΜΠΙΡΙ – ΟΡΙΑ ΝΟΜΟΥ

Μήκος οδικού άξονα
37km

• Τοπικές βελτιώσεις με διαπλατύνσεις για άρση επικινδυνότητας της οδού κατά τμήματα
• Κατασκευή τοίχων ανάντι – κατάντι , επενδεδυμένη τάφρος , ασφαλτικός τάπητας
• Αντιμετώπιση κατολισθήσεων
• Σήμανση οδού

10χλμ.
Το έργο περιλαμβάνει παρεμβάσεις τοπικού χαρακτήρα σε όλο το μήκος επί της υπαρχούσης χαράξεως.


ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ – ΠΟΚΙΣΤΑ – ΠΛΑΤΑΝΟΣ – ΨΗΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

Μήκος οδικού άξονα
100km
• Τοπικές βελτιώσεις γεωμετρικών στοιχείων οδού
• Κατασκευή τοίχων και ασφαλτικού τάπητα
• Σήμανση οδού
• Αντιμετώπιση καθιζήσεων καταστρώματος οδού

17χλμ.
Το έργο περιλαμβάνει παρεμβάσεις τοπικού χαρακτήρα κατά τμήματα σε όλο το μήκος επί της υπαρχούσης χαράξεως.


ΘΕΡΜΟ – ΑΧΛΑΔΟΚΑΣΤΡΟ – ΠΛΑΤΑΝΟΣ

Μήκος οδικού άξονα
34km

• Βελτιώσεις οριζοντιογραφίας οδού με διαπλατύνσεις , κατασκευή τοίχων και τάφρου και ασφαλτικού τάπητα
• Οριζόντια και κάθετη σήμανση
• Αντιμετώπιση καθιζήσεων καταστρώματος οδού

10χλμ.

Το έργο περιλαμβάνει παρεμβάσεις τοπικού χαρακτήρα κατά τμήματα σε μήκος 10km




ΑΣΤΑΚΟΣ – ΦΥΤΕΙΕΣ

Μήκος οδικού άξονα
27,50km

• Διαπλατύνσεις, τοίχοι, επενδεδυμένη τάφρος, ασφαλτικός τάπητας
• Σήμανση επικίνδυνων θέσεων

12χλμ.

Το έργο περιλαμβάνει παρεμβάσεις τοπικού χαρακτήρα κατά τμήματα σε όλο το μήκος επί της υπαρχούσης χαράξεως.


ΜΑΤΣΟΥΚΙ – ΚΑΣΤΡΑΚΙ – ΜΠΑΜΠΑΛΙΟ – ΦΛΩΡΙΑΔΑ – ΕΜΠΕΣΟΣ

Μήκος οδικού άξονα
75km

• Βελτιώσεις οριζοντιογραφίας οδού και άρση της επικινδυνότητας κατά τμήματα
• Κατασκευή τοίχων και ασφαλτικού τάπητα
• Σήμανση οδού

8χλμ.

Το έργο περιλαμβάνει παρεμβάσεις τοπικού χαρακτήρα κατά τμήματα σε όλο το μήκος επί της υπαρχούσης χαράξεως.





KOIN.: 1. κο ΙΩΑΝΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ
ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ
ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ
ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ,


2. κο ΣΕΡΓΙΟ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟ
ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΘΥΜΙΟΣ Ν. ΣΩΚΟΣ
ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΩΝ ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ
ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ










8 Σεπτεμβρίου 2009

Στη Ναύπακτο, γίνεται της… Λαϊκής!!

Η ασύδοτη παρουσία πωλητών αλλά και η έλλειψη προστασίας των καταναλωτών μαζί με την ανυπαρξία ύπαρξης βασικών εγκαταστάσεων υγιεινής, συνθέτουν την εικόνα της Λαϊκής αγοράς στη Ναύπακτο!..
Κατ’ αρχάς, έχουμε αρκετές καταγγελίες από κατοίκους των περιοχών όπου κάθε Σάββατο γίνεται Λαϊκή!.. Οι μικροπωλητές, μη βρίσκοντας τουαλέτες αφοδεύουν σε απόμερα σημεία των αυλών τους και το μεσημέρι που γυρίζουν από τις δουλειές τους είναι αναγκασμένοι να τις καθαρίζουν!... Μάλιστα, κάτοικος εξωτερικού που ήρθε στο πατρικό του για λίγες μέρες και αντιμετώπισε αυτή την κατάσταση μας είπε εξοργισμένος: «Δεν μπορεί ο Δήμος να βάλει δυο χημικές τουαλέτες;… Πρέπει να πληρώνουμε εμείς την αδιαφορία τους;… Μόνο σε τριτοκοσμικές χώρες μπορεί να συμβαίνουν αυτά…»!!!
Επίσης, ξενόφερτοι πωλητές που κατέχουν άδεια «Παραγωγού» από την αρμόδια επιτροπή του Δήμου είναι φανερό ότι δεν έχουν σχέση με τον αγροτικό κόσμο!... Σ’ αυτή την επιτροπή, τα τελευταία χρόνια, η ηγεσία του Δήμου «σνομπάροντας» τους αγρότες δεν συμπεριέλαβε και κάποιο μέλος του Δ.Σ., του Αγροτικού Συλλόγου Ναυπάκτου που οπωσδήποτε θα μπορούσε να βοηθήσει στην αναγνώριση των πραγματικών «Παραγωγών αγροτών». Ο Πρόεδρος του εν λόγω Συλλόγου, μας δήλωσε επ’ αυτού: «Ο Δήμος Ναυπάκτου απαξιώνει τον Σύλλογό μας και μαζί τους αγρότες και τους καταναλωτές των Λαϊκών αγορών!... Ενώ στην επιτροπή χορήγησης αδειών πωλητών στις Λαϊκές Αγορές θα έπρεπε να συμμετάσχει και ο Σύλλογός μας με εκπρόσωπό του ως μόνος αρμόδιος μιας και γνωρίζει ποιοι είναι παραγωγοί και ποιοι όχι, τουναντίον έχουν τοποθετηθεί άτομα που «μοιράζουν» τις άδειες με άγνωστα… κριτήρια!!! Έρχονται στις Λαϊκές πωλητές από διάφορα μέρη της Πελοποννήσου κλπ και συμμετάσχουν ως «ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ» επειδή έτσι… δηλώνουν!.. Να σημειώσω ότι η Επιτροπή δεν μας ζήτησε ποτέ έστω κάποια «βεβαίωση» αν κάποιος ενδιαφερόμενος είναι πραγματικά αγρότης!.. Το τι συμβαίνει δεν το ξέρουμε αλλά θα το ψάξουμε, όχι για μας αλλά επειδή έχουμε αντιληφθεί ότι αρκετοί από τους «ξενόφερτους» επιδίδονται ανεξέλεγκτα σε κλοπή των καταναλωτών! Δεν είναι λίγες οι φορές που διαπιστώσαμε ότι τα αγοραζόμενα είδη έχουν μικρότερο βάρος από το πραγματικό και ακόμα ότι τα χρήματα που κρατούνται είναι περισσότερα από αυτά που πρέπει να εισπράξουν οι πωλητές!...»
Να σημειώσουμε ότι κατά την έρευνά μας παρατηρήσαμε την παντελή «απουσία» αστυνομικού Οργάνου, δημοτικού ή της ΕΛΑΣ , και μάλιστα σε δύο περιπτώσεις που αντιληφθήκαμε ότι ο μανάβης μας έκλεβε στο ζύγι ή στον λογαριασμό, δεν είχαμε που να απευθυνθούμε!.. Λογικό λοιπόν είναι αυτή η ανεξέλεγκτη κατάσταση να μετατρέπει την Λαϊκή σε.. Αντιλαϊκή Αγορά






Πέμπτη, 4 Δεκεμβρίου 2008


ΑΠOΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ



Βγήκαν τα τρακτέρ

στους.... δρόμους


Σκηνές από το ένδοξο παρελθόν, όταν οι αγρότες έκοβαν την Ελλάδα στα δύο και γίνονταν πρώτο θέμα στην επικαιρότητα, ενδεχομένως να ζήσει η Θεσσαλία τις επόμενες μέρες, καθώς οι αγρότες φέρονται αποφασισμένοι να μην περιμένουν σήμα από τους αγροτοσυνδικαλιστές, αλλά να αντιδράσουν δυναμικά, καθώς θεωρούν ότι το ποτήρι της οργής -με τις πολύ χαμηλές τιμές των αγροτικών προϊόντων- ξεχείλισε.Από χθες βρίσκονται στο αποκορύφωμα του ξεσηκωμού τρία μέτωπα.Το πιο δυναμικό, έχει χαρακτήρα πανθεσσαλικό, καθώς αγρότες ανεξαρτήτως κομματικών ταυτοτήτων και δεσμεύσεων αποφάσισαν να θυμηθούν τα Τέμπη, με την πρόθεση να αναβιώσουν τα περίφημα «μπλόκα της αγροτιάς».
Το δεύτερο αφορά στην Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ) και την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, η οποία προετοιμάζεται να δώσει την δική της απάντηση για την ακολουθούμενη αγροτική πολιτική, με δύο νομαρχιακά συλλαλητήρια αύριο σε Λάρισα και Καρδίτσα. Για τη δημιουργία σχετικού κλίματος ήδη βγήκαν τα πρώτα τρακτέρ στον κόμβο Πλατυκάμπου, στην παλιά εθνική οδό Λάρισας-Βόλου.
Το τρίτο μέτωπο με τοπική διάσταση εξελίσσεται στα Φάρσαλα, όπου επίσης η ανεξάρτητη Συντονιστική Επιτροπή παρατάσσει τα τρακτέρ στην πόλη.
Οι διαχωριστικές γραμμές των τριών μετώπων βρίσκονται στα αιτήματα, με κυρίαρχη διαφορά το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και την καταβολή άτοκου δανείου.
Αναλυτικότερα:
Ραντεβού στα Τέμπη από τη νέα ΠΑΣΕ.
Με άγριες διαθέσεις αγρότες από Λάρισα, Τρίκαλα και Καρδίτσα δίνουν ραντεβού μεθαύριο Πέμπτη στις 11 το πρωί στον κόμβο Πλατυκάμπου, με αγροτικά αυτοκίνητα και με τελικό προορισμό τα Τέμπη, όπου αυτή τη φορά θα κλείσουν την εθνική οδό.
Ο χρόνος και ο τρόπος του μπλόκου θα εξαρτηθεί από τις διαθέσεις και τη συμμετοχή των συμμετεχόντων, ενώ τις τελικές αποφάσεις θα λάβει η συντονιστική επιτροπή που θα εκλεγεί εκείνη τη στιγμή.
Τα παραπάνω αποφασίστηκαν σε πανθεσσαλική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Ζάρκο Τρικάλων, στην οποία καθορίστηκε και το πλαίσιο των αιτημάτων.
Η κυρίαρχη άποψη, αναφορικά τα αιτήματα ήταν ότι «πρέπει να επιδιώξουμε λίγα και βασικά, παρά πολλά και αποπροσανατολιστικά». Έτσι η νέα ΠΑΣΕ διεκδικεί άτοκο δάνειο πενταετούς διάρκειας 50 ευρώ/στρέμμα για το βαμβάκι και τα δημητριακά (καλαμπόκι-κριθάρι-σιτάρι) με βάση τη δήλωση του ΟΣΔΕ και τη μείωση του κόστους παραγωγής (επιστροφή ΦΠΑ, πετρέλαιο, αγροεφόδια).
Καθοριστικό ρόλο στην πανθεσσαλική διάσταση της κινητοποίησης έπαιξε η διάθεση των Λαρισαίων να κλιμακώσουν τον αγώνα τους.
«Αν θα έρθουμε στα Τέμπη δεν θα κουνήσουμε τα μαντήλια στους οδηγούς, αλλά θα μπλοκάρουμε τον δρόμο. Έρχονται Χριστούγεννα και δεν έχουμε διάθεση να πούμε τα κάλαντα στην εθνική οδό. Όσο πιο γρήγορα γίνουν κατανοητές οι διαθέσεις μας, τόσο πιο γρήγορα θα ασχοληθεί η Αθήνα μαζί μας» ήταν τα λόγια γνωστού αγροτοσυνδικαλιστή της Καρδίτσας.
Ζεσταίνουν ήδη τις μηχανές των τρακτέρ οι αγρότες, που σκοπεύουν να συμμετέχουν στο αυριανό συλλαλητήριο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας στην Κεντρική πλατεία της Λάρισας, καθώς τα μετέφεραν από τα χωριά στον κόμβο του Πλατυκάμπου, στην παλιά εθνική οδό Λάρισας-Βόλου. Η πρώτη κίνηση έγινε από τα γειτονικά χωριά και σήμερα αναμένονται αγροτικά μηχανήματα απ’ ολόκληρο τον νομό, όπως Αμπελώνα, Νίκαια κ.λπ.
Ανεξάρτητα από το αυριανό συλλαλητήριο, από τη συμμετοχή, μα κυρίως τη διάθεση των αγροτών θα εξαρτηθεί αν ο αγώνας των «κόκκινων» θα κλιμακωθεί κατά μήκος ή ακόμη και κάθετα της εθνικής οδού. Υπενθυμίζεται πως τα βασικά αιτήματα της ΕΟΑΣΝΛ είναι η κάλυψη του χαμένου εισοδήματος σε όλα τα προϊόντα έτσι που να καλυφθεί το κόστος παραγωγής και να υπάρξει ένα λογικό κέρδος, η καθιέρωση κατώτερων ικανοποιητικών εγγυημένων τιμών σε όλα τα προϊόντα ώστε να μπορεί να επιβιώσει και να αναπτυχθεί η μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών και η συνδρομή της Πολιτείας ώστε οι τελικές τιμές των προϊόντων να ανέρχονται στα 60 λεπτά το κιλό στο βαμβάκι, στα 40 λεπτά το κιλό για το σιτάρι και στα 30 λεπτά το κιλό στο καλαμπόκι.
Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΟΚΚΙΝΟΥΛΗΣ
Στάση αναμονής τηρεί ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λάρισας κ. Θανάσης Κοκκινούλης, καθώς θεωρεί ότι «στην παρούσα φάση δεν χρειάζεται να κινηθεί, ακόμη και να μιλήσει».Σύμφωνα με όσα υποστήριξεγια την αναγκαιότητα των αγροτικών κινητοποιήσεων ο γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής τόνισε ότι «σαφώς χρειάζονται κινητοποιήσεις, αφού τα προβλήματα έχουν φέρει σε απόγνωση τους αγρότες. Χρειάζεται αντίδραση, αλλά πρέπει να είναι συντονισμένη και κυρίως πανελλαδικού χαρακτήρα. Γι’ αυτό πολύ σύντομα θα συγκαλέσω μια πανελλαδική σύσκεψη για να αποφασίσουμε τον τρόπο αντίδρασης από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο. Δεν μπορούμε όμως να ζητάμε ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, όταν γνωρίζουμε ότι αυτό δεν γίνεται. Στην παρούσα φάση όμως δεν θέλω να μιλήσω, γιατί ό,τι πω θα παρεξηγηθεί. Σας θυμίζω ότι όταν βγάζαμε τα τρακτέρ στα Τέμπη, κάποιοι μιλούσαν ότι παίζαμε στημένο παιχνίδι με την κυβέρνηση. Τώρα μας εγκαλούν γιατί δεν αντιδρούμε. Περίμενα όμως από κάποιους κάποια προσέγγιση, γιατί ας μην ξεχνούμε ότι η ΕΑΣ μέχρι σήμερα έχει πληρώσει όλα τα έξοδα από τα αγροτοδικεία κ.λπ. Ας κάνουν υπομονή και ο χρόνος θα δείξει. Καλή επιτυχία πάντως σε όσους ετοιμάζονται για την εθνική οδό».


ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΑΝΟΣ "ASTRA TV"


---------------------------------------------------------------------------------------------------


Δευτέρα, 22 Σεπτεμβρίου 2008



Εγκαινιάστηκε το Κέντρο


Αγροτικής Ανάπτυξης παρουσία του


υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων


κ. Κωνσταντίνου Κιλτίδη.


· Προηγήθηκε σύσκεψη στη Νομαρχία


για θέματα αγροτικού ενδιαφέροντος του Νομού




Σύσκεψη για θέματα αγροτικής πολιτικής που αφορούν στη Φωκίδα, πραγματοποιήθηκε χθες στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φωκίδας, υπό την προεδρία του Νομάρχη κ. Νικολάου Φουσέκη και παρουσία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κωνσταντίνου Κιλτίδη, δημάρχων, στελεχών της Νομαρχίας, νομαρχιακών και δημοτικών συμβούλων.
Ο Νομάρχης Φωκίδας έθεσε στον κ. Κιλτίδη τα θέματα που απασχολούν το Νομό ενώ ο υφυπουργός επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το έργο της άρδευσης του ελαιώνα της Άμφισσας και δεσμεύτηκε για την άμεση προώθηση του με στόχο να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν.
Ο κ. Φουσέκης υπογράμμισε ότι το έργο ύψους 37 εκατομμυρίων ευρώ, έχει προενταχθεί στο ΕΣΠΑ, στο Π.Α.Α. «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».
«Οι μελέτες είναι ήδη έτοιμες και ελπίζουμε ότι σε 2-3 χρόνια το σύστημα ορθολογικής άρδευσης θα έχει υλοποιηθεί προκειμένου να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο η ποιότητα αλλά και η ποσότητα του προϊόντος ώστε να ανταποκριθούμε στις τεράστιες ανάγκες του ανταγωνισμού που δημιουργούνται στην παγκόσμια αγορά της ελιάς και του ελαιολάδου», σημείωσε ο Νομάρχης Φωκίδας.
Παράλληλα έθεσε στον υφυπουργό το ζήτημα της αποζημίωσης των ελαιοκαλλιεργητών από τη φετινή ξηρασία, αίτημα στο οποίο βρήκε θετική αντιμετώπιση ενώ αναφέρθηκε και στο πρόβλημα της στελέχωσης των δασικών υπηρεσιών του νομού σημειώνοντας τις ελλείψεις που παρουσιάζονται και στην ελεγχόμενη κυνηγετική ζώνη αφού οι υπηρεσίες λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας μικρότερο σε αριθμό και από το απαιτούμενο.
Από την πλευρά του πάντως ο κ. Κιλτίδης δεσμεύτηκε για τη στελέχωση των δασικών υπηρεσιών του Νομού προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού που παρατηρείται όχι μόνο στη Φωκίδα αλλά σε ολόκληρη τη χώρα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Οσον αφορά στα εγκαίνεια του Κέντρου Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο θα λειτουργεί στο εξής προς ενημέρωση των αγροτών και πληροφόρησής τους πάνω στα τρέχοντα προγράμματα και θέματα αγροτικού ενδιαφέροντος, ο Νομάρχης Φωκίδας (λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων του βουλευτή Φωκίδας κ. Γιάννη Μπούγα) και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έκοψαν την κορδέλα των εγκαινείων, παρουσία του τέως υπουργού κ. Νικολάου Γκελεστάθη, της Διευθύντριας του Κέντρου κ. Κωνσταντίνας Στίγκα, τοπικών παραγόντων και πολιτών.
Τέλος ο κ. Κιλτίδης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα λειτουργίας του Κέντρου Αγροτικής Ανάπτυξης και ευχαρίστησε το Νομάρχη που δεν αντιμετώπισε την ίδρυσή του με φοβικά σύνδρομα.


==================================================


Απών ο Υπ. Αγροτ Αναπτ και Τροφίμων κ. Κοντός από σύσκεψη υπουργών Γεωργίας στην Ε.Ε για την κτηνοτροφία

Η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απουσίασε από την κρίσιμη συνάντηση υπουργών Γεωργίας στη Λιμόζ της Γαλλίας, που είχε σαν αντικείμενο την στήριξη των Ευρωπαίων προβατοτρόφων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η πρωτοβουλία της συνάντησης ανήκει στον υπουργό Γεωργίας της Γαλλίας, κ. Μισέλ Μπαρνιέ, εν τω μέσω έντονων ανησυχιών για τη σημαντική μείωση στον αριθμό των προβάτων σε όλη την Ευρώπη και των κινδύνων που εγκυμονούν από το γεγονός αυτό, τόσο για την ασφάλεια των τροφίμων όσο και για το φυσικό περιβάλλον.
Ο ανταγωνισμός από τη φθηνή προβατοτροφία τρίτων χωρών και τα υψηλά κόστη της εγχώριας ευρωπαϊκής προβατοτροφίας, έχουν προκαλέσει την αγανάκτηση των Ευρωπαίων προβατοτρόφων που ζητούν αύξηση των κοινοτικών επιδοτήσεων.
Η πρόταση για αύξηση των κοινοτικών επιδοτήσεων στους Ευρωπαίους προβατοτρόφους πρόκειται να κατατεθεί και επισήμως στο υπουργικό συμβούλιο της Ε.Ε. που θα πραγματοποιηθεί στις 17 και 18 Νοεμβρίου. Στο συμβούλιο πρόκειται επίσης να κατατεθούν προτάσεις που αποσκοπούν στο να γίνουν οι κανονισμοί της ΚΑΠ πιο ευέλικτοι για τους προβατοτρόφους από το 2010 και μετά.
Το 2007, το εισόδημά των προβατοτρόφων «έπεσε» κατά 28%. Το αρνίσιο κρέας πωλείται στα σουπερμάρκετ στα 10 ευρώ το κιλό, έναντι του εισαγόμενου αρνίσιου κρέατος, που διατίθεται στα 5-6 ευρώ το κιλό και προτιμάται, λόγω της φθηνότερης τιμής του, από τους καταναλωτές.
Η αύξηση των τιμών των καυσίμων και ζωοτρόφων δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο τα πράγματα.
Οι προβατοτρόφοι εδώ και καιρό διαμαρτύρονται πως είναι οι «φτωχοί ξάδελφοι» των άλλων γεωργών της Ευρώπης, ιδίως των σιτοπαραγωγών, των παραγωγών βοείου κρέατος και των γαλακτοπαραγωγών. Αξίζει να σημειωθεί, άλλωστε, πως μόλις 3,4% των συνολικών κονδυλίων της ΚΑΠ διατίθεται για τον τομέα της αιγοπροβατοτροφίας, έναντι 40% που διατίθεται για την καλλιεργητική γεωργία και 18% για τον τομέα του βόειου κρέατος.
Η ευρωπαϊκή παραγωγή έχει μειωθεί κατά 25% τα τελευταία δέκα χρόνια.
Η απουσία της Ελλάδας από την συνάντηση της Λιμόζ, αποτελεί ένδειξη για τους αδέξιους χειρισμούς που ακολουθεί η Κυβέρνηση στα ζητήματα της ελληνικής κτηνοτροφίας και γεωργίας

Οι κτηνοτρόφοι της Αιτωλοακαρνανίας
Tην ίδια δύσκολη κατάσταση βιώνουν και οι κτηνοτρόφοι της Αιτωλοακαρνανίας, που ως γνωστών έχουν να αντιμετωπίσουν εφέτος -περισσότερο από ποτέ- το «βραχνά» του δυσθεώρητου κόστους παραγωγής και σε μια δύσκολη περίοδο για τους παραγωγούς, που πολλοί κινδυνεύουν με χρεοκοπία.
O κ. Βερελής σε δήλωσή του αναφέρει ότι, η κτηνοτροφία στην Ελλάδα όπως και στον Νομό μας, εκτός από τη σημαντική και προσοδοφόρα παραγωγή που έχει, διαθέτει στοιχεία παράδοσης και «πολιτιστικής» κληρονομιάς κυρίως κρατά ακόμη ζωντανή την Ελληνική Ύπαιθρο. Για τους λόγους αυτούς επείγει να βρεθούν τρόποι αξιοποίησης των δυνατοτήτων που προσφέρονται για την στήριξη και ανάπτυξη της κτηνοτροφίας και των ιδίων των κτηνοτρόφων.



---------------------------------------








Ο Αγροτικός Σύλλογος Ναυπάκτου
αναλαμβάνει Αγώνα ώστε

Ο ΟΓΑ
να χορηγεί ΔΩΡΕΑΝ Ιαματικά Λουτρά


στους Αγρότες μας

Καλούμε τους κκ Περιφερειάρχες, Νομάρχες, βουλευτές, Δήμους και φορείς
ΜΑΖΙ ΜΑΣ

=============================================================
10 Ιουνίου 2008
Προσοχή
στις πινακίδες καταστημάτων με την ένδειξη
«Βιολογικά προϊόντα»!




Επειδή τελευταία, πολλά καταστήματα πώλησης ειδών διατροφής, αναρτούν την πινακίδα «Βιολογικά Προϊόντα» χωρίς να έχουν αφενός μεν την σχετική άδεια και αφετέρου να μην υπάρχουν στα ράφια τους «αναγνωρισμένα» βιολογικά προϊόντα με μοναδικό στόχο την παραπλάνηση του αγοραστή, απευθυνθήκαμε σε ειδικούς και παρουσιάζουμε τις παρακάτω διευκρινήσεις που μας δόθηκαν:

ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ-ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ
Η αυθεντικότητα και η ποιότητα των προϊόντων βιολογικής καλλιέργειας και εκτροφής, οι διαδικασίες και οι πρακτικές που εφαρμόζονται διέπονται στο σύνολό τους από την νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ισχύει και στη χώρα μας.
Με βάση τους σχετικούς κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2092/91 και 1804/99), η διαδικασία παραγωγής των προϊόντων βιολογικής καλλιέργειας και κτηνοτροφίας ελέγχεται σε όλα τα στάδιά της με τις αυστηρές προδιαγραφές που θέτουν εγκεκριμένοι αρμόδιοι εγχώριοι και ξένοι οργανισμοί πιστοποίησης. Οι εν λόγω οργανισμοί τελούν υπό την εποπτεία του Υπουργείου Γεωργίας της χώρας στην οποία ανήκουν.
Στη βιολογική γεωργία ελέγχεται το ακριβές κτήμα στο οποίο καλλιεργήθηκε το προϊόν, ο τρόπος παραγωγής του, ο τρόπος μεταφοράς του και γενικά η κάθε δραστηριότητα που αφορά το προϊόν, από την σπορά ως την συγκομιδή, την ενδεχόμενη μεταποίησή του και την συσκευασία του.
Το ίδιο συμβαίνει και στη βιολογική κτηνοτροφία, όπου ελέγχονται οι τροφές τις οποίες καταναλώνουν τα ζώα και οι φάρμες όπου αυτά εκτρέφονται. Επίσης υπάρχουν περιορισμοί σε ό,τι αφορά την κατανάλωση φαρμάκων από τα ζώα, καθώς βάσει της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας απαγορεύεται η χρήση φαρμάκων για προληπτικούς λόγους ή για να ωθήσουν το ζώο στην πάχυνση.
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΙ ΑΓΟΡΑΖΕΤΕ
Βάσει των διεθνών προτύπων πιστοποίησης, όλα τα προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας και εκτροφής, ελληνικά και εισαγόμενα, οφείλουν να φέρουν την αντίστοιχη ένδειξη, το σήμα του οργανισμού που τα πιστοποιεί και τον αριθμό πιστοποίησης τους - πραγματική εγγύηση για την αγνότητά τους.
Μπορείτε να είστε σίγουροι για την αυθεντικότητα των προϊόντων που αγοράζετε, διαβάζοντας προσεκτικά τις ετικέτες των προϊόντων.
Επίσης, θα πρέπει να επισημανθεί το γεγονός ότι προϊόντα που εμφανίζονται στην αγορά ως "οικολογικά", "υγιεινά", "ολικής αλέσεως" κ.λ.π. δεν έχουν καμία σχέση με τα πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα και δεν εξασφαλίζουν καμιά εγγύηση στον καταναλωτή.

Την αφορμή για την διερεύνηση του θέματος «Βιολογικά Προϊόντα» την λάβαμε από καταστήματα που λειτουργούν στην περιοχή μας και τα οποία ή διαθέτουν ένα πολύ μικρό αριθμό οικολογικών προϊόντων ή δεν έχουν καμία σχέση με το είδος. Ειδικά σε κατάστημα που λειτουργεί στη Ναύπακτο περισσότερο από δύο χρόνια ο ιδιοκτήτης του προσπάθησε να μας πείσει ότι τα είδη διατροφής που θα μας πωλούσε ήταν «ντόπια» και «Βιολογικά» χωρίς να μπορεί να μας εξηγήσει γιατί αυτό δεν αναγράφετε στην συσκευασία τους….
Ευνόητο λοιπόν είναι ότι δεν παρέχεται καμία προστασία στον καταναλωτή από τις αρμόδιες τοπικές αρχές έκδοσης αδειών και ελέγχου λειτουργίας αυτών των καταστημάτων!
Κατόπιν αυτού καλούνται οι Δήμοι, να αναλάβουν εκστρατεία κατά του φαινομένου προς προστασία των δημοτών και των νομοταγών καταστηματαρχών αλλά και για την καταπάτηση της κερδοσκοπίας από τους, ευτυχώς ολίγους, ασυνείδητους.
Εμείς θα παρακολουθήσουμε το θέμα και σε περίπτωση αδιαφορίας της πολιτείας, θα επανέλθουμε..

ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ

Δευτέρα, 26 Ιανουαρίου 2009
«Οι αμπελοκαλλιέργειες μπορούν να δώσουν νέα πνοή στην αγροτική οικονομία του Δήμου Φυτειών και την ευρύτερη περιοχή του Ξηρομέρου»

Ερώτηση κατέθεσε η Βουλευτής του Νομού μας, Σοφία Γιαννακά, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σ. Χατζηγάκη, με θέμα την αναγκαία πλέον αλλαγή των προϊόντων που καλλιεργούνται στην ευρύτερη περιοχή του Ξηρομέρου.
Λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις του Δ. Φυτειών για αντικατάσταση των σημερινών καλλιεργειών με καλλιέργεια αμπελιών, η βουλευτής τόνισε μεταξύ άλλων στην ερώτησή της προς τον Υπουργό: «Οι αγρότες της ευρύτερης περιοχής του Ξηρομέρου τα δύο τελευταία χρόνια έχουν πληγεί απανωτά με αποτέλεσμα να βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε απόγνωση, μην μπορώντας να εξασφαλίσουν ούτε καν τα προς το ζην. Η πυρκαγιά τον Αύγουστο του 2007 που κατέκαψε 30.000 στρέμματα στο Δ. Φυτειών, αλλά και η αποκαρδιωτικές εξελίξεις στις επιδοτήσεις της καπνοκαλλιέργειας για τα επόμενα έτη, έχουν οδηγήσει τους αγρότες της ευρύτερης περιοχής στην αναζήτηση λύσεων για την επαγγελματική τους επιβίωση στο μέλλον».
Η καλλιέργεια αμπέλου είχε εγκαταληφθεί σταδιακά, λόγω της εντατικής καλλιέργειας καπνού. Ωστόσο σήμερα κρίνεται απαραίτητος ο επαναπροσανατολισμός των αγροτών της περιοχής προς την καλλιέργεια αμπελιών η οποία μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα προσοδοφόρα. Οι κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκες της περιοχής ευνοούν την καλλιέργειά τους, ενώ η πώληση του προϊόντος είναι εξασφαλισμένη, λόγω της εξαιρετικής ποιότητας που μπορεί να επιτευχθεί, αλλά και της υψηλής ζήτησης του κρασιού τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη. Τέλος η δυνατότητα συνύπαρξης της συγκεκριμένης καλλιέργειας με άλλες είναι απολύτως εφικτή.
Επειδή αφενός η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ και η καταστροφή που άφησε πίσω της η πυρκαγιά του 2007 έχουν οδηγήσει την περιοχή σε οικονομικό αδιέξοδο και αφετέρου η προσαρμοστικότητα των αγροτών στα νέα δεδομένα αλλά και η αποφασιστικότητα τους να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον θα πρέπει να επιβραβεύεται από την Πολιτεία, η βουλευτής έθεσε τα ακόλουθα ερωτήματα στον αρμόδιο Υπουργό:
1. Προτίθεται η νέα ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να σταθεί αρωγός στις προσπάθειες του Δήμου Φυτειών και των αγροτών της ευρύτερης περιοχής του Ξηρομέρου να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του επαγγέλματος τους;
2. Είναι διατεθειμένο το Υπουργείο, υπό τη νέα ηγεσία, να κάνει –έστω και τώρα- την υπέρβαση και να ανταποκριθεί θετικά στις εκκλήσεις των αγροτών για κατ’ εξαίρεση χορήγηση δικαιωμάτων φύτευσης αμπελώνων από το Εθνικό Απόθεμα, λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερα κακή οικονομική κατάσταση των αγροτών αλλά κυρίως το γεγονός ότι σε περιόδους μεγάλης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης όχι μόνο δικαιολογείται αλλά απαιτείται η λήψη έκτακτων μέτρων, όταν αυτά λαμβάνονται με γνώμονα το συμφέρον και την ευημερία του πολίτη.
==============================================================
Δευτέρα, 26 Ιανουαρίο 2009
Ερώτηση Χρίστου Βερελή στον Υπ.Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα “Η υποκατάσταση της ζάχαρης από το φυσικό γλυκαντικό προϊόν του φυτού stevia και οι αντιδράσεις της παγκόσμιας βιομηχανίας ζάχαρης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.”

Ο Xρίστος Βερελής στην ερώτησή του αναφέρει, ότι η stevia είναι φυτό που φύεται στην Παραγουάη και στα σύνορά της με τη Βραζιλία. Χρησιμοποιείται εδώ και 500 περίπου χρόνια από τους Ινδιάνους Gouarani της περιοχής. Τα φύλα της stevia αφού ξηραθούν έχουν ελάχιστο θερμιδικό φορτίο (0,2 kcal/gr) και η ουσία αυτή είναι 20 φορές πιο γλυκαντική σε σχέση με ίδια ποσότητα ζάχαρης. Δεν δημιουργεί πρόβλημα στα δόντια (τερηδόνα, κλπ) και δεν κάνει ιδιαίτερο πρόβλημα στους διαβητικούς. Όλα αυτά την έχουν κάνει, όπως τονίζει ο Βουλευτής, να είναι ένα εξαιρετικό φυσικό υποκατάστατο της ζάχαρης.
Σύμφωνα με τον Βουλευτή την τελευταία δεκαπενταετία υπάρχουν προσπάθειες, να υποκαταστήσει σε διάφορες χώρες και σε διάφορες περιπτώσεις τη ζάχαρη, είτε αυτή που προέρχεται από ζαχαροκάλαμο, είτε από τεύτλα. Η διείσδυσή της π.χ. στην Ιαπωνία και την Κορέα είναι εντυπωσιακή και έχει ήδη καταλάβει το 25% της αγοράς των γλυκαντικών υλών. Η ταχύτατη διείσδυση της stevia δημιούργησε μεγάλες αντιδράσεις στην παγκόσμια βιομηχανία παραγωγής ζάχαρης.
Στην Ε.Ε. ισχύουν τα εξής: όσα τρόφιμα δεν είχαν αξιοσημείωτη κυκλοφορία στην Ε.Ε. πριν το 1997, σύμφωνα με τις διατάξεις του κανονισμού novel food πρέπει να περάσουν από διαδικασία έγκρισης. Τον Φεβρουάριο του έτους 2000 απερρίφθη η σχετική αίτηση καταχώρησης της stevia στα τρόφιμα με την αιτιολογία ότι η επίδραση της ουσίας steviol που διασπάται στο πεπτικό σύστημα σε steviosid, δεν είχε μελετηθεί επαρκώς. Για τον λόγο αυτό επιστρατεύθηκε μια και μοναδική μελέτη που έγινε σε ποντίκια που δημιουργεί με τον τρόπο ανάπτυξης των αποτελεσμάτων της, ερωτηματικά.
Πρέπει να σημειωθεί, αναφέρει ο Χρίστος Βερελής, ότι η stevia καταναλώνεται εδώ και 500 χρόνια στην Παραγουάη από τους Ιθαγενείς οι οποίοι έχουν και μηδενικά ποσοστά διαβήτη, και τα τελευταία χρόνια όπως αναφέρθη ήδη στην Ιαπωνία, την Κορέα και ήδη γίνεται διείσδυση στις ΗΠΑ.
Είναι δηλαδή, επισημαίνει ο Χρίστος Βερελής, σαν να ζητούσε η Ε.Ε. για την τομάτα και την πατάτα, να περάσουν τη διαδικασία novel food αφού προέρχονται ως αυτόχθονα φυτά από την αμερικανική ήπειρο και τα οποία είναι φυσικά προϊόντα όπως και η stevia.
H παγκόσμια βιομηχανία ζάχαρης κάνει ισχυρό lobby και προσπαθεί να καταχωρηθεί η stevia σαν πρόσθετο και να πάρει κάποιον κωδικό Ε.
Η πρώτη ήττα της Βιομηχανίας Ζάχαρης ήταν η απόφαση της WHO (Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας) και του FAO (Food and Αgriculture Organization), με την απόφαση αυτή έγινε ο καθορισμός ημερήσιας αποδεκτής δόσης stevia μέχρι το 2008. Καθορίστηκε δηλαδή η ADY (Αcceptable Daily in Take).
Θεωρείται λοιπόν εύλογα, αναφέρει ο Βουλευτής, ότι είναι θέμα χρόνου να αρθούν τα «εμπόδια», οι «σκεπτικισμοί», δηλαδή κυρίως οι αντιδράσεις της βιομηχανίας ζάχαρης, ώστε να μπει η Ευρώπη σε μια νέα εποχή σε ότι αφορά τα φυσικά γλυκαντικά μέσα. Έτσι όπως τονίζει, θα μειωθεί δραστικά η κατά κεφαλή κατανάλωση ζάχαρης με άμεσα αποτελέσματα θετικότατα στη νόσο του διαβήτη και την παχυσαρκία
Ήδη υπάρχουν πρόθεση και συζητήσεις της COCA COLA ακολουθούμενης και από την PEPSI COLA, όπως συνήθως συμβαίνει, προκειμένου να βάλουν στην αγορά προϊόντα με φυσικό γλυκαντικό την stevia.
Σήμερα στην Ευρώπη λόγω της επιβολής περιορισμών εξαιτίας της διαδικασίας novel food τα προϊόντα της stevia κυκλοφορούν ως καλλυντικά προϊόντα…..
Η χώρα μας η οποία αντιμετωπίζει εγκατάλειψη σημαντικών εκτάσεων, που μέχρι πριν λίγο χρονικό διάστημα γινόταν η καλλιέργεια καπνού, καθώς και αγρότες που δεν έχουν σήμερα αντικείμενο καλλιέργειας θεωρώ, σημειώνει ο Χρίστος Βερελής, ότι παράλληλα με άλλες προσπάθειες πρέπει να παρακολουθήσει και να λάβει δραστικά θετικές πρωτοβουλίες, στο θέμα της stevia σε ότι αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και να προωθήσει την έναρξη πειραματικών καλλιεργειών σε διάφορες περιοχές, ώστε σε διάστημα 2-3 καλλιεργητικών περιόδων να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την ποιότητα και τις αποδόσεις.»

Μετά απ΄ αυτά ο Χρίστος Βερελής ερωτά τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,
Αν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θα μελετήσει και θα αναλάβει οποιαδήποτε πρωτοβουλία σχετικά με το θέμα της stevia.
===============================================================
Δευτέρα, 26 Ιανουαρίου 2009
Αποσπάσματα δηλώσεων του Χρίστου Βερελή σε τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης για τα μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση για την Αγροτική Οικονομία

Τα μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση για την στήριξη του αγροτικού εισοδήματος δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα των αγροτών, δεν ικανοποιούν τα βασικά τους αιτήματα, ούτε την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, ούτε τις κατώτερες εγγυημένες τιμές
Είναι χρήματα που έτσι κι αλλιώς θα δίνονταν, τα οποία προσπαθεί η κυβέρνηση για προφανείς επικοινωνιακούς λόγους, να τα εμφανίσει σαν παροχές.
Προσθέτει ποσά που θα δίνονταν για αποζημιώσεις σε διάφορα προϊόντα, στο βαμβάκι, στα φρούτα, στα δημητριακά, με διάφορα άλλα ποσά τα οποία δεν είναι σαφή αυτή τη στιγμή, που η προσωπική μου άποψη είναι ότι το Υπουργείο ξέρει, δεν τα ανακοινώνει όμως γιατί θέλει να φαίνεται ότι το πακέτο των 500 εκατομμυρίων αφορά όλους, για να δημιουργήσει μια ψεύτικη εντύπωση.
Υπάρχουν θεσμικές ρυθμίσεις που θα μπορούσαν να στηρίξουν ουσιαστικά τους αγρότες αυτή την περίοδο Αναφέρομαι στην αύξηση της επιστροφή ΦΠΑ, στην επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης , ζητήματα που σε αυτά δεν απαντά η κυβέρνηση.
Η κυβέρνηση υποτίμησε τα προβλήματα όλη αυτή την περίοδο, δεν εκτίμησε σωστά το μέγεθος των προβλημάτων και τώρα ευρισκόμενη σε αμηχανία και σύγχυση με πολλή προχειρότητα ανακοίνωσε τα μέτρα.
Το ΠΑΣΟΚ με πολλή σαφήνεια κατέθεσε συγκεκριμένες θεσμικές προτάσεις για την αντιμετώπιση των συσσωρευμένων προβλημάτων των ελλήνων αγροτών.
Ζητήσαμε από τα 28 δις που δίνονται στις τράπεζες, το 1 δις να διοχετευθεί για τη στήριξη του αγροτικού τομέα, προκειμένου οι αγρότες, οι γεωργοί και κτηνοτρόφοι το διευκρινίζω να μπορέσουν να συνεχίσουν την παραγωγική τους δραστηριότητα, να μη σταματήσει η προσπάθεια εκσυγχρονισμού των εκμεταλλεύσεων γιατί κι αυτό είναι σημαντικό πρέπει να συνεχιστούν οι επενδύσεις και να μπορέσουν να πάρουν ανάσα με μέτρα ανακούφισης.
Δεύτερον, είπαμε ότι πρέπει να γίνει ρύθμιση και πάγωμα των χρεών και των βραχυπρόθεσμων και των μεσοπρόθεσμων.
Τρίτον, η επιστροφή του ΦΠΑ πρέπει να γίνεται με ένα πάγιο σύστημα.
Να επεκταθεί το Ταμείο Εγγυοδοσίας και στις αγροτικές επιχειρήσεις ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε έναν γεωργό και σε έναν κτηνοτρόφο που θέλει να μπει στο επάγγελμα και δεν έχει ακίνητη περιουσία να βάλει υποθήκη, το ταμείο εγγυοδοσίας, δηλαδή το κράτος, να εγγυηθεί στα νέα παιδιά που θέλουν να μπουν στο επάγγελμα να μπορέσουν να μπουν, να δώσει την εγγύηση για να μπορέσουν να ξεκινήσουν.
===============================
Δήλωση του Βουλευτή ΠΑΣΟΚ κ. Χρίστου Βερελή
στην κινητοποίηση - συλλαλητήριο
για την αποτροπή της μεταφοράς του 50 % τ
ων επιδοτήσεων των καπνοπαραγωγών στον β΄ πυλώνα.
Ο κ. Βερελής στη δήλωσή του σημειώνει ότι, δίκαιο είναι να εξακολουθήσουν να δίδονται οι ενισχύσεις για τον καπνό, τουλάχιστον μέχρι το 2013, οπότε και θα επανεξεταστεί η διατήρησή τους ή μη.
Στην "Ελλάδα η καπνοκαλλιέργεια γίνεται σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν εναλλακτικές δυνατότητες απασχόλησης, τονίζει ο Βουλευτής. Η μείωση των επιδοτήσεων θα οδηγήσει στην εγκατάλειψη της αγροτικής παραγωγής, στην ανεργία και στην ερήμωση αυτών των περιοχών.
Επιθυμώντας να κρατήσουμε τον αγροτικό πληθυσμό στην ύπαιθρο, πρέπει να φροντίσουμε να διατηρήσουμε τις κοινοτικές ενισχύσεις στους καπνοπαραγωγούς, επεκτείνοντας το καθεστώς των ενισχύσεων και πέρα του 2009.
Ο κ. Βερελής σημείωσε ότι οι πόροι που αφαιρούνται κυρίως από τους καπνοπαραγωγούς, όχι μόνο δεν διατίθενται αποκλειστικά για την ανάπτυξη των καπνοπαραγωγικών περιοχών, και κυρίως για τη βελτίωση του εισοδήματος των καπνοπαραγωγών, αλλά προορίζονται για έργα που αφορούν γενικά την Αγροτική Ανάπτυξη και τις Υποδομές.
θεωρώ –τόνισε ο Βουλευτής - απαραίτητη την ακύρωση αυτής της εξέλιξης, ώστε οι ενισχύσεις να παραμείνουν στο 100% στους καπνοπαραγωγούς και για την περίοδο 2009-2013, και κάλεσε την Κυβέρνηση της Ν.Δ. , με διαδικασίες που προβλέπονται στα πλαίσια της Ε.Ε. να διεκδικήσει και να επιτύχει την ακύρωση αυτής της οδηγίας-υποχρέωσης ώστε να παραμείνει το 100% των ενισχύσεων στους καπνοπαραγωγούς μέχρι το 2013.
Η ευθύνη για την άνιση, άδικη και διακριτική εις βάρος των καπνοπαραγωγών απόφαση, που οδηγεί σε μείωση του εισοδήματός τους μετά το 2009, ανήκει αποκλειστικά στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και είναι αποτέλεσμα των αδέξιων χειρισμών της και της αδυναμίας της στις διαπραγματεύσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον Απρίλη του 2004 κατέληξε στην δήλωσή του ο κ. Βερελής.
===============================================================


Με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Χρίστος Βερελής ζητά τη στήριξη της βρώσιμης ελιάς καλαμών για την διάθεση του προϊόντος.


Ο Χρίστος Βερελής στην ερώτησή του αναφέρει ότι στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας παράγεται το 70% της συνολικής Ελληνικής παραγωγής ελιάς ποικιλίας Καλαμών .Η απορρόφηση του προϊόντος όπως τονίζει ο Βουλευτής γίνεται εξαιρετικά δύσκολα λόγω των προβλημάτων χρηματοδότησης των ενδιαφερομένων αγοραστών αλλά και των Ενώσεων των παραγωγών . Αποτέλεσμα ,η κατακόρυφος πτώση των τιμών και η αδυναμία διάθεσης του προϊόντος από τους παραγωγούς.

Κατόπιν αυτών ο Χρίστος Βερελής ερωτά τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Τροφίμων1.Τί πρόκειται να πράξει ώστε να ομαλοποιηθούν οι συνθήκες της αγοράς και διατεθεί η παραγωγή .2.Τι πρόκειται να πράξει για την απρόσκοπτη χρηματοδότηση των Ενώσεων των παραγωγών για την απορρόφηση του προϊόντος.3.Αν προτίθεται η κυβέρνηση να εφαρμόσει μέτρα άτοκης χρηματοδότησης των ενώσεων των ελαιοπαραγωγών για την διάθεση του προϊόντος.
====================================================================
Γυρίζει την πλάτη στους παραγωγούς εσπεριδοειδών του Νόμου μας η Κυβέρνηση, αρνούμενη αποζημίωση για της ζημιές λόγω παγετού.

Αυτό προκύπτει από την απάντηση που έδωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στην Κοινοβουλευτική παρέμβαση του Χρίστου Βερελή, με την οποία ρωτούσε την ηγεσία του Υπουργείου, για το θέμα της αποζημίωσης ακαρπίας εσπεριδοειδών του Νομού Αιτωλοακαρνανίας.

Με ποια κριτήρια απορρίφθηκε το αίτημα των ΕΑΣ και των Ομάδων παραγωγών του Νομού Αιτ/νιας για κάλυψη των ζημιών που προέκυψαν από την ακαρπία.
Εάν προτίθεται να επανεξετάσει το αίτημα ώστε να προχωρήσει ο ΕΛΓΑ σε σχετική απόφαση των παραγωγών εσπεριδοειδών του Νομού Αιτωλοακαρνανίας

Με την απάντησή του ο Υπουργός επικαλείται Μέσους Oρους (Μ.Ο) ζημιών που προβλέπει η ΚΥΑ, που ως γνωστόν τις περισσότερες φορές είναι άδικοι.
Μάλλον αγνοεί η Κυβέρνηση ότι ο Νομός Αιτωλοακαρνανίας είναι ο μεγαλύτερος Νομός της χώρας με ανομοιογενή μορφολογία, υψόμετρα, κλίμα και άλλα, που σημαίνει ότι μπορεί η πρόκληση ζημιών π.χ στην Αμφιλοχία να είναι πλήρης και στο Μεσολόγγι η παραγωγή να έμεινε άθικτη και έτσι ο Μ.Ο του Νομού να μη δικαιολογεί καμμία αποζημίωση στους παραγωγούς της Αμφιλοχίας.

Ο κ. Βερελής έπειτα από την παραπάνω εξέλιξη, σε δήλωσή του αναφέρει ότι, τα μάτια των παραγωγών στρέφονται βεβαίως και στις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα συσσωρευμένα βάρη του επερχόμενου χειμώνα.

Ο Βουλευτής τονίζει την ανάγκη να ανασταλούν οι υποχρεώσεις των αγροτών προς την ΑΤΕ και να υπάρξουν διευκολύνσεις ανάλογα με τον αριθμό των δένδρων ή της καλλιεργούμενης έκτασης, που χτυπήθηκε από την ακαρπία.

Ο κ. Βερελής καταλήγοντας ζητά από την ηγεσία του Υπουργείου να προχωρήσει στην αλλαγή του κανονισμού έτσι ώστε να συμπεριληφθούν σε αυτόν αιτίες αποζημίωσης που σήμερα δεν προβλέπονται, ενώ τονίζει την ανάγκη να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες ώστε να μπορέσουν οι παραγωγοί να συμπληρώσουν το χαμένο εισόδημά τους.

=======================================================
Σε τρία εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται η ετήσια ενίσχυση
για το α’ έτος εφαρμογής του προγράμματος
«Προστασία παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας» -
αναμένεται η έκδοση και νέας προκήρυξης.

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, το συνολικό ύψος της ενίσχυσης για το α’ έτος εφαρμογής του Μέτρου 3.14 του ΕΠΑΑ «Προστασία Παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας» ανέρχεται σε τρία εκατομμύρια ευρώ περίπου. Το ποσό αυτό κατανέμεται σε 2.711 δικαιούχους ελαιοπαραγωγούς με 3.388,6 εκτάρια ελαιώνα που έχουν ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα, υπογράφοντας τις σχετικές συμβάσεις περί το τέλος του 2006.

Η καταβολή των οικονομικών ενισχύσεων του α’ έτους εφαρμογής θα ολοκληρωθεί με την καταχώρηση του συνόλου των αιτήσεων πληρωμής στο μηχανογραφικό σύστημα, διαδικασία χρονοβόρα λόγω του ευάριθμου των δικαιούχων παραγωγών. Προς το παρόν, για το α’ έτος εφαρμογής του προγράμματος είχαν ήδη καταβληθεί έως τις 09.10.08 οικονομικές ενισχύσεις ύψους 760.836,41 ευρώ σε 1.228 δικαιούχους.

Οι οικονομικές ενισχύσεις του β’ έτους θα καταβληθούν μετά την υποβολή των αντίστοιχων αιτήσεων πληρωμής των δικαιούχων, η οποία προγραμματίζεται για το τέλος του 2008. Σύμφωνα με τις εφαρμοστικές του προγράμματος υπουργικές αποφάσεις, η πληρωμή του β’ έτους θα γίνει εντός του τριμήνου Φεβρουαρίου – Απριλίου 2009. Το Υπουργείο εκτιμά ότι κατά τη δεύτερη πληρωμή δεν πρόκειται να υπάρξουν παρόμοιες της πρώτης καθυστερήσεις, καθώς οι δικαιούχοι θα είναι ήδη καταχωρημένοι στο μηχανογραφικό σύστημα, οπότε ο φόρτος εργασίας αναμένεται μικρότερος.

Η περαιτέρω χρηματοδότηση του προγράμματος είναι διασφαλισμένη μέσω της ένταξής του στη δράση 4.1 του Μέτρου 214 – Γεωργοπεριβαλλοντικές Ενισχύσεις» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» 2007-2013.

Τέλος, κατόπιν υποβολής σχετικού αιτήματος του κ. Μπούγα, προκειμένου περισσότεροι παραγωγοί να ενταχθούν στο πρόγραμμα, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων σχεδιάζει την έκδοση νέας προκήρυξης μόλις ολοκληρωθεί η κατάρτιση των διοικητικών πράξεων εφαρμογής των γεωργοπεριβαλλοντικών μέτρων της νέας προγραμματικής περιόδου 2007-2013.

Τα ανωτέρω στοιχεία περιλαμβάνονται στην απάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Α. Κοντού σε σχετική ερώτηση του κ. Ιωάννη Μπούγα και καταδεικνύουν την υλοποίηση του πρωτοποριακού για τη χώρα μας προγράμματος Προστασίας του Παραδοσιακού Ελαιώνα της Άμφισσας. Μέσω αυτού, οι εντεταγμένοι ελαιοπαραγωγοί, πέραν των ενισχύσεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, λαμβάνουν για πρώτη φορά ειδική οικονομική ενίσχυση για τη διατήρηση αναλλοίωτης της φυσικής μορφής των ελαιοδένδρων αλλά και της παραδοσιακής μεθόδου ελαιοκαλλιέργειας.
===========================================================
Με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Χρίστος Βερελής ζητά τη στήριξη της βρώσιμης ελιάς καλαμών για την διάθεση του προϊόντος.


Ο Χρίστος Βερελής στην ερώτησή του αναφέρει ότι στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας παράγεται το 70% της συνολικής Ελληνικής παραγωγής ελιάς ποικιλίας Καλαμών .Η απορρόφηση του προϊόντος όπως τονίζει ο Βουλευτής γίνεται εξαιρετικά δύσκολα λόγω των προβλημάτων χρηματοδότησης των ενδιαφερομένων αγοραστών αλλά και των Ενώσεων των παραγωγών . Αποτέλεσμα ,η κατακόρυφος πτώση των τιμών και η αδυναμία διάθεσης του προϊόντος από τους παραγωγούς.

Κατόπιν αυτών ο Χρίστος Βερελής ερωτά τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Τροφίμων1.Τί πρόκειται να πράξει ώστε να ομαλοποιηθούν οι συνθήκες της αγοράς και διατεθεί η παραγωγή .2.Τι πρόκειται να πράξει για την απρόσκοπτη χρηματοδότηση των Ενώσεων των παραγωγών για την απορρόφηση του προϊόντος.3.Αν προτίθεται η κυβέρνηση να εφαρμόσει μέτρα άτοκης χρηματοδότησης των ενώσεων των ελαιοπαραγωγών για την διάθεση του προϊόντος.
======================================================
Τρίτη, 18 Νοεμβρίου 2008
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΘΥΜΙΟΥ ΣΩΚΟΥ
ΚΑΤΑ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ (ΤΡΙΤΗ 18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2008) ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ
ΤΩΝ ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΣΤΗ ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ.

«Ο αγώνας των καπνοπαραγωγών του νομού Αιτωλοακαρνανίας είναι ένας αγώνας δίκαιος. Αγωνίζονται για να μην μεταφερθεί το 50 % του εισοδήματός τους από το 2010 και μετά, σε άλλες κατευθύνσεις, έτσι ώστε να μην καταρρεύσει ο αγροτικός κόσμος του νομού.
Ο αγώνας αφορά όλους τους αγρότες και πρόκειται κυρίως για αγώνα υπεράσπισης του δικαιώματός τους, που κάποιοι προσπαθούν να τους το αφαιρέσουν, για να μείνουν στον τόπο τους, να παράγουν και να φροντίζουν την περιουσία τους.
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας και εγώ προσωπικά συμμετέχουμε σ’ αυτόν τον αγώνα με όλες μας τις δυνάμεις.
Έναν αγώνα που οι αγρότες του νομού οφείλουν να τον δίνουν ενωμένοι, έτσι ώστε να αποτρέπουν τις όποιες προσπάθειες αποπροσανατολισμού και διάσπασης.
Προσπάθειες διάσπασης και αποπροσανατολισμού που προέρχονται από πολλές πλευρές, αλλά κυρίως από την κυβέρνηση και τους παράγοντές της.
Επισημαίνω την ανάγκη ενότητας και συσπείρωσης των αγροτών μαζί με τους πραγματικούς εκφραστές των δικών τους συμφερόντων.
Η διασφάλιση της ενότητας των καπνοπαραγωγών και αγροτών από τις επιχειρούμενες προσπάθειες διάσπασης, θα έχει ως αποτέλεσμα την δικαίωσή τους και αποτελεί την μόνη εγγυημένη προοπτική για την επίλυση των αιτημάτων τους.


Δηλώσεις βουλευτή κυρίας Γιαννακά

Στο σημερινό συλλαλητήριο που διοργάνωσαν στη Γέφυρα Αχελώου οι ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών και οι ομάδες καπνού για την διεκδίκηση του 50% της επιδότησης των καπνοπαραγωγών και την επιστροφή των ενισχύσεων στο 1ο πυλώνα μέχρι το 2013, παραβρέθηκε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Σοφία Γιαννακά.
Η κ. Γιαννακά στις δηλώσεις της τόνισε μεταξύ άλλων ότι:
«Θα πρέπει η αδικία αυτή να αποκατασταθεί. Θα πρέπει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, έστω και την ύστατη ώρα, να διεκδικήσει την άρση της αδικίας και την αλλαγή του καθεστώτος ενίσχυσης των καπνοπαραγωγών στο συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας.
Η Αιτ/νία δεν πρέπει να χάνει 40.000.000εκ. το χρόνο, δεν πρέπει να μειωθεί το εισόδημα των αγροτών διότι αυτό θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία της περιοχής μας.
Εκφράζω τη συμπαράστασή μου στον αγώνα των καπνοπαραγωγών διότι είναι αγώνας επιβίωσης»
======================================================================
Κυριακή, 9 Νοεμβρίου 2008
Ενημερωτικές ομιλίες για αιγοπροβατοτρόφους
στην Αιτωλοακαρνανία
Η Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης του Νομού Αιτωλοακαρνανίας εν’ όψη της έναρξης υποβολής αιτήσεων των αιγοπροβατοτρόφων του νομού στα πλαίσια της δράσης «Ενθάρρυνση Επενδύσεων Μικρού Κόστους σε Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις – ΜΙΚΡΑ ΣΧΕΔΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ» θα διοργανώσει σειρά ενημερωτικών ομιλιών για τους αιγοπροβατοτρόφους του Νομού.
Η ενημέρωση θα γίνει από κλιμάκια γεωπόνων της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχίας.
Το Πρόγραμμα ενημερωτικών ομιλιών έχει ως εξής:
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ
ΩΡΑ
ΑΙΘΟΥΣΑ
12/11/2008
ΑΜΦΙΛΟΧΙΑ
12:00
Τρομπούκη
17/11/2008
ΘΕΡΙΑΚΙΣΗ ΜΕΝΙΔΙΟΥ
12:00
Δημοτικό Σχολείο
18/11/2008
ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟ
12:00
Δημαρχείο
25/11/2008
ΘΕΡΜΟ
11:00
Δημαρχείο
20/11/2008
ΑΣΤΑΚΟΣ
11:00
Δημαρχείο
11/11/2008
ΣΙΜΟΣ
10:00
Δημαρχείο
12/11/2008
ΧΑΛΚΕΙΑ
10:00
Δημαρχείο
11/11/2008
ΠΛΑΓΙΑ
09:00
Καφενείο Σπύρου Παντελή
12/11/2008
ΚΑΝΔΗΛΑ
10:00
Δημαρχείο
13/11/2008
ΘΥΡΙΟ
10:00
Κοινοτικό Κατάστημα
14/11/2008
ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ
10:00
Κοινοτικό Κατάστημα
17/11/2008
ΠΑΛΑΙΡΟΣ
10:00
Παλαιό Δημοτικό Σχολείο
18/11/2008
ΒΟΝΙΤΣΑ
10:00
Δημαρχείο
12/11/2008
ΚΑΛΥΒΙΑ
10:00
Κοινοτικό Κατάστημα
13/11/2008
ΑΓΙΟΣ ΒΛΑΣΙΟΣ
10:00
Δημαρχείο
14/11/2008
ΑΓΓΕΛΟΚΑΣΤΡΟ
10:00
Δημαρχείο
19/11/2008
ΠΑΡΑΒΟΛΑ
10:00
Δημαρχείο
18/11/2008
ΦΥΤΕΙΕΣ
10:00
Δημαρχείο
20/11/2008
ΛΕΠΕΝΟΥ
10:00
Αγροτικός Συνεταιρισμός
21/11/2008
ΔΟΚΙΜΙ
10:00
Κοινοτικό Κατάστημα
24/11/2008
ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ
10:00
Δημαρχείο
25/11/2008
ΚΑΤΟΥΝΑ
10:00
Δημαρχείο
27/11/2008
ΝΕΑΠΟΛΗ
10:00
Δημαρχείο

Σε ότι αφορά την Διαδικασία υποβολής Αιτήσεων από τους παραγωγούς του Νομού, τα δικαιολογητικά, και την επιλεξιμότητα των εκμεταλλεύσεων τονίζονται ιδιαιτέρως τα εξής:

A. Η δράση αφορά στην ενίσχυση επενδύσεων συνολικού επιλέξιμου κόστους έως 50.000 ευρώ και είναι στοχευμένη αποκλειστικά σε υπάρχουσες αιγοπροβατοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

B. Αναλυτικά, επιλέξιμες επενδύσεις θα είναι υποχρεωτικά η αγορά αμελκτικής μηχανής και προαιρετικά:
1. Η κατασκευή κτιρίου άμελξης και χώρου γάλακτος (ή εναλλακτικά η διαμόρφωση υπάρχοντος χώρου σε χώρο άμελξης – χώρο γάλακτος).
2. Η αγορά μηχανών γαλουχίας αμνοεριφίων.
3. Η αγορά παγολεκάνης.
4. Η αγορά γεννήτριας.
5. Η αγορά και εγκατάσταση εξοπλισμού παραγωγής ζωοτροφών για τις ίδιες ανάγκες της μονάδας.
6. Η αγορά και εγκατάσταση σιλό συνολικής χωρητικότητας μέχρι 40 κυβικών μέτρων.
7. Η κατασκευή αποθηκευτικών χώρων θερμοκηπιακού τύπου για ζωοτροφές.
8. Η κατασκευή μικρού βιολογικού καθαρισμού για τον χειρισμό των υγρών αποβλήτων της μονάδας.
9. Η αγορά και εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα για τις ανάγκες συντήρησης του εξοπλισμού άμελξης και συντήρησης του γάλακτος.
10. Δεν ενισχύονται, οι επενδύσεις που δεν συμπεριλαμβάνονται στην ανωτέρω λίστα, οι επενδύσεις απλής αντικατάστασης, ο ΦΠΑ, η αγορά μεταχειρισμένου εξοπλισμού και η αγορά εξοπλισμού πριν την ημερομηνία έγκρισης.

Γ. Επιλεξιμότητα αιγοπροβατοτρόφων
1. Οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, για να είναι επιλέξιμες θα πρέπει να ανήκουν νόμιμα σε:
Α. Φυσικά πρόσωπα, ηλικίας από 18 έως 60 ετών, κατά κύριο επάγγελμα αγρότες., οι οποίοι υποβάλουν Ενιαία Δήλωση Εκμετάλλευσης στον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Β. Νομικά Πρόσωπα που έχουν νομική μορφή Α.Ε., Ε.Π.Ε., Ο.Ε., Ε.Ε. ή ΑΣΟ του Ν.2810/2000 όπως οι έννοιές τους ορίζονται στο Εμπορικό Δίκαιο.
2. Να διαθέτουν:
Α. άδεια λειτουργίας ή
Β. βεβαίωση Δημάρχου ότι οι σταβλικές εγκαταστάσεις στις οποίες χωροθετούνται οι προτεινόμενες επενδύσεις βρίσκονται εκτός ορίου οικισμού και πράξη χαρακτηρισμού από το οικείο Δασαρχείο για τον χώρο που είναι εγκατεστημένη η μονάδα.
3. Να δραστηριοποιούνται στην αιγοπροβατοτροφία με τουλάχιστον 150 θηλυκά αιγοπρόβατα άνω του έτους, όπως το μέγεθος αυτό έχει δηλωθεί στην Ενιαία Δήλωση Εκμετάλλευσης του 2008 (ΟΠΕΚΕΠΕ).
4. Οι νόμιμοι κάτοχοί τους να μην έχουν υπάρξει δικαιούχοι Σχεδίου Βελτίωσης κατά την τελευταία πενταετία πριν την υποβολή της αίτησής τους για ενίσχυση από το παρών καθεστώς.
5. Οι νόμιμοι κάτοχοί τους να μην έχουν λάβει ενίσχυση μέσα από Σχέδιο Βελτίωσης κατά την τελευταία τριετία πριν την υποβολή της αίτησής τους για ενίσχυση από το παρών καθεστώς.

Δ. Υποβολή Αίτηση Υποψηφιότητας;
Ο υποψήφιος μπορεί να λάβει την αίτηση υποψηφιότητας και αφού την συμπληρώσει, να την καταθέσει στην οικεία Δ/νση Γεωργίας / Αγροτικής Ανάπτυξης ή στο οικείο Τοπικό Κέντρο Αγροτικής Ανάπτυξης.
===================================================
Παρασκευή, 7 Νοεμβρίου 2008
Σοφία Γιαννακά: «Καταρρέουν οι τιμές γάλακτος –
Αυξάνονται οι τιμές των ζωοτροφών»

Ερώτηση κατέθεσε η Βουλευτής του νομού μας, Σοφία Γιαννακά, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα τον έντονο προβληματισμό και δυσαρέσκεια που επικρατεί στους κτηνοτρόφους της Δυτικής Ελλάδας, οι οποίοι βλέπουν τις τιμές του γάλακτος να καταρρέουν και τις ζωοτροφές να παραμένουν ακριβές.
Στην ερώτησή της η Βουλευτής επεσήμανε ότι «Η αγορά του αιγοπρόβειου γάλακτος στο νομό, όπως και στους άλλους νομούς της χώρας, εξακολουθεί να δέχεται ισχυρές πιέσεις και οι κτηνοτρόφοι αδυνατούν να καλύψουν το κόστος παραγωγής, εξαιτίας των ιδιαιτέρως αυξημένων τιμών των ζωοτροφών αλλά και των στρεβλώσεων που παρατηρούνται στη συγκεκριμένη αγορά.»
Η κυρία Γιαννακά σημείωσε μεταξύ άλλων ότι ανεξήγητο παραμένει το γεγονός ότι «Παρά το γεγονός ότι τα αποθέματα σε γάλα έχουν μειωθεί δραματικά εξαιτίας του ισοζυγίου αλλά και της κατοχύρωσης της φέτας, η τιμή του προϊόντος παραμένει καθηλωμένη σε επίπεδα τριετίας, με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι να βλέπουν τα κέρδη τους να συρρικνώνονται. Το κόστος παραγωγής παραμένει σε δυσθεώρητα επίπεδα παρά την πτώση στην τιμή του καλαμποκιού, αφού οι τιμές του βαμβακόσπορου και της πούλπας παραμένουν εξαιρετικά υψηλές… Την ίδια στιγμή που οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν προβλήματα βιωσιμότητας των εργασιών τους και επιβίωσης εξαιτίας του υψηλού κόστους παραγωγής και των χαμηλών τιμών πώλησής των προϊόντων που παράγουν, η Ελλάδα παραμένει μία από τις λίγες χώρες της Ε.Ε. στις οποίες οι τιμές των συγκεκριμένων προϊόντων κατά τη δεκαετία 1997-2007 αυξήθηκαν με ρυθμό υψηλότερο του τιμαρίθμου. Στις υπόλοιπες χώρες οι αυξήσεις είναι μικρότερες από τον πληθωρισμό».
Τέλος η Βουλευτής, τονίζοντας ότι παραμένει ανεξέλεγκτη η λειτουργία των διαμορφωμένων καρτέλ γάλακτος στην αγορά, ανοίγοντας κι άλλο την ψαλίδα μεταξύ τιμών παραγωγού και τιμών καταναλωτή και υπονομεύοντας το θεμιτό ανταγωνισμό, έθεσε τα ακόλουθα ερωτήματα στον αρμόδιο Υπουργό:
1. Με ποιο τρόπο θα προστατεύσει το Υπουργείο τους κτηνοτρόφους από τον «εκβιασμό» των μεταποιητών και τα καρτέλ γάλακτος;
2. Προτίθεται το αρμόδιο Υπουργείο να λάβει μέτρα και αν ναι, ποια, προκειμένου να μικρύνει η ψαλίδα μεταξύ τιμών παραγωγού και τιμών καταναλωτή;
========================================
21 Οκτωβρίου 2008
Βασικά σημεία της ομιλίας του Χρίστου Βερελή στην εκδήλωση της Ένωσης Συνετ/σμών Αγρινίου με θέμα « Προοπτικές Ανάπτυξης νέων καλλιεργειών στην Αιτωλ/νία »

«Εθνική στρατηγική για τα βασικά μας προϊόντα
όπως τα δημητριακά, το ελαιόλαδο, τα φρούτα και λαχανικά »

«Η ελληνική γεωργία μπορεί κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις να επιδείξει ευελιξία, να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, να εκσυγχρονιστεί να αναδείξει τα μοναδικά προϊόντα της και να εξαντλήσει τα πλεονεκτήματα που έχει, λόγω των ιδανικών εδαφο-κλιματικών συνθηκών της χώρας.
Μέσα στο έντονα ανταγωνιστικό και δύσκολο οικονομικό περιβάλλον ραγδαίων κλιματικών αλλαγών και αυξήσεων των τιμών των εισροών, καλείται να κερδίσει το στοίχημα της ποιότητας και της ανταγωνιστικότητας.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πρέπει να χαράξει εθνική στρατηγική για τα βασικά μας προϊόντα όπως τα δημητριακά, το ελαιόλαδο, τα φρούτα, να πραγματοποιεί ουσιαστικούς έλεγχους στα εισαγόμενα προϊόντα, να περιορίζονται οι εισαγωγές και να προστατεύεται η ελληνική παραγωγή.
Η πολιτεία έχει την υποχρέωση να φέρει το γεωπόνο δίπλα στο γεωργό και τον κτηνίατρο δίπλα στον κτηνοτρόφο, να διευκολύνει τον αγρότη και τον κτηνοτρόφο να βρίσκει απαντήσεις στα θέματα που τον απασχολούν στην περιοχή του, κοντά στην εκμετάλλευσή του.
Είναι ανάγκη να υλοποιηθεί άμεσα το Μητρώο Αγροτών και γεωργικών εκμεταλλεύσεων στη χώρα μας, ώστε να προσδιορίζονται με σαφήνεια οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
Στα επιχειρησιακά και αναπτυξιακά προγράμματα να δίνεται προτεραιότητα στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, να ενταχθούν σε δράσεις και μέτρα.
Η πρωτοβουλία της Ένωσης Συνετ/σμών Αγρινίου, να παρουσιάσει τις προοπτικές Ανάπτυξης νέων καλλιεργειών στην Αιτωλ/νία, είναι σημαντική και ουσιαστικά δείχνει ένα δρόμο που δεν έχει καταφέρει το οργανωμένο κράτος να δείξει, η πολιτεία όφειλε μέχρι σήμερα να έχει κάνει ένα ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για τις περιοχές στις οποίες εγκαταλείπονται οι αγροτικές εκτάσεις.
Έγινε μια προσεκτική και έγκαιρα προετοιμασμένη προσπάθεια για την εγκατάσταση νέων καλλιεργειών στην περιοχή, υπάρχει ένα επιστημονικό και ερευνητικό επίπεδο που δίνει ένα επίπεδο ασφάλειας στις καλλιεργητικές επιλογές»
======================================================================
20 Οκτωβρίου 2008

«Ρύθμιση καλλιεργητικών χρεών για τους Αγρότες του Νόμου μας ζητά ο Χρίστος Βερελής»

Ερώτηση του Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Χρίστου Βερελή προς τον Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τα προβλήματα των Παραγωγών σιτηρών και βαμβακιού Νομού Αιτωλοακαρνανίας.
Ο κ. Βερελής στην ερώτησή του αναφέρει, ότι
η τρέχουσα καλλιεργητική περίοδος για τους παραγωγούς σιτηρών και βαμβακιού είναι από τις χειρότερες των τελευταίων ετών .Επίσης είναι βέβαιο, σημειώνει, ότι οι αγρότες αυτοί αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις - κατά κανόνα εξοφλούνται με την καταβολή των δικαιωμάτων τους - σε συνεταιρισμούς, τράπεζες ή ιδιώτες από προμήθειες καλλιεργητικών εφοδίων.Στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας το πρόβλημα αυτό, επισημαίνει ο Βουλευτής, είναι οξύτατο και εκ του γεγονότος ότι δεν υπάρχει πλέον η καλλιέργεια καπνού, που ήταν και κύρια και συμπληρωματική πηγή εισοδήματος για τους αγρότες του Νομού μας.Όλα αυτά οδηγούν, τονίζει ο κ. Βερελής, στην αναγκαιότητα αναζήτησης τρόπων ενίσχυσης ώστε να ανασυνταχθούν και αντιμετωπίσουν με στοιχειωδώς ευπρεπή τρόπο, τις οικογενειακές και λοιπές υποχρεώσεις τους μετά από ρύθμιση των χρεών τους μέσω ολιγόμηνης παράτασης.
Κατόπιν αυτών ο κ. Χρίστος Βερελής ερωτά τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων1.Αν προτίθεται να επισπεύσει την καταβολή των δικαιωμάτων στα πλαίσια των ισχυόντων προθεσμιών που ορίζουν οι κοινοτικοί κανονισμοί.2.Αν προτίθεται να εισηγηθεί ή να λάβει ευνοϊκότερα μέτρα για την επιμήκυνση της περιόδου της πληρωμής της τρεχούσης καλλιεργητικής περιόδου για τους παραγωγούς σιτηρών και βαμβακιού .
Νέες παρεμβάσεις για τοπικά ζητήματα από τον Θάνο

Νέες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις για ζητήματα σημαντικού τοπικού ενδιαφέροντος πραγματοποίησε ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ κ. Θάνος Μωραΐτης. Μεταξύ αυτών, ο κ. Μωραΐτης κατέθεσε πέντε Ερωτήσεις προς αρμόδια Υπουργεία και για:


τις αποζημιώσεις των Αιτωλοακαρνάνων ελαιοπαραγωγών για την ακαρπία. Ο κ. Μωραΐτης τονίζει ότι «η Αιτωλοακαρνανία θα πρέπει να ενταχθεί σε πρόγραμμα ενίσχυσης μιας και όπως είναι αντιληπτό το εισόδημα των παραγωγών κατά την φετινή χρονιά θα είναι μειωμένο».

τα προβλήματα των παραγωγών καλαμποκιού στην Αιτωλοακαρνανία. Ο κ. Μωραΐτης καλεί το Υπουργείο να λάβει άμεσα μέτρα για την στήριξη των παραγωγών οι οποίοι αντιμετωπίζουν την κατάρρευση των τιμών και την αύξηση του κόστους παράγωγης.

-----------------------------------------------------------
Τετάρτη, 24 Σεπτεμβρίου 2008
Σκληρή, εφ’ όλης της ύλης κριτική
και προτάσεις της παράταξης
«Κίνημα Αυτοδιοίκησης στην ΕΝΑΕ»
στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Την πλήρη αδυναμία της Κυβέρνησης να προστατέψει την ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία, αλλά και να διασφαλίσει με επάρκεια και αποτελεσματικότητα τη δημόσια υγεία απέναντι στους διατροφικούς κινδύνους που ελλοχεύουν, ανέδειξε η παράταξη «Κίνημα Αυτοδιοίκησης στην ΕΝΑΕ» κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΝΑΕ, στην οποία παρέστη ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αλέξανδρος Κοντός.
Στην τοποθέτηση του ο επικεφαλής της παράταξης Γιάννης Μίχας επέκρινε την κυβερνητική πολιτική στα ζητήματα πρωτογενούς παραγωγής που έχουν οδηγήσει την ύπαιθρο σε απόγνωση, με την αγροτική οικονομία να αιμορραγεί και να συρρικνώνεται καθημερινά.
Ειδικότερα ο κ. Μίχας αναφέρθηκε :
· στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» το οποίο είναι μειωμένο σε σχέση με το Γ' ΚΠΣ κατά 14 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ επιχειρείται η πλήρης κρατικοποίησή του (π.χ. ΟΠΑΑΧ, Σχέδια Βελτίωσης).
· Στις τιμές του πετρελαίου, λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων, ζωοτροφών που συνεχώς αυξάνονται συνθέτοντας ένα εξαιρετικά δύσκολο σκηνικό για την πρωτογενή παραγωγή.
· Στους μεσάζοντες και τα καρτέλ που λυμαίνονται την παραγωγή αποκομίζοντας τεράστια κέρδη τα οποία και εκτοξεύουν τις τιμές των προϊόντων σε βάρος των καταναλωτών και συμπιέζουν προς τα κάτω τα κέρδη των παραγωγών.
· Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα προβλήματα των πυρόπληκτων αγροτών και κτηνοτρόφων στην Ηλεία αλλά και των άλλων πυρόπληκτων περιοχών, που αν και θα έπρεπε να είναι πολιτική πρώτης προτεραιότητας παραμένουν έναν χρόνο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του περσινού καλοκαιριού ιδιαίτερα οξυμμένα.
Η πρωτογενής παραγωγή αντιμετωπίζει προβλήματα ζωτικά, προβλήματα επιβίωσης και όχι όρων διαβίωσης και ως τέτοια οφείλει να τα αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση, σημείωσε ο επικεφαλής της παράταξης.
Δριμεία κριτική εξαπέλυσε ο κ. Μίχας στην Κυβέρνηση και για τη συστηματική αφαίμαξη αρμοδιοτήτων των αρμόδιων υπηρεσιών των ΝΑ, Γεωργίας και Αλιείας από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Το γεγονός αυτό, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, έχει ως αποτέλεσμα στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης οι Κεντρικές Υπηρεσίες του Κράτους να μεταλλάσσονται σε ακόμη πιο κεντρικές και συγκεντρωτικές με την αυτοδιοίκηση να επιχειρείται να αφεθεί στο περιθώριο. Εξέλιξη που βρίσκεται βέβαια σε πλήρη αντιδιαστολή με το χιλιοειπωμένο «το μέλλον ανήκει στην αυτοδιοίκηση», υπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα και πελατειακές εξαρτήσεις. Συν τοις άλλοις η τακτική αυτή απαξιώνει το επιστημονικό προσωπικό των ΝΑ, δημιουργεί εργαζομένους δύο μισθολογικών ταχυτήτων, πλήττει την πρωτογενή παραγωγή της χώρας.
Ως αποκορύφωμα αυτής της πολιτικής υποδείχθηκε η λειτουργία των Κέντρων Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και το πρόσφατο νομοσχέδιο για την Κτηνοτροφία που υποκαθιστούν και συρρικνώνουν το αντικείμενο εργασίας των υπηρεσιών των ΝΑ.
Στη συνέχεια ο επικεφαλής της παράταξης έθεσε επί τάπητος το κρίσιμο ζήτημα της λειτουργίας των Ιχθυοκαλλιεργειών.
Σε ό,τι αφορά τον κρίσιμο τομέα των ελέγχων για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και των καταναλωτών. Ο επικεφαλής της παράταξης κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι έχει αφήσει το σύστημα ελέγχων της αγοράς και προστασίας της δημόσιας υγείας στην τύχη του, με αποτέλεσμα η χώρα αφενός μεν να είναι ευάλωτη και ανοχύρωτη στους πάσης φύσεως διατροφικούς κινδύνους και αφετέρου να διασύρεται απειλούμενη διαρκώς με παραπομπές στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.
Με αφορμή μάλιστα το τεράστιο διατροφικό σκάνδαλο με το γάλα στην Κίνα επισημάνθηκε ότι σήμερα είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ η εφαρμογή ενός νέου ενιαίου ολοκληρωμένου συστήματος ελέγχων με βάση τις προτάσεις της αυτοδιοίκησης, των επιστημονικών φορέων και των συλλογικών οργάνων των εργαζομένων. Ο κ. Μίχας πρότεινε η αρμοδιότητα των ελέγχων να περιέλθει αποκλειστικά στις ΝΑ με τον ΕΦΕΤ να αναλαμβάνει τον ρόλο του συντονισμού, της παροχής επιστημονικής κάλυψης, της εφαρμογής των κοινοτικών οδηγιών.
«Αποφασίστε επιτέλους ποιος θα είναι ο ρόλος του ΕΦΕΤ» ανέφερε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στον Υπουργό ο κ. Μίχας, ο οποίος ως απαραίτητες προϋποθέσεις για την επιτυχία του νέου συστήματος ελέγχων, ανέφερε την ενίσχυση των υπηρεσιών των ΝΑ με προσωπικό και μέσα, την αυστηροποίηση του κυρωτικού πλαισίου, την κάλυψη με τις αναγκαίες πιστώσεις των αναγκών για υπερωριακή και νυκτερινή απασχόληση, την απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, την ενίσχυση της δικαιοσύνης ώστε να επιταχυνθούν οι χρόνοι εκδίκασης των υποθέσεων, τη διενέργεια επιμορφωτικών προγραμμάτων στους υπαλλήλους και τη δημιουργία ενός διατροφικού Τειρεσία, ενός πλήρως δηλαδή μηχανογραφημένου κεντρικού συστήματος, στο οποίο θα καταγράφονται όλοι οι παραβάτες, το είδος των παραβάσεων και οι ποινές που τους έχουν επιβληθεί.
Στη συνέχεια εξήρε τις προσπάθειες των γεωτεχνικών των ΝΑ και ζήτησε την άρση των μισθολογικών αδικιών που υφίστανται. «Οι γεωτεχνικοί είναι άμεσοι συνεργάτες μας, συμβάλλουν τα μέγιστα στην υλοποίηση του ρόλου και της αποστολής των ΝΑ και επομένως είναι αναγκαίο να δοθούν λύσεις στα οικονομικά αιτήματά τους, όπως δόθηκαν αντίστοιχα και για τους μηχανικούς».
Ακόμη ο κ. Μίχας πρότεινε :
· Να δίνεται η δυνατότητα στις ΝΑ κατάσχεσης των ακατάλληλων προϊόντων που εντοπίζονται στα τελωνεία της χώρας καθώς κάτι τέτοιο σήμερα δεν προβλέπεται με αποτέλεσμα αυτά να επανεξάγονται
· Να ληφθεί ειδική μέριμνα βάσει και των προτάσεων της ΝΑ για να αποτραπεί το φαινόμενο της ελληνοποίησης κτηνοτροφικών προϊόντων που εμφανίζεται τις περιόδους αυξημένης ζήτησης και συμπιέζει το εισόδημα των Ελλήνων κτηνοτρόφων
· Να θεσπιστούν ειδικά οικονομικά κίνητρα για την ίδρυση νέων Μονάδων Αποτέφρωσης και Καταστροφής Ζωικών Προϊόντων που σήμερα δεν επαρκούν
Στο ίδιο, έντονα επικριτικό μήκος κύματος κυμάνθηκαν και οι παρεμβάσεις όλων των μελών της παράταξης Κίνημα Αυτοδιοίκησης στην ΕΝΑΕ.
Η Νομάρχης Ηρακλείου Ευαγγελία Σχοιναράκη στάθηκε στα αγροτικά προβλήματα ολόκληρης της Κρήτης, επισημαίνοντας το γεγονός ότι δίνονται επιλεκτικού χαρακτήρα αποζημιώσεις ανάλογα με τις περιοχές . Για παράδειγμα στην Κρήτη ζητήθηκαν αποζημιώσεις για την «ακαρπία» και είπαν ότι δε δίνονται ενώ δόθηκαν σε άλλες περιοχές . Παράλληλα ζήτησε την απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και πρότεινε η διαχείριση των υδάτινων πόρων να περιέλθει στην αρμοδιότητα των ΝΑ και να υπάρξει Εθνικός Σχεδιασμός. Χαρακτήρισε δε το θεσμό των Κέντρων Αγροτικής Ανάπτυξης ως αποτυχημένο και θεσμό χωρίς αντικείμενο.
Την ιδιαιτερότητα της κτηνοτροφίας του νησιωτικού χώρου επεσήμανε ο Νομάρχης Δωδεκανήσων Γιάννης Μαχαιρίδης, ο οποίος υπογράμμισε ότι για όλα τα Δωδεκάνησα υπάρχουν μόλις 3 κτηνίατροι. Γεγονός που φανερώνει τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και την ανάγκη άμεσης ενίσχυσης των νομαρχιών.
Την ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» για την ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής επεσήμανε ο Νομάρχης Βοιωτίας Κλέαρχος Περγαντάς, ο οποίος αναφερόμενος στα Κέντρα Αγροτικής Ανάπτυξης σημείωσε ότι το Υπουργείο αντί να εμπιστευθεί το μόνιμο προσωπικό των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων δημιουργεί νέες στρατιές συμβασιούχων για να τα στελεχώσει.
Ο Νομάρχης Πρέβεζας Βασίλης Ιωάννου από τη μεριά του επεσήμανε ότι είναι αδιανόητο τη στιγμή που ο αγροτικός κόσμος βρίσκεται σε αναβρασμό, η Κυβέρνηση να αρνείται επίμονα να δώσει λύσεις στα προβλήματά του, ενώ μετέφερε τους διάχυτους φόβους που επικρατούν στην επαρχία, σύμφωνα με τους οποίους για την κατανομή του ΠΑΑ 2007-2013 δεν θα γίνει με αξιοκρατικά κριτήρια.
Ως το πρώτο, μακράν των άλλων, Υπουργείο που ανταγωνίζεται και αφαιρεί αρμοδιότητες από τις ΝΑ χαρακτήρισε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το μέλος του Δ.Σ. της ΕΝΑΕ, Γιάννης Στρατάκης. Σχετικά με την ακολουθούμενη διαδικασία για την Δ’ Προγραμματική Περίοδο και το πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» σημείωσε ότι δεν έχει θεσμικό χαρακτήρα και πρέπει να γίνει σχεδιασμός με αποφάσεις των Νομαρχιακών Συμβουλίων και στη συνέχεια σε περιφερειακό επίπεδο με αποφάσεις των περιφερειακών συμβουλίων. Οι Νομαρχίες πρέπει να έχουν τον κύριο ρόλο υλοποίησης των έργων στον αγροτικό τομέα.
Παρέμβαση στη συνεδρίαση πραγματοποίησε, και ο Νομάρχης της πυρόπληκτης Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας, ο οποίος περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση των αγροτών και κτηνοτρόφων της περιοχής έναν και πλέον χρόνο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού. Ο κ. Καφύρας μετέφερε στον Υπουργό την οργή και αγανάκτηση των αγροτών της Ηλείας για τις καθυστερήσεις στην καταβολή των αποζημιώσεων και χρηματοδοτήσεων, ενώ ζήτησε να συνεχιστεί η επιχορήγηση των κτηνοτρόφων για τις ζωοτροφές.









Ενημερωτική συνάντηση

για τους κρεοπώλες της Αιτωλ/νίας



Η Δ/νση Κτηνιατρικής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας οργανώνει ενημερωτική συνάντηση για τους κρεοπώλες του νομού, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2008 ώρα 17.30 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ν.Α. (Διοικητήριο, Μεσολόγγι).
Αντικείμενο της ενημέρωσης θα είναι η ανάλυση της υπ’ αριθμ. 306272/29-7-2008 απόφασης του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «για την ρύθμιση θεμάτων λειτουργίας παρασκευαστηρίων παρακείμενων χώρων καταστημάτων λιανικής πώλησης κρεάτων», καθώς και για θέματα που άπτονται της διάθεσης στην αγορά κρεάτων και κρεατοσκευασμάτων.

-----------------------------------------------------------
Αθήνα, 10.09.2008
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Από το Γραφείο Τύπου του ΕΛ. Γ. Α ανακοινώνεται ότι:


Το Δ.Σ. του ΕΛ.Γ.Α. κατά τη χθεσινή συνεδρίασή του αποφάσισε:

Ι. Την χορήγηση παράτασης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων – δηλώσεων ζημιάς μέχρι και 30/09/2008 για τα εξής προγράμματα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων:
Α) «Μέτρα υπέρ των παραγωγών της χώρας που οι γεωργικές τους εκμεταλλεύσεις ζημιώθηκαν από θεομηνίες (πλημμύρες, κατολισθήσεις) και δυσμενείς καιρικές συνθήκες (ξηρασία, ανεμοθύελλα, υπερβολική βροχόπτωση, χαλάζι, παγετό, χιονοπτώσεις), κατά τη χρονική περίοδο Ιανουάριος -Δεκέμβριος 2006»
Β) «Μέτρα υπέρ των παραγωγών της χώρας που οι γεωργικές τους εκμεταλλεύσεις ζημιώθηκαν από θεομηνίες (πλημμύρες, κατολισθήσεις, σεισμός) και δυσμενείς καιρικές συνθήκες (ανεμοθύελλα, υπερβολική βροχόπτωση, χαλάζι, παγετό, χιονόπτωση, χιονοθύελλα, ξηρασία), κατά τη χρονική περίοδο Ιανουάριος -Δεκέμβριος 2007»
Γ) «Μέτρα υπέρ των παραγωγών της χώρας που οι γεωργικές τους εκμεταλλεύσεις ζημιώθηκαν από θεομηνίες (κατολισθήσεις, πλημμύρα) και δυσμενείς καιρικές συνθήκες (ανεμοθύελλα, παγετός, χιονόπτωση), κατά τη χρονική περίοδο Ιανουάριος- Μάρτιος 2008».
Μετά την 30-09-2008 δεν θα δοθεί άλλη παράταση.

================================================================================
Δευτέρα, 25 Αυγούστου 2008


Συνεχίζονται τα τηλεγραφήματα

συμπαράστασης στον Αγροτικό Σύλλογο Ναυπάκτου


Ναύπακτος, 19 Αυγούστου 2008


Προς: Αγροτικό Σύλλογο Ναυπάκτου

Ο Πρόεδρος της ΑΝαπτυξιακής ΝΑυπάκτου (ΑΝ.ΝΑ) κ. Νίκος Κούμπιος δηλώνει την συμπαράστασή του στον δίκαιο αγώνα του Αγροτικού Συλλόγου Ναυπάκτου για δωρεάν ιαματική θεραπεία των αγροτών που την έχουν περισσότερη ανάγκη από κάθε άλλον όπως συμβαίνει και στα άλλα ταμεία.

Ο Αντιδήμαρχος Ναυπάκτου &
Πρόεδρος της ΑΝ.ΝΑ
Νίκος Κούμπιος

=======================================
Προς κ. Μιχ. Ζυγορονίκο
Πρόεδρο
Αγροτικού Συλλόγου Ναυπάκτου

Ψήφισμα Εξωραϊστικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Καταφυγίου
Βρισκόμαστε στο πλευρό σας και σας στηρίζουμε στο δίκαιο αίτημά σας.
Ζορμπάς ΒασίλειοςΠρόεδρος

===============================================


Κυριακή, 3 Αυγούστου 2008

Πολιτιστικός-Εξωραιστικός Σύλλογος
Χιλιαδούς Δωρίδας

ΟΜΟΦΩΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ

Συμπαράστασης

στον Αγροτικό Σύλλογο Ναυπάκτου
ΟΜΟΦΩΝΗ ήταν η απόφαση συμπαράστασης στον Αγροτικό Σύλλογο Ναυπάκτου στον αγώνα του για την διεκδίκηση ΔΩΡΕΑΝ Ιαματικών λουτρών των αγροτών απο την Γενική Συνέλευση του Πολιτιστικού - Εξωραιστικού Συλλόγου Χιλιαδούς Δωρίδας που πραγματοποιήθηκε σήμερα 3 Αυγούστου.

Στην Γ.Σ. συζητήθηκαν και γκρίθηκαν διάφορα αιτήματα των κατοίκων και των αγροτών μετά την διαμορφωθείσα κατάσταση απο την συνέχιση των έργων Αναδασμού της πεδιάδας του Μόρνου.

========================================

Τετάρτη, 16 Ιουλίου 2008

Ερώτηση στη Βουλή
για ΔΩΡΕΑΝ
στους ΑΓΡΟΤΕΣ
Ιαματική Λουτροθεραπεία


απο τον Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Θάνο Μωραίτη

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Θάνος Μωραΐτης
Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας - ΠΑΣΟΚ


ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την κ. Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας

Θέμα: Ένταξη αγροτών στο μέτρο για δωρεάν ιαματική λουτροθεραπεία


Σε αντίθεση με άλλους ασφαλιστικούς φορείς, ο Ασφαλιστικός Οργανισμός των αγροτών (Ο.Γ.Α.), δεν χορηγεί δωρεάν ιαματική λουτροθεραπεία στους Ασφαλισμένους του. Είναι μια κατάφορη αδικία εις βάρος των αγροτών η οποία πρέπει να αποκατασταθεί.
Το αίτημα ήδη έχει υποβληθεί από τον Αγροτικό Σύλλογο Ναυπάκτου. Θα πρέπει και οι αγρότες - ιδιαίτερα αυτοί που πάσχουν από ασθένειες που χρήζουν Ιαματικής λουτροθεραπείας - να ενταχθούν στο μέτρο για δωρεάν Ιαματικά Λουτρά όπως συμβαίνει και με άλλα ασφαλιστικά Ταμεία.

Ερωτάται η κ. Υπουργός,,

Θα ενταχθούν οι αγρότες στο μέτρο για παροχή δωρεάν ιαματικής λουτροθεραπείας στους αγρότες;



Θάνος Μωραΐτης

Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας - ΠΑΣΟΚ
------------------------------------------------------------------

Σοκ από την Κομισιόν λόγω κυβερνητικής αμέλειας
Απειλεί με μείωσή των αγροτικών επιδοτήσεων

Εξηγήσεις από τον Υπουργό ζητά με Ερώτηση ο Θάνος

«Σε τεράστια αδιέξοδα και απώλεια εισοδήματος οδηγεί τον αγροτικό κόσμο η αδυναμία και ανικανότητα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Αυτό επισημαίνει μεταξύ άλλων σε Ερώτησή του ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ κ. Θάνος Μωραΐτης μετά την είδηση ότι αν και το υπουργείο γνώριζε από το 2006 ότι έπρεπε να συμμορφωθεί με τον νέο κανονισμό για τις αγροτικές επιδοτήσεις, που προβλέπει λεπτομερή χαρτογράφηση των στρεμμάτων, των καλλιεργειών κ.λπ., δεν έκανε απολύτως τίποτε. Το αποτέλεσμα είναι να χάνουν ετησίως οι Έλληνες αγρότες από 250 έως 300 εκατ. ευρώ.

Η Κομισιόν, έπειτα από επιτόπιο έλεγχο, αποφάσισε την εφαρμογή του κανονισμού την περικοπή ποσοστού περίπου 10% των επιδοτήσεων που δικαιούται η Ελλάδα ετησίως: Ανακοίνωσε ότι, λαμβάνοντας υπόψη την αδυναμία της ελληνικής κρατικής μηχανής να ελέγξει αποτελεσματικά τον τρόπο χρήσης των αγροτικών κονδυλίων, αποφάσισε να κινήσει τη διαδικασία για την παρακράτηση ποσού της τάξεως των 250 έως 300 εκατ. ευρώ ετησίως από τα κοινοτικά κονδύλια που αφορούν την Ελλάδα. Και αυτό ώς την ημέρα που οι ελληνικές αρχές θα είναι κατά βάσιν σε θέση να κοινοποιούν στις Βρυξέλλες τα πλήρη στοιχεία αυτών που λαμβάνουν τις αγροτικές ενισχύσεις στην Ελλάδα και τους λόγους για τους οποίους τις λαμβάνουν. Κάτι που ώς σήμερα δεν έχει καταστεί δυνατόν παρά τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση έναντι της Επιτροπής το 2006.

Ο Βουλευτής τονίζει ότι «με τον πιο επίσημο τρόπο επιβεβαιώνονται τα όσα ισχυρίζεται το ΠΑΣΟΚ περί κυβερνητικής ανικανότητας και αδυναμίας να χειριστεί έστω και τις επιδοτήσεις των αγροτών. Το αποτέλεσμα είναι πληρώσουν τον λογαριασμό οι Έλληνες αγρότες οι οποίοι ήδη βιώνουν με τον πιο δραματικό τρόπο την κατάρρευση του εισοδήματός τους».
Η απόφαση της Κομισιόν χαρακτηρίζεται πρωτοφανής, καθώς είναι η πρώτη φορά που παγώνουν - ή αφαιρούνται- κονδύλια προκαταβολικά. Το κόστος θα επιβαρύνει τους αγρότες άμεσα, καθώς η κυβέρνηση δεν είναι φυσικά σε θέση να αναπληρώσει από τον προϋπολογισμό τις χαμένες επιδοτήσεις.
Η Επιτροπή αναφέρει ότι οι αρμόδιες ελληνικές αρχές δεν είναι καν σε θέση να την ενημερώσουν πόσα και ποια είναι τα στρέμματα που καλλιεργούνται στην Ελλάδα και να το αποδείξουν με σχετικές φωτογραφίσεις. Δεν είναι επίσης σε θέση να γνωρίζουν επακριβώς τον αριθμό των ζώων που έχει κάθε κτηνοτροφική μονάδα, ούτε να διενεργούν ταχέως επιτόπιους ελέγχους αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Ο κ. Μωραΐτης με την Ερώτησή του ζητεί εξηγήσεις από το αρμόδιο Υπουργό ενώ τον καλεί να δηλώσει πώς θα αντιμετωπίσει την αρνητική αυτή εξέλιξη.

Τα ιαματικά λουτρά των αγροτών
Με άλλη Ερώτησή του ο κ. Μωραΐτης φέρνει στη Βουλή το θέμα της ένταξης των αγροτών στο μέτρο για δωρεάν ιαματική λουτροθεραπεία. Σε αντίθεση με άλλους ασφαλιστικούς φορείς, ο Ασφαλιστικός Οργανισμός των αγροτών (Ο.Γ.Α.), δεν χορηγεί δωρεάν ιαματική λουτροθεραπεία στους Ασφαλισμένους του. «Είναι μια κατάφορη αδικία εις βάρος των αγροτών η οποία πρέπει να αποκατασταθεί. Θα πρέπει και οι αγρότες - ιδιαίτερα αυτοί που πάσχουν από ασθένειες που χρήζουν Ιαματικής λουτροθεραπείας - να ενταχθούν στο μέτρο για δωρεάν Ιαματικά Λουτρά όπως συμβαίνει και με άλλα ασφαλιστικά Ταμεία» αναφέρει ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Το αίτημα ήδη έχει υποβληθεί από τον Αγροτικό Σύλλογο Ναυπάκτου.

====================================================




Τρίτη, 15 Ιουλίου 2008

Συνεχίζεται η διαδικασία πληρωμής των δικαιούχων για το Πρόγραμμα «Προστασία Παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας» .

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φωκίδας ανακοινώνει στους δικαιούχους επιδότησης του προγράμματος «Προστασία Παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας» ότι, στις 11/7/2008 έγινε η τρίτη ανάρτηση προσωρινών καταστάσεων πληρωμής για 466 παραγωγούς με 1-5 ελαιοτεμάχια.
Ήδη οι δικαιούχοι ελαιοπαραγωγοί της 1ης, 2ης και 3ης ανάρτησης, για τους οποίους άρχισε η διαδικασία πληρωμής της οικονομικής ενίσχυσης ανέρχονται στους χίλιους διακόσιους ενενήντα οκτώ (1.298) επί συνόλου δύο χιλιάδων τριακοσίων εβδομήντα έξι (2.376).
Να υπενθυμίσουμε ότι, σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, γίνεται υποχρεωτικά ανάρτηση των ονομάτων των δικαιούχων, η οποία συνοδεύεται με ανάλυση του χρηματικού ποσού που δικαιούται να λάβει ο κάθε παραγωγός, μετά τους απαραίτητους διασταυρωτικούς ελέγχους. Όσον αφορά στην προτεραιότητα των παραγωγών, βάσει των πινάκων που αναρτώνται, ακολουθείται απόλυτη αλφαβητική σειρά.
Οι ελαιοπαραγωγοί θα μπορούν να πληροφορηθούν τα ονόματα που συμπεριλαμβάνονται στους πίνακες πληρωμών, από τη Νομαρχία, τους Δήμους, τους Συνεταιρισμούς και τους ιδιώτες μελετητές.
Εν τω μεταξύ, οι παραγωγοί που δεν συμφωνούν, έχουν το δικαίωμα μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (10) δέκα εργάσιμων ημερών να υποβάλλουν ένσταση κατά της 3ης προσωρινής κατάστασης πληρωμής, στην Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης της Ν.Α. Φωκίδας.
Τέλος, θα πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι ότι, στις 10/07/2008 απεστάλησαν στον ΟΠΕΚΕΠΕ για πληρωμή, με πίστωση των δικαιούχων σε λογαριασμό της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδας, οι πίνακες με τα 652 ονόματα της 2ης ανάρτησης και όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

==============================================


Παρασκευή 4 Ιουλίου 2008

Συγκίνησε τους αγρότες
Το ενδιαφέρον
του κ. Σώκου!



Ο Νομάρχης Αιτωλ/νίας κ. Θύμιος Σώκος, μόλις έλαβε γνώση του δημοσιεύματος της εφημερίδας «νέο Άστρο» του αιτήματος του Αγροτικού Συλλόγου Ναυπάκτου για ΔΩΡΕΑΝ λουτροθεραπεία των μελών του σε οργανωμένες Ιαματικές Πηγές και καλούσε βουλευτές, Νομάρχες, μέλη Ν.Σ., Δημάρχους, Δημ. Συμβούλους και φορείς να τους συμπαρασταθούν, έδειξε άμεσο ενδιαφέρον και ενημέρωσε τον Πρόεδρο του Συλλόγου κ. Ζυγορονίκο ότι: «Όχι μόνο τους συμπαρίστατε στο δίκαιο αίτημά τους αλλά ότι διερευνεί τρόπους ώστε να προσφέρει και η Ν.Α. την δυνατότητα λουτροθεραπείας των αγροτών εντός των ορίων του νομού» δίνοντας μάλιστα οδηγίες στον Αντινομάρχη κ. Γιώργο Χριστογιάννη να «βρει άμεσες λύσεις»!!
Ο κ. Χριστογιάννης, γνωστός για τα φιλο-Ναυπακτιακά του αισθήματα, σε τηλεφωνική μας επικοινωνία δήλωσε επί πλέον και την προσωπική του συμπαράσταση στους αγρότες λέγοντας χαρακτηριστικά : «Η συμπαράστασή μου στους αγρότες δεν είναι 100% αλλά 1000%»!... Να σημειωθεί ότι ο κ. Χριστογιάννης είναι ιατρός και γνωρίζει τις παθήσεις που ταλαιπωρούν τους αγρότες μας λόγω της, υπό αντίξοες συνθήκες, εργασίας τους.
Ντελίριο ενθουσιασμού σκόρπισε η είδηση στα μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Ναυπάκτου. Μάλιστα μερικοί δεν παρέλειψαν να επισημάνουν ότι «Επί τέλους βρέθηκαν άνθρωποι να αναγνωρίσουν τις δυσκολίες του αγροτικού επαγγέλματος!... Μόνο έτσι θα ξαναζωντανέψει η ύπαιθρος!...» και μας ζήτησαν να απευθύνουμε τις ευχαριστίες τους στον κ. Σώκο!....
Εμείς για κάθε νεότερο θα σας ενημερώνουμε!...


===============================================
Δευτέρα, 23 Ιουνίου 2008
Ηερίδα για τους κτηνοτρόφους


στο δ.δ. Μοναστηρακίου Βόνιτσας

Με κύριο χαρακτηριστικό τη μεγάλη συμμετοχή των Κτηνοτρόφων της Βόνιτσας αλλά και της ευρύτερης περιοχής του Ξηρομέρου, πραγματοποιήθηκε χθες (Κυριακή 22 Ιουνίου 2008) στο Δημοτικό Διαμέρισμα Μοναστηρακίου ημερίδα με θέμα: «Η κτηνοτροφία στην Αιτωλοακαρνανία σήμερα».
Την ημερίδα οργάνωσε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας σε συνεργασία με τον Δήμο Ανακτορίου, στα πλαίσια του προγράμματος T-Cheese.Med/Archimed/INTERREG IIIB, που υλοποιεί η Αναπτυξιακή Αιτωλοακαρνανίας (ΑΝ.ΑΙΤ. Α.Ε.) και η οποία εντάσσεται σε μια σειρά ενημερωτικών συναντήσεων, που ξεκίνησαν από το Θεριακίσι του Δήμου Μενιδίου, με στόχο την ενημέρωση των κτηνοτρόφων γύρω από τα θέματα που τους αφορούν.
Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Ανακτορίου κ. Γιώργος Αποστολάκης στάθηκε στη συνεργασία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης με τον Δήμο Ανακτορίου, τονίζοντας ότι με τέτοιες πρωτοβουλίες όπως η οργάνωση της ημερίδας, γίνεται ένα αποφασιστικό βήμα για την ανάπτυξη της περιοχής.
Ακόμη ο κ. Αποστολάκης αναφέρθηκε στις προσπάθειες του Δήμου Ανακτορίου για την στήριξη των κτηνοτρόφων με τη δημιουργία μικρών αρδευτικών έργων, τη συντήρηση και ασφαλτόστρωση αγροτικών δρόμων καθώς και τη κατασκευή ομβρυοδεξαμενών.
Αισιόδοξος για τις προοπτικές του κλάδου στην Αιτωλοακαρνανία εμφανίστηκε στην ομιλία του ο Νομάρχης Θύμιος Σώκος, ο οποίος αφού έδωσε στοιχεία για τη θέση του νομού σε επίπεδο χώρας στην κτηνοτροφία (4ος σε παραγωγή τυριού και 5ος σε παραγωγή κρέατος και γάλακτος) επεσήμανε την ανάγκη διπλασιασμού του ζωικού κεφαλαίου τα επόμενα χρόνια. Να σημειωθεί ότι σήμερα ο αριθμός των αιγοπροβάτων στην Αιτωλοακαρνανία αγγίζει το 1.100.000.
Ο κ. Σώκος είπε ακόμη ότι χρειάζεται περισσότερη εργασία με κανόνες και αλλαγή νοοτροπιών, ώστε να κερδηθεί από τους κτηνοτρόφους εκείνο που τους αξίζει από τον κόπο τους.
Ο Νομάρχης υπογράμμισε την ανάγκη ανάληψης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, ώστε να δημιουργηθούν στο νομό μεταποιητικές μονάδες, προκειμένου να πολλαπλασιασθεί το εισόδημα των κτηνοτρόφων.
Ακόμη ο κ. Σώκος αναφέρθηκε στις δράσεις και στους ελέγχους των υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, που στόχο έχουν να προστατέψουν τους παραγωγούς, από τις παράνομες ελληνοποιήσεις ζώων, ενώ ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στα έργα υποδομής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης όπως ο εξηλεκτρισμός των ποιμνιοστασίων, ο εκσυγχρονισμός των αρδευτικών δικτύων και η βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας.
Στην ημερίδα παραβρέθηκαν οι Αντινομάρχες Δημοσθένης Καπώνης, Γιάννης Ψαράκης, Γιώργος Χριστογιάννης, αντιδήμαρχοι του δήμου Ανακτορίου, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, η Προϊσταμένη της Δ/νσης Κτηνιατρικής Αντιγόνη Κοτσώρη και άλλα στελέχη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας.

==========================================



20 Ιουνίου 2008


Ξεκίνησε η πληρωμή


των δικαιούχων για το Πρόγραμμα



«Προστασία Παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας» .

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φωκίδας ανακοινώνει στους δικαιούχους επιδότησης του προγράμματος «Προστασία Παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας» ότι ξεκίνησε ήδη από τις 6 Ιουνίου 2008, η διαδικασία πληρωμών.
Σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία γίνεται υποχρεωτικά ανάρτηση των ονομάτων των δικαιούχων η οποία συνοδεύεται με ανάλυση του χρηματικού ποσού που δικαιούται να λάβει ο κάθε παραγωγός μετά τους απαραίτητους διασταυρωτικούς ελέγχους.
Οι παραγωγοί εάν δεν συμφωνούν έχουν το δικαίωμα μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (10) δέκα εργάσιμων ημερών να υποβάλλουν ένσταση στην Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης της Ν.Α. Φωκίδας.
Μετά την παρέλευση των (10) ημερών αποστέλλεται στον ΟΠΕΚΕΠΕ η οριστική κατάσταση για να γίνει η πληρωμή, η οποία περιλαμβάνει τους παραγωγούς της κατάστασης που αναρτήθηκε, εκτός από αυτούς που υπέβαλλαν ένσταση. Οι τελευταίοι θ’ αποσταλούν για πληρωμή μετά την εξέταση της ένστασής τους.
Εν τω μεταξύ ο πρώτος πιλοτικός πίνακας δικαιούχων παραγωγών που συντάχθηκε αναρτήθηκε στις 06-06-2008 και περιλαμβάνει 178 δικαιούχους.
Παράλληλα η διαδικασία πληκτρολόγησης συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς και οι αναρτήσεις θ’ γίνονται με την κατωτέρω σειρά:
2ος πίνακας δικαιούχων: παραγωγοί με δήλωση από 1 – 5 ελαιοτεμάχια (περίπου 500 παραγωγοί).
3ος πίνακας δικαιούχων: παραγωγοί με δήλωση από 1 – 5 ελαιοτεμάχια (περίπου 500 παραγωγοί).
4ος πίνακας δικαιούχων: παραγωγοί με δήλωση από 1 – 5 ελαιοτεμάχια (περίπου 400 παραγωγοί).
5ος πίνακας δικαιούχων: παραγωγοί με δήλωση από 6 – 10 ελαιοτεμάχια (περίπου 300 παραγωγοί).
6ος πίνακας δικαιούχων: παραγωγοί με δήλωση από 6 – 10 ελαιοτεμάχια (περίπου 300 παραγωγοί).
7ος πίνακας δικαιούχων: παραγωγοί με δήλωση πάνω από 10 ελαιοτεμάχια (περίπου 300 παραγωγοί).

Να σημειωθεί ότι όσον αφορά στην προτεραιότητα των παραγωγών, βάσει των ανωτέρω πινάκων ακολουθείται απόλυτη αλφαβητική σειρά. Επιπλέον τα ονόματα των παραγωγών των οποίων οι αιτήσεις παρουσιάζουν προβλήματα μηχανογράφησης θ’ αναρτηθούν εκτός αλφαβητικής σειράς μετά την επίλυση αυτών.
Η ανάρτηση των ανωτέρω αναλυτικών πινάκων θα κοινοποιείται και θα γίνεται άμεσα γνωστή στους Δήμους, στην Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών, στους Προέδρους των Αγροτικών Συνεταιρισμών και στους Γεωπόνους μελετητές, προκειμένου και αυτοί με τη σειρά τους να ενημερώνουν τους δικαιούχους παραγωγούς έγκαιρα και με κάθε πρόσφορο μέσο έτσι ώστε, σε περιπτώσεις διαφωνίας, να υπάρχει εμπρόθεσμη υποβολή των ενστάσεων.


19 Ιουνίου 2008

Προτάσεις ΠΑΣΟΚ

για τους αγρότες

Δέκα άμεσα μέτρα για την ενίσχυση των αγροτών και την αντιμετώπιση «μίας από τις μεγαλύτερες κρίσεις» της γεωργίας στην Ελλάδα προτείνει το ΠΑΣΟΚ.
Στα μέτρα περιλαμβάνεται η άμεση καταβολή της επιστροφής φόρου για το πετρέλαιο, η ολοκλήρωση της καταβολής των ενιαίων ενισχύσεων σε γεωργούς και κτηνοτρόφους, η λήψη μέτρων για την μείωση του κόστους αγροτικής παραγωγής, η ενεργοποίηση των κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών προκειμένου να παταχθεί η ασυδοσία των καρτέλ, η ύπαρξη ολοκληρωμένης απάντησης της Ελλάδας στην πρόταση της ΕΕ για τον Έλεγχο Υγείας της ΚΑΠ, η ανάληψη πρωτοβουλίας από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των κτηνοτρόφων και την προώθηση της φέτας, η έναρξη υλοποίησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, η προώθηση έργων για την αποταμίευση υδάτων, η αναθεώρηση της απόφασης της κυβέρνησης για την επιβολή τέλους ακίνητης περιουσίας στους αγρότες και η εξειδίκευση πολιτικών για βασικά προϊόντα (λάδι, βαμβάκι, καπνός, κρασιά, οπωροκηπευτικά και ζαχαρότευτλα).
===========================

10 Ιουνίου 2008
Και οι αγρότες έχουν… ψυχή!




Απ’ ότι γνωρίζουμε από Δ.Τ. που εξέδωσε η Ν.Α. έχει κυκλοφορήσει βιβλίο με τις Ιαματικές Πηγές που υπάρχουν στην Αιτωλοακαρνανία και που είναι πάρα πολλές και ενδιαφέρουσες. Επίσης, από άλλα Δ.Τ. έχουμε σχηματίσει την εντύπωση ότι ο Νομάρχης κ. Θύμιος Σώκος, ενδιαφέρεται και αγωνίζεται για την επίλυση των προβλημάτων των αγροτών αλλά και διαφημίζει τα προϊόντα που παράγονται στο νομό!..
Από την άλλη πλευρά όμως βλέπουμε ότι καθημερινά φθίνει ο αγροτικός πληθυσμός!.. Χίλιες – δυό δημοσκοπήσεις και άλλα τόσα ρεπορτάζ των εφημερίδων προσπαθούν να βρουν τα αίτια που κατά κανόνα αποδίδονται στην αδιαφορία της Κεντρικής εξουσίας.
Τώρα θα μου πείτε, τι δουλειά έχουν οι Ιαματικές πηγές με την μείωση των αγροτών; Και όμως έχει! Αφού η αγροτική εργασία είναι αποδεδειγμένα η πιο σκληρή δουλειά που κάνει ο άνθρωπος και που τον «γερνάει πριν την ώρα του»!!.. Παράδειγμα η σύγκριση δύο εργαζομένων 50άρηδων, ενός ασφαλισμένου σε οποιοδήποτε άλλο Ταμείο κι ενός στον ΟΓΑ. Το συμπέρασμα γνωστό και δικό σας!!
Η επίπονη, με αντίξοες καιρικές συνθήκες και με αμφίβολη την κερδοφορία, αγροτική εργασία επιταχύνει την γήρανση του ανθρώπου και κατά προέκταση επιβαρύνει την αντοχή του ανθρώπινου οργανισμού, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει αγρότης της ηλικίας των 50-60 χρόνων που να μην πάσχει από αρθριτικά, ρευματισμούς κλπ
Στην Ελλάδα βέβαια του 21ου αιώνα, ισχύουν για τους εργαζόμενους, τα «δύο μέτρα και δύο σταθμά».
Σε αντίθεση με άλλους ασφαλιστικούς φορείς, ο Ασφαλιστικός Οργανισμός των αγροτών (Ο.Γ.Α.), ΔΕΝ χορηγεί «ΔΩΡΕΑΝ ιαματική λουτροθεραπεία» στους Ασφαλισμένους του. Είναι μια κατάφορη αδικία, συνέχεια τόσων άλλων, που γίνεται σε βάρος των αγροτών μας.
Η Ελλάδα, ως αγροτική κατ’ εξοχή χώρα, στήριξε μέχρι σήμερα την επιβίωση των κατοίκων της στα αγροτικά χέρια και πέτυχε. Αυτά τα χέρια πρέπει σήμερα να τα εγκαταλείψουμε;…
Απ’ ότι γνωρίζουμε το Δ.Σ. του Αγροτικού Συλλόγου Ναυπάκτου αποφάσισε να ξεκινήσει αγώνα για την αποκατάσταση αυτής της αδικίας που γίνεται σε βάρος των μελλών του καλώντας τις Νομαρχιακές και Τοπικές Αυτοδιοικήσεις, τους φορείς, τα Εργατικά Κέντρα, τους Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες Εμποροβιοτεχνών Αιτωλοακαρνανίας και Φωκίδας να τους συμπαρασταθούν. Εξ άλλου, όλοι μας προεχόμαστε από αγροτικές οικογένειες και γνωρίζουμε τα προβλήματα, τουλάχιστον υγείας, που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στους αγρούς!
Εμείς από την πλευρά μας αναγνωρίζοντας το δίκαιο αίτημα του Αγροτικού Συλλόγου Ναυπάκτου, που είναι και καθολικό αίτημα των αγροτών της χώρας, θα συμπαρασταθούμε με συνεχή δημοσιεύματα μέχρις αποκαταστάσεως της αδικίας.
Κατ’ αρχάς καλούμε τον νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας κ. Σώκο να συνδράμει τους αγρότες προς την κατεύθυνση αυτή έστω και με επιβάρυνση του προϋπολογισμού της Ν.Α. αφού θα έχει διπλό κέρδος σε στενή περιφέρεια. Ένα από την ικανοποίηση του αγροτικού πληθυσμού και ένα από την πληρότητα, ανάδειξη και ζωντανή διαφήμιση των λουτροπηγών του νομού.
Το ίδιο θα πρέπει να πράξει και ο νομάρχης Φωκίδας κ. Ν. Φουσέκης για τους κατοίκους-αγρότες της Φωκίδας.
Επίσης κάνουμε γνωστό, ότι η στήλη θα φιλοξενήσει ευχαρίστως αποφάσεις, θέσεις, γνώμες και ιδέες των Δ.Σ. αλλά και οποιουδήποτε μέλλους των Νομαρχιακών και Τοπικών Αυτοδιοικήσεων, των Εργατικών Κέντρων, φορέων, Συλλόγων, Ομοσπονδιών και πολιτών που επιθυμούν να εκφραστούν δημόσια.
Αναμένουμε…..






=============================================================


Πρόσθετα κονδύλια από το πρόγραμμα ΠΙΝΔΟΣ

Το αίτημα ένταξης των επιπλέον περιοχών της Αιτωλοακαρνανίας που πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις, στο «Πρόγραμμα Πίνδος» των ορεινών περιοχών του νομού εγκρίθηκε κατά την 7η συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής και της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος «Πίνδος».
Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε το διήμερο 9-10 Ιουνίου στην Ηγουμενίτσα, παρουσία των Υφυπουργών Ανάπτυξης Γιάννη Παπαθανασίου και Οικονομίας Αντώνη Μπέζα, των Γενικών Γραμματέων των Περιφερειών Δυτικής Μακεδονίας
, Θεσσαλίας, Ηπείρου και Στερεάς Ελλάδας, καθώς και Νομαρχών των ενδιαφερομένων Νομών.
Κεντρικός στόχος του προγράμματος είναι η διαμόρφωση συνθηκών βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης του ορεινού όγκου με τη δημιουργία προϋποθέσεων συγκράτησης του πληθυσμού και προσέλκυσης νέων ανθρώπων, μέσω της εφαρμογής ενός εναλλακτικού μοντέλου ανάπτυξης.
Η απόφαση της Πολιτικής Επιτροπής του Προγράμματος Πίνδος αφορά στην ένταξη στο πρόγραμμα όλων των Δημοτικών Διαμερισμάτων των ορεινών όγκων του Παναιτωλικού και της Ναυπακτίας με υψόμετρο 600 μέτρων και άνω, έναντι μόνο 9 Δημοτικών Διαμερισμάτων του Δήμου Ινάχου που είχαν ενταχθεί αρχικά.
Αυτό σημαίνει ότι οι συγκεκριμένες περιοχές, πέραν των κονδυλίων που λαμβάνουν ήδη από το Γ’ ΚΠΣ, θα λάβουν επιπλέον χρηματοδοτήσεις τουλάχιστον 3.000.000 ευρώ.
Η ορεινή Αιτωλοακαρνανία έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης και επιδίωξη της πολιτείας, μέσα από τέτοιες χρηματοδοτήσεις αλλά και με την αξιοποίηση των μεγάλων έργων που ήδη υλοποιούνται, όπως η Ιονία Οδός, είναι η ανάδειξη των πλεονεκτημάτων της περιοχής που με τη σειρά της θα φέρει επενδύσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό, συνεισφέροντας σημαντικά στο χτίσιμο ενός καλύτερου αύριο για τους κατοίκους της, επισημαίνει ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος Σπύρος Σπυρίδων.
Τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος που απουσίαζε λόγω των εκτάκτων αναγκών που δημιούργησε ο σεισμός της 8ης Ιουνίου, εκπροσώπησε ο Αντιπτέραρχος Ε.Α. και πρώην Δήμαρχος Μεσολογγίου, Γιώργος Πρεβεζάνος.

Το Πρόγραμμα ΠΙΝΔΟΣ
Την ίδια ώρα, με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 10 Ιουνίου 2008, στους Φιλιάτες Θεσπρωτίας, η 7η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος ΠΙΝΔΟΣ, υπό την προεδρία του Υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Γιάννη Παπαθανασίου, και με τη συμμετοχή του Υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αντώνη Μπέζα και του Βουλευτή Πρεβέζης της Ν.Δ κ Γεωργίου Τρυφωνίδη.
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν επίσης οι Γενικοί Γραμματείς των Περιφερειών Δυτικής Μακεδονίας κ. Ανδρέας Λεούδης, Ηπείρου κ. Δημήτριος Πανοζάχος, Θεσσαλίας κ. Φώτης Γκούπας, Στερεάς Ελλάδος κ. Θανάσης Σκορδάς και Δυτικής Ελλάδος κ. Σπύρος Σπυρίδων, οι Νομάρχες και εκπρόσωποι των Τοπικών Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων και φορέων της περιοχής καθώς και εκπρόσωποι του ΥΠ.ΟΙ.Ο.
Μετά την πρόσφατη διεύρυνση του χώρου εφαρμογής του Προγράμματος, με την ένταξη περιοχών από τους Νομούς Αιτωλοακαρνανίας, Λάρισας και Πρέβεζας, το Πρόγραμμα ΠΙΝΔΟΣ καλύπτει 5 Περιφέρειες και 13 νομούς της χώρας.
Κατά την ομιλία του, ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Γιάννης Παπαθανασίου, παρουσίασε την πορεία υλοποίησης του Προγράμματος, σημειώνοντας ότι μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 211 έργα και 39 μελέτες, συνολικού προϋπολογισμού 134.344.000 ευρώ σε 10 νομούς. Τόνισε παράλληλα ότι για το 2008, το όριο πληρωμών υπερτριπλασιάστηκε, φθάνοντας τα 25 εκατ. ευρώ από 7,7 εκατ. ευρώ που είχαν προβλεφθεί αρχικά.
Ο κ. Παπαθανασίου επιβεβαίωσε τη βούληση της Κυβέρνησης να στηρίξει τις αναπτυξιακές δυνατότητες της Πίνδου, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις ευκαιρίες που προκύπτουν από την εφαρμογή του νέου επενδυτικού νόμου, την ολοκλήρωση των έργων του Γ’ ΚΠΣ και την αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ 2007 – 2013.
Συγκεκριμένα, τόνισε ότι στο πλαίσιο της α’ φάσης του επενδυτικού νόμου, στις Περιφέρειες που καλύπτει το πρόγραμμα Πίνδος, δηλαδή στην Ήπειρο, Στερεά Ελλάδα, Δυτική Μακεδονία, Δυτική Ελλάδα και Θεσσαλία, έχουν ενταχθεί 1.267 επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 2 δις. ευρώ με επιχορήγηση 845 εκατ. ευρώ, που δημιουργούν 5.513 νέες θέσεις εργασίας. Παράλληλα, στη β’ φάση εφαρμογής έχουν ήδη ενταχθεί 193 σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 179,3 εκατ. ευρώ, με επιχορήγηση 79,5 εκατ. ευρώ, που θα δημιουργήσουν 560 νέες θέσεις εργασίας.
Όσον αφορά ειδικότερα τις δράσεις του Προγράμματος Πίνδος, ο κ. Παπαθανασίου παρουσίασε ανά άξονα προτεραιότητας τα έργα που προχωρούν και αποσκοπούν στη βελτίωση των βασικών υποδομών και της ποιότητας ζωής, στην ενίσχυση του παραγωγικού περιβάλλοντος, στην ανάδειξη και αξιοποίηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, στην αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού, καθώς και στην ανάπτυξη δικτύων και συνεργασιών.
Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Παπαθανασίου τόνισε την ανάγκη να επιταχυνθεί η υλοποίηση των ενταγμένων έργων, ώστε να αποδώσουν όφελος για τους κατοίκους και να δώσουν κίνητρο για περισσότερες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες εκ μέρους του ιδιωτικού τομέα. Χαρακτηριστικά δήλωσε: «Το ΠΙΝΔΟΣ είναι το πρώτο ολοκληρωμένο πρόγραμμα ορεινής τοπικής ανάπτυξης που εφαρμόζεται στη χώρα μας και χρηματοδοτείται αποκλειστικά από εθνικούς πόρους. Στόχος μας είναι να αποτελέσει πιλοτικό υπόδειγμα για όλες τις περιφέρειες της χώρας μας. Θέλουμε να μετατρέψουμε την περιοχή της Πίνδου σε πρότυπο ήπιας και πράσινης ανάπτυξης για όλη την Ευρώπη».
Ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Αντώνης Μπέζας, κατά την ομιλία του, μεταξύ των άλλων ανέφερε ότι:
«Το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Πίνδος αποτελεί μια σημαντική μεταρρυθμιστική προσπάθεια. Mια πιλοτική προσπάθεια που αναπτύσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής μας για την ισόρροπη ανάπτυξη και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.
Να υλοποιήσουμε, δηλαδή, έργα δημόσιου χαρακτήρα, που θα στηρίζουν το παραγωγικό περιβάλλον των περιοχών μας και θα ενισχύουν τις δεξιότητες και τη μεταφορά γνώσης στους τοπικούς πληθυσμούς. Να προωθήσουμε δράσεις που θα βοηθήσουν ενεργά στη δραστηριοποίηση του ιδιωτικού τομέα, στην ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων και στη διατήρηση και ανάδειξη των δραστηριοτήτων που θεωρούνται παραδοσιακές.
Το Πρόγραμμα Πίνδος έχει επιπλέον ένα μεγάλο πλεονέκτημα, που αξίζει να το τονίζουμε και που πρέπει να αποτελέσει πρότυπο και για άλλες δράσεις που υλοποιούνται. Έχει διαπεριφερειακό χαρακτήρα, αφού η περιοχή εφαρμογής του εκτείνεται στα γεωγραφικά και διοικητικά όρια πολλών Περιφερειών, αλλά και διανομαρχιακό χαρακτήρα, αφού αφορά περιοχές πολλών Νομών».
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Μπέζας: «Ο παράγοντας που θα αναδείξει το μέτρο της αποτελεσματικότητάς μας θα είναι οι δυνατότητες που θα διαμορφώσουμε, ώστε οι νέοι άνθρωποι να παραμείνουν στα χωριά μας και να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που προσφέρει η νέα τεχνολογία και η γνώση».

=========================================


Κόκκινο χτύπησε

το καλαμπόκι


Σε επίπεδα ρεκόρ για έκτη συνεχόμενη ημέρα κινήθηκε το καλαμπόκι ενώ διατηρούνται οι εικασίες ότι οι ΗΠΑ, η μεγαλύτερη χώρα παραγωγής και εξαγωγής καλαμποκιού στον κόσμο, ενδέχεται να μειώσει τις εκτιμήσεις της για την παραγωγή, περιορίζοντας τις παγκόσμιες προμήθειες τροφίμων και τροφοδοτώντας τον πληθωρισμό.
Την ίδια ώρα, σιτάρι, σόγια και ρύζι κινούνται επίσης ανοδικά καθώς οι παρατεταμένες βροχοπτώσεις στις κεντρικές πολιτείες των ΗΠΑ, πλημμύρισαν τις καλλιέργειες και μείωσαν τις αποδόσεις. Στις ΗΠΑ η παραγωγή καλαμποκιού θα μειωθεί 10% σε σύγκριση με πέρυσι και τα αποθέματα ενδέχεται να υποχωρήσουν στα χαμηλότερα επίπεδα 13 ετών πριν από την επόμενη εσοδεία, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ στις 10 Ιουνίου.
Οι τιμές του καλαμποκιού σημείωσαν άνοδο 26% τις δύο προηγούμενες εβδομάδες και 83% πέρυσι εν μέσω της υψηλής ζήτησης για την παραγωγή αιθανόλης και για ζωοτροφές, καθώς η αύξηση των εισοδημάτων στης Ασία τονώνει την κατανάλωση κρέατος. Η τιμή του σιταριού, του ρυζιού και της σόγιας, άγγιξε φέτος επίπεδα ρεκόρ, εντείνοντας τις κοινωνικές εντάσεις από την Αϊτή έως την Αίγυπτο και το Καμερούν.
Το καλαμπόκι για παράδοση Ιουλίου αναρριχήθηκε έως 18,5 σεντς, ποσοστό 2,6%, φθάνοντας στα 7,2175 δολ. ανά μπούσελ κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο του Σικάγο και διατηρήθηκε στα 7,1950 δολ. στις 10:12 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης. Τα συμβόλαιά του χθες αναρριχήθηκαν στο ημερήσιο επιτρεπτό όριο των 30 σεντς.
Η παραγωγή καλαμποκιού στις ΗΠΑ θα είναι 11,735 δισ. μπούσελ φέτος από 12,125 δισ. μπούσελ (πρόβλεψη της 9ης Μαΐου) και 13,074 δισ. μπούσελ πέρυσι, σύμφωνα με το USDA.


=========================================

Οι Θερινές διακοπές
των Αγροτών

Η πολιτεία έκανε το χρέος της. Συμπεριέλαβε στους δικαιούχους εργαζόμενους για «θερινές διακοπές» μέσω του προγράμματος Κοινωνικού τουρισμού και τους αγρότες. Τους ασφαλισμένους δηλαδή στον Ο.Γ.Α.
Στη Ναύπακτο, οι δηλώσεις συμμετοχής των δικαιούχων αγροτών έγιναν στο τοπικό ΚΕΠ, μέχρι 10 Μαΐου 2008. Όμως, πόσοι αγρότες είχαν ενημερωθεί;
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ναυπάκτου κ. Μιχ. Ζυγορονίκος, έκανε για το θέμα την ακόλουθη δήλωση : «Είναι ευχάριστο που η πολιτεία έδωσε το δικαίωμα συμμετοχής στις 4ήμερες και 7ήμερες διακοπές και στους αγρότες μας. Σ’ αυτόν τον αδικημένο κλάδο από τον οποίο περιμένουν να εφοδιαστούν τρόφιμα οι αστοί. .. Οι αγρότες, όπως είναι γνωστό, λόγω των δυσχερειών του επαγγέλματος κατά τους θερινούς μήνες, δεν έχουν την ευχέρεια των διακοπών.. Γι’ αυτό θα έπρεπε να έχουν ενημερωθεί ενωρίς ώστε να προγραμματίσουν τις ασχολίες τους και να συμμετέχουν στο πρόγραμμα… Εμείς σαν Αγροτικός Σύλλογος δεν είχαμε καμία ενημέρωση… Τυχαία το πληροφορηθήκαμε!.. Βέβαια γι’ αυτό δεν έχει καμία ευθύνη το ΚΕΠ.. Την ευθύνη την φέρουν ο ΟΓΑ, η Νομαρχία και οι Αγροτικοί φορείς του νομού που έχουν την ευθύνη… Εμείς από τώρα θα κάνουμε τις δέουσες ενέργειες ώστε, του χρόνου πλέον, τα μέλη μας να ενημερωθούν έγκαιρα… Οι αγρότες μας δικαιούνται αλλά και αξίζουν να ζήσουν και αυτοί λίγες μέρες διακοπών. Για μένα είναι μια αναγνώριση της πολιτείας στους κόπους τους και στην συμμετοχή τους στη εθνική Οικονομία!... Εδώ θα ήθελα να ευχαριστήσω και να συγχαρώ την TV «LEPANTO» που ήταν ο μόνος που ανέδειξε το θέμα και ανακοίνωσε με πρωτοβουλία του παρουσιαστή της την ύπαρξη του προγράμματος..»
Ήδη ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγροτών Ναυπάκτου, προανήγγειλε έκτακτο Δ.Σ. για την λήψη αποφάσεων στο συγκεκριμένο θέμα και την αποστολή επιστολών διαμαρτυρίας στους αρμοδίους. Μάλιστα, για να ελαφρύνει το «παράπονο» των μελών του, αποφάσισε να διοργανώσει 2ήμερη εκδρομή με λίγα έξοδα , εντός του μηνός Ιουνίου και εν συνεχεία συνεστίαση για σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των αγροτών.

===============================